Ogłoszenie duszpasterskie

Informacje o XV zlocie Suzuki V-strom : topic7844.html

Zapisy : topic7845.html

Wymiana zestawu napędowego.

Wszystko co jest związane z mechaniką motocykla
daryl68
AM

Wymiana zestawu napędowego.

Post autor: daryl68 »

Witam.
Przymierzam się do wymiany napędu w moim Dl-u (1000 2018r) , chciałbym spróbować opanować sam temat ale z tego zobaczyłem jest do demontażu wysprzęglik hydrauliczny. Potrzebuję informacji jak go zdemontować , czy trzeba demontować przewody hydrauliczne , czy są jakieś uszczelnienia które trzeba wymienić etc. Myślę że po demontażu dostanę się do zębatki napędowej. Jeżeli ktoś może mi opisać swoje doświadczenia z wymiany napędu byłbym zobowiązany , no i przydały by się wartości momentów do dokręcenia śrub.

Awatar użytkownika
staszek_s
A+B+C+D+E+T

Re: Wymiana zestawu napędowego.

Post autor: staszek_s »

Nie trzeba demontować przewodów, sam cylinderek odchodzi razem z gumową uszczelką, tylko trzeba uważać na metalowy popychacz wysprzęglika - zostanie po stronie motocykla, można go wyjąć ale lepiej nie ruszać, żeby brud się nie dostał do środka. Tłoczek odłączony od korpusu silnika najlepiej ściągnąć trytytką, żeby się nie wysuwał za bardzo. Potem po czyszczeniu trzeba delikatnie nałożyć uszczelkę gumową, żeby siedziała na swoim miejscu i nie zsunęła się przy montażu. Z dwóch śrub mocujących jedna jest chyba ciut dłuższa, dobrze jest sobie to zapamiętać, i na jednej śrubie jest tulejka dystansowa, uważać żeby nie wpadła gdzieś.
Ocena: 5.88235%

Yamaha Virago 535 > DL 650 AL5 > DL 1000 L9 > R1200GS

daryl68
AM

Bardzo dziękuję za informacje. Potrzebowałbym jeszcze wartości momentów dokręcenia śrub.

Awatar użytkownika
staszek_s
A+B+C+D+E+T

Ja na oko dokręcałem :) Tam nie trzeba dużej siły, ot żeby się nie odkręciło samo.
Poszukałem w serwisówce i taką tabelkę znalazłem:
2024-01-16_09h29_14.png
2024-01-16_09h29_14.png (31.47 KiB) Przejrzano 2795 razy
Ocena: 5.88235%

Awatar użytkownika
Struna
A+B+C+D+E+T
Kontakt:

Post autor: Struna »

100 niuta to nie tak znowu mało

DL 650 AK7, DRZ 400S - http://www.gcstuning.pl

Awatar użytkownika
staszek_s
A+B+C+D+E+T

Miałem na myśli pokrywkę i tłoczek wysprzęglika, zdejmowane do czyszczenia, przy zmianie napędu wiadomo ze trzeba wg tabeli.

daryl68
AM

Jeszcze raz dziękuję za pomoc , tabelka bardzo się przyda.

daryl68
AM

Mam jeszcze jedno pytanko, czy warto inwestować w zestaw suzuki -oryginał , czy jednak poszukać zestaw DID + JT sprockets.

Awatar użytkownika
staszek_s
A+B+C+D+E+T

Wg mnie nie ma sensu przepłacać, ja na łańcuchu DID zrobiłem więcej niż na oryginale. Jedynie zębatkę zdawczą lepiej wziąć z gumowym tlumikiem drgań ale są też, zdaje się, zamienniki. Pogadaj z @Centrino to lepiej doradzi.

daryl68
AM

Dorwałem się do manuala (angielski) w moim modelu trzeba śrubę zębatki zdawczej zakleić ich klejem Throad look cement 1303b , zastanawiam się czy są jakieś zamienniki bo cenę tez mają zaporowa.

Awatar użytkownika
lukas76
A+B+C+D+E+T

Post autor: lukas76 »

Jaki klej? Tam nie ma podkladki blokującej? Jak np. W malym DL?

Awatar użytkownika
matt28
A

Post autor: matt28 »

daryl68 pisze:
02 lut 2024, 22:07
Dorwałem się do manuala (angielski) w moim modelu trzeba śrubę zębatki zdawczej zakleić ich klejem Throad look cement 1303b , zastanawiam się czy są jakieś zamienniki bo cenę tez mają zaporowa.
Masz na myśli Thread lock cement 1303b jak rozumiem.

Możesz użyć Loctite 222 lub jego odpowiednik

Old, grumpy man na DL-u 800

daryl68
AM

Naturalnie chodzi Thread lock cement 1303b. Dziękuję za info.

dejwud
AM

Post autor: dejwud »

Dzień dobry - chciałem przywitać wszystkich. Jestem to nowy i to mój pierwszy post na tym forum- tak więc mała trema jest :).

Mam DL 1050 z rocznika modelowego 2023 (po lifcie - wypust produkowany do chwili obecnej - oznaczenie DL1050RR M3). Chciałbym zapytać o pewną kwestię związaną z wymianą napędu. Do tej pory robiłem to w ASO, ale ceny mają tak szalone, że tym razem chcę zlecić to mechanikowi "zewnętrznemu", tylko z drugiej strony boję się, żeby czegoś nie skopał.

Wiem, że w tym modelu Suzuki zmieniło coś z zębatkami i przełożeniami względem poprzedniego wypustu, gdyż z przodu jest 17 a z tyłu 45 zębów.

Czy ktoś może wie na podstawie serwisówki do tego modelu - jaki jest moment dokręcenia nakrętki zębatki zdawczej oraz nakrętek zębatki tylnej (nie ma tego w instrukcji) ? Czy trzeba pod nie stosować klej do gwintów? Czy do zębatki tylnej można zastosować oryginalne śruby Suzuki (te , które mam obecnie w oryginalnym napędzie) ?

Druga kwestia: czytałem opinię jakiegoś zagranicznego użytkownika, że w silniku DL1050 trzeba bardzo uważać na część o nazwie "ROD,CLUTCH PUSH,L (L:132.5) nr katalogowy SUZUKI 23111-26D00" - to taki pręt w układzie sprzęgła (w czymś co nazywa się "Clutch Release Cylinder"), który przechodzi przez skrzynię biegów. Podobno jego odkryta część łapie zanieczyszczenia z zewnątrz, smar z łańcucha itp., co sprawia, że na części może on łapać korozję, która działa jak papier ścierny i uszkadza coś co ten użytkownik nazwał ""oil seal of the clutch release cylinder". To skutkuje przeciekaniem oleju ze skrzyni oraz tym, że skrzynia nie wysprzęgla się całkowicie i pierwszy bieg zaczyna wchodzi z dużym stukiem, a potem całkowicie się rozsypuje. Żeby to naprawić trzeba rozpołowić silnik. Jemu się to przytrafiło. Więc on zaleca, aby raz w roku zdemontować ten Clutch Release Cylinder i sprawdzić stan tego "ROD,CLUTCH PUSH,L (L:132.5) nr katalogowy SUZUKI 23111-26D00" i w razie zużycia wymienić obie ww. części.

Czy ktoś z Was przerabiał coś podobnego ? Czy jest coś na rzeczy, czy raczej to jakiś pojedynczy przypadek i nie ma czym się przejmować ? Czy wie ktoś może o jaką część chodzi i czy można to jakoś w miarę prosto zweryfikować, czy lepiej tego nie dotykać ?

Pytam, bo nawinąłem już ponad 40 tyś km i jakbym niedawno zauważył, że jedynka z postoju wchodzi z większym "walnięciem" oraz szarpnięciem motocyklem niż kiedyś.

Pozdrawiam wszystkich i życzę bezpiecznej jazdy w dobrej pogodzie

Awatar użytkownika
f_ranek
A+B+C
Kontakt:

Post autor: f_ranek »

dejwud pisze:
06 lip 2026, 23:26
Dzień dobry - chciałem przywitać wszystkich. Jestem to nowy i to mój pierwszy post na tym forum- tak więc mała trema jest :).
Dzień dobry wieczór ;)
dejwud pisze:
Mam DL 1050 z rocznika modelowego 2023 (po lifcie - wypust produkowany do chwili obecnej - oznaczenie DL1050RR M3). Chciałbym zapytać o pewną kwestię związaną z wymianą napędu. Do tej pory robiłem to w ASO, ale ceny mają tak szalone, że tym razem chcę zlecić to mechanikowi "zewnętrznemu", tylko z drugiej strony boję się, żeby czegoś nie skopał.

Wiem, że w tym modelu Suzuki zmieniło coś z zębatkami i przełożeniami względem poprzedniego wypustu, gdyż z przodu jest 17 a z tyłu 45 zębów.

Czy ktoś może wie na podstawie serwisówki do tego modelu - jaki jest moment dokręcenia nakrętki zębatki zdawczej oraz nakrętek zębatki tylnej (nie ma tego w instrukcji) ? Czy trzeba pod nie stosować klej do gwintów? Czy do zębatki tylnej można zastosować oryginalne śruby Suzuki (te , które mam obecnie w oryginalnym napędzie) ?
Serwisówka do troszkę starszego rocznika jest do pobrania tutaj: https://www.v-strom.co.uk/downloads.htm, ale myślę, że niewiele w kwestii momentów czy kleju do gwintów się zmieniło.
dejwud pisze:
Druga kwestia: czytałem opinię jakiegoś zagranicznego użytkownika, że w silniku DL1050 trzeba bardzo uważać na część o nazwie "ROD,CLUTCH PUSH,L (L:132.5) nr katalogowy SUZUKI 23111-26D00" - to taki pręt w układzie sprzęgła (w czymś co nazywa się "Clutch Release Cylinder"), który przechodzi przez skrzynię biegów. Podobno jego odkryta część łapie zanieczyszczenia z zewnątrz, smar z łańcucha itp., co sprawia, że na części może on łapać korozję, która działa jak papier ścierny i uszkadza coś co ten użytkownik nazwał ""oil seal of the clutch release cylinder". To skutkuje przeciekaniem oleju ze skrzyni oraz tym, że skrzynia nie wysprzęgla się całkowicie i pierwszy bieg zaczyna wchodzi z dużym stukiem, a potem całkowicie się rozsypuje. Żeby to naprawić trzeba rozpołowić silnik. Jemu się to przytrafiło. Więc on zaleca, aby raz w roku zdemontować ten Clutch Release Cylinder i sprawdzić stan tego "ROD,CLUTCH PUSH,L (L:132.5) nr katalogowy SUZUKI 23111-26D00" i w razie zużycia wymienić obie ww. części.
Rozpołowić silnik, o panie. Zerknąłem na serwisówkę do małego DLa i rzeczywiście jest taki element. I o ile dobrze czytam i rozumiem, to trzeba spuścić olej, odkręcić pokrywę alternatora (ta z lewej - moment dokręcania śrub - 10 Nm), i następnie można wyjąć ten element.
Clipboard01.jpg
Clipboard01.jpg (65.45 KiB) Przejrzano 129 razy
Clipboard02.jpg
Clipboard02.jpg (44.25 KiB) Przejrzano 129 razy
Edit: a jego uszczelkę to trochę więcej roboty, aczkolwiek przy wymianie napędu to i tak zębatkę zdawczą trzeba zdjąć:
Clipboard03.jpg
Clipboard03.jpg (53.93 KiB) Przejrzano 127 razy
P. S. Moment dokręcania 10 Nm.

Natomiast ja okresowo (czyli pewnie raz w roku) zdejmuję pokrywę zębatki zdawczej i czyszczę tam plus minus co widać - być może powinienem na ten element zwrócić jakąś większą uwagę.
dejwud pisze:
Czy ktoś z Was przerabiał coś podobnego ? Czy jest coś na rzeczy, czy raczej to jakiś pojedynczy przypadek i nie ma czym się przejmować ? Czy wie ktoś może o jaką część chodzi i czy można to jakoś w miarę prosto zweryfikować, czy lepiej tego nie dotykać ?

Pytam, bo nawinąłem już ponad 40 tyś km i jakbym niedawno zauważył, że jedynka z postoju wchodzi z większym "walnięciem" oraz szarpnięciem motocyklem niż kiedyś.
A oleju nie zmieniałeś, bo to on jest pierwszym kandydatem na winowajcę jak biegi źle wchodzą. Albo może źle wchodzą, bo nie zmieniałeś :mrgreen: Ew. autosugestia, bo mi czasem jedynka potrafi wejść bez żadnego stuknięcia i szarpnięcia łańcuchem, że aż dziwne. Ale motocyklem nigdy nie szarpało. Nie wiem, czy w DL1050 jest też linka sprzęgła, czy już jakaś hydraulika, ale może zwyczajnie coś wymaga regulacji? Możesz też zrobić test, że stawiasz moto na centralce, wrzucasz jedynkę, naciskasz sprzęgło i próbujesz zatrzymać tylne koło. Jak się nie da, albo po zatrzymaniu żwawo i ochoczo rusza do przodu (mimo naciśniętego sprzęgła) to rzeczywiście coś może być nie tak.

Bogusław • Honda Varadero XL125V 2003 -> DL650XT 2021

Zapytałem jak mam lecieć, hej powiedziały wyżej, hej powiedziały śmielej

Awatar użytkownika
staszek_s
A+B+C+D+E+T

W tysiącu jest sprzęgło hydrauliczne, tłoczek popycha właśnie ten pręt oznaczony numerem 1 na przedostatnim zdjęciu. Trzeba to czyścić i uważnie składać, bo tam jest jeszcze zewnętrzna gumowa uszczelka nakładana na tłoczek, która lubi się przekrzywiać, przynajmniej u mnie tak było.
Popychacz można odwrócić, jak się wyrobi w miejscu uszczelniacza i zacznie tam wyciekać olej, oczywiście uszczelniacz do wymiany. Ja miałem wymieniany cały komplet po jakichś 50 tys km. Można to ogarnąć samemu ale na początek najlepiej poprosić kogoś o pomoc, jak jeszcze nie robiłeś. Mechanik nie powinien mieć żadnych problemów. Nie trzeba niczego rozpoławiać :)

dejwud
AM

Panowie - wielkie dzięki za okazaną pomoc ! Pogadam z mechanikiem, żeby spróbował wymienić ten popychacz i uszczelnienie (oil seal).
A z tym rozpoławianiem silnika - to gościu pisał, że było potrzebne jako następstwo zniszczenia uszczelnienia przez ten skorodowany popychacz, wycieku oleju i rozwalenia skrzyni biegów. Jemu chyba chodziło o jakieś uszczelnienie w środku silnika.

dejwud
AM

PS Olej zmieniam co 6 tys km więc to szarpanie przy wrzucaniu jedynki to raczej nie od tego. Zrobię ten test - czy stając na centralce przy wrzuconym biegu i wciśniętym sprzęgle - dam radę ręką zatrzymać kręcące się koło.

ODPOWIEDZ

Wróć do „Warsztat mechaniczny”