Ogłoszenie duszpasterskie

Zapraszam do wątku pozlotowego oraz do umieszczania w tym wątku zdjęć.
topic7923.html

Namawiam również aby wystawiać opinię na googlu ośrodkowi, który tak zacnie nas ugościł.

Zumo XT2 i inne mapy

Awatar użytkownika
gorghu
A+B+C+D+E
Kontakt:

Zumo XT2 i inne mapy

Post autor: gorghu »

Hejka,
pytanie techniczne:
Czy ktoś próbował do XT2 wgrywać inne mapy niż bazowa mapa Europy? Wiem że jest możliwość i można wgrać jakieś darmowe. Które i skąd można takie najlepsze mapy pobrać? Ważne aby nazwy miejscowości były napisane normalnie a nie jakimiś znakami bo np mapa nie obsługuje jakiego unicodu.

Grzesiek
DL 650 AK8 Black Mat -->> Super Tenere 1200

Awatar użytkownika
gorghu
A+B+C+D+E
Kontakt:

Re: Zumo XT2 i inne mapy

Dobra. Po prawie 3 godzianch walki udało się. I okazuje się że BaseCamp i Mapinstaller częściowo współgrają z XT2. ;)
Generalnie - mapa ściągnięta z neta. plik img. Taki plik należy wgrać na kartę microSD do katalogu Map. Zrestartować urządzenie. Potem w ustawieniach w wyświetlanych mapach (Ustawienia -> wyświetlanie map -> moje mapy) powinna się pojawić możliwość zaznaczenia tej mapy i jej wyświetlania w urządzneiu.

U mnie dodatkowo był problem natury - lokalne nazwy np w Maroku wyświetlały się jako ciąg ???? co źle wygladało i utrudniało czytelność mapy. Znalazłem mapę całej Afryki Północnej, wgrałem ją do Basecampa i MapInstallera i przekonwerotwałem na plik img wgrany na karte SD. I ta mapa (pobrana z https://www.gmaptool.eu/pl/content/afry ... o-routable) okazała się działać poprawnie i czytelnie wszystko wyświetlać. Dodatkowo w MapInstaller można było zaznaczyć odpowiednie regiony które mają zostać przekonwertowane i zainstalowane.

To tak na przyszłość dla potomnych ;)
Ocena: 17.64706%

Grzesiek

rasik
A+B

Post autor: rasik »

W garminie tak było raczej zawsze jak pamiętam mam co prawda starego samochodowego ale tam po instalacji softu do garmin na kompie można było dograć właśnie na kartę SD dodatkowe mapy i potem je wybrać po uruchomieniu navi.

wyslane przy użyciu Tapatalka a dlaczego, a bo tak...

Pozdrawiam
RASIK

mój AL3 > LINK :)
mój skradziony DL -> LINK :)

Awatar użytkownika
gorghu
A+B+C+D+E
Kontakt:

@rasik tak, zgadza się. Każdą mapę która masz zapisaną w formacie pliku IMG możesz wrzucić na karte sd i uruchomić na garminie. Można w samym urządzeniu ale zalecane jest użycie karty sd. Ale nie każda mapa jest dobrze czytelna, nazwy nie zawsze zapisane są w unicod przez co poprawnie nie sa wyświetlane, a czasem nawet jak jest to prawidłowe kodowanie nazw to i tak nie wyświetlają się one prawidłowo bo Garmin nie ma odpowiednich czcionek. I tu właśnie z pomocą przyszła ta strona która podałem oraz stary BaseCamp i Map Installer.

Grzesiek

Waldic
A

Post autor: Waldic »

DL650A 2018

Awatar użytkownika
gorghu
A+B+C+D+E
Kontakt:

@Waldic patrzyłem. Pierwsza płatna, druga to tylko Europa

Grzesiek

Waldic
A

Post autor: Waldic »

To moze to, https://garmin.bbbike.org/ kiedys stamtąd ściągałem. Widzę, że jest Afryka.

DL650A 2018

Awatar użytkownika
gorghu
A+B+C+D+E
Kontakt:

@Waldic z tej strony ściągnąłem na początku. I właśnie w niej nazwy miast były w 3 językach (międzynarodowy, berberski, arabski) ale dwa ostatnie wyświetlane były właśnie jako seria "????????????????" i strasznie to psuło odbiór i czytelność mapy. Z tej strony co podałem w drugim poście mapa po przerobieniu miała już tylko międzynarodowe nazwy i dobrze wygląda. Więc u siebie temat już rozwiązałem a tu tylko podałem jaka jest możliwość jak coś.
Ocena: 5.88235%

Grzesiek

Awatar użytkownika
zielony_listek
A1

Post autor: zielony_listek »

gorghu pisze: ↑
13 wrz 2026, 17:10
@Waldic patrzyłem. Pierwsza płatna, druga to tylko Europa
Mapy OSM z alternati(..) są darmowe - przy pobieraniu zaznaczasz, że wesprzesz autorów przy innej okazji. Przy czym darmowe są pojedyncze kraje a płatne są całe regiony. Pojedyncze mapy można bezproblemowo łączyć za pomocą programu gmaptool. Ciężko jest przepis w poście napisać, bo z mapami garmina nic nie jest oczywiste na początku. Potem jest dobrze.
Ja się z zazwyczaj z mapami bawię raz do roku jak aktualizuję przed wakacjami, za każdym razem muszę sobie przypomnieć.

--
DL650 2019

Awatar użytkownika
gorghu
A+B+C+D+E
Kontakt:

@zielony_listek dzieki za info. Ale ta strona wymaga płatności. Zeby coś sciagnąc musisz być zalogowany. A żeby się zalogować musisz założyć konto, a juz na starcie pierwsze co masz zrobić i gdzie cie przekierowuje link to strona do zrobienia przelewu. wiec sorrki - ale nie.

Póki co nie miałem potrzeby szukania innych map bo oryginalna Europa mi wystarczyła. Teraz okazało sie że wybieram sie w rejon którego wgrana mapa nie obejmuje a oryginalna dla tego regionu to koszt 540 zł. stad szukałem innych alternatyw.

Grzesiek

rasik
A+B

Post autor: rasik »

gorghu pisze:@zielony_listek dzieki za info. Ale ta strona wymaga płatności. Zeby coś sciagnąc musisz być zalogowany. A żeby się zalogować musisz założyć konto, a juz na starcie pierwsze co masz zrobić i gdzie cie przekierowuje link to strona do zrobienia przelewu. wiec sorrki - ale nie.

Póki co nie miałem potrzeby szukania innych map bo oryginalna Europa mi wystarczyła. Teraz okazało sie że wybieram sie w rejon którego wgrana mapa nie obejmuje a oryginalna dla tego regionu to koszt 540 zł. stad szukałem innych alternatyw.
Znajdź przyjaciela co ma taką mapę Obrazek

wyslane przy użyciu Tapatalka a dlaczego, a bo tak...

Pozdrawiam
RASIK

mój AL3 > LINK :)
mój skradziony DL -> LINK :)

Awatar użytkownika
zielony_listek
A1

Post autor: zielony_listek »

Screenshot_20260913-205910.png
Screenshot_20260913-205910.png (2.66 MiB) Przejrzano 292 razy
@gorghu Wielokrotnie z niej korzystałem, kliknij to co zaznaczyłem i ściągniesz pojedyncze kraje.

--
DL650 2019

Awatar użytkownika
gorghu
A+B+C+D+E
Kontakt:

@zielony_listek - to na kompie (desktopowa wersja strony) to całkiem inaczej wygląda i nie ma czegoś takiego. tylko "zapłać"

Grzesiek

ODPOWIEDZ

Wróć do „Interkomy, Nawigacje, Kamery”