1. WSTĘP
W komplecie z moim motocyklem dostałem kufer Givi Maxia E55. Kufer ładny i całkiem pojemny, ale od samego początku jego użytkowania irytujące były metalowe zawiasy/podpórki klapy. Zasadniczo spodziewałbym się, że powinny one:
a) utrzymywać klapę w pozycji otwartej
b) być bezpieczne dla przewożonych w kufrze rzeczy
2. PROBLEM
Niestety, włoska myśl techniczna sprawiła, że:
a) kufer zamocowany na DL-u zamykał się przy najlżejszym dotknięciu, powiewie wiatru, a jeśli przednie koło stanęło tak ze 2 cm wyżej od tylnego, to już żaden inny powód nie był potrzebny. Nie dość że uderzenie klapą po nadgarstkach nie było bardzo przyjemne, to do tego ciągle nieco straszyła mnie wizja, że odkładam na 5 sekund kluczyki do kufra (niby się pilnuję, ale czasem odruchowo się je tak jakoś rzuci...) i w tym momencie klapa opada a zamek zaskakuje. Niby nigdy się nie zamknął, ale licho nie śpi...
b) zawiasy w stanie złożonym mają ostre narożniki, które mogą porysować... hmm, pomyślmy... na przykład kask?
Z pierwszym problemem próbowałem sobie poradzić spiłowując ograniczniki otwarcia tychże zawiasów, jednak nawet w pozycji otwarcia na blisko 180 stopni, klapa nie była na tyle odchylona, żeby jej ciężar nie działał w kierunku zatrzaśnięcia kufra. Niestety, moje zabiegi sprawiły dodatkowo, że po złożeniu zawiasy stały się jeszcze ostrzejsze...
Czara goryczy przelała się, gdy zostawiłem motocykl w serwisie, z kaskiem wrzuconym do kufra... Moto pojechało na krótką jazdę próbną... No i teraz mam kask oklejony odblaskową folią, żeby nie wyglądało jakby mój 1,5 roczny syn bawił się nim równocześnie ze szczotką drucianą, nożem i śrubokrętem. Zawiasy wyleciały jeszcze tego samego dnia.
3. ROZWIĄZANIE
Okazało się zadziwiająco proste. To:
trzeba było zastąpić czymś innym. Wycieczka do Castoramy, na dziale ze sznurkami znalazłem, pod nazwą "taśma do rolet", parciany pasek o szerokości 15 mm. Potrzeba go ok 40 cm, co kosztuje jakieś dwa złote. Oprócz tego nożyczki, 4 małe podkładki, zapalniczka i rozgrzany gwóźdź, coby się otwory pod śrubki nie strzępiły. Et voila!
Można sobie łatwo dobrać najwygodniejszy kąt otwarcia, paski niczego nie porysują, a do tego przy zamykaniu pięknie składają się do środka kufra. No i są na tyle mocne, że pewnie prędzej wyłamie się mocująca je śrubka. Czarny kolor byłby pewnie lepszy - ale to pewnie też da się znaleźć.
Jeśli ktoś korzysta z takiego kufra (lub innych modeli Givi z podobnym patentem) - bardzo polecam przeróbkę.
UWAGA UWAGA UWAGA
Uruchomiliśmy zrzutkę dla kolegi Zibic
Zrzutka pod linkiem:
https://zrzutka.pl/yz5grd
Jakby ktoś chciał wspomóc kolegę w trudnych chwilach to będziemy wdzięczni
Naszemu koledze Zibic`owi ukradziono w nocy motocykl w Przesiece.
Proszę o udostęopnianie tej informacji na wszelkich forach, facebookach, instagramach.
W kupie siła a nóż widelec coś pomoże
Jak tylko od Zibic dostanę zdjęcia i szczególowe informacje o motocyklu od razu umieszczę je w poście poniżej
topic7406.html
Uruchomiliśmy zrzutkę dla kolegi Zibic
Zrzutka pod linkiem:
https://zrzutka.pl/yz5grd
Jakby ktoś chciał wspomóc kolegę w trudnych chwilach to będziemy wdzięczni
Naszemu koledze Zibic`owi ukradziono w nocy motocykl w Przesiece.
Proszę o udostęopnianie tej informacji na wszelkich forach, facebookach, instagramach.
W kupie siła a nóż widelec coś pomoże
Jak tylko od Zibic dostanę zdjęcia i szczególowe informacje o motocyklu od razu umieszczę je w poście poniżej
topic7406.html
Givi Maxia E55 - opadająca klapa
Givi Maxia E55 - opadająca klapa
Marcin
DL 650 AL2 Metallic Fox Orange - Chudy Rudy Obecnie zdemotoryzowany
Re: Givi Maxia E55 - opadająca klapa
Proste a zarazem genialne, ja u siebie w kufrze mam zrobione z grubej żyłki, ale przy najbliższej okazji skorzystam z Twojego patentu i przerobie. 

Ostatnio zmieniony 02 lis 2016, 15:57 przez JacekB, łącznie zmieniany 1 raz.
Motocykl jest jak Media Markt,Nie dla idiotów!
DL650 K4
DL650 K4
Re: Givi Maxia E55 - opadająca klapa
Hehe, z kierownicy to może nie, ale nad otwieraniem z pilota (a takowe Givi ma w ofercie) to bym się zastanawiał, gdyby nie to, że zdaje się nie można go zainstalować równolegle ze światłami stop w kufrze. A jednak bezpieczeństwo ważniejsze niż wygoda 

Marcin