Ogłoszenie duszpasterskie

Informacje o XV zlocie Suzuki V-strom : topic7844.html

Zapisy : topic7845.html

Kontrola i wymiana oleju na przykładzie Suzuki V-strom DL 650 AK9

Wszystko co jest związane z mechaniką motocykla
Awatar użytkownika
Centrino
Administrator

Re: Kontrola i wymiana oleju na przykładzie Suzuki V-strom DL 650 AK9

Post autor: Centrino »

PiotrEm pisze:
20 lip 2026, 09:44
....
Pojechałem zatankować i porządnie zabełtać ten nowy olej (nie tam jakieś 3 minuty na jałowych obrotach jak w instrukcji),
....
Coś mi się wydaje, że trzeba wrócić do instrukcji (ale mogę się mylić, w każdym razie ja nie wymieniam oleju wg instrukcji więc się nie znam ale się wypowiem)

Otóż sprawdzanie oleju ma byc na ciepłym silniku po 3 minutowym postoju a nie 3 minuty na wolnych i sprawdzenie stanu. - to mi się tak wydaje.

Wiem natomiast, że w motocyklu jest duża różnica w okienku między zimnym a ciepłym olejem.

JAWA 350TS -> BMW F650 -> DL650 AK8 -> DL1050XT

Części, akcesoria motocyklowe https://dlmoto.pl/

Tags:

Awatar użytkownika
Struna
A+B+C+D+E+T
Kontakt:

Post autor: Struna »

MrWaski pisze:
20 lip 2026, 12:14
Za duży poziom też niedobrze.
To byś musiał z litra ponad max wlać co najmniej

DL 650 AK7, DRZ 400S - http://www.gcstuning.pl

Awatar użytkownika
PiotrEm
A+B+C+D

Post autor: PiotrEm »

Centrino pisze:
20 lip 2026, 13:37
Otóż sprawdzanie oleju ma byc na ciepłym silniku po 3 minutowym postoju a nie 3 minuty na wolnych i sprawdzenie stanu. - to mi się tak wydaje.
Bezsprzecznie. Tak jest w instrukcji: świeży olej grzać 3 minuty na jałowych obrotach, odczekać 3 minuty aż spłynie.
Centrino pisze:
20 lip 2026, 13:37
Wiem natomiast, że w motocyklu jest duża różnica w okienku między zimnym a ciepłym olejem.
Ja nie obserwuję żadnych różnic. Zrobiłem zdjęcie tego okienka po kwadrancie i po nocy (po tym "zabełtaniu" czyli krótkiej przejażdżce), bo mnie ciekawiło, czy przez noc spłynie dokładniej. Nie spłynęło. Ale nie mierzyłem nigdy poziomu po 3 i po 15 minutach.
Pamiętam pierwszą moją zmianę oleju kiedy faktycznie przelałem i musiałem odsysać strzykawką.

A tak na marginesie: korek spustowy ma łeb 14 mm. Coś mi się uroiło, że śruby są zasadniczo 13, tylko korek spustowy 14, żeby ktoś go przypadkiem nie wykręcił popularnym kluczem. No i idę teraz zmienić olej, patrzę: jest jakaś śruba w dolnej części bloku, 14? pasuje, no to ciach, odkręciłem. Ale co ona taka krótka, i gdzie jest magnes na czubku? I czemu olej tak niemrawo leci, powinien chlusnąć. Aha, to nie ta śruba. Ta właściwa jest od spodu. Poskładałem, co się umazało to umyłem benzyną ekstrakcyjną, żeby widzieć ew. wyciek, ale wszystko szczelne, w sobotę jadę na Lofoty. W zeszłym roku tydzień przed Czarnogórą serwisowałem przednie hamulce (klocki, czyszczenie, płyn), nie było uwag :-)

DL650XAM020 w kolorze YVB na Au-felgach

Awatar użytkownika
f_ranek
A+B+C
Kontakt:

Post autor: f_ranek »

No dobrze, ale co to za śrubę wykręciłeś? Od spodu na bloku silnika?? Bo z boku jest chyba rewizyjna do sprawdzania ciśnienia oleju.

Bogusław • Honda Varadero XL125V 2003 -> DL650XT 2021

Zapytałem jak mam lecieć, hej powiedziały wyżej, hej powiedziały śmielej

Awatar użytkownika
PiotrEm
A+B+C+D

Post autor: PiotrEm »

Tak, tę. I patrzę teraz w service manual - moment i zalecenie wymiany uszczelki takie same jak dla spustowej.
Bez tytułu.png
Bez tytułu.png (197.58 KiB) Przejrzano 61 razy
Przy okazji: do górnej kreski lejemy dopiero jak poziom spadnie poniżej dolnej kreski. Ten przypadek zachodzi również gdy spuścimy cały olej :-)
Bez tytułu2.png
Bez tytułu2.png (114.55 KiB) Przejrzano 61 razy

DL650XAM020 w kolorze YVB na Au-felgach

ODPOWIEDZ

Wróć do „Warsztat mechaniczny”