Ogłoszenie duszpasterskie
Zapraszam do wątku pozlotowego oraz do umieszczania w tym wątku zdjęć.
topic7923.html
Namawiam również aby wystawiać opinię na googlu ośrodkowi, który tak zacnie nas ugościł.
Zapraszam do wątku pozlotowego oraz do umieszczania w tym wątku zdjęć.
topic7923.html
Namawiam również aby wystawiać opinię na googlu ośrodkowi, który tak zacnie nas ugościł.
Zumo XT2 i inne mapy
Zumo XT2 i inne mapy
Hejka,
pytanie techniczne:
Czy ktoś próbował do XT2 wgrywać inne mapy niż bazowa mapa Europy? Wiem że jest możliwość i można wgrać jakieś darmowe. Które i skąd można takie najlepsze mapy pobrać? Ważne aby nazwy miejscowości były napisane normalnie a nie jakimiś znakami bo np mapa nie obsługuje jakiego unicodu.
pytanie techniczne:
Czy ktoś próbował do XT2 wgrywać inne mapy niż bazowa mapa Europy? Wiem że jest możliwość i można wgrać jakieś darmowe. Które i skąd można takie najlepsze mapy pobrać? Ważne aby nazwy miejscowości były napisane normalnie a nie jakimiś znakami bo np mapa nie obsługuje jakiego unicodu.
Re: Zumo XT2 i inne mapy
Dobra. Po prawie 3 godzianch walki udało się. I okazuje się że BaseCamp i Mapinstaller częściowo współgrają z XT2. 
Generalnie - mapa ściągnięta z neta. plik img. Taki plik należy wgrać na kartę microSD do katalogu Map. Zrestartować urządzenie. Potem w ustawieniach w wyświetlanych mapach (Ustawienia -> wyświetlanie map -> moje mapy) powinna się pojawić możliwość zaznaczenia tej mapy i jej wyświetlania w urządzneiu.
U mnie dodatkowo był problem natury - lokalne nazwy np w Maroku wyświetlały się jako ciąg ???? co źle wygladało i utrudniało czytelność mapy. Znalazłem mapę całej Afryki Północnej, wgrałem ją do Basecampa i MapInstallera i przekonwerotwałem na plik img wgrany na karte SD. I ta mapa (pobrana z https://www.gmaptool.eu/pl/content/afry ... o-routable) okazała się działać poprawnie i czytelnie wszystko wyświetlać. Dodatkowo w MapInstaller można było zaznaczyć odpowiednie regiony które mają zostać przekonwertowane i zainstalowane.
To tak na przyszłość dla potomnych
Generalnie - mapa ściągnięta z neta. plik img. Taki plik należy wgrać na kartę microSD do katalogu Map. Zrestartować urządzenie. Potem w ustawieniach w wyświetlanych mapach (Ustawienia -> wyświetlanie map -> moje mapy) powinna się pojawić możliwość zaznaczenia tej mapy i jej wyświetlania w urządzneiu.
U mnie dodatkowo był problem natury - lokalne nazwy np w Maroku wyświetlały się jako ciąg ???? co źle wygladało i utrudniało czytelność mapy. Znalazłem mapę całej Afryki Północnej, wgrałem ją do Basecampa i MapInstallera i przekonwerotwałem na plik img wgrany na karte SD. I ta mapa (pobrana z https://www.gmaptool.eu/pl/content/afry ... o-routable) okazała się działać poprawnie i czytelnie wszystko wyświetlać. Dodatkowo w MapInstaller można było zaznaczyć odpowiednie regiony które mają zostać przekonwertowane i zainstalowane.
To tak na przyszłość dla potomnych
- Ocena: 17.64706%
W garminie tak było raczej zawsze jak pamiętam mam co prawda starego samochodowego ale tam po instalacji softu do garmin na kompie można było dograć właśnie na kartę SD dodatkowe mapy i potem je wybrać po uruchomieniu navi.
wyslane przy użyciu Tapatalka a dlaczego, a bo tak...
@rasik tak, zgadza się. Każdą mapę która masz zapisaną w formacie pliku IMG możesz wrzucić na karte sd i uruchomić na garminie. Można w samym urządzeniu ale zalecane jest użycie karty sd. Ale nie każda mapa jest dobrze czytelna, nazwy nie zawsze zapisane są w unicod przez co poprawnie nie sa wyświetlane, a czasem nawet jak jest to prawidłowe kodowanie nazw to i tak nie wyświetlają się one prawidłowo bo Garmin nie ma odpowiednich czcionek. I tu właśnie z pomocą przyszła ta strona która podałem oraz stary BaseCamp i Map Installer.
To moze to, https://garmin.bbbike.org/ kiedys stamtąd ściągałem. Widzę, że jest Afryka.
DL650A 2018
@Waldic z tej strony ściągnąłem na początku. I właśnie w niej nazwy miast były w 3 językach (międzynarodowy, berberski, arabski) ale dwa ostatnie wyświetlane były właśnie jako seria "????????????????" i strasznie to psuło odbiór i czytelność mapy. Z tej strony co podałem w drugim poście mapa po przerobieniu miała już tylko międzynarodowe nazwy i dobrze wygląda. Więc u siebie temat już rozwiązałem a tu tylko podałem jaka jest możliwość jak coś.
- Ocena: 5.88235%
- zielony_listek
- A1
Mapy OSM z alternati(..) są darmowe - przy pobieraniu zaznaczasz, że wesprzesz autorów przy innej okazji. Przy czym darmowe są pojedyncze kraje a płatne są całe regiony. Pojedyncze mapy można bezproblemowo łączyć za pomocą programu gmaptool. Ciężko jest przepis w poście napisać, bo z mapami garmina nic nie jest oczywiste na początku. Potem jest dobrze.
Ja się z zazwyczaj z mapami bawię raz do roku jak aktualizuję przed wakacjami, za każdym razem muszę sobie przypomnieć.
--
DL650 2019
DL650 2019
@zielony_listek dzieki za info. Ale ta strona wymaga płatności. Zeby coś sciagnąc musisz być zalogowany. A żeby się zalogować musisz założyć konto, a juz na starcie pierwsze co masz zrobić i gdzie cie przekierowuje link to strona do zrobienia przelewu. wiec sorrki - ale nie.
Póki co nie miałem potrzeby szukania innych map bo oryginalna Europa mi wystarczyła. Teraz okazało sie że wybieram sie w rejon którego wgrana mapa nie obejmuje a oryginalna dla tego regionu to koszt 540 zł. stad szukałem innych alternatyw.
Póki co nie miałem potrzeby szukania innych map bo oryginalna Europa mi wystarczyła. Teraz okazało sie że wybieram sie w rejon którego wgrana mapa nie obejmuje a oryginalna dla tego regionu to koszt 540 zł. stad szukałem innych alternatyw.
Znajdź przyjaciela co ma taką mapęgorghu pisze:@zielony_listek dzieki za info. Ale ta strona wymaga płatności. Zeby coś sciagnąc musisz być zalogowany. A żeby się zalogować musisz założyć konto, a juz na starcie pierwsze co masz zrobić i gdzie cie przekierowuje link to strona do zrobienia przelewu. wiec sorrki - ale nie.

- zielony_listek
- A1
@gorghu Wielokrotnie z niej korzystałem, kliknij to co zaznaczyłem i ściągniesz pojedyncze kraje.
--
DL650 2019
DL650 2019
@zielony_listek - to na kompie (desktopowa wersja strony) to całkiem inaczej wygląda i nie ma czegoś takiego. tylko "zapłać"