Petycja
Petycja
Już kiedyś wspominałem o tym, tak sobie wymyslilem że może by ta sprobować nagłośnić sprawe, może tak?
Do:
Ministerstwo Infrastruktury
Generalna Dyrekcja Dróg Krajowych i Autostrad
Zarządy Dróg Wojewódzkich, Powiatowych i Gminnych
W sprawie: wprowadzenia i stosowania barier drogowych bezpiecznych dla motocyklistów
Szanowni Państwo,
My, niżej podpisani motocykliści, kierowcy oraz obywatele, zwracamy się z apelem o pilne podjęcie działań na rzecz zwiększenia bezpieczeństwa na polskich drogach poprzez stosowanie barier ochronnych przyjaznych motocyklistom, szczególnie na niebezpiecznych zakrętach, odcinkach górskich oraz trasach o podwyższonym ryzyku wypadków.
Problem
Obecnie stosowane bariery energochłonne, zaprojektowane głównie z myślą o samochodach, stanowią śmiertelne zagrożenie dla motocyklistów.
Słupki nośne barier, odsłonięte od dołu, w przypadku przewrócenia motocykla powodują tragiczne w skutkach urazy, często kończące się śmiercią.
Prześwit między dolną krawędzią bariery a jezdnią sprawia, że motocyklista wpada pod barierę, uderzając w jej konstrukcję nośną.
W wielu przypadkach brak bariery jest dla motocyklisty bezpieczniejszy niż bariera w obecnym kształcie.
Rozwiązania
Rozwiązania techniczne są już znane i stosowane w wielu krajach europejskich (Hiszpania, Francja, Niemcy, Włochy):
Podwójna listwa / osłona dolna zakrywająca słupki od samego dołu, eliminująca śmiertelne prześwity.
Systemy MPS (Motorcycle Protection System) – panele, osłony i nakładki pochłaniające energię przy kontakcie z motocyklistą.
Elementy elastyczne i bez ostrych krawędzi, które minimalizują ryzyko amputacji i urazów śmiertelnych.
Nasz apel
Domagamy się:
1. Wprowadzenia do polskich przepisów technicznych obowiązku stosowania barier z osłoniętymi słupkami na odcinkach szczególnie niebezpiecznych dla motocyklistów (zakręty, trasy górskie, drogi o dużym natężeniu ruchu motocyklowego).
2. Pilotażowego programu wymiany barier na kilku odcinkach dróg wojewódzkich i krajowych o największej liczbie wypadków z udziałem motocyklistów.
3. Uwzględnienia motocyklistów w polityce bezpieczeństwa ruchu drogowego – obecnie system ochrony drogowej praktycznie ignoruje nasze potrzeby.
4. Stworzenia mapy czarnych punktów dla motocyklistów i priorytetowej wymiany barier w tych miejscach.
Dlaczego warto?
Życie motocyklisty jest warte tyle samo, co życie kierowcy samochodu.
Każda osłonięta bariera to potencjalnie ocalone życie i mniej krzyży przy drogach.
Wdrażając sprawdzone w Europie rozwiązania, Polska może zmniejszyć liczbę ofiar śmiertelnych wypadków motocyklowych na zakrętach nawet o kilkadziesiąt procent.
Nie prosimy – domagamy się prawa do życia i bezpieczeństwa na drogach.
Z wyrazami szacunku Motocykliści ( Albo podpisy) nie wiem
Do:
W sprawie: wprowadzenia i stosowania barier drogowych bezpiecznych dla motocyklistów
Szanowni Państwo,
My, niżej podpisani motocykliści, kierowcy oraz obywatele, zwracamy się z apelem o pilne podjęcie działań na rzecz zwiększenia bezpieczeństwa na polskich drogach poprzez stosowanie barier ochronnych przyjaznych motocyklistom, szczególnie na niebezpiecznych zakrętach, odcinkach górskich oraz trasach o podwyższonym ryzyku wypadków.
Problem
Obecnie stosowane bariery energochłonne, zaprojektowane głównie z myślą o samochodach, stanowią śmiertelne zagrożenie dla motocyklistów.
Słupki nośne barier, odsłonięte od dołu, w przypadku przewrócenia motocykla powodują tragiczne w skutkach urazy, często kończące się śmiercią.
Prześwit między dolną krawędzią bariery a jezdnią sprawia, że motocyklista wpada pod barierę, uderzając w jej konstrukcję nośną.
W wielu przypadkach brak bariery jest dla motocyklisty bezpieczniejszy niż bariera w obecnym kształcie.
Rozwiązania
Rozwiązania techniczne są już znane i stosowane w wielu krajach europejskich (Hiszpania, Francja, Niemcy, Włochy):
Podwójna listwa / osłona dolna zakrywająca słupki od samego dołu, eliminująca śmiertelne prześwity.
Systemy MPS (Motorcycle Protection System) – panele, osłony i nakładki pochłaniające energię przy kontakcie z motocyklistą.
Elementy elastyczne i bez ostrych krawędzi, które minimalizują ryzyko amputacji i urazów śmiertelnych.
Nasz apel
Domagamy się:
1. Wprowadzenia do polskich przepisów technicznych obowiązku stosowania barier z osłoniętymi słupkami na odcinkach szczególnie niebezpiecznych dla motocyklistów (zakręty, trasy górskie, drogi o dużym natężeniu ruchu motocyklowego).
2. Pilotażowego programu wymiany barier na kilku odcinkach dróg wojewódzkich i krajowych o największej liczbie wypadków z udziałem motocyklistów.
3. Uwzględnienia motocyklistów w polityce bezpieczeństwa ruchu drogowego – obecnie system ochrony drogowej praktycznie ignoruje nasze potrzeby.
4. Stworzenia mapy czarnych punktów dla motocyklistów i priorytetowej wymiany barier w tych miejscach.
Dlaczego warto?
Każda osłonięta bariera to potencjalnie ocalone życie i mniej krzyży przy drogach.
Wdrażając sprawdzone w Europie rozwiązania, Polska może zmniejszyć liczbę ofiar śmiertelnych wypadków motocyklowych na zakrętach nawet o kilkadziesiąt procent.
- Ocena: 5.88235%
Re: Petycja
Temat ciekawy i ze wszech miar pozytywny. Nie mam pewności, czy dyrekcje dróg to dobry adresat. Wydaje mi się, że bardziej do parlamentarnego zespołu ds. bezpieczeństwa drogowego lub do Krajowej rady bezpieczeństwa drogowego. To organ koordynator w tej tematyce. Nie znam się na drogownictwie, ale jak takie bariery nie są formalnie dopuszczone do stosowania w Polsce, to nikt ich nie uwzględni w projekcie drogi.
Ale petycję by można było wydrukować i pozbierać podpisy na zlocie. Trzeba by jedynie się upewnić jakie wymogi musi spełnić dokument, by stanowił petycję. Szczególnie kwestia identyfikacji składających podpisy i ochrona danych osobowych.
Ale petycję by można było wydrukować i pozbierać podpisy na zlocie. Trzeba by jedynie się upewnić jakie wymogi musi spełnić dokument, by stanowił petycję. Szczególnie kwestia identyfikacji składających podpisy i ochrona danych osobowych.
DL650XAL7
Oczywiście, to na razie zarys. Chcę się skontaktować z grupą która kiedys zaczęła ten temat na FB ale chyba jednak nie mieli siły przebicia. Zbieram statystyki odnosnie wypadków gdxie ewidentnie wina była to baruerek, o ile na zachodzie czy innych krajach świata bylo to ujęte że powodem zgonu lub okaleczenia były barierki to w PL statystyki ograniczają się o informacji że uderzył w barierkę a nie że ona była powodem.
Wypadek
Tutaj jest link do takiego wypadku. Zaraz po wypadku był filmik z samochodu, jeszcze przed przyjazdem służb, gdzie było widać urwaną głowę i ciało. Filmik szybko zniknął z internetu, ale może ktoś ma zapisany.
Jeszcze gorsze są stalowe liny zamiast barier, takie też można u nas spotkać.
Tutaj jest link do takiego wypadku. Zaraz po wypadku był filmik z samochodu, jeszcze przed przyjazdem służb, gdzie było widać urwaną głowę i ciało. Filmik szybko zniknął z internetu, ale może ktoś ma zapisany.
Jeszcze gorsze są stalowe liny zamiast barier, takie też można u nas spotkać.
- Ocena: 11.76471%
W posiadaniu Honda CBF125, Suzuki DL650 K8, Honda CB500F, BMW F800GS, Honda NC750X żony.
Można też tu https://www.sejm.gov.pl/sejm10.nsf/agen ... &Zesp=1151Bip pisze: ↑27 wrz 2025, 21:10Temat ciekawy i ze wszech miar pozytywny. Nie mam pewności, czy dyrekcje dróg to dobry adresat. Wydaje mi się, że bardziej do parlamentarnego zespołu ds. bezpieczeństwa drogowego lub do Krajowej rady bezpieczeństwa drogowego. To organ koordynator w tej tematyce. Nie znam się na drogownictwie, ale jak takie bariery nie są formalnie dopuszczone do stosowania w Polsce, to nikt ich nie uwzględni w projekcie drogi.
DL650A 2018
Brawo Lukas jestem. Za może taki dopisek. ..... A jak nie to spotkamy się prz urnie .....lukas76 pisze: ↑27 wrz 2025, 09:37Już kiedyś wspominałem o tym, tak sobie wymyslilem że może by ta sprobować nagłośnić sprawe, może tak?
Do:
Szanowni Państwo,
Problem
Rozwiązania
Nasz apel
Domagamy się:
Dlaczego warto?
Lepszy głupiec wędrujący po świecie niż mędrzec siedzący w domu
odkopię bo znalazłem na moto.pl link do petycji właśnie dot barierek
https://www.petycjeonline.com/barierysm ... =copy_link
- Ocena: 11.76471%
Polukam wieczoremr2d2 pisze: ↑11 sie 2026, 21:24odkopię bo znalazłem na moto.pl link do petycji właśnie dot barierek
podpisane
Suzuki VZ 800 Marauder ->custom > Yamaha XV 1900 Raider ->custom > Suzuki V-Strom 1000
-
Janek-2004
- A
To co przyszło mi do bańki a jak widzę nie tylko mnie, to wykorzystanie efektu skali. jakaś grupa już stworzyła petycję (Shadow coś tam..), pytanie czy i na ile dotarli do szerszej populacji motocyklistów w PL, poprzez np fora motocyklowe, redakcje największych YT uberów, grup fb, itp.
Druga sprawa to odwołanie do przepisów i regulacji: są już takowe i EU i na gruncie PL (specyfikacja techniczna CEN/TS 1317-8 (w Polsce zarejestrowana jako PKN-CEN/TS 1317-8), dyrektywa UE 2019/1936, którą się nikt chyba nie przejmuje do końca przynajmniej w PL. Nie trzeba wymyślać koła od nowa. Przykłady do naśladowania: https://www.femamotorcycling.eu/wire-ro ... s-removed/
Druga sprawa to odwołanie do przepisów i regulacji: są już takowe i EU i na gruncie PL (specyfikacja techniczna CEN/TS 1317-8 (w Polsce zarejestrowana jako PKN-CEN/TS 1317-8), dyrektywa UE 2019/1936, którą się nikt chyba nie przejmuje do końca przynajmniej w PL. Nie trzeba wymyślać koła od nowa. Przykłady do naśladowania: https://www.femamotorcycling.eu/wire-ro ... s-removed/
Jako że ja i mój dl czekamy na pierwszą glebę to fajnie by było by to weszło zanim się doczekamy