UWAGA UWAGA UWAGA

Uruchomiliśmy zrzutkę dla kolegi Zibic
Zrzutka pod linkiem:
https://zrzutka.pl/yz5grd
Jakby ktoś chciał wspomóc kolegę w trudnych chwilach to będziemy wdzięczni

Naszemu koledze Zibic`owi ukradziono w nocy motocykl w Przesiece.
Proszę o udostęopnianie tej informacji na wszelkich forach, facebookach, instagramach.
W kupie siła a nóż widelec coś pomoże
Jak tylko od Zibic dostanę zdjęcia i szczególowe informacje o motocyklu od razu umieszczę je w poście poniżej

topic7406.html

wyświetlacz biegów

Czyli o wszystkim co związane jest z elektryką

Awatar użytkownika
adonix
A1

Re: wyświetlacz biegów

Post autor: adonix »

właśnie skończyłem czytać wątek o wskaźniku biegu. Gratuluję wam umiejętności. Mi zostaje skorzystać z tego co ma sosek2

Bociaan
A1

Post autor: Bociaan »

Adonix ja wlasnie dzisiaj montowałem made in china i powiem wykonanie fajne montaż banalnie prosty i w porównniu do cen krajowych bajka:D0

Awatar użytkownika
adonix
A1

Post autor: adonix »

Nie zamówiłeś czasem dwóch? Bo do połowy maja chyba już nie zdążę :D

Bociaan
A1

Post autor: Bociaan »

:) niestety nie :) chociaz patrzac na ceny krajowe byłby to ciekawy interes:D

sosek2
A1
Kontakt:

Post autor: sosek2 »

Bociaan pisze:sosek podrzuc taka blache:)
Blacha jest przykręcona na 1 śrubę mam na niej sterownik do grzanych manetek i wskaźnik.
Myślę, że przy posiadaniu szlifierki kątowej każdy sobie poradzi ;-)

Awatar użytkownika
DINO
A+B
Kontakt:

Post autor: DINO »

projekt zostaje zarzucony :D nic nie widać w słońcu :D chyba, ze znajdzie się na to jakiś patent :D

DL 650 AK7 moja Piękna Suzi :D
pomoc w okolicach 75-506 (Koszalin)

rasik
A+B

Re: RE: Re: wyświetlacz biegów

Post autor: rasik »

DINO pisze:projekt zostaje zarzucony :D nic nie widać w słońcu :D chyba, ze znajdzie się na to jakiś patent :D
musiałbyś zastosować pewnie inny wyświetlacz LCD ktory bylby czytelny w ostrym słońcu, a to może oznaczać wzrost jego wielkości oraz grubości, a także konieczność zredukowania funkcjonalności np tylko do wyświetlania biegów :(

Wysłane z mojego SM-G903F przy użyciu Tapatalka

Pozdrawiam
RASIK

mój AL3 > LINK :)
mój skradziony DL -> LINK :)

Naczelnik
A1

Post autor: Naczelnik »

zapodałem wczoraj, wsio super tylko czasem na postoju jak nie wyrzucę jedynki to mi czasem mignie między 1 a 2. Podczas jazdy jest OK. Myślicie że coś skopałem czy taka może być charakterystyka samego czujnika?

Obrazek

DL650->Triumph Tiger Explorer

rasik
A+B

Re: RE: Re: wyświetlacz biegów

Post autor: rasik »

Naczelnik pisze:zapodałem wczoraj, wsio super tylko czasem na postoju jak nie wyrzucę jedynki to mi czasem mignie między 1 a 2. Podczas jazdy jest OK. Myślicie że coś skopałem czy taka może być charakterystyka samego czujnika?

Obrazek
mam ten sam tam jest opóźnienie i pozatym zobacz ma tabele napiec dla 1 N 2 to zrozumiesz dlaczego przez chwile moze głupiec dodatkowo to podpiety jestes w złącze diagnostyczne a nie GPS ..

Wysłane z mojego SM-G903F przy użyciu Tapatalka

Pozdrawiam
RASIK

mój AL3 > LINK :)
mój skradziony DL -> LINK :)

reactor
A1
Kontakt:

Post autor: reactor »

Panowie, nie przeczytałem od desko do deski tematu, bo troszkę nie jestem w stanie... Wszystko rozumiem oprócz jednego... Na schemacie budowy na 1 stronie (plik pdf) mamy rysunek NANO Arduino i pod pinem nr 24 jest opis BIEGI... Pod jeden pin podłączamy jakiś przewód sygnałowy z GPSu motocykla czy jak?

O cokolwiek bym nie pytał na forum to dotyczy Suzuki DL650 K5 niebieski (Lak. YC2) 8-)

Awatar użytkownika
Struna
A+B+C+D+E+T
Kontakt:

Post autor: Struna »

tak, tam z czujnika idą już konkretne wartości napięć dla komputera, a dodatkowy układ z tego sobie czyta aby to wyświetlić dla kierowcy.

DL 650 AK7, DRZ 400S - http://www.gcstuning.pl

reactor
A1
Kontakt:

spoko. A jak jest z 6 biegiem? wyświetlany jest? Bo na filmie tego nie widać i na poczatku był jakiś z tym problem...

O cokolwiek bym nie pytał na forum to dotyczy Suzuki DL650 K5 niebieski (Lak. YC2) 8-)

Awatar użytkownika
DINO
A+B
Kontakt:

Post autor: DINO »

jest wyświetlany, niestety ze względu na to, ze wyświetlanie jest niewidoczne w słońcu projekt został zarzucony i brak dokładniejszego odczytu, jak na ta chwilę z racji, że jest już w moto to zostanie dodane sterowanie olejarką do łańcucha

DL 650 AK7 moja Piękna Suzi :D
pomoc w okolicach 75-506 (Koszalin)

gabar5
AM

Post autor: gabar5 »

Ja niestety narazie pozostaje bez motocykla, ale ostatnie testy na SSD1306 dały zadowalające efekty, dodane jest też sterowanie olejarką (co "i" odświeżeń). Jak ktoś chętny to mogę podrzucić moje wypociny :)
Wyświetla biegi (luz jako "N"), temperaturę i ładowanie

reactor
A1
Kontakt:

gabar5 to pochwal się wszystkim co tam wymodziłeś! :) Mnie bardzo się spodobał projekt DINO i mimo swoich niedociągnięć, jednak go zamierzam zbudować... Ale teraz tez zaciekawił mnie twój pomysł :) Nie wstydź się dawaj wszystko i opisz co i jak :)

gabar5
AM

DINO, dzięki, że kiedyś nie dałeś mi gotowca tylko nakłoniłeś do nauki :)
Jak coś jest żle to poprawcie, ja nie jestem programistą, elektrykiem itp. To co poniżej działało :)

Ukryta zawartość
To forum wymaga zarejestrowania i zalogowania się, aby zobaczyć ukrytą zawartość.

reactor
A1
Kontakt:

gabar5, a ja mam takie pytanko... Dopiero teraz o to pytam, bo nie chciałem d... truć :P Jestem zupełnie zielony w arduino, ale od dawna grzebie w elektryce i elektronice, tak więc coś tam wiem... Powiedz mi jak skorzystać z Twoich wypocić? Jak ten plik zapisać w postaci HEX i jak go edytować, bo to chyba właśnie hex, czyli ten wsad do arduino...

gabar5
AM

Kopiuj--> Wklej w okienko arduino. Ten HEX to zamieszanie w temacie. To nie jest tajemna wiedza, żeby się z tym kryć :)

reactor
A1
Kontakt:

No to mam taki błąd...

Arduino:1.8.7 (Windows 7), Płytka:"Arduino Nano, ATmega328P"

sketch_oct02a:3:21: error: OneWire.h: No such file or directory

compilation terminated.

exit status 1
OneWire.h: No such file or directory

ODPOWIEDZ

Wróć do „Warsztat elektryczny”