Jakie klocki hamulcowe polecacie?
Re: Jakie klocki hamulcowe polecacie?
Ja dziś założyłem na przedzie Vesrah VD-435JL VD-352JL (na tyle też vesrah, tylko rok temu).
Nie wiem, ja szybko zjedzą mi tarcze, ale hamowanie jest zdecydowanie bardziej skuteczne (stare klocki, fabrycznie, miały jeszcze trochę mięska, wszystkie bruzdy widoczne, zużycie równomierne).
Nie wiem, ja szybko zjedzą mi tarcze, ale hamowanie jest zdecydowanie bardziej skuteczne (stare klocki, fabrycznie, miały jeszcze trochę mięska, wszystkie bruzdy widoczne, zużycie równomierne).
DL650XAM020 w kolorze YVB na Au-felgach
Vesrah.różnica w hamowaniu olbrzymia.Polecam bardzo.Innych już nie kupię.Pozdrawiam.
Ile Wam wytrzymują klocki? Ja mam czerwone Brembo, o po około 15 kkm klocki z przodu zbliżają się do końca.
Wcześniej miałem fabryczne, to po około 27 kkm mam wrażenie, że ubyło może 10 % (nie mierzyłem suwmiarką, i już nie zmierzę). Fakt faktem, że te Brembo sto razy lepiej hamują.
Wcześniej miałem fabryczne, to po około 27 kkm mam wrażenie, że ubyło może 10 % (nie mierzyłem suwmiarką, i już nie zmierzę). Fakt faktem, że te Brembo sto razy lepiej hamują.
Bogusław • Honda Varadero XL125V 2003 -> DL650XT 2021
Zapytałem jak mam lecieć, hej powiedziały wyżej, hej powiedziały śmielej
@f_ranek - ja polecam Vesrah. Naprwadę dobre klocki.
Natomiast te fabryczne 27 tys km to przegięcie, może zapominałeś wciskać przycisk do hamowania??
Natomiast te fabryczne 27 tys km to przegięcie, może zapominałeś wciskać przycisk do hamowania??
- lukas76
- A+B+C+D+E+T
- Kontakt:
Myślę że może jeździsz teraz bardziej dynamicznie i dlatego "szybciej" zużywasz. U mnie klocki to 10 12 tys max
Przednie starczają Ci na 10-12 kkm?!?
Nie pamiętam już, jakie klocki stosowałem w V-stromie, ale w sporo cięższym Tigerze używam EBC HH i przednie mi starczają na długo (25-30 kkm). I hamowanie jest bardzo dobre.
Tylne początkowo starczały mi na krótko (nawet poniżej 10 kkm), ale kiedyś Marcin Zając z Boostera dopatrzył się, że mam tak ustawioną dźwignię, że cały czas delikatnie ją naciskam stopą... Po regulacji tylne klocki starczają mi na kilkanaście tys. km - a używam tylnego hamulca
Pozdrawiam,
Jacek
Może i jest jakiś efekt psychologiczny, że mając markowe klocki jeżdżę dynamiczniej, bo bardziej w nie wierzę, że nie zawiodą.
Te które mam są ok, nie widzę minusów, więc pytanie do samego siebie - czy szukać lepszych, innych, wszak lepsze jest wrogiem dobrego.
Te które mam są ok, nie widzę minusów, więc pytanie do samego siebie - czy szukać lepszych, innych, wszak lepsze jest wrogiem dobrego.
Bogusław • Honda Varadero XL125V 2003 -> DL650XT 2021
- lukas76
- A+B+C+D+E+T
- Kontakt:
Po pierwsze jeżdżę dosyć dynamicznie, po drugie dużo w gorach, dohamowania, zakrety itd, druga sprawa jak jeżdżę na wyjazdy, motocykl dowalony ktory waży ponad 500 kg z nami, do tego dynamika i góry, po trzecie nigdy nie czekam aż klocki beda na minimum od cała tajemnica, zresztą klacki to najmniejszy wydatek w motorkubiblo pisze: ↑25 mar 2026, 10:39Przednie starczają Ci na 10-12 kkm?!?To chyba stosujesz technikę jazdy gaz-hamulec
![]()
Nie pamiętam już, jakie klocki stosowałem w V-stromie, ale w sporo cięższym Tigerze używam EBC HH i przednie mi starczają na długo (25-30 kkm). I hamowanie jest bardzo dobre.
Tylne początkowo starczały mi na krótko (nawet poniżej 10 kkm), ale kiedyś Marcin Zając z Boostera dopatrzył się, że mam tak ustawioną dźwignię, że cały czas delikatnie ją naciskam stopą... Po regulacji tylne klocki starczają mi na kilkanaście tys. km - a używam tylnego hamulca![]()