Zacinająca się stacyjka
Re: Zacinająca się stacyjka
Może w stacyjce suzuki też jest odpływ. Nie widziałeś, czy tam coś nie kapie? Takie wygooglałem.
https://www.motocykl.org/viewtopic.php? ... 49#p269646
"Alko tak samo wypłucze syf jak każdy inny środek, tylko odparuje bez śladu:) szmata pod stacyjkę i lejesz aż wypłuczesz."
I przypomniało mi się, że mam pompkę do materaca. Mogę machnąć 4 l w sekundę, a silikon w spray akurat mam. Powinno się udać.
https://www.motocykl.org/viewtopic.php? ... 49#p269646
"Alko tak samo wypłucze syf jak każdy inny środek, tylko odparuje bez śladu:) szmata pod stacyjkę i lejesz aż wypłuczesz."
I przypomniało mi się, że mam pompkę do materaca. Mogę machnąć 4 l w sekundę, a silikon w spray akurat mam. Powinno się udać.
DL650XAM020 w kolorze YVB na Au-felgach
@Bip, dzięki za Twój sposób, u mnie okazał się skuteczny. Stacyjkę można bez obaw zalać, kapie z niej na ziemię. Zastosowałem alko isopropylowy (benzyny zippo było mi szkoda
) Nie wiem, ile go napsikałem (spray), ale doprowadziłem stacyjkę do takiego stanu, że już nie czuć miękkiego bagna w środku, chodzi na sucho, ze starym kluczem jeszcze się zacina, ale nie jest to sytuacja dyskomfortowa, mogę w 2-3 ruchach ustawić klucz w dowolnej pozycji. Wcześniej miałem wrażenie, że stacyjka jest zalepiona i zacina się dlatego, że nie wszystkie zapadki chodzą swobodnie. Na ile pomagało przedmuchiwanie stacyjki pompką - nie wiem, ale efekt jest OK. W sumie, to mógłbym nawet to tak zostawić, ale jeszcze ją nasmaruję. Mam teflon, silikon i ołówek. Pewnie tym ostatnim, żeby było fachowo.
Ja w moją zacinającą się stacyjkę ostatecznie wyspikałem dość sporo suchego smaru teflonowego. Wcześniej sypałem grafit, ale mam wrażenie, że to nie pomagało. Oczywiście praca kluczykiem, i trzeba trochę poczekać, aż rozpuszczalnik całkowicie wyparuje. Z efektu jestem zadowolony.

Bogusław • Honda Varadero XL125V 2003 -> DL650XT 2021
Zapytałem jak mam lecieć, hej powiedziały wyżej, hej powiedziały śmielej
Zapytałem jak mam lecieć, hej powiedziały wyżej, hej powiedziały śmielej
No, minęło parę dni, alkohol wyparował i stacyjka znów chodzi ciężko. Tarcie jest jakby bębenek był wykonany z gumy, ale stary klucz jeszcze się nie zacina.
Mycie i dmuchanie wydają się być sensownym zabiegiem, ale trzeba mieć więcej lepszego zmywacza i dobrą dmuchawę. Na pewno w takim stanie jak teraz nie ma sensu pchać tam grafitu ani silikonu.
Mycie i dmuchanie wydają się być sensownym zabiegiem, ale trzeba mieć więcej lepszego zmywacza i dobrą dmuchawę. Na pewno w takim stanie jak teraz nie ma sensu pchać tam grafitu ani silikonu.
- Ocena: 5.88235%
Od 8 lat psikam tylko oczyszczaczem czyli WD40, jak zaczyna ciężej chodzić, to oczyszczam i daję chwilę popracować "chemii" a potem ćwiczę zamek lub stacyjkę kluczem.
Wiem, przydałoby się jakieś smarowanie później, ale nigdy nie ma czasu. Czasem wskakuje silikon w sprayu. Wiem, to jak przyznanie się do grzechu, ale działa.
A jak coś jest głupie, ale działa, to nie jest głupie. Przynajmniej nie całkiem.
Wiem, przydałoby się jakieś smarowanie później, ale nigdy nie ma czasu. Czasem wskakuje silikon w sprayu. Wiem, to jak przyznanie się do grzechu, ale działa.
A jak coś jest głupie, ale działa, to nie jest głupie. Przynajmniej nie całkiem.
Honda Varadero XL 125 >> V-Strom 650 AL2 Rudy 
- zielony_listek
- AM
W sobotę drugi raz się zdarzyło, że się zacięła, więc postanowiłem nie czekać. Jakoś do mnie najbardziej przemówił sposób z alkoholem izopropylowym (IPA) i smarem PTFE. Zrobiłem to tak, że przelałem przez stacyjkę kilka strzykawek IPA (niestety nie wziąłem ipy dla siebie czego żałuję
i solennie obiecuję poprawę). Jak ktoś pytał poniżej - tak: nadmiar wycieka na szmatę pod spodem.
W międzyczasie oczywiście kluczykiem we wszystkie strony od światełek pozycyjnych przez locka do zapłonu. Zauważyłem, że wyciągam brudny klucz, więc go czyściłem na bieżąco. Potem dmuchanie kompresorem, na końcu smarowanie PTFE (w sprayu).
Efekt jest taki, że już po czyszczeniu zaczęła pracować w taki zdecydowany sposób, z wyczuwalnym klikiem - tak jak pisał PiotrEm - "nie czuć bagna"
W międzyczasie oczywiście kluczykiem we wszystkie strony od światełek pozycyjnych przez locka do zapłonu. Zauważyłem, że wyciągam brudny klucz, więc go czyściłem na bieżąco. Potem dmuchanie kompresorem, na końcu smarowanie PTFE (w sprayu).
Efekt jest taki, że już po czyszczeniu zaczęła pracować w taki zdecydowany sposób, z wyczuwalnym klikiem - tak jak pisał PiotrEm - "nie czuć bagna"
--
DL650 2019
DL650 2019
@zielony_listek, daj @ przed nikiem, to wywołasz do tablicy.
U mnie po przepłukaniu IPA'em (alkoholem izopropylowym) bagno ustąpiło na 2-3 dni. Alkohol wyparował i wróciło. Poświęciłem benzynę zippo (nie chciało mi się jechać po ekstrakcyjną), przelałem stacyjkę solidnie, wylało się trochę czarnego syfu dołem ze stacyjki, codziennie chodziłem sprawdzać, czy efekt się utrzymuje i po mniej więcej tygodniu lepienie się w środku jednak wróciło. Za mało płukania, nie dmuchane, nie smarowane. Nie będę smarował, dopóki nie wyczyszczę. Dziś ruszyłem motocykl w teren i w lesie na "przerwie" wyłączyłem motocykl kill switchem, żeby już nie musieć gmerać w stacyjce. @Bip, odezwę się telefonicznie, kiedy miałbyś czas. Przywiozę pół litra (extrakcyjnej
), a po zabiegu wyskoczymy na pizzę, OK?
U mnie po przepłukaniu IPA'em (alkoholem izopropylowym) bagno ustąpiło na 2-3 dni. Alkohol wyparował i wróciło. Poświęciłem benzynę zippo (nie chciało mi się jechać po ekstrakcyjną), przelałem stacyjkę solidnie, wylało się trochę czarnego syfu dołem ze stacyjki, codziennie chodziłem sprawdzać, czy efekt się utrzymuje i po mniej więcej tygodniu lepienie się w środku jednak wróciło. Za mało płukania, nie dmuchane, nie smarowane. Nie będę smarował, dopóki nie wyczyszczę. Dziś ruszyłem motocykl w teren i w lesie na "przerwie" wyłączyłem motocykl kill switchem, żeby już nie musieć gmerać w stacyjce. @Bip, odezwę się telefonicznie, kiedy miałbyś czas. Przywiozę pół litra (extrakcyjnej