Chiński terminal CarPlay/AndroidAuto
- kamilborkowski
- A2
Re: Chiński terminal CarPlay/AndroidAuto
Rozważam Carpuride 702, Chigee AIO-6 oraz DMD. Przy czym już prawie jestem zdecydowany na AIO-6. Najdroższy, boli, ale ma absolutnie wszystko co chciałem (kamery, sterowanie z wonderwheel, nawigacje z aplikacji na telefonie) więc już jestem w pół kliknięcia "kupuj". Skontaktowałem się też na chigee.pl przez chat i okazało się że nie muszę kupować tego ConnectedRide bo mogę też ich przystawkę kupić ciut taniej i mieć sterowanie i dane z wonderwheel a samą nawigację wrzucę na belkę.
Yamaha FZ6N 2007 >> BMW F850GS
Uważaj co robisz, bo Chigee to zdaje się car play/android auto, to nie działa samodzielnie tylko ciągnie wszystko z telefonu. Natomiast DMD to tablet z pełnym androidem, wg mnie inna półka, jak porównywalne cenowo to bym się nie zastanawiał nawet.
- Ocena: 5.88235%
Yamaha Virago 535 > DL 650 AL5 > DL 1000 L9 > R1200GS
- kamilborkowski
- A2
Jasne, zdaję sobie z tego sprawę.
DMD jest jednak inne - bardziej wygląda na sprzęt do offroadu. Nie potrafiłem się przekonać do Garmina bo ciągle wracałem do telefonu na belce. Sam telefon też ma tam swoje wady i jak w zimie jechałem w podwójnych rękawicach i wyskoczyło mi powiadomienie na telefonie na pół ekranu to przechodnia zatrzymałem w Czechach i poprosiłem żeby mi zamknął je
Pewnie dla wielu DMD będzie lepszy, ale na moje potrzeby Chigee jest zdecydowanie wyżej.
DMD jest jednak inne - bardziej wygląda na sprzęt do offroadu. Nie potrafiłem się przekonać do Garmina bo ciągle wracałem do telefonu na belce. Sam telefon też ma tam swoje wady i jak w zimie jechałem w podwójnych rękawicach i wyskoczyło mi powiadomienie na telefonie na pół ekranu to przechodnia zatrzymałem w Czechach i poprosiłem żeby mi zamknął je
Pewnie dla wielu DMD będzie lepszy, ale na moje potrzeby Chigee jest zdecydowanie wyżej.
Yamaha FZ6N 2007 >> BMW F850GS
- lukas76
- A+B+C+D+E+T
- Kontakt:
Chigee to dla mnie taki chinol, z lepszą reklamą. Za ten pieniądz wybrałbym Motorradconectedride, sprawdzone mapy tomtoma, obsługa z rolki, dane z kompa motka oraz mozliwosc wlozenia karty sim, wiec oprocz navi masz bieżące komunikaty.
Garmin jest specyficzny, ja się do tego nie umiałem przyzwyczaić. Na DMD masz pełnego androida i możesz sobie zainstalować co chcesz. Yanosik np może być na pływającej ikonce, czego nie będzie ani w tym od BMW ani w Chigee.
Yamaha Virago 535 > DL 650 AL5 > DL 1000 L9 > R1200GS
- lukas76
- A+B+C+D+E+T
- Kontakt:
Brakuje wlasnie mi takiego sprzętu, tablet z androidem , obsługa z rolki, karta sim dodatkowo esim jak jesteś poza Unią i przez revoluta kupujesz sobie esima na dany kraj. To by byla bajeczka i jeszcze zamykany na klucz pod bmw halter
Nie potrzeba tableta z kartą Sim. Bez problemu udostępnisz na Iphone sobie taki hotspot i będziesz miał na tym tablecie internet. Na Iphone można instalować esim. Nie próbowałem, ale ponoć można
DL650XAL7
- lukas76
- A+B+C+D+E+T
- Kontakt:
Czy to iphone czy inny telefon z androidem, problem jest taki że hotspot mocno obciąża telefon a jakbyś jeszcze dołożył esim to przy 30 stopniach telefon się przegrzeje i wyłączy. Dlatego dla mnie ideał byłby taki jak napisałem, na hotspotach jeżdże teraz i to howno jest
Lukas76, też racja - będzie się grzało. I jak zdechnie telefon, to słabizna ze wszystkim.
DL650XAL7
Ja poszedłem w to, a on (@lukas76) też na BMW
.
- Ocena: 5.88235%
Rower>Ogar50>Virago250>Viargo535>Intruder600>Intruder800>BMW RS1150>BMW R1200C>V-Strom 1050
- lukas76
- A+B+C+D+E+T
- Kontakt:
Też tak jeżdżę i wierz mi do planowania to mapy.com są dosyć średnie,a do wybierania dróg bez planowania to chodzi jak google więc dla motocyklisy jest to bardzo średnie, nie zapisuje śladu i nie wgrasz plików GPX, nie ma obsługi z rolki.....
Miałem conectedride czyli przystawkę do telefonu która po sparowaniu, miała świetne mapy, GPX zapisywała ślad, miałeś obsługę z rolki wszystkie dane z kompa, spalanie, ciśnienia w kołach, przeciążenia G przy ruszaniu, nawet w jakim złożeniu jechałeś motocyklem, oczywiście jak Twój moto był wyposazony w odpowiednie czujniki, niestety conectedride wieszał mi się dosyć często i na koniec się zepsuł, oddałem go po dwóch sezonach i już nie wróciłem. Teraz myślę o Conectedride navigator, jest to już urządzenie więc teoretycznie nie powinno mieć tych dolegliwości co sam adapter miał, CR Navigator to coś innego nież kiepska navigacja BMW Navigator VI który jest na Garminie i jest CHOOjowy
Tyle narazie, może kiedyś doczekam się idealnej navi, która np. będzie szukała alternatywnej drogi żeby omijać burze
1. Adapter
https://bmwsklep.pl/produkt/uchwyt-na-s ... ectedride/
2. Urzadzenie
https://www.baum-bmwshop24.de/bmw-satz- ... sEQAvD_BwE
3. Navigator VI
https://bmwsklep.pl/produkt/nawigacja-m ... or-vi-evo/
a Jak się sra gotówką można jeszcze takie okularki se zapodać
https://www.baum-bmwshop24.de/bmw-motor ... es-brille/