Hej, jestem już kilka tys. km po wymianie amortyzatora. Ogólnie jestem bardzo zadowolony, poniżej co i jak, więc podzielę się informacjami.
Jakby ktoś się zastanawiał czy warto wymienić - tak warto, nie ma co się wstrzymywać.
Stwierdziłem że zrobię sobie prezent na święta i wymienię "upgraduje" amortyzator z fabrycznego na coś nowego. Kupiłem amor firmy YSS.
Fabryczny amor działał i tłumił. Napięcie sprężyny działało, tłumienie odbicia też regulowało się.
Natomiast prowadzenie dwukołowca pozostawiało uczucie, jakby coś niedomagało - np. przejeżdżanie przez szyny było zawsze łupnięciem, utratą stabliności i pewności jazdy. Dziur w asfalcie też nie wybierał w sposób, jak można by sobie tego życzyć od amortyzatora. No za słaby pode mnie.
Do tego miękka sprężyna. Kierownik ok 92 kg. O kuferku czy plecaku nie wspomnę.
Fabryczna sprężyna ma sztywność sprężyny 80 N/mm (8.2kg/mm). Sprężyna w nowym amortyzatorze cechuje się sztywnością 95 N/mm co pod większą wagę jest w sam raz.
Dostępny był od ręki i to w promocji na święta. Z racji wieku dwukołowca nie wchodziło w grę Wilbers ani Ohlins, ale coś w rozsądnej cenie (1600) i gotowy do montażu. Więc było kliknięcie i po 3 dniach odebrałem nową rurkę.
Zamówiony model do DL1000 1 generacji, montowany w DL 650A K7. Pierwsze generacje DL 100 650 oraz KLV1000 pasują do siebie nawzajem.
Podstawowa wersja - napięcie wstępne sprężyny nakrętką i regulacja tłumienia, wraz z możliwą regulacją długości.
Amor do DL1000 ma 345 mm długości, 5mm dłużej niż do DL 650 - wspomniana regulacja długości pozwala na odpowiednie zachowanie geometrii lub podwyższenie tyłu. Amortyzator jest o liniowej charakterystyce pracy spręzyny (nie progresywny jak w Hyperpro - już sam fakt mocowania amortyzatora na kościach daje nam progresywność, i to jest OK). Montaż też nie nastręczył wiele kłopotu.
Po kilku tys. km: Zmiana zupełnie odmienia komfort i pewność jazdy, dołki zadolenia wybiera elegancko, a na równiutkiej drodze daje masę pewności i przede wszystkim przewidywalności w zakrętach. Dwukołowiec prowadzi się jak inny sprzęt, lepsze wyczucie co przekłada się na większe bezpieczeństwo podczas jazdy - charakterystyka sprężyny jest świetnie dopasowana do ogólnego obciążenia motocykla. Ustawienie odpowiedniego preloadu, wysokości dosiadu i SAG-u jest dobrze wycyrklowane, bo wychodzi mnie więcej pośrodku uzwojenia na nakrętce co daje możliwości kręcenia. Straciłem preload na pokrętło, ale dostajemy pałąk do bezpośredniego kręcenia nakrętki gdzie oparta jest sprężyna. Nakrętka ma mały imbusik do trzymania w miejscu ale ja nie zauważyłem samoczynnego odkręcania się nakrętki. i chyba taki dokręcony imbusik może uszkodzić goleń, więc nie ruszam go. Dodatkowo regulacja tłumienia odbicia (spory zakres) prostym pokrętłem i pełna serwisowalność konstrukcji. Trafiła mi się czerwona sprężynka - osobiście wolałbym czarną ale to tylko jakaś kosmetyka. Tłumienie odbicia - nie ukrywam że nie znalazłem informacji u producenta jakiej lepkości jest zastosowany olej ale mimo tego świetnie jeździ - regulacja tłumienia robi robotę.
Polecam każdemu taki mini - upgrade zawieszenia - lepsza praca sprężyny, stabline zachowanie, regulacja tłumienia odbicia.
Fabryczny amortyzator podobno jest nierozbieralny, ale wiemy że istnieją warsztaty które podejmą się ich serwisowania i podmieniania sprężyn. Ja jak sobie przeliczyłem to jednak zdecydowałem sie na zakup nowego - w pełni serwisowalnego.
W następnej kolejności myślę o podobnym upgradzie na sprężyn z przodu. Jeśli się zdecyduję na pewno dam znać jak wyszło!
Zmienialiście amory z tyłu? Czy fabryczny jednak robi robotę?
Ogłoszenie duszpasterskie
Informacje o XV zlocie Suzuki V-strom : topic7844.html
Zapisy : topic7845.html
Informacje o XV zlocie Suzuki V-strom : topic7844.html
Zapisy : topic7845.html
Zmiana amortyzatora DL650 K7 - YSS
-
Bartoszeczek
- AM
Zmiana amortyzatora DL650 K7 - YSS
- Załączniki
-