Automatyczna olejarka łańcucha

Oleje, płyny eksploatacyjne, smarowanie i mycia - opinie, testy, uwagi, ostrzeżenia.
Awatar użytkownika
kamilborkowski
A2

Re: Automatyczna olejarka łańcucha

Post autor: kamilborkowski »

No słuchaj, Twój zbiorniczek wygląda tak pro że ja bym nawet dla jaj tam umieścił naklejkę ESA - niech mają inni motocykliści zadumkę jaką to wersję Vstroma posiadasz :lol:
Ocena: 5.88235%

Yamaha FZ6N 2007 >> BMW F850GS

Tags:

Awatar użytkownika
erykszolc
A+B
Kontakt:

Post autor: erykszolc »

Napiszę markerem :P

Kiedyś biały DL650 z 2012, teraz DL650 rocznik 2019, czarny i ładny! https://www.youtube.com/seizetheroad

zamoor
A1

Post autor: zamoor »

Skompletowałem wszystkie elementy olejarki poza dyszą. Potrzebuje wykonać dyszę i nie wiem jaką rurkę miedzianą kupić. Jaka średnica wewnętrzna czy jak? Do kupienia na metry są miedziane przewody hamulcowe, paliwowe itp o różnych średnicach. Jest sens dawać na tą rurkę jakieś złączki czy poprostu nasunąć wężyk z pompki? Czy ta dysza miedziana ma dotykać zębatki czy jednak dawać na koniec kawałek elastycznej rurki? Co w przypadku rozciągania łańcucha i przesuwania zębatki?

DL650

Awatar użytkownika
RAMA
A1

Post autor: RAMA »

Ja do wykonania dyszy użyłem rurki z tworzywa, stalowego drucika i koszulki termokurczliwej.
Drucik utrzymuje rurkę tam gdzie powinna być, rurka jest elastyczna i poddaje się zębatce dopasowując się z czasem do jej powierzchni, jeżeli zaczepi za łańcuch przy cofaniu to poddaje się i wraca na swoje miejsce, nie było problemu żebym połączył ją na wcisk z doprowadzeniem oleju który wykonałem z tekalanu.
Zrobiłem końcówkę testową i okazała się tak skuteczna że jest ze mną już 3 lata :)

Awatar użytkownika
Tomek 69
A+B

Post autor: Tomek 69 »

Romet, Ogar, CZ 175, Suzuki Bandit 400 i obecnie od maja 2018 V-strom DL650 k 5 czarny oraz DL 650 z 2024 roku model 2025 niebieski

Awatar użytkownika
Tomek 69
A+B

Post autor: Tomek 69 »

Romet, Ogar, CZ 175, Suzuki Bandit 400 i obecnie od maja 2018 V-strom DL650 k 5 czarny oraz DL 650 z 2024 roku model 2025 niebieski

Janek-2004
A

Post autor: Janek-2004 »

Awatar użytkownika
RAMA
A1

Post autor: RAMA »

Janek-2004 pisze:
20 kwie 2025, 10:06
Scottoiler 2.0 :) https://www.youtube.com/shorts/Sxh_geJf0vs
Jednocześnie może zastąpić tylne światło pozycyjne po dodaniu czerwonej szyby ;)

Awatar użytkownika
PiotrEm
A+B+C

Post autor: PiotrEm »

Napiszę recenzję mojego Qmana, @HOSS zagadnął mnie na priva, pro publico bono odpowiem tutaj.

Łańcuch nie ćwierka, czyli nasmarowany. Może nawet za bardzo. Producent twierdzi, że fabryczne ustawienia są odpowiednie w 99% przypadków użycia, że optymalnie dobrał lepkość (85W140) i dozowanie w naszym klimacie. Ja wg sugestii @Centrino obniżyłem dozowanie.

Moje zapiski z instalacji:
Ustawienia sterownika: fabrycznie 1400 impulsów, nie wiadomo, do jakiej zębatki (na 5 czy na 6 szpilek).
W DL650 jest 5 szpilek, obwód koła tylnego wynosi 199 cm (+/- 1 cm), to przy 70 km/h daje kroplę oleju co 29 s.
Ustawiłem 1700 impulsów. czyli kroplę oleju co 35 s (-20%)

No i obserwuję (tzn. nie obserwuję w ogóle, jeżdżę beztrosko, a jak czasem zajrzę, to widzę syf, czyli "olej", to olewam), że za dużo smaruje. Na tablicy rejestracyjnej mam kropki czegoś czarnego łatwo zmywalnego, a z osłony łańcucha od wewnątrz (czy jak wolicie, od spodu) potrafi kapnąć na postoju. Felga też coś zbiera. Zbiorniczek już nie wygląda jak na zdjęciu po montażu parę postów wyżej, od dołu jest zapaskudzony czarną oleistą mazią. Motocykl jest obecnie w serwisie, jak wróci, to jeszcze zredukuję smarowanie. A jak go nie umyli, to może jakieś zdjęcie wstawię. No ale to jest syf z całego roku, mieszkam w bloku i nie mam trawnika, żeby umyć moto naftą (jak to na YT niektórzy demonstrują jak się myje łańcuch przed stodołą).

Na wyjeździe na Bałkany miałem awarię wentyla i trzeba było zdjąć koło. Po montażu nie sprawdziłem, czy czujnik obrotu koła łapie impulsy, dopiero na końcówce wyjazdu zorientowałem się, że ten łańcuch coś zbyt błyszczący. Ostatnią prostą do chaty dojechałem w trybie dozowania czasowego. Przed wyjazdem zastanawiałem się, czy zbiorniczek wystarczy na całą wyrypę, tymczasem 3500 km zrobiłem w ogóle bez smarowania, na szczęście nie padało. Wyregulowałem pozycję czujnika obrotu koła i wygląda na to, że łańcuch nie ucierpiał, bo jak napisałem na wstępie, nie ćwierka, i nie błyszczy, osłona łańcucha wilgotna.

Wleję chyba gęstszy olej, jak nie będzie chciał kapać, to i tak pompka przetłoczy go na zębatkę, a siła odśrodkowa rozprowadzi po rolkach. Dam znać w połowie przyszłego sezonu.
Olejarka super sprawa, nawet jak się nie zamortyzuje; czy koszt komfortu musi się amortyzować?

DL650XAM020 w kolorze YVB na Au-felgach

Awatar użytkownika
Centrino
Administrator

Post autor: Centrino »

@PiotrEm - dużo zabawy z przeprogramowaniem ilości impulsów??
U mnie w apce mam możliwość tylko 50% - 100% - 150%
Wydaje mi się, że optymalne rozwiązanie dla mnie byłoby te 50% na stałe (na tą chwilkę musiałbym co rozruch motocykla przestawiać w apce a tego mi się nie chce więc jeżdżę na 100%. Nie przeszkadza mi w prawdzie parę kropek na tablicy czy nawet na kufrze jak bardzo długo nie myję motocykla ale jeżeli jest możliwość przestawienia na stałe na 50% to bym skorzystał.

PS

Dobra, ściągnąłem instrukcję.
Faktycznie można ustawić to na deep switchach. Ja sobie w wolnej chwili w takim razie ustawię na 50%.
Czyli jeżeli podstawowe ustawienie to 1400 impulsów to ustawię sobie 2100.
Potestuję i zobaczę jak to będzie.
No i nie przykładam uwagi do oleju q-man. Ja leję scottoilera akurat.

JAWA 350TS -> BMW F650 -> DL650 AK8 -> DL1050XT

Części, akcesoria motocyklowe https://dlmoto.pl/

Awatar użytkownika
PiotrEm
A+B+C

Tu masz zdjęcie ustawień fabrycznych.
Dozowanie można też zmniejszyć skracając czas pompy (ja nie dotykałem). Fabrycznie czas pompy to 200 ms, można go skrócić o połowę nie gmerając w interwale na długim DIP switchu.

Olej kupiłem orlenowy hipol GL-5 85W-140. A aplikacji nie mam, pamiętam, że można chwilowo (do wyłączenia zapłonu) przestawić smarowanie o +50% albo -50% i mam instrukcję na chmurze, więc w razie potrzeby wiem gdzie szukać.
Załączniki
20250101_155405.jpg
20250101_155405.jpg (1.26 MiB) Przejrzano 2739 razy

Awatar użytkownika
f_ranek
A+B+C
Kontakt:

Post autor: f_ranek »

Mogliby trochę koszta uciąć bez spadku jakości. Np. stabilizator 78M05 jest zupełnie nadwymiarowy, bo zasila tylko mikrokontroler i 3 diody LED - pompka jest na 12V. Podobnie rezonator kwarcowy - wewnętrzny rezonator ATMEGI by wystarczył, zwłaszcza, że tu ani USB, ani WIFI czy BlueTooth nie widzę.

Bogusław • Honda Varadero XL125V 2003 -> DL650XT 2021

Zapytałem jak mam lecieć, hej powiedziały wyżej, hej powiedziały śmielej

Awatar użytkownika
Centrino
Administrator

Post autor: Centrino »

f_ranek pisze:
29 lis 2025, 12:23
Mogliby trochę koszta uciąć bez spadku jakości. Np. stabilizator 78M05 jest zupełnie nadwymiarowy, bo zasila tylko mikrokontroler i 3 diody LED - pompka jest na 12V. Podobnie rezonator kwarcowy - wewnętrzny rezonator ATMEGI by wystarczył, zwłaszcza, że tu ani USB, ani WIFI czy BlueTooth nie widzę.
Bo @PiotrEm ma wersję bez bluetooth ale np ja mam wersję z bluetooth

JAWA 350TS -> BMW F650 -> DL650 AK8 -> DL1050XT

Części, akcesoria motocyklowe https://dlmoto.pl/

HOSS
A1

Post autor: HOSS »

Dzięki Piotr za wyczerpującą recenzję, mam w tej chwili olejarkę Tutoro i drażni mnie ciągłe regulowanie ze względu na temperaturę i z tym powiązaną różnicę w gęstości oleju czy prędkości z jaką się poruszam.
Trzeba poszukać innego rozwiązania, muszę jeszcze tylko pogodzić się z ceną Qman.

Awatar użytkownika
PiotrEm
A+B+C

Wiesz @HOSS, czy qman naprawdę dobrze kompensuje temperaturę, to zmarnowałem szansę zaobserwować na Bałkanach, jak jednego dnia moto postało na parkingu w słońcu w porze obiadowej, to po ruszeniu i przewianiu czujnik temperatury zatrzymał się na dłużej na wartości 43, a temp. 36-38 były częste. A to kapanie z osłony łańcucha, to też raczej po jeździe w upale. Tylko żebyśmy się dobrze zrozumieli, kapło ze dwa razy u mnie w garażu, raz gdzieś na postoju pod MCDonaldem, bo jechałem szybko S-ką (ponad 110!), i jeden raz dobrze pamiętam, bo kapło u kolegi na posesji ogólnie trawiastej na taką płytę z piaskowca i nie wiem, czy i czym wywabił, jego żona się trochę zdziwiła, co to za plamka (5mm średnicy, ale czarna). Tego dnia też było gorąco po drodze. Więc po prostu zmniejszę dawkowanie i jak rolki zaczną się błyszczeć, to będę powoli zwiększał.

Do qmana przekonały mnie dwie cechy: pompka (smarowanie nie grawitacyjne i nie podciśnieniowe) i czujnik obrotu koła. I że przedsiębiorca krajowy. Natomiast ten ich frazes Jakość pamięta się dłużej niż cenę. Gucci, to olej, jak mi pękła ta nakrętka, to nie odpowiedzieli na emaila, czy mogę dokupić zapasową albo jaki tam w ogóle jest gwint. Jakość nakrętek i obsługi klienta po sprzedaży niestety niska.

A, jak będziesz instalował przełącznik/kontrolkę, to umieść go w polu widzenia, żeby widzieć jak mryga gdy podaje olej. Ja nie chciałem wiercić dziur w zegarach, więc zamontowałem z boku w tym plastiku na krawędzi baku, dopiero po montażu stwierdziłem, że zasłaniają mi go linki; gdybym miał go wygodnie w polu widzenia, to może i na Bałkanach szybciej zauważyłbym awarię. Ale nie ma tego złego, przez cały wyjazd złota felga świeciła się jak złoto! :-)

ODPOWIEDZ

Wróć do „Oleje, chemia”