Tom by TomTom

Awatar użytkownika
biblo
A+B+C+D

Tom by TomTom

Post autor: biblo »

Szukałem w postach na forum tego konkretnego zwrotu, ale w zalewie wszelkich TomTomów nie znalazłem 8-)

A chodzi mi konkretnie o ten mały sprzęt/gadżet od TomToma

Obrazek

.
Może ktoś to ma i używa?

Pozdrawiam,
Jacek

Bo przecież najważniejsze są widoki... 8-)

Awatar użytkownika
biblo
A+B+C+D

Re: Tom by TomTom

Cisza... Czyli chyba nikt tego nie używa. I w internecie też za wiele recenzji nie ma :?

Mimo to, skusiłem się, zamówiłem w ramach bieżącej promocji i czekam na dostawę 8-) Ma mi to zastąpić Yanosika, który chwilami jest irytujący, a na moto i tak telefon mam w kieszeni, czyli mogę tylko polegać na ostrzeżeniach głosowych... A z tym bywa różnie...

Muszę tylko wymyślić jakieś mocowanie, żeby dobrze było widać te "wizualne alerty" 8-)

Pozdrawiam,
Jacek

Awatar użytkownika
kamilborkowski
A2

Post autor: kamilborkowski »

Na filmiku promującym dźwięk ostrzegawczy z tego urządzenia brzmi jak ostrzeżenie o rozładowaniu słuchawek albo interkomu ;)
Daj znać jak się będzie sprawdzać bo Yanosika nie trawię a to może być ciekawe.

Yamaha FZ6N 2007 >> BMW F850GS

Awatar użytkownika
biblo
A+B+C+D

Sygnałów dźwiękowych jest zdaje się kilka, w zależności od rodzaju ostrzeżenia...

Dodatkowa zaleta tego Toma, to brak opłat rocznych i reklam, jego międzynarodowy charakter i wg informacji producenta ogromna społeczność raportująca zagrożenia w czasie rzeczywistym. A jak będzie w rzeczywistości, to się okaże 8-)
Ocena: 5.88235%

Pozdrawiam,
Jacek

Awatar użytkownika
motostopem
A

Post autor: motostopem »

Nigdy nie spoglądałem na ten model, bo w Tomtomie riderze jak połączę telefon z nawigacją to mam takie informacje i widzę je przed oczami. Daj znać jak przyjdzie i się tym trochę pobawisz :)

Honda Varadero 125->DL650 I gen->DL650 IIIgen->DL1050
Mój kanał :arrow: https://www.youtube.com/channel/UCpp6Ux ... irmation=1
Grupa FB :arrow: https://www.facebook.com/groups/suzukivstrom1050polska

Awatar użytkownika
biblo
A+B+C+D

motostopem pisze:
14 maja 2026, 07:07
Nigdy nie spoglądałem na ten model, bo w Tomtomie riderze jak połączę telefon z nawigacją to mam takie informacje i widzę je przed oczami. Daj znać jak przyjdzie i się tym trochę pobawisz :)
Już czekam na nie z niecierpliwością 8-)

Ja używam Ridera tylko na moto, połączonego z telefonem, który siedzi w kieszeni kurtki i interkomem. Bardzo rzadko w samochodzie, bo tu jednak korzystam z map Google lub czasem Waze, jak nie zapomnę ;)
Niestety do czytania muszę zakładać okulary, co na moto jest niemożliwe w czasie jazdy, a w samochodzie i owszem, no ale jazda wymaga wówczas mojej szczególnej uwagi. Dlatego ważne są dla mnie komunikaty głosowe, bo jak słyszę jakieś ostrzeżenie lub polecenie i wówczas wystarczy tylko rzut oka na ekran nawigacji. Tylko łatwiej jest zobaczyć drogę, którą mam jechać, niż dostrzec wszystkie ostrzeżenia np. z Yanosika...
Swoją drogą Yanosik zaczął mnie wkurzać, bo czasem potrafi się nie uruchomić (mam włączoną opcję autostartu po połączeniu z audio/interkomem), i chyba coraz więcej reklam "emituje" :roll:

W wypadku komunikatora Tom by TomTom ujęła mnie prostota obsługi i oczojebny :D charakter ostrzeżeń. I również brak reklam + 20-precentowy rabat, który obecnie oferują... 279 zł to też pieniądz, ale tyle mogę wydać na swoje gadżeciarskie ciągoty :twisted:

Pozdrawiam,
Jacek

Awatar użytkownika
staszek_s
A+B+C+D+E+T

Post autor: staszek_s »

Pytanie na ile to będą aktualne informacje, u nas chyba Yanosik nie ma konkurencji na razie jeśli chodzi o zgłoszenia użytkowników. Po drugie, to może działać dobrze tylko jak mam trasę w TT i nią jadę, bo wtedy on może wiedzieć gdzie pojadę. Inaczej będzie walił ostrzeżeniami bo mijam na sąsiedniej ulicy fotoradar, chociaż wcale tam nie pojadę. Yanosik pokazuje kierunek i odległość, starczy rzut oka co jakiś czas. Fakt, reklamy są uciążliwe.

Yamaha Virago 535 > DL 650 AL5 > DL 1000 L9 > R1200GS

Awatar użytkownika
biblo
A+B+C+D

W kontekście tego zdania "Yanosik pokazuje kierunek i odległość, starczy rzut oka co jakiś czas" kluczowe jest w moim przypadku to, że na moto telefon mam w kieszeni, bo i tak nic bym nie zobaczył ;) A w samochodzie muszę na chwilę zakładać okulary, żeby sprawdzić, czy radar przed którym pojawiło się ostrzeżenie jest na mojej drodze, czy kilometr w bok 8-)

A jak to będzie w praktyce, to wkrótce się przekonam 8-)

Pozdrawiam,
Jacek

Awatar użytkownika
staszek_s
A+B+C+D+E+T

Dlatego ja olałem AA/CP i mam na motorze normalnego androida z pływającą ikonką yanosika, pod szybą. A okulary to już dawno mam progresywne, do jazdy też, niestety praca przed monitorem robi swoje...
Ocena: 5.88235%

Yarecki71
A2

Post autor: Yarecki71 »

Mi a pro po ostrzeżeń na drodze Kuzol z Niemiec polecił taką apkę na której to jeździ u siebie :https://play.google.com/store/apps/deta ... plus&hl=pl, jest jeszcze darmowa wersja https://play.google.com/store/apps/deta ... msam&hl=pl

Awatar użytkownika
staszek_s
A+B+C+D+E+T

używam camsama za granicą, też polecam.

Awatar użytkownika
gorghu
A+B+C+D+E
Kontakt:

Post autor: gorghu »

Yarecki71 pisze:
15 maja 2026, 18:42
Mi a pro po ostrzeżeń na drodze Kuzol z Niemiec polecił taką apkę na której to jeździ u siebie :https://play.google.com/store/apps/deta ... plus&hl=pl, jest jeszcze darmowa wersja https://play.google.com/store/apps/deta ... msam&hl=pl
a czy przypadkiem u Niemca nie ma zakazu używania map/aplikacji/urządzeń ostrzegających o radarach? ;)

Grzesiek
DL 650 AK8 Black Mat -->> Super Tenere 1200

Awatar użytkownika
biblo
A+B+C+D

Informacja ze strony TomTom

W następujących krajach obowiązują szczegółowe przepisy dotyczące fotoradarów:

- Francja: ostrzeżenia o fotoradarach nie są dostępne we Francji. Użytkownik będzie otrzymywać ostrzeżenia tylko o strefach niebezpiecznych.

- Niemcy: korzystanie z urządzeń ostrzegających użytkowników o lokalizacjach fotoradarów stacjonarnych i przenośnych jest prawnie zabronione. Przed włączeniem tej funkcji należy upewnić się, że przestrzegane są krajowe przepisy ruchu drogowego.

Pozdrawiam,
Jacek

Awatar użytkownika
QraC
A+B+C
Kontakt:

Post autor: QraC »

We Francji z tego co pamiętam na stacjonarnym TomTomie zaznaczony był do tej pory obszar drogi na której znajdował się fotoradar.

Kawasaki ER5 -->> Suzuki GSF 600 Bandit -->>Suzuki V-Strom 650 XT -->> Suzuki V-Strom 1000 -->> BMW R1250GS Adventure

Ride Through Life

Awatar użytkownika
staszek_s
A+B+C+D+E+T

W myroute-app we Francji też są sygnalizowane strefy niebezpieczne czy jakoś tak to nazwali 😁

Awatar użytkownika
PiotrEm
A+B+C

Post autor: PiotrEm »

Strefa gwałtownego ostrego hamowania - to ma sens :-)

DL650XAM020 w kolorze YVB na Au-felgach

Awatar użytkownika
lukas76
A+B+C+D+E+T
Kontakt:

Post autor: lukas76 »

U nas to kombinowanie to jeszcze echo poprzedniego systemu :D ale macie świadomość że np. w DE Policja jest bardzo dobrze zorientowana i zna te wszystkie apki nawet Yanosika :lol: to nie przyglup z białą pałką
;) oczywiście co do samych apek mają raczej pobłażliwy stosunek, natomiast wszelakie elektroniczne antyradary to jak plachta na byka

Ponowne przyjęcie do Mniejszości Niemieckiej 🤣
BMWał
[media]https://www.dampfbier.de/[/media]

Awatar użytkownika
Smerfciamajda
A+B+C+D

Post autor: Smerfciamajda »

To jak to jest w DE. Jak mam podpięty telefon do CarPlay i Yanosik jest widoczny jako dostępna apka to co, mandat? Musze odinstalować na czas pobytu/przejazdu przez DE czy jak?

Awatar użytkownika
gorghu
A+B+C+D+E
Kontakt:

Post autor: gorghu »

teoretycznie wg przepisów nie wolno ci korzystać z takiej aplikacji. Powinna być wyłączona, albo przynajmniej opcja radarów i powiadomień o nich w tej aplikacji. Ale wydaje mi się że dopóki nie trafisz na sfrustrowanego formalistę to nikt z tego nie zrobi problemu.

Grzesiek
DL 650 AK8 Black Mat -->> Super Tenere 1200

Awatar użytkownika
lukas76
A+B+C+D+E+T
Kontakt:

Post autor: lukas76 »

Dokladnie jak Grzesiu mówi, niektore navi ktore maja ostrzeganie przednradarami, przypominaja same aby to wyłączyć przy wjezdzie to krajow gdxie jest zakaz

Ponowne przyjęcie do Mniejszości Niemieckiej 🤣
BMWał
[media]https://www.dampfbier.de/[/media]

ODPOWIEDZ

Wróć do „Interkomy, Nawigacje, Kamery”