Upgrade naprawde robi robotę, hamulce maja dużo lepszą modulacje ze względu na 4 tłoczki versus 2. Siła hamowania również jest dużo lepsza. Mozna zrobic stoppie jak sie postara
No więc, co potrzeba:
- Lewy i prawy zacisk Tokico z SV1000 (2006-2007) (używki bo za nowe wydasz krocie) - part no: 59100-35F50-999 (lewy), 59300-35F50-999 (prawy).
Raczej tylko ebay z innych krajów, nie znalazłem zadnych na allegro.
- Adaptery od Cosmo - (koleś jest z Grecji - zamówiłem do UK, przyszły w 3 dni, podejrzewam ze do Polski jeszcze szybciej) - https://www.cosmo-accessories.com/products/suzuki - wybierz model swojego motocykla i kliknij w adaptery. Potrzebny jest 63mm (w rzeczywistoći ma 62mm, pasuje jak ulał)
- Zestaw do renowacji hamulców z tłoczkami ze stali nierdzewnej - https://www.ebay.co.uk/itm/162844370331 ... SwALtaVfxu
- Narzedzie do wyciągania tłoczków (bez tego nawet nie zabieraj sie za renowacje zacisków bo będziesz tylko klął
No więc kilka uwag co do procesu renowacji.
1. Hamulce trzeba rozłożyć na dwie częsci aby wyjąć tłoczki. Nie sądze aby dało się je wyjać bez rozkładania (ale mogę się mylić, ja chciałem wymienić oring, więc tak czy inaczej rozkładałem). Pomiędzy obiema częściami hamulca jest oring, nie zapomnij go włożyć z powrotem podczas składania zacisku.
2. Wyjmowanie starych tłoczków, które sa zapieczone jest masakrycznie pracochłonne i wymaga bardzo dużo siły. Na początek przekręć tłoczek kilka razy w lewo, prawo aby go zluzować a następnie wyciągaj go do siebie ale bez kręcenia w lewo, prawo. Po postu do siebie. Ja robiłem ten błąd ze ciagle kręciłem i tłoczek poprostu utknął, krecił sie w obie strony ale nie wychodził do góry. Najlepiej robić to w dwie osoby: Jedna trzyma mocno zacisk, a druga z całej siły wyciaga tłoczek
3. Porządnie wyczyść zaciski w środku. Rowki gdzie są zamontowane uszczelki mogą być zapchane solą drogową i trzeba je odblokować, najlepszy jest do tego cieniutki płaski śrubokręt. Sól potrafi tak stwardnieć ze wchodzi w gre tylko jej zdrapanie, nie daje sie już rozpuścić gorącą wodą.
4. Nasmaruj uszczelki smarem czerwonym (nie działa na gumę), włóż tłoczki. Porządnie skręć zaciski po włożeniu tłoczków, tylko to gwarantuje brak wycieku z miejsca gdzie zaciski mają przelot na płyn hamulcowy.
5. Podczas montażu adaptera użyj dołączonych podkładek sprężynowych i użyj średniego threadlockera loctite (Niebieski - ale tylko tam gdzie przykręcany jest adapter do amortyzatora, nie uzywaj po stronie zacisku). Zaciski da sie zamontować tylko w jedną strone, wiec sugeruj się moimi zdjęciami.
Opisałem chyba wszystko, po ugrade ciesz się mega mocnymi hamulcami z dużo lepszą modulacją.
Mam nadzieję, że się to komuś przyda bo hamulce w DL650 / DL1000 są naprawde słabiutkie i warto je ulepszyć.
Trochę zdjęć poniżej.