Upgrade przednich hamulców DL650-DL1000 (4 tłoczkowe z SV1000)

Wszystko to co my wiemy, a manuale nie podają :)
pichulec
A1

Upgrade przednich hamulców DL650-DL1000 (4 tłoczkowe z SV1000)

Post autor: pichulec »

Witam. Ostatnio zrobiłem upgrade hamulców w moim KLV1000 i postanowiłem podzielić się tym za wami jako, że nie znalazłem na forum tematu na ten temat. A warto. Na początek, zaciski pochodzą z SV1000 gdzie master cylinder jest taki sam jak w DL650 / DL1000. Więc po upgrade praktycznie caly system jest jak w SV1000, po za przewodem hamulcowym który jest troche inny w SV (ale to nie ma znaczenia). Polecam nie kupować oryginalnych tloczkow suzuki jako ze nie sa one robione ze stali nierdzewnej, sa ze zwyklej stali pokrytej jakas złotawą powłoką która bardzo szybko się ściera i tloczki koroduja. Lepiej wydać troche wiecej kupić zestaw do renowacji hamulców z tłoczkami ze stali nierdzewnej. SV1000 używa tych samych tarcz hamulcowych więc one nie wymagaja zmiany.

Upgrade naprawde robi robotę, hamulce maja dużo lepszą modulacje ze względu na 4 tłoczki versus 2. Siła hamowania również jest dużo lepsza. Mozna zrobic stoppie jak sie postara :D

No więc, co potrzeba:

- Lewy i prawy zacisk Tokico z SV1000 (2006-2007) (używki bo za nowe wydasz krocie) - part no: 59100-35F50-999 (lewy), 59300-35F50-999 (prawy).
Raczej tylko ebay z innych krajów, nie znalazłem zadnych na allegro.
- Adaptery od Cosmo - (koleś jest z Grecji - zamówiłem do UK, przyszły w 3 dni, podejrzewam ze do Polski jeszcze szybciej) - https://www.cosmo-accessories.com/products/suzuki - wybierz model swojego motocykla i kliknij w adaptery. Potrzebny jest 63mm (w rzeczywistoći ma 62mm, pasuje jak ulał)
- Zestaw do renowacji hamulców z tłoczkami ze stali nierdzewnej - https://www.ebay.co.uk/itm/162844370331 ... SwALtaVfxu
- Narzedzie do wyciągania tłoczków (bez tego nawet nie zabieraj sie za renowacje zacisków bo będziesz tylko klął :D) - https://www.amazon.pl/ZIYUMI-Motorcycle ... C46&sr=8-2

No więc kilka uwag co do procesu renowacji.
1. Hamulce trzeba rozłożyć na dwie częsci aby wyjąć tłoczki. Nie sądze aby dało się je wyjać bez rozkładania (ale mogę się mylić, ja chciałem wymienić oring, więc tak czy inaczej rozkładałem). Pomiędzy obiema częściami hamulca jest oring, nie zapomnij go włożyć z powrotem podczas składania zacisku.
2. Wyjmowanie starych tłoczków, które sa zapieczone jest masakrycznie pracochłonne i wymaga bardzo dużo siły. Na początek przekręć tłoczek kilka razy w lewo, prawo aby go zluzować a następnie wyciągaj go do siebie ale bez kręcenia w lewo, prawo. Po postu do siebie. Ja robiłem ten błąd ze ciagle kręciłem i tłoczek poprostu utknął, krecił sie w obie strony ale nie wychodził do góry. Najlepiej robić to w dwie osoby: Jedna trzyma mocno zacisk, a druga z całej siły wyciaga tłoczek :) Można włożyć narzedzie w tłoczki pionowo i wtedy mozna ciągnąć całym ciałem.
3. Porządnie wyczyść zaciski w środku. Rowki gdzie są zamontowane uszczelki mogą być zapchane solą drogową i trzeba je odblokować, najlepszy jest do tego cieniutki płaski śrubokręt. Sól potrafi tak stwardnieć ze wchodzi w gre tylko jej zdrapanie, nie daje sie już rozpuścić gorącą wodą.
4. Nasmaruj uszczelki smarem czerwonym (nie działa na gumę), włóż tłoczki. Porządnie skręć zaciski po włożeniu tłoczków, tylko to gwarantuje brak wycieku z miejsca gdzie zaciski mają przelot na płyn hamulcowy.
5. Podczas montażu adaptera użyj dołączonych podkładek sprężynowych i użyj średniego threadlockera loctite (Niebieski - ale tylko tam gdzie przykręcany jest adapter do amortyzatora, nie uzywaj po stronie zacisku). Zaciski da sie zamontować tylko w jedną strone, wiec sugeruj się moimi zdjęciami.

Opisałem chyba wszystko, po ugrade ciesz się mega mocnymi hamulcami z dużo lepszą modulacją.
Mam nadzieję, że się to komuś przyda bo hamulce w DL650 / DL1000 są naprawde słabiutkie i warto je ulepszyć.

Trochę zdjęć poniżej.
Załączniki
s-l1600.jpg
s-l1600.jpg (213.66 KiB) Przejrzano 4944 razy
20220718_214153.jpg
20220718_214153.jpg (703.98 KiB) Przejrzano 4945 razy
20220716_005812.jpg
20220716_005812.jpg (1.19 MiB) Przejrzano 4946 razy
20220716_005806.jpg
20220716_005806.jpg (1.11 MiB) Przejrzano 4946 razy
20220722_210500.jpg
20220722_210500.jpg (474.65 KiB) Przejrzano 4946 razy

KTM 1290 Super Adventure S

Awatar użytkownika
Rommel
A+B+C

Re: Upgrade przednich hamulców DL650-DL1000 (4 tłoczkowe z SV1000)

Post autor: Rommel »

Dobry upgrade, stare Stromy nie hamuja :) ja swojego sprzedalem z adapterami i zaciskami z Gixxa, nowy wlasciciel zalozyl :)

"Jam jest Latający Potwór Spaghetti. Nie będziesz miał innych potworów przede Mną. (Potem możesz mieć; tylko zabezpiecz się). Jedynym Potworem, który zasługuje na pisanie wielką literą jestem Ja!" Nieokreślona liczba NIE-Przykazań a Sugestii

Fryderyk
A1

Post autor: Fryderyk »

Z tego, co poczytałem w sieci, ta modyfikacja jest awykonalna na motocyklach ze szprychowymi kołami - zacisk koliduje ze szprychami. Chyba że ktoś ma inne doświadczenia?

Janek-2004
A

Post autor: Janek-2004 »

Po zmianie klocków wg rekomendacji jednego z kolegów sprzedawców na EBF jest ewidentna poprawa w stosunku do standardowych okładzin, które były zamontowane fabrycznie. Teraz idę krok dalej - kupiłem na przód przewody Hel w oplocie. Natomiast rozmyślam poważnie nad tym upgradem opisanym powyżej. Sprawdziłem ofertę Cosmo Accesorries i SV Racing parts na adaptery zacisków i Cosmo ma połowę taniej jeszcze daje "blekłikowy" rabat. Sprawdziłem też zaciski do SV1000 i chodzą po 100 na aledrogo, do tego komplet uszczelek i grzaniec do garażu. Jedyne co mnie powstrzymuje jeszcze przed pójściem w zmianę zacisków to kwestie formalno-prawne (in any case) - jakby nie patrzeć to nie jest halogen z homologacją wyciętą z kalkomanii tylko hamulec.

Awatar użytkownika
biblo
A+B+C+D

Post autor: biblo »

Janek-2004 pisze:
02 gru 2025, 15:34
Po zmianie klocków wg rekomendacji jednego z kolegów sprzedawców na EBF jest ewidentna poprawa w stosunku do standardowych okładzin, które były zamontowane fabrycznie.
A nie chodziło Ci o klocki EBC? Konkretnie EBC HH... ;) 8-)

Pozdrawiam,
Jacek

Bo przecież najważniejsze są widoki... 8-)

Awatar użytkownika
f_ranek
A+B+C
Kontakt:

Post autor: f_ranek »

Najpierw zmień klocki i wężyki hamulcowe. Zysk powinien być już widoczny, i w zasadzie bez ryzyka. Ja tak zrobiłem i jestem zadowolony.

Bogusław • Honda Varadero XL125V 2003 -> DL650XT 2021

Zapytałem jak mam lecieć, hej powiedziały wyżej, hej powiedziały śmielej

Janek-2004
A

miało być EB C oczywiście a nie F a wyszło jak zawsze. Klocki już Zmieniłem @f_ranek jak pisałem, zdążyłem obgonić w nich Rumunię i jest lepiej. Miałem już na tym poprzestać skoro i tak poprawiłem fabryczne parametry ale podobnie jak z apetytem rosnącym tu też jest pokusa aby zrobić lepiej i o ile z przewodami to wygląda na legal wersję o tyle z tymi adapterami "sie wahom". A że zima sprzyja takim rozkminom, to inna sprawa :)

Awatar użytkownika
lukas76
A+B+C+D+E+T
Kontakt:

Post autor: lukas76 »

W DL,u z tego co słyszałem to problem jest mało wydajna pompa, czy zmiana zacisków coś zmieni?

Ponowne przyjęcie do Mniejszości Niemieckiej 🤣
BMWał
[media]https://www.dampfbier.de/[/media]

Awatar użytkownika
Struna
A+B+C+D+E+T
Kontakt:

Post autor: Struna »

W DL-ach z ABS-em jest z deka długi układ przewodów, trójniki, jakieś rozdzielacze itd.
Można to przerobić przy okazji zmiany na oplot, do tego klocki sinterowe plus porządne odpowietrzenie i będzie ok.

DL 650 AK7, DRZ 400S - http://www.gcstuning.pl

Janek-2004
A

zakupiłem w końcu przewody Hel w oplocie stalowym na przód. Zacząłem obczajać to dzisiaj i o ile wymiana przewodu łączącego obydwa zaciski to bułka z masłem o tyle odkręcenie obydwu przewodów przy module (1 przewodu idącego od pompy 2 przewodu do prawego zacisku to trzeba mieć chyba palce jak ginekolog i oko na giętkim przewodzie. Znalazłem w manualu że trzeba odkręcać zbiornik, wyciągać filter. Da się to ogarnąć bez ściągania baku ?

Awatar użytkownika
Struna
A+B+C+D+E+T
Kontakt:

Post autor: Struna »

Jak masz palce jak ginekolog, to może i się da - ale najlepiej zwalić bak i puszkę airbox-a, wtedy masz wszystko jak na dłoni.

DL 650 AK7, DRZ 400S - http://www.gcstuning.pl

Janek-2004
A

Przyszło słoneczko do garażu i zabrałem się w końcu do tych przewodów hamulcowych z Hel. Niestety nie da się dobrać do odkręcenia obydwu drugich końców nie demontując połowy motocykla z wszystkimi plastikami, bakiem, airboxem. Nawet wówczas dostęp do śrub, które wchodzą w te kostki od oryginalnych przewodów Suzuki jest kiepski. Zakupiłem do tego specjalną nasadkę 10 mm, tzw. do przewodów, która jest łamana i dzięki temu udało się to odkręcić. poskręcałem, zalałem płynem, odpowietrzałem obydwa zaciski począwszy od lewego. Mam lekkie wrażenie, że klamka jest ciut miększa jak była. Zacisnąłem klamkę na noc na trytytkę i zobaczę po dobie jak wygląda sytuacja. Czy nie będzie jakiś wycieków jak się podkładki miedziane ułożą, etc. Różnica jaka jest między przewodami oryginalnymi, a z Hel, to nowe są sporo cieńsze co nie do końca pasuje do oryginalnych przelotek i miejsc ich kotwiczenia, oraz nie są zakończone podobnie jak oryginały tymi kostkami metalowymi, tylko dodawane są luzem plastyczane nakładki na końce przewodów - nie wygląda to za dobrze, choć pełni rolę tylko mocowania ale jednak. Jak przejdzie test szczelności (momenty dokręcania wg serwisówki), to trzeba poskładać do kupy, i zrobić test hamowania czy warta była cała zabawa i wydane pieniądze - blisko 500 zł. W sumie długości przewodów niemal identyczne, króćce mają nieznacznie mniejszą wysokość, przez co dodawane do zestawu śruby od zacisków przy kole i pompie też nieco krótsze, ale to wynika z mniejszej grubości przykręcanych elementów. Jak przetestuję to dam znać czy warto poprawiać Suzuki

Janek-2004
A

Zrobiłem pierwsze ponad 300 km w tym sezonie na nowych przewodach w oplocie i przy okazji zmieniłem opony. Powiem tak, szału nie zauważyłem. Co prawda nie chciałem prowokować jakiś sytuacji bo i nowe opony, tyle co wymienione przewody i pierwsza jazda w tym roku ale wielkiego WOW raczej nie było. Może troszkę ale to bardziej chyba autosugestia. Może gdyby ta wymiana była z marszu w trakcie sezonu jak wymiana klocków na EBC to może wówczas odczucia byłyby inne. Niemniej jednak wytłumaczyłem sobie że i tak Suzuki pisze o okresowej wymianie przewodów gumowych więc odhaczone, choć patrząc na stan ori przewodów, pewnie pojeździłyby jeszcze kolejne 5 lat. Nic więcej w tym zakresie zrobić się nie da zachowując oryginalne rozwiązania a z tym upgradem na inne zaciski i adapterami to się jednak nie zdecyduję.

ODPOWIEDZ

Wróć do „Patenty i usprawnienia”