Witam. Naoglądałem się na youtubach, że warto zmienić mapy sterowania silnikiem (odpowiedzialny sterownik ECM) . Widziałem jak na hamowni , podpięty do aparatury przeprowadzana jest regulacja. Znalazłem firmę , która jednak sprowadziła to do odebrania InPostem samego przekaźnika. Może i tak można, ale powiem szczerze, że trochę cena mnie zmroziła (1.000 zł) Czy ktoś może podpowiedzieć czy to drogo, czy to warto ? A może jakieś namiary na warsztat macie, bo jak mam wysyłać to może być cała Polska.
Z góry dziękuję za info.
ps. generalnie to mi trochę przeszkadza dodawanie gazu przy niskich obrotach. Motocykl szarpie.
moje moto to Dl 650 z 2020 roku przebieg 23.000 km
WMF/WSK175/JAWA350/Yamaha Virago 750/Honda Varadero 1000 / TRANSALP650/DL650/DL650/KYMCO DAWNTOW300/KYMCO XSITING400/DL650 r 2020 od maja 2024
Hej, mam ten sam model, 650XT i rocznik i mi nic nie szarpie. Wiadomo, że ten silnik nie będzie lubił obciążenia poniżej 4000 obr/min, ale przy małym obciążeniu pójdzie łagodnie i z 2500 obr/min.
odpowiem w ten sposób ale również jest film z Wawy jak koleżanka przyjechała z takim Dlem to jest po prostu korekta UE co do norm spalania. Nasi mechanicy wracają do tych, które były zaprojektowane dla tego motocykla.
WMF/WSK175/JAWA350/Yamaha Virago 750/Honda Varadero 1000 / TRANSALP650/DL650/DL650/KYMCO DAWNTOW300/KYMCO XSITING400/DL650 r 2020 od maja 2024
To jak już zrobisz, to daj znać. Jeżeli okaże się, że przy 2000 obr/min można na dwójce po prostu dać gazu, i nie szarpie, to też sobie zrobię. Bo na razie to chyba mi charakterystyka pracy silnika nie przeszkadza na tyle, żeby coś z tym robić za 1k czy 2,5k PLN.
P. S.
Nie zmieniasz przekaźnika, tylko wysyłasz ECM i odsyłają Ci przeprogramowany. Niektórzy tunerzy - jak jesteś niezadowolony - pozwalają wycofać zmiany i oddają pieniądze, czyli niewiele ryzykujesz.
Ja się przesiadasz z rzędowej czwórki, to będziesz ganił V-kę, jak z singla, to będziesz chwalił.
Ja zaczekam na opinię @f_ranek'a (o ile się zdecyduje).
Tu jeszcze link do strojenia V-Stroma, ale jak obejrzałem ponownie to głównym powodem była zmiana wydechu. Ja nic nie zmieniałem więc za taką kasę nie będę się brał do zmian. Ostatecznie przeleciałem już na nim 22 tyś i nie narzekałem, zresztą tak jak i w poprzednich dwóch nic nie zmieniałem.
Jak ktoś ma odrobinę pojęcia, to można sobie programowalny moduł PowerCommander zamontować i albo wrzucić predefiniowane mapy pod dane modyfikacje mechaniczne, albo samemu wystrugać poprawki pod swoje moto.
Plus minus 2k PLN za taką zabawkę, plus jeszcze trzeba umieć się nią bawić. To chyba te pieniądze na wydech, filtr powietrza, PowerCommandera lepiej odłożyć i mocniejszy motocykl kupić.
Już modyfikacja zrobiona i przejechane dzisiaj 55 km. Sezonu nie kończę:-) A więc podsumowanie. Skorzystałem z usługi firmy Motokofeina z Nadarzyna. Jestem zadowolony z obsługi. Szybko i fachowo. Co zmieniło się w motocyklu. Oczywiście są to moje odczucia. Więc po pierwsze inne brzmienie tłumika, ładniejsze, bardziej niskie tony. Jak dla mojego ucha przyjemne. Po drugie motocykl jest mocniejszy. Biegi trzeba zapinać później niż przed zmianą. Czuję wyraźną różnicę w jeździe, tak jak by doszło trochę mocy i motorek jak ronczy rumak przyśpiesza nawet na wyższych prędkościach. To wszystko mi wystarczy do zwiększenia przyjemności z jazdy. Jeszcze ciekawy jestem jakie będzie spalanie, ale to trzeba trochę pojeździć
tak, jestem zadowolony. Oczywiście jeszcze mało przejechałem, nie tankowałem. Czuję jednak innego rumaka, bardziej uwolnionego na wolność.
ps. 1200zł
Też chcę taką uslugę u siebie wykonać tylko wcześniej u Edka muszę wydech fabryczny nieco poprawić bo brakuje mi duszy w brzmieniu.
Czy dawaleś im sam sterownik czy na rolkach go stroili?
Na stronie motokofeiny nie za wiele jest opisane co i jak.