Ogłoszenie duszpasterskie
Informacje o XV zlocie Suzuki V-strom : topic7844.html
Zapisy : topic7845.html
Są jeszcze wolne miejsca, można się zapisywać
Informacje o XV zlocie Suzuki V-strom : topic7844.html
Zapisy : topic7845.html
Są jeszcze wolne miejsca, można się zapisywać
DL650 AK7 oplot
Re: DL650 AK7 oplot
mają rozpisane motungi i dobierają pod konkretny model, możesz im wysłać to co podałem w pierwszym poście dodać jaka Suzi i dobiorą
Jest podwójna śruba
Jest podwójna śruba
DL 650 AK7 moja Piękna Suzi
pomoc w okolicach 75-506 (Koszalin)
- Pyxis
- A+B+C+D
- Kontakt:
Co do kolorow, to ja chyba jestem dziwny, bo wzialem czarne weze ze stalowymi kroccami. 
( . Y . )
Parafrazujac: Trafiaja sie szaleni motocyklisci, ale nie ma starych szalonych motocyklistow.
Bialy dziobaty DL 650 AL2
Parafrazujac: Trafiaja sie szaleni motocyklisci, ale nie ma starych szalonych motocyklistow.
Bialy dziobaty DL 650 AL2
a ja pod kolor Suzi
każdy to co lubi 
A w innych kwestiach nie ?Pyxis pisze:Co do kolorow, to ja chyba jestem dziwny
no tak, ale jak wybieram na stronie swój model to do wersji ABS jest tylko jedna opcja, ta za 930 zetaDINO pisze:mają rozpisane motungi i dobierają pod konkretny model
A tak swoją drogą, to mają w ofercie również trójniki z gwintem wewnętrznym lub zewnętrznym, więc w sumie można by spokojnie zachować układ jak w oryginale, ale jednak wyszedłby taniej niż z wyspawywaniem i zakuciem węży.
DL 650 AK7, DRZ 400S - http://www.gcstuning.pl
wysłałem im zapytanie w formularzu wypełniając wszystko i na końcu pytanie co i jak a to co podałem w pierwszym poście to ich odpowiedź, masz tą sama Suzi to podaj im co wstawiłem i podpytaj, pewnie dostaniesz info, że oczywiście 
[quote="Struna"
A tak swoją drogą, to mają w ofercie również trójniki z gwintem wewnętrznym lub zewnętrznym, więc w sumie można by spokojnie zachować układ jak w oryginale, ale jednak wyszedłby taniej niż z wyspawywaniem i zakuciem węży.[/quote]
nie chciało mi się kombinować, pewnie można ale oszczędności pewnie znikome w porównaniu z gotowcem
A tak swoją drogą, to mają w ofercie również trójniki z gwintem wewnętrznym lub zewnętrznym, więc w sumie można by spokojnie zachować układ jak w oryginale, ale jednak wyszedłby taniej niż z wyspawywaniem i zakuciem węży.[/quote]
nie chciało mi się kombinować, pewnie można ale oszczędności pewnie znikome w porównaniu z gotowcem
Ja to traktuję również jako gotowiec, bo wtedy zamiast przewodu ABS-zacisk w układzie śrubunek-banjo, byłby przewód ABS-trójnik w układzie śrubunek-wkrętka i dalej z trójnika dwa przewody na zaciski ( jak w serii ) w układzie wkrętka-banjo.
Wysłałem do nich zapytanie o taki układ - zobaczę co odpowiedzą i czy to ma jakiś wpływ na koszt.
Węża pewnie wyjdzie mniej, ale za to końcówek więcej.
Wysłałem do nich zapytanie o taki układ - zobaczę co odpowiedzą i czy to ma jakiś wpływ na koszt.
Węża pewnie wyjdzie mniej, ale za to końcówek więcej.
no to chyba 2 wariant?? z ich rozdzielaczem
W drugim masz napisane, że łączenie na zacisku długą śrubą - w sumie nie wiem czym to niby się różni od trzeciego
Przecież jakoś i tak trzeba dostarczyć płyn na drugi zacisk.
Chyba, że to jakby trzy przewody do kupy spinają na banjo, ale to bez sensu ciągnąć wszystko do zacisku, jak trójnik może być pod półką, tak jak ori.
Przecież jakoś i tak trzeba dostarczyć płyn na drugi zacisk.
Chyba, że to jakby trzy przewody do kupy spinają na banjo, ale to bez sensu ciągnąć wszystko do zacisku, jak trójnik może być pod półką, tak jak ori.
długa śruba zamiast trójnika, tak to rozumiem, w trzecim masz pominięty trójnik i bezpośrednio z ABS-u na zacisk i z zacisku na drugi zacisk
Cena zależy od ilości końcówek, długość przewodów nie ma praktycznie znaczenia. Dlatego przy trójniku masz dodatkowy przewód + trojnik - stąd różnica w cenie.
Też mi się wydawało, że to końcówki i ich zarabianie robi cenę, bo wąż to drobnica zapewne.
W modelu od 2012 jest już w oryginale 3 przewody na przód. Także taki układ na pewno jest Ok.
Górny przewód od Hel można zamówić kilka cm dłuższy (jeszcze nie kupilem ale korespondowalem z nimi na ten temat). Nie będzie wtedy problemu przy podwyższeniu kierownicy.
Górny przewód od Hel można zamówić kilka cm dłuższy (jeszcze nie kupilem ale korespondowalem z nimi na ten temat). Nie będzie wtedy problemu przy podwyższeniu kierownicy.
Czy ktoś ma jakieś potwierdzenie "organoleptyczne" jaki taka wymiana daje efekt w hamowaniu?
Yamaha Virago 535 > DL 650 AL5 > DL 1000 L9 > R1200GS
Mam oplot w K5 650. Nie liczcie na cudy, czy nie wiadomo jakie zmiany ... Na plus dozowalność hamulca i jego wyczucie, to wszystko.
Jeśli ktoś zamawia przewody, bierzcie 3-4cm dłuższe od oryginału. Gdyby ktos chciał podwyższyć kierownice (polecam ) to te kilka dodatkowych centymetrów ma znaczenie !
Jeśli ktoś zamawia przewody, bierzcie 3-4cm dłuższe od oryginału. Gdyby ktos chciał podwyższyć kierownice (polecam ) to te kilka dodatkowych centymetrów ma znaczenie !
V-strom 650 K5
Tu nie ma miejsca na cudy 
To prosta fizyka - przewody w oplocie nie "puchną" jak gumowe (szczególnie już leciwe).
Przy puchnących przewodach część ruchu klami "marnuje" się właśnie na dobicie ciśnienia straconego na spuchnięcie przewodów, co daje efekt "gumowatego" hamulca, czy tam "wpadającej klamki".
Przy przewodach w oplocie po prostu nie ma takiej opcji. To co wciskamy klamką idzie na zaciski, nic się nie marnuje - tylko tyle i aż tyle.
To prosta fizyka - przewody w oplocie nie "puchną" jak gumowe (szczególnie już leciwe).
Przy puchnących przewodach część ruchu klami "marnuje" się właśnie na dobicie ciśnienia straconego na spuchnięcie przewodów, co daje efekt "gumowatego" hamulca, czy tam "wpadającej klamki".
Przy przewodach w oplocie po prostu nie ma takiej opcji. To co wciskamy klamką idzie na zaciski, nic się nie marnuje - tylko tyle i aż tyle.
To jest jasne. Zastanawiam się czy jest sens to rozważać w motocyklu trzyletnim, kiedy przewody są jeszcze w dobrym stanie. Raczej na razie bym się zastanowił nad klockami sinterowymi, jak będę zmieniał klocki a przewody ewentualnie za kolejne 3-4 lata. Dobrze kombinuję?
Yamaha Virago 535 > DL 650 AL5 > DL 1000 L9 > R1200GS
Założyłem oplot w AL4. Zestaw 5 przewodów, 3 na przód, 2 na tył. Całość kosztowała mnie około 650 złotych. Są to przewody firmy Wezmoto, siostrzanej firmy HEL, niektóre przewody mają podwójne oznaczenie - Wezmoto/HEL.
Przewody są praktycznie tej samej długości jak oryginały, po założeniu podwyższenia z przesunięciem kierownicy o 22mm, nie są za krótkie.
Nie miałem żadnych problemów z odpowietrzeniem układu, motocykl hamuje poprawnie.
Jedyna różnicą na plus jaką zauważyłem, jest to iż hamowanie rozkłada się liniowo, oraz że hamowanie rozpoczyna się od momentu wciśnięcia klamki hamulca. Pozostawiłem te same, oryginalne klocki hamulcowe, w przyszłym roku planuje wymienić je sinterowe, aby mieć pełny obraz.

Przewody są praktycznie tej samej długości jak oryginały, po założeniu podwyższenia z przesunięciem kierownicy o 22mm, nie są za krótkie.
Nie miałem żadnych problemów z odpowietrzeniem układu, motocykl hamuje poprawnie.
Jedyna różnicą na plus jaką zauważyłem, jest to iż hamowanie rozkłada się liniowo, oraz że hamowanie rozpoczyna się od momentu wciśnięcia klamki hamulca. Pozostawiłem te same, oryginalne klocki hamulcowe, w przyszłym roku planuje wymienić je sinterowe, aby mieć pełny obraz.

Ostatnio zmieniony 29 paź 2018, 11:41 przez matt28, łącznie zmieniany 1 raz.
Old, grumpy man na DL-u 800
Jeżeli przwód da mi lepszą dozowalność i zlikwoduje gumowatość klamki będzie super. Do tego dołożyłem lepsze klocki, teraz czekać aż mechanik odda moto.