Ogłoszenie duszpasterskie
Chciałem poinformaować, że znalazł się chętny i chętna, któremu pomoże kolejny chętny w organizacji jesiennego zlotu.
Termin i miejsce zlotu zostanie ogłoszone na zlocie w Skokach Dużych
*Tak naprawdę termin zlotu jest już na forum ale znaleźć nie jest tak łatwo
Chciałem poinformaować, że znalazł się chętny i chętna, któremu pomoże kolejny chętny w organizacji jesiennego zlotu.
Termin i miejsce zlotu zostanie ogłoszone na zlocie w Skokach Dużych
*Tak naprawdę termin zlotu jest już na forum ale znaleźć nie jest tak łatwo
Dl 650A 2018 r.
Dl 650A 2018 r.
Witajcie,
Od niedawna jestem szczęśliwym posiadaczem tego modelu. Chciałbym, żebyście tutaj pisali jakie przygody mieliście z tym motocyklem, kiedy jakieś naprawy, wymiany napędów, nieoczekiwane awarie i wszelkie inne słabe strony tego motocykla. Myślę, że będziemy bardziej zwracać uwagę na wadliwe strony "nowego sztormiaka" jeżeli jakieś są.
Pozdrawiam z Trójmiasta!
Od niedawna jestem szczęśliwym posiadaczem tego modelu. Chciałbym, żebyście tutaj pisali jakie przygody mieliście z tym motocyklem, kiedy jakieś naprawy, wymiany napędów, nieoczekiwane awarie i wszelkie inne słabe strony tego motocykla. Myślę, że będziemy bardziej zwracać uwagę na wadliwe strony "nowego sztormiaka" jeżeli jakieś są.
Pozdrawiam z Trójmiasta!
Re: Dl 650A 2018 r.
To co zrobiłem u siebie to standardowo wymiany olejów, filtrów itp ale tego pisać nie trzeba bo to standardowe czynności obsługowe.
Ponadto zaraz po zakupie ustawiłem zawory i wyczyściłem zaworki Pair, wymieniłem świece, zrobiłem synchronizację przepustnic.
W zasadzie czynności te nie wynikały z przebiegu (ten tak naprawdę po zakupie motocykla używanego jest prawdopodobnie nie znany) ale z czynności serwisowych po zakupie.
Jeżeli chodzi o awarie to jeszcze mi się nie zdarzyła.
Ponadto zaraz po zakupie ustawiłem zawory i wyczyściłem zaworki Pair, wymieniłem świece, zrobiłem synchronizację przepustnic.
W zasadzie czynności te nie wynikały z przebiegu (ten tak naprawdę po zakupie motocykla używanego jest prawdopodobnie nie znany) ale z czynności serwisowych po zakupie.
Jeżeli chodzi o awarie to jeszcze mi się nie zdarzyła.
Szerszeń DL 650A L7 - to już historia
łojjjjj kurde. Nawet nie przyszło mi do głowy, że ktoś chce wymieniać napęd w motku z 2018.
To ja zacznę,
1. pierwsza usterka (lub niedogodność) przy jakiś 4 tyś poluzowała mi się opaska zaciskowa na wężu z płynem chłodzącym. Zauważyłem przez przypadek przy oględzinach na parkingu miedzy kolektorami zobaczyłem kropelki płynu i znalazłem winowajcę. Po dokręceniu problemu już nie ma.
2. Rdza która pojawiła mi się właśnie na spawach tłumika, zrobię dzisiaj zdjęcia to pokaże o co kaman. Temat ogarnięty gwarant poinformowany czekam na nowy tłumik i termin wymiany. Jednak niesmak pozostał
1. pierwsza usterka (lub niedogodność) przy jakiś 4 tyś poluzowała mi się opaska zaciskowa na wężu z płynem chłodzącym. Zauważyłem przez przypadek przy oględzinach na parkingu miedzy kolektorami zobaczyłem kropelki płynu i znalazłem winowajcę. Po dokręceniu problemu już nie ma.
2. Rdza która pojawiła mi się właśnie na spawach tłumika, zrobię dzisiaj zdjęcia to pokaże o co kaman. Temat ogarnięty gwarant poinformowany czekam na nowy tłumik i termin wymiany. Jednak niesmak pozostał
- Załączniki
-
- moto.jpg (87.42 KiB) Przejrzano 9464 razy
-
- IMAG1162.jpg (115.92 KiB) Przejrzano 9464 razy
-
- IMAG1163.jpg (88.87 KiB) Przejrzano 9464 razy
Voge 900 DSX / Husqvarna 901 Expedition
Na nowe 650 jest akcja serwisowa - wymieniane jest uszczelnienie i jakiś plastikowy oring przy baku - ryzyko wycieku paliwa. U mnie wykryto tą usterkę przy przeglądzie okresowym we wrześniu, a w grudniu dostałem pismo od Suzuki Polska o akcji. Faktycznie jak teraz sięgam pamięcią wstecz to w garażu mocniej waniało wachą od motocykla niż zazwyczaj. Rzecz warta obadania bo jak pomyślę, że paliwo kapało na rozgrzany silnik to mnie ciarki przechodzą.
Człowiek mądrzeje z wiekiem - z wiekiem od trumny.
CBF500=>XF650=>DL650 AL7
CBF500=>XF650=>DL650 AL7
Zgadza się również wymienione w listopadzie 2018 gwarancyjnie uszczelka oring pod bakiem
Wymieniłem żarówkę świateł mijania
. Sprawa lekko upierdliwa, trzeba zdemontować kilka plastików i wyjąć zegary.
Człowiek mądrzeje z wiekiem - z wiekiem od trumny.
CBF500=>XF650=>DL650 AL7
CBF500=>XF650=>DL650 AL7
Zanalazłem pewna wadę montażową. Ostatnio myślałem że to wina poserwisowa po przegladzie i mechanik nieschludnie poskładał. Ale znalazłem zdjecia swieże nawet podczas dotarcia i zawsze gdzies ta guma od hłodnicy była za blisko tego ostrego elememtu. Obecnie juz pojawiły sie wciecia w wyniku dociskania kolanka węza do tego elementu. Obecnie zabepieczyłem opaska metalową, ale mysle o podniesieniu zbiornika albo zdjęciu przy najmniej bocznych osłon i próby docisnięcia węza do chłodnicy.
Tez tak macie?
Tez tak macie?
Popraw, popraw bo w końcu się przetrze i staniesz w oparach płynu z ugotowanym silnikiem.
DL 650 AK7, DRZ 400S - http://www.gcstuning.pl
Poprawić poprawię ale tu ew. mogą być tylko dwa rozwiązania ,albo jest jeszcze miejsce przy chłodnicy gdzie odciągnę gumę w stronę chłodnicy, albo czeka mnie zdjęcie kolanka w mocowaniu silnika i skrócenie węża jakieś 0,5 cm, celem wywołania efektu skrócenia kata kolanka i oddalenia go od wrażliwych miejsc. Ale odnoszę wrażenie że to jest ewidentne poprawiani wady fabrycznej, stąd moje pytanie czy ktoś ma taki problem u siebie?
U siebie mam w tym miejscu jakieś 3-4 mm luzu. Na razie śladów odciskania na wężu brak, ale dzięki za zwrócenie uwagi - będę obserwował.
- Ocena: 5.88235%
DL650 AL18
Czyli ewidentnie brakuje albo podciągnięcia w stronę chłodnicy albo jakiegoś naciągnięcia w góre, dzięki za fotki.
Kicha, z czasem wąż będzie mniej sztywny i przy ciśnieniu oraz temperaturze te kilka mm może spuchnąć.
Dzięki za info. U mnie ten wąż dotyka do tego metalowego mocowania, ale mimo tego nie znalazłem na nim jakichkolwiek śladów w miejscu styku. Może jak silnik pracuje, to on pod wpływem pracy i temperatury się odsuwa? Trzeba to będzie badać systematycznie. Z drugiej strony to chyba faktycznie błąd konstrukcyjny, bo u mnie nic jeszcze nie ruszane. Więc pewnie tak od zakupu.
Romet Kadet -> Romet Ogar 200 -> Junak 901 -> Honda Varadero 125 -> Suzuki V-Strom DL650XT L8 -> Suzuki V-Strom DL650XT M0
To jest robota dla ASO, nie poprawiajmy fabryki, jeżeli coś źle poskladano.
Szerszeń DL 650A L7 - to już historia
szczerze to już mam tego ASO dosyć przegląd 24 tyś a tego nikt nie zauważył no haloo!!!
Nie mówiąc nic o przedniej oponie która prosiłem o sprawdzenie, Tak mechanik się przejechał jest wszytko OK, wsiadam 60-70 km/h dalej bije no proszę was...
Nie mówiąc nic o przedniej oponie która prosiłem o sprawdzenie, Tak mechanik się przejechał jest wszytko OK, wsiadam 60-70 km/h dalej bije no proszę was...
Mechanik to mechanik, on wcale nie musi umieć na moto jeździć 
Głęboko mam w poważaniu, kto tam ma umie jeździć, jak proszę o sprawdzenie to nie po to żeby oddali mi moto w takim samym stanie jak było.
Spoko, stań kiedyś po drugiej stronie