TomTom Rider

Awatar użytkownika
PiotrEm
A+B+C

Re: TomTom Rider

Post autor: PiotrEm »

@motostopem, na iphonie to nie będzie działać (oficjalne info z supportu TT z kwietnia 2024, zdarzyła mi się nieudana próba przesiadki na iphona). Ale MyDrive na androidzie też jest out (po ew. resecie/wymianie telefonu stracę apkę, bo w sklepie jej nie ma), więc jest równo :-)

Natomiast kontakt z serwisem olałem. Na czacie gadałem z botem, jak poprosiłem o przełączenie do konsultanta, to kazał się zalogować, a byłem zalogowany cały czas; w rozmowie pojawia się przycisk "zaloguj", po kliknięciu strona się przeładowuje, czat znika, ale jak otworzysz okno czata ponownie, to rozmowa nadal tam jest, ale bot mówi, że nie jesteś zalogowany i tak w kółko, ja zdzierżyłem 4 rundy, w końcu poprosiłem, żeby przesłał transkrypcję czata do supportu, żeby ktoś to przeczytał i mi odpisał, ale bot kazał się zalogować.

Szkoda mi tego ridera, ale planuję gdzieś dalej wyjechać, więc wymieniłem sprzęta (ze zmiany interkomu z seny na cardo jestem zadowolony, jak się garmin sprawdzi, to trzeci w kolejce jest v-strom :-))
Ostatnio zmieniony 01 sty 2026, 17:58 przez PiotrEm, łącznie zmieniany 2 razy.
Ocena: 5.88235%

DL650XAM020 w kolorze YVB na Au-felgach

Awatar użytkownika
Centrino
Administrator

Post autor: Centrino »

motostopem pisze:
01 sty 2026, 16:04
Centrino pisze:
01 sty 2026, 13:58
Wersja.1160.13042 o dziwo była już u mnie w tomtomku.
Fotopstryki za to i punkty ładowania pokazały się do aktualizacji ale szybko się załadowały.
Swoją drogą ni mam pojęcia jak ustawić aby te punkty ładowania (niezwykle potrzebna rzecz w nawigacji motocyklowej) się w ogóle nie upgradowały

Przed rozpoczęciem aktualizacji pokazuje co będzie aktualizowane i jest tam znaczek czy chcesz aktualizować czy nie

....
Tak, wiem. Ale wolałbym raz to odznaczyć i zapomnieć.

JAWA 350TS -> BMW F650 -> DL650 AK8 -> DL1050XT

Części, akcesoria motocyklowe https://dlmoto.pl/

Awatar użytkownika
motostopem
A

Post autor: motostopem »

Wiem, że temat już kiedyś był poruszany, ale chyba bez konkretów. Naprawiał ktoś skutecznie "piny" od ładowarki TT Rider? Nie wiem czy się bawić w naprawę, kupować nową ładowarkę czy ładowarkę traktować jako uchwyt i ładować przez usb...

Najczęściej w roli głównej DL650, a będzie DL1050 :arrow:
https://www.youtube.com/channel/UCpp6Ux ... irmation=1

Awatar użytkownika
biblo
A+B+C+D

Post autor: biblo »

Nie naprawiałem, więc Ci nie pomogę... Ale jeśli ładowarka padła, to ja bym poszukał drugiej, a nie bawił się w ładowanie przez USB. Zabawa z wtykaniem kabelka będzie upierdliwa, no i nie będzie to wodoszczelne.

Na OLX są teraz dwie używki po 150 zł i jedna nowa za 250 zł.

Pozdrawiam,
Jacek

Bo przecież najważniejsze są widoki... 8-)

Awatar użytkownika
motostopem
A

Tak właśnie też obserwuje... na amazonie za 220zł są nowe. W używki nie chcę się bawić. Masz rację z brakiem wodoszczelności, ale jest jeden argument za nie musiałbym ciągnąć przewodu do akumulatora w nowym motocyklu :D choć i tak mój aktualny przewód jest za krótki- musiałbym sztukować xd + uchwyt marselusa to prawie 300zł więc z nową ładowarką to się robi koszt prawie połowy nowego TTR na promocji :D a sprzęt już leciwy, choć z tego co wiem to nie ma być następcy...

W ogóle rozglądam się za nawigacją czy zostawać przy TT czy próbować nowego ZUMO XT3, a może https://www.thorkracing.com/produto/dmd-t665-nav-phone/ najfajniejsza opcja, bo wielofunkcyjna, ale koszt też spory... same dylematy...

Awatar użytkownika
staszek_s
A+B+C+D+E+T

Post autor: staszek_s »

Ja swego czasu kupowałem nowy uchwyt, pomogło na chwilę, potem problemy wróciły, musiałem w czasie jazdy wyjmować i wkładać żeby zaskoczył.
W końcu się rozszczelniła gumka przy wyłączniku i to przesądziło sprawę. Ja bym już w TT nie inwestował, to chyba umiera, jak już to Garmin (jeśli ktoś trawi ten system). DMD bardzo fajne, tylko kupa kasy.

Yamaha Virago 535 > DL 650 AL5 > DL 1000 L9 > R1200GS

Awatar użytkownika
Viciv
A2

Post autor: Viciv »

U mnie w TT440 też ta badziewna gumka poleciała. I nie idzie jej dostać, przynajmniej ja nie widzę. I też miałem problemy ze stykami.
TT wylądował w aucie.🙄

Rower>Ogar50>Virago250>Viargo535>Intruder600>Intruder800>BMW RS1150>BMW R1200C>V-Strom 1050

Awatar użytkownika
PiotrEm
A+B+C

Mój TT już nie fika (te "ojej", to pewnie były problemy z siecią, na routerze), bawię się zumo xt2 i jakoś nie jestem zachwycony. Integracja z telefonem działa b. dobrze, np. doraźne wygooglanie czegoś i wysłanie na zumo jest bardzo łatwe ("udostępnij przez tread"), a w przypadku TT najlepszym rozwiązaniem jest po prostu dodatkowy uchwyt na telefon. Unikanie: w TT wchodzę w bieżącą trasę i mogę szybko de/aktywować omijanie wybranych typów dróg (szczególnie chodzi o autostrady, płatne, gruntowe), w garminie jest to głęboko schowane w ustawieniach ogólnych. Mapy graficznie w TT są takie sobie, ale w garminie jeszcze gorsze, TT wytycza trasy szybciej, a algorytm "najbardziej ekonomiczna trasa" idealnie trafia w moje gusta. Garmin wymaga dużo więcej nauki na starcie.

Awatar użytkownika
staszek_s
A+B+C+D+E+T

Post autor: staszek_s »

Ten algorytm TT to największa jakość, do dzisiaj wspominam jakie fajne drogi dzięki niemu zaliczyłem :) Z drugiej strony często mnie pakował przez centrum miast, czego nie chciałem.

Yamaha Virago 535 > DL 650 AL5 > DL 1000 L9 > R1200GS

Awatar użytkownika
PiotrEm
A+B+C

TT potrafi poprowadzić Cię 2-3 km do przodu tylko dlatego, że dopiero tam jego zdaniem jest możliwość zawrotki (np. jakieś rozwidlenie na drodze gruntowej, w lesie), jakbyś był jakąś ciężarówką co najmniej :-) Brakuje "zawróć natychmiast".

Awatar użytkownika
f_ranek
A+B+C
Kontakt:

Post autor: f_ranek »

Zwróć, gdy będzie to możliwe. Bo niektórzy zbyt dosłownie interpretują komunikaty.

Bogusław • Honda Varadero XL125V 2003 -> DL650XT 2021

Zapytałem jak mam lecieć, hej powiedziały wyżej, hej powiedziały śmielej

Awatar użytkownika
motostopem
A

staszek_s pisze:
11 mar 2026, 09:17
Ja swego czasu kupowałem nowy uchwyt, pomogło na chwilę, potem problemy wróciły, musiałem w czasie jazdy wyjmować i wkładać żeby zaskoczył.
W końcu się rozszczelniła gumka przy wyłączniku i to przesądziło sprawę. Ja bym już w TT nie inwestował, to chyba umiera, jak już to Garmin (jeśli ktoś trawi ten system). DMD bardzo fajne, tylko kupa kasy.
Podejrzewam, że same piny ładowarki się "wyginają" do wewnątrz ładowarki, ale też piny po stronie urządzenia się wycierają...
Co to znaczy chwilę? sezon czy 3 sezony? U mnie aktualnie właśnie tak jest, że wyjmowanie i wkładanie do skutku... Poza tym w idealnym stanie jest.

staszek_s pisze:
11 mar 2026, 12:50
Ten algorytm TT to największa jakość, do dzisiaj wspominam jakie fajne drogi dzięki niemu zaliczyłem :) Z drugiej strony często mnie pakował przez centrum miast, czego nie chciałem.
Właśnie algorytm jest super. Może alternatywą jest wgranie aplikacji tom tom na jakiś tablet typu carpuride nawigacja, bo one są w miare budzetowe w przeciwieństwie do DMD.

Awatar użytkownika
gorghu
A+B+C+D+E
Kontakt:

Post autor: gorghu »

PiotrEm pisze:
11 mar 2026, 11:52
Mój TT już nie fika (te "ojej", to pewnie były problemy z siecią, na routerze), bawię się zumo xt2 i jakoś nie jestem zachwycony. Integracja z telefonem działa b. dobrze, np. doraźne wygooglanie czegoś i wysłanie na zumo jest bardzo łatwe ("udostępnij przez tread"), a w przypadku TT najlepszym rozwiązaniem jest po prostu dodatkowy uchwyt na telefon. Unikanie: w TT wchodzę w bieżącą trasę i mogę szybko de/aktywować omijanie wybranych typów dróg (szczególnie chodzi o autostrady, płatne, gruntowe), w garminie jest to głęboko schowane w ustawieniach ogólnych. Mapy graficznie w TT są takie sobie, ale w garminie jeszcze gorsze, TT wytycza trasy szybciej, a algorytm "najbardziej ekonomiczna trasa" idealnie trafia w moje gusta. Garmin wymaga dużo więcej nauki na starcie.
XT2 po przesiadce z TT wymaga przestawienia się całkowicie na całkiem inny system działania. Wymaga to chwili żeby ogarnąć i nie szukać czy klikać jak w TT. Skróty, ikony możesz sobie poprzestawiać. Jedynie Głównego menu nie ruszysz ;) . Tak samo mapę możesz sobie ustawić co i jak ma ci wyświetlać (od dokładności, po kolorystykę i POI).
Generalnie ja po przesiadce nie żałuję i jestem zadowolony. A sam TT to jednak został wiele lat do tyłu ze swoimi urządzeniami. Wygląda to tak jakby olali urządzenia na rzecz aplikacji (tyle że te też pozostawiają wiele do życzenia ;) ).
Ocena: 5.88235%

Grzesiek
DL 650 AK8 Black Mat -->> Super Tenere 1200

Awatar użytkownika
PiotrEm
A+B+C

Kolorystykę?! To można ten fioletowy (pogrzebowy) ślad przemalować?

ODPOWIEDZ

Wróć do „Interkomy, Nawigacje, Kamery”