Ogłoszenie duszpasterskie

Chciałem poinformaować, że znalazł się chętny i chętna, któremu pomoże kolejny chętny w organizacji jesiennego zlotu.

Termin i miejsce zlotu zostanie ogłoszone na zlocie w Skokach Dużych

*Tak naprawdę termin zlotu jest już na forum ale znaleźć nie jest tak łatwo :)

Świecący chec i wskaźnik temperatury na full

Czyli o wszystkim co związane jest z elektryką
Cienias
AM

Świecący chec i wskaźnik temperatury na full

Post autor: Cienias »

Witam. Montowałem parę dodatków do Moto(wyświetlacz biegów, carplaya,dodatkowe gniazda USB) i wszystko podłączone do akumulatora. Rozebrałem cały przód. Odłączyłem wtyczkę od zegarów i wtyczkę wiązki przewodów po lewej stronie między zbiornikiem a czachą. Po zamontowaniu poskładałem wszystko, podłączyłem złącza ale po przekręceniu kluczyka wyświetlił się chec i wskaźnik temperatury pokazuje że jest ugotowany na full, chociaż silnik zimny. Kupiłem skaner ale nie widzi tego błędu. Mostkowalem przewody w złączu diagnostycznym( jak w instrukcji na forum 🙂) i też nie pokazał kodu błędu.
Może ktoś się z tym spotkał ,bo już nie wiem gdzie kopać🫣
Suzuki Vstrom DL1000 2005r
Pomocy

Suzuki Vstrom DL1000 2005r / Honda CBR 1000RR 2008r

Awatar użytkownika
f_ranek
A+B+C
Kontakt:

Re: Świecący chec i wskaźnik temperatury na full

Post autor: f_ranek »

A może przeczyść styki kostek pod lewą owiewką, bo chyba coś nie styka bym powiedział.

Bogusław • Honda Varadero XL125V 2003 -> DL650XT 2021

Zapytałem jak mam lecieć, hej powiedziały wyżej, hej powiedziały śmielej

Cienias
AM

Sprawdziłem wszystkie złącza,jedno było średnie to wyczyściłem. Chec dalej świeci. Odpaliłem i zagrzał się i wentylator się odpalił. Chyba muszę gdzieś go zawieźć na serwis,żeby ktoś mądrzejszy zajrzał 😉

Awatar użytkownika
f_ranek
A+B+C
Kontakt:

Post autor: f_ranek »

Hmm, a obrotomierz, prędkościomierz działają? Bo to wygląda jak brak komunikacji zegarów z ECU. Przynajmniej w moim i instrukcji jest napisane, że właśnie w przypadku braku komunikacji wyświetli się napis CHEC.

Może jeszcze jakaś inna kostka, np. z tyłu zegarów, albo jakiś kabelek się złamał, ew. zimny lut w samych zegarach.

Tutaj są service manuale, jeżeli w takie coś się umiesz bawić -> https://www.v-strom.co.uk/downloads.htm

Co prawda konkretnie do Twojego modelu i rocznika nie ma, ale zawsze coś zbliżonego się znajdzie.

Bogusław • Honda Varadero XL125V 2003 -> DL650XT 2021

Zapytałem jak mam lecieć, hej powiedziały wyżej, hej powiedziały śmielej

Cienias
AM

Trochę się bawiłem z nim,bo też zaczął trochę kaszleć . Wymieniłem filtr powietrza i paliwa w zbiorniku ( chwilę czekałem bo z Chin trzy razy tańszy), czyszczenie przepustnic i synchronizacja. Już jest prawie idealnie ale jeszcze chyba za niskie wolne obroty ustawiłem bo potrafi jeszcze zgasnąć przed skrzyżowaniem. Co do checa to jeszcze wymienię czujnik temperatury płynu i zobaczę czy pomoże.

Awatar użytkownika
Centrino
Administrator

Post autor: Centrino »

Jak dla mnie to jakaś wtyczka jest albo nie podłączona albo źle podłączona. Może jakiś pin nie kliknął albo się zagiął albo zaśniedziały albo coś w ten deseń.
Skoro wszystko działało przed przeróbkami to i po przeróbkach powinno działać. Chyba, że przez przypadek wpiąłeś się z jekimś akcesorium pod kabel od temperaturki

JAWA 350TS -> BMW F650 -> DL650 AK8 -> DL1050XT

Części, akcesoria motocyklowe https://dlmoto.pl/

ODPOWIEDZ

Wróć do „Warsztat elektryczny”