Ogłoszenie duszpasterskie

Chciałem poinformaować, że znalazł się chętny i chętna, któremu pomoże kolejny chętny w organizacji jesiennego zlotu.

Termin i miejsce zlotu zostanie ogłoszone na zlocie w Skokach Dużych

*Tak naprawdę termin zlotu jest już na forum ale znaleźć nie jest tak łatwo :)

Motoalarm...same problemy

Sie popsuło.. I co teraz?
Wąski
A1

Motoalarm...same problemy

Post autor: Wąski »

Mój motoalarm zafundował mi już dwa nowe siwe włosy:
- raz nie reagował na komendę dezaktywacji na parkingu, wyjąłem baterie z pilota..włożyłem, odkręciłem klemy, przykręciłem...nic. Cóż począć, kurs do monopola, przechyliłem małpkę , telefon w łape i szukam pomocy. Wystarczyło wyprowadzić poto spod drutów...2 godz w plecy.
-drugi raz był bardziej kłopotliwy bo do domu miałem 500km, zaczęło się że moto samoczynnie zaczęło mrygać awaryjnymi...wciskałem kierunki, awaryjne , stacyjka on,off, odłączyłem klemy, przyktęciłem...już nie mryga...jade do knajpy, jem, wraca...alarm nie reaguje, przekręcam kluczyk-akumulator pusty...qrrrrr...a. Kumpel miał kable, podpiął kable, 3 min...poszło. Kable gorące.
Nie chę kolejnych przygód, chciałbym pozbyć się tego alarmu...tylko jak ? Model to legos def com 3. W insrukcji piszą że można to zrobić za pomocą kodu, którego nie mam. Pytanie czy nawet jeśli dezaktywuję alarm na dobre za pomocą kodu nie będzie ciągnął prądu z aku? Najlepiej byłoby go odłączyć. Miał ktoś podobne przypadki?

dl 2011

prebenny
A+B+C

Re: Motoalarm...same problemy

Post autor: prebenny »

Jak to standardowy alarm Suzuki to przy 2 krotnym wciśnięciu, któregoś przycisku włącza awaryjne.

Kymco Downtown 350i

Wąski
A1

prebenny pisze:Jak to standardowy alarm Suzuki to przy 2 krotnym wciśnięciu, któregoś przycisku włącza awaryjne.
Nie wiem czy takie modele są w standardzie ? Nawet jeśli założymy, ż przez przypadek kliknąłem 2 razy pilocika, jak wytłumaczyć totalnie rozładowany akumulator?

dl 2011

Awatar użytkownika
Antyks
Administrator
Kontakt:

Post autor: Antyks »

Ten typ tak ma. Suzuki montowało alarm którego zakłócają nadajniki radiowe. Więc zatrzymanie w nieodpowiednim miejscu np. koło komendy policji czy stacji nadajnikowej powoduje że pilot przestaje działać . Czasami wystarczy przepchać motocykl z 10... 20 metrów dalej, a czasami... Pozostaje rozbrojenie alarmu kodem serwisowym zapisanym na dyskietce alarmu.
Średnio raz w roku mam ten problem. Pierwszy raz przytrafiło mi się to w Pradze, godziny kombinowania, zakup i wymiana baterii w pilocie... Na nic. Na szczęście córa była w domu i odszukała dyskietkę z kodem :)

Awatar użytkownika
staszek_s
A+B+C+D+E+T

Post autor: staszek_s »

Myśmy z synem pchali motor na rajdzie bieszczadzkim, w nocy, ze 100 metrów, zanim zaskoczył. Wkurzyłem się i wyłączyłem automatyczne uzbrajanie. Teraz włączam pilotem od wielkiego dzwonu, jak stoję w niebezpiecznym miejscu, i mam spokój.
Ocena: 5.88235%

Yamaha Virago 535 > DL 650 AL5 > DL 1000 L9 > R1200GS

Wąski
A1

Według mnie takie "epizody" mogą popsuć wycieczkę życia. Przez taki, nawet sporadyczne awarie można np. przegapić prom na inny kontynent. Dlatego chcę się podłoty pozbyć...

dl 2011

Awatar użytkownika
QraC
A+B+C
Kontakt:

Post autor: QraC »

Akcję z non stop włączonymi awaryjnymi przerabiałem... 1200 kilometrów wracałem tak do domu....

Kawasaki ER5 -->> Suzuki GSF 600 Bandit -->>Suzuki V-Strom 650 XT -->> Suzuki V-Strom 1000 -->> BMW R1250GS Adventure

Ride Through Life

Awatar użytkownika
Maarcel
A+B

Post autor: Maarcel »

ja właśnie dzisiaj wyprułem Legos 3 - poprzedniemu właścicielowi też świrował, to go jakoś dezaktywował, ale instalacja pozostała.
Dzisiaj zdemontowana i legła w koszu :)

Suzuki DL 650 V-Strom 2012

Wąski
A1

Maarcel pisze:ja właśnie dzisiaj wyprułem Legos 3 - poprzedniemu właścicielowi też świrował, to go jakoś dezaktywował, ale instalacja pozostała.
Dzisiaj zdemontowana i legła w koszu :)
Zuch! Ja w w tygodniu jadę a przegląd..też go wydziedziczę...

dl 2011

Awatar użytkownika
cinek
A1

Post autor: cinek »

Nasermater, nie sądziłem że mogą być takie problemy z alarmami w motocyklu.
Dzięki za informację panowie, będę miał to na uwadze i pozostanę przy blokadzie zakładanej na tarczę hamulcową + łańcuch w niebezpiecznych miejscach.

Awatar użytkownika
Maarcel
A+B

Post autor: Maarcel »

Chociaż zdziwiłem się, bo pytałem mailowo o uruchomienie tego alarmu i oddzwonił Pan z Meta System i zaproponował odtworzenie karty kodów po zabraniu centralki i doprogramowanie nowych pilotów, ale za późno, alarm w koszu :)

Suzuki DL 650 V-Strom 2012

ODPOWIEDZ

Wróć do „Usterki i Awarie”