Ogłoszenie duszpasterskie
Informacje o XV zlocie Suzuki V-strom : topic7844.html
Zapisy : topic7845.html
Informacje o XV zlocie Suzuki V-strom : topic7844.html
Zapisy : topic7845.html
Hacząca kierownica o zbiornik i owiewkę.
Hacząca kierownica o zbiornik i owiewkę.
Witam wszystkich, Rysio nowy na forum i od tygodnia posiadacz Suzuki v strom 1000 rocznik 2005
niepokoi mnie w moim Motocyklu pomniejszony skręt kierownicy ponieważ podczas mocniejszego skrętu handbar haczy o owiewkę a jak go zdemontowane to niestety druga strona kiero i jej podzespoły haczą o zbiornik paliwa. Kierownica ta nie jest tak wysoka jak widziałem w podobnych modelach lecz jest bardziej prosta . Słyszałem że są sposoby na to lecz proszę o pomoc .
- Załączniki
-
- IMG-20260205-WA0007.jpg (236.34 KiB) Przejrzano 1656 razy
-
- IMG-20260205-WA0006.jpg (211.23 KiB) Przejrzano 1656 razy
-
- IMG-20260205-WA0005.jpg (242.51 KiB) Przejrzano 1656 razy
-
- IMG-20260205-WA0003.jpg (279.53 KiB) Przejrzano 1656 razy
-
- IMG-20260205-WA0004.jpg (235.08 KiB) Przejrzano 1656 razy
-
- IMG-20260205-WA0002.jpg (335.24 KiB) Przejrzano 1656 razy
Re: Hacząca kierownica o zbiornik i owiewkę.
Ja mam małego dl-a ale skoro kiera jest trochę inna to może właśnie dlatego dochodzi do zbiornika. Możesz zmienić kierownicę albo dać kości podwyższające
Wysłane z mojego Pixel 7a przy użyciu Tapatalka
Wysłane z mojego Pixel 7a przy użyciu Tapatalka
DL650 AK7
To nie wygląda na oryginalną kierownice. oryginalne są bardziej "wygięte" do góry. To jest jakaś akcesoryjna i stąd masz taki problem bo ta jest ewidentnie za nisko. nie wiem jak ktoś na tym jeździł
Widzę dwa rozwiązania. 1) zmienić kierownicę, lub 2) spróbować dołożyć podwyższenie do tej.
tu masz fote jak wyglada oryginał.
Widzę dwa rozwiązania. 1) zmienić kierownicę, lub 2) spróbować dołożyć podwyższenie do tej.
tu masz fote jak wyglada oryginał.
- Załączniki
-
- suzuki__dl_1000_2005_5_lgw-178106373.jpg (83.18 KiB) Przejrzano 1632 razy
To ja mogę zaoferować risery marcelusa 30 mm proste (nie podeszły mi), może rozwiążą Twój problem bez demontażu wszystkiego w celu wymiany rury.
DL650XAM020 w kolorze YVB na Au-felgach
Ja również byłem zaskoczony jak dzisiaj oglądałem szczegółowo mój motor. Jutro poluzuje przewody na kierownicy , odkręcę ją i sprawdzę na jaką bezpieczna wysokość będę mógł ją podnieść dodam że jej średnica przy mocowaniu to 22 mm
O teraz widzę co i jak, lepiej tu niż na shoutbox i do tego zostaje dla potomności.
Wydaje mi się, że na tym zdjęciu dokładnie widać ile podnieść kierownicę aby była na "fabrycznej" wysokości.
Wydaje mi się, że fabrycznie handbar powinien być na wysokości niebieskiej linii
Możesz mniej więcej zmierzyć ka wysokość jest od tej najbardziej wystającej części handbaru do największego zagłębienia w owiewce (nie wiem czy wiesz o co mi chodzi, zaraz zrobię drugą grafikę i wstawię
)
Chodzi mi o tą wysokość zaznaczoną żółtą linią.
Może się okazać, że podwyższenie, które oferuje @PiotrEm będzie w sam raz. Tym bardzie, że ma od Marselusa a on ma dobre produkty.
Wydaje mi się, że na tym zdjęciu dokładnie widać ile podnieść kierownicę aby była na "fabrycznej" wysokości.
Wydaje mi się, że fabrycznie handbar powinien być na wysokości niebieskiej linii
Możesz mniej więcej zmierzyć ka wysokość jest od tej najbardziej wystającej części handbaru do największego zagłębienia w owiewce (nie wiem czy wiesz o co mi chodzi, zaraz zrobię drugą grafikę i wstawię
Chodzi mi o tą wysokość zaznaczoną żółtą linią.
Może się okazać, że podwyższenie, które oferuje @PiotrEm będzie w sam raz. Tym bardzie, że ma od Marselusa a on ma dobre produkty.
- Załączniki
-
- dl1000a.jpg (261.23 KiB) Przejrzano 1599 razy
Tak widzę gdzie jest ta różnica zilustrowana przez ciebie (dzięki bardzo) jutro zmierzę ile tam brakuje mi aby handbar schował się we wnękę.
Zaczęło mnie to intrygować i zacząłem szukać zdjęć litra i oglądać jak jest z tą kierownicą.
Nie do końca jest ona tak wysoko jak pokazywałem wcześniej.
Zwróć uwagę na to zdjęcie:
Nie do końca jest ona tak wysoko jak pokazywałem wcześniej.
Zwróć uwagę na to zdjęcie:
Tak widzę , na tym zdjęcie faktycznie nie jest już ona tak wysoko dodam że motor jest sprowadzony z Niderlandów i handbary mają już wystukane miejsce stykania się z owiewka motoru; znaczy to że ta kierownica już jakiś czas tam jest
.
Na moje szczęście okazuje się że poprzedni właściciel z Niderlandów mieszka 10 km od miejsca mojej pracy i z pewnością go odwiedzę z pytaniem o historię tej sprawy.
Na moje szczęście okazuje się że poprzedni właściciel z Niderlandów mieszka 10 km od miejsca mojej pracy i z pewnością go odwiedzę z pytaniem o historię tej sprawy.
Wiem że kierownica haczy bo niższa ale ograniczniki skrętu sprawdzałeś? Sprawdź dokładnie, czy są obite, całe, malowane, nadspawane.... może coś podpowie o powodzie zmiany kierownicy.Rysio pisze: ↑05 lut 2026, 21:16Tak widzę , na tym zdjęcie faktycznie nie jest już ona tak wysoko dodam że motor jest sprowadzony z Niderlandów i handbary mają już wystukane miejsce stykania się z owiewka motoru; znaczy to że ta kierownica już jakiś czas tam jest.
Różnie bywa...
Kiedyś jak kupowałem versysa to z jednej strony kiera mała do zbiornika 1cm dalej niż z drugiej. Sprzedający dodawał gratisowo tankbaga którego pasy były owinięte o dekiel na kierownicy. Odsłaniam je a dekiel mocujący pęknięty. Kiera nowa, prosta a motór? Zniżkę 2k dostałem ale nie kupiłem. Ziomal mieszkał jeszcze bliżej. Kilkaset metrów.
Taka historia...
DL650XAL7
Dzięki za sugestie jutro pomiary , mam nadzieję że będą oki.
Ogranicznik kierownicy wygląda na oryginalny i bez ingerencji , najbezpieczniej będzie podnieść kierownicę o 2 cm ponieważ przewód hamulcowy za krótki. Zmienię jeszcze pozycję handbarow i zobaczę co z tego wyniknie .
Jeszcze jedno pytanie czy ktoś podałby wymiary oryginalnej długość kierownicy włącznie z odważnikami na końcach ?moja ma 94 cm.
Nie oryginalna kierownica, trzeba się motkowi przyjrzeć bo to nie jest normalne aby coś takiego założyć. Kiera kosztuje grosze, weź to wymień bo tak sie jeździć nie da, co tu kombinować z riserami itd bez sensu, risery drozsze od nowej kiery