UWAGA UWAGA UWAGA

Uruchomiliśmy zrzutkę dla kolegi Zibic
Zrzutka pod linkiem:
https://zrzutka.pl/yz5grd
Jakby ktoś chciał wspomóc kolegę w trudnych chwilach to będziemy wdzięczni

Naszemu koledze Zibic`owi ukradziono w nocy motocykl w Przesiece.
Proszę o udostęopnianie tej informacji na wszelkich forach, facebookach, instagramach.
W kupie siła a nóż widelec coś pomoże
Jak tylko od Zibic dostanę zdjęcia i szczególowe informacje o motocyklu od razu umieszczę je w poście poniżej

topic7406.html

Przygotowanie motocykla do zimowej przerwy

Wszystko co o motocyklach V-strom powiedzieć i wiedzieć można. Pytania, odpowiedzi, dyskusje.
Awatar użytkownika
Iżu
A+B+C+D
Kontakt:

Przygotowanie motocykla do zimowej przerwy

Post autor: Iżu »

Koledzy napiszcie jak przygotowujecie swoje maszyny do zimowej przerwy ?

W instrukcji obsługi DL-650 jest napisane:
* napełnić zbiornik do pełna paliwem ze stabilizatorem
* uruchomić silnik, by paliwo ze stabilizatorem napełniło układ zasilania
* wlać po łyżeczce oleju silnikowego do każdego z cylindrów przez otwory do świec, zakręcić świece i uruchomić rozrusznik (bez zapłonu) celem rozprowadzenia oleju po gładzi cylindrów.
* spuścić stary olej i nalać nowy
* zatkać np. tłustą szmatką otwory tłumika i filtra powietrza celem ograniczenia dostępu wilgoci do silnika
* wymontować umyć akumulator, przechowywać w ciepłym pomieszczeniu
* napompować opony do roboczego ciśnienia
* wszystkie części lakierowane zakonserwować odpowiednimi środkami
* wszystkie nielakierowane części zakonserwować środkiem antykorozyjnym
* wszystkie części gumowe i plastiki zakonserwować środkiem do pielęgnacji gumy

Czy ktoś z szanownych klubowiczów stosuje te zalecenia ? ;)
Niektórzy twierdzą że warto okresowo przemieszczać motocykl, by opony nie odkształcały się miejscowo, jeśli koła stykają się z podłożem.
Większość riderów których znam ogranicza się do okresowego odpalania motocykla, a jak Wy dopieszczacie swoje "dziewczynki" zimową porą ? :D

Iżu

Tags:

Remol71
A+B

Re: Przygotowanie motocykla do zimowej przerwy

Post autor: Remol71 »

Olać to. Ja wymienię łożyska w kołach i cały napęd. Zamontuję nawigację. Przetrę moto szmatką. Podładuję akumulator. Przed pierwszą jazdą zmienię olej. To ma jeździć. Do pieszczenia mam chrom w armaturze i sakwy do pastowania :D

Awatar użytkownika
novy
A+B

Post autor: novy »

Bez przesady, jedyne co robię to uzupełniam zbiornik do pełna żeby nie rdzewiało i akumulator wyciągam i podłączam do prostownika. Co do odpalania to krótkotrwałe jest bardziej szkodliwe niż nie odpalanie, jeśli już to trzeba poczekać aż dobrze moto się zagrzeje.

DL650 K5 Blue

Awatar użytkownika
JARON
A+B+C+D

Post autor: JARON »

Ja na zimę zabieram aku do domu, napełniam wcześniej zbiornik do pełna i nakrywam maszynę prześcieradłem.W tym roku po raz pierwszy użyję tego stabilizatora bo mi wcisnęli go w salonie przy zakupie tysiąca. I na tym koniec, czekam wiosny;-)

Ogar205>CZ175>MZ250 z koszem>JunakM10>ETZ250>IntruderVL800>IntruderC1500>Vstrom1000 2016>CRS250> IMPERIALE400+RE HIMALAYAN 452
Wszyscy mamy dwa życia. To drugie zaczyna się w chwili,gdy zdamy sobie sprawę,że mamy tylko jedno.

Awatar użytkownika
Iżu
A+B+C+D
Kontakt:

JARON pisze:W tym roku po raz pierwszy użyję tego stabilizatora bo mi wcisnęli go w salonie przy zakupie tysiąca. I na tym koniec, czekam wiosny;-)
Użycie stabilizatora nie jest złym pomysłem zważywszy na jakość naszego paliwa, pytanie tylko jaki warto kupić?
Oczywiście akumulator trzeba wyciągnąć z motocykla, a okresowe przepalanie silnika raczej nie zaszkodzi, o ile nie robimy tego w bardzo ujemnej temperaturze.
Większość z nas trzyma swoje motocykle w.nieogrzewanych garażach, więc chyba warto o nie zadbać.

Pozdrawienia ;)

Iżu

Awatar użytkownika
tuumk
A1

Post autor: tuumk »

JARON pisze:W tym roku po raz pierwszy użyję tego stabilizatora bo mi wcisnęli go w salonie przy zakupie tysiąca. I na tym koniec, czekam wiosny;-)
eee... o jakim stabilizatorze piszecie?

DL K8 650A -> DL650 L05->V-STORM-1000 2014->R 1250 GS->R 1250 GSA

Awatar użytkownika
Centrino
Administrator

Post autor: Centrino »

Ja wymienia olej przed zimą, leje do pełna paliwka. Więcej nic nie robię.

A o ten stabilizator też miałem pytać. Rozumiem, że to jest dodatek do paliwa, który wlewamy??

JAWA 350TS -> BMW F650 -> DL650 AK8 -> DL1050XT

Części, akcesoria motocyklowe https://dlmoto.pl/

Awatar użytkownika
JARON
A+B+C+D

Jak będę w garażu to zobaczę co to za firma i nazwa. Mnie polecał kolega Piotr z Dos Toros więc raczej ściemy nie wciskał. Butelka za 39zł do zastosowania w sumie czterokrotnego, do motocykli na wtrysku.

Ogar205>CZ175>MZ250 z koszem>JunakM10>ETZ250>IntruderVL800>IntruderC1500>Vstrom1000 2016>CRS250> IMPERIALE400+RE HIMALAYAN 452
Wszyscy mamy dwa życia. To drugie zaczyna się w chwili,gdy zdamy sobie sprawę,że mamy tylko jedno.

sp2off
AM

Post autor: sp2off »

Ja co dwa tygodnie odpalam moto na jakies 10-15 minutdo momentu az temperatura płynu osiagnie min dwie kreski .

Awatar użytkownika
Centrino
Administrator

Post autor: Centrino »

Jeżeli odpalamy motocykl w zimie to starajmy się doprowadzić go do roboczej temperatury. Jeżeli chcemy zaoszczędzić na wymianie świec zapłonowych. Świece często niedogrzane ulegają dość szybkiej destrukcji.

JAWA 350TS -> BMW F650 -> DL650 AK8 -> DL1050XT

Części, akcesoria motocyklowe https://dlmoto.pl/

Awatar użytkownika
Iżu
A+B+C+D
Kontakt:

Centrino pisze:Jeżeli odpalamy motocykl w zimie to starajmy się doprowadzić go do roboczej temperatury. Jeżeli chcemy zaoszczędzić na wymianie świec zapłonowych. Świece często niedogrzane ulegają dość szybkiej destrukcji.
Dokładnie, kolega ma rację!
Serwis Suzuki ogólnie nie zaleca odpalania silnika w niskiej temperaturze właśnie z tego powodu, świece tego nie lubią, poza tym motor potem wciąga sporo wilgoci.
Akumulator lepiej wyjąć i podładować (maksymalny prąd to 1,2 A), zostawić w ciepłe.
Dodanie specyfiku do paliwa absorbującego wilgoć na pewno nie zaszkodzi.

Iżu

Raptor
A

Post autor: Raptor »

...Większość riderów których znam ogranicza się do okresowego odpalania motocykla, a jak Wy dopieszczacie swoje "dziewczynki" zimową porą ? :D
Ostatnie zimy są cienkie , i prawie w każdym "zimowym miesiącu" trafia się dzień , suchy, słoneczny i temp na + wtedy dobrze ubrany i z wielką przyjemnością /i ostrożnością bo inni kierowcy zapominają o nas/ robię kilkadziesiąt km, maszyna dogrzana, wszystkie mechanizmy rozruszane ... i potem nawet grzane 4,5%smakuje lepiej 8-)

Przepalaczom zimowym radzę dogrzać sprzęta do włączenia wentylatorów /wcześniej wydech ustawić do otwartej bramy garażu/jeżeli jest tylny podnośnik ,"przegonić po wszystkich biegach" i użyć obu hamulców, bez tylnej podstawki dosiąść maszyny i "pojeździć" :D kilka metrów po garażu.

DL650 AK8

Awatar użytkownika
JacekTT
A2

Post autor: JacekTT »

Dobrze Raptor pisze jak odpalić to przejechać się paredziesiąt km.dogrzać maszyne wtedy wszystko się wysuszy.

Awatar użytkownika
Bunto
AM

Post autor: Bunto »

a ktoś ma doświadczenia z tymi stabilizatorami benzyny? Warto na to wydać parę złociszy, czy lepiej wydać na inne promile ;) ?

Awatar użytkownika
JacekTT
A2

Post autor: JacekTT »

Ja zalewam do pełna zbiornik paliwem a resztę wydaje na stabilizator % w płynie

Awatar użytkownika
MaciejM
A2

Post autor: MaciejM »

A ja, w ramach zimowego przygotowania motocykla, targam narty do serwisu, żeby były gotowe, jak trasy będą przejezdne. :-D

A poza tym: baku nie zalewam, bo mam plastikowy, akumulatora nie wyciągam, bo mam ogrzewany garaż, oleju nie wymieniam, bo po co. Jedyne co robię, to czasami przesuwam moto, bo nartom przeszkadza. :-D

Awatar użytkownika
Antyks
Administrator
Kontakt:

Post autor: Antyks »

Ogrzewany garaż.... Burżuj :)

Awatar użytkownika
Iżu
A+B+C+D
Kontakt:

Bunto pisze:a ktoś ma doświadczenia z tymi stabilizatorami benzyny? Warto na to wydać parę złociszy, czy lepiej wydać na inne promile ;) ?
Dobry stabilizator paliwa kosztuje tyle co 3 litry paliwa i starczy na dłużej, polecają go nie tylko do motocykli i samochodów ale także kosiarek.
Dodatek najbardziej się sprawdzi przy gaźnikach, poniżej link do sprawdzonego produktu:

http://www.petrostar.pl/chemia/dodatki- ... 1190313754

Pozdrowienia

Iżu

Awatar użytkownika
JARON
A+B+C+D

Jak pisałem wcześniej taki stabilizator mi zaoferowali w salonie
DSC_0630.JPG
Ale co to warte,to pojęcia nie mam. Pierwszy raz coś takiego stosuję w całej mojej karierze motocyklowej.
Załączniki
DSC_0631.JPG

Raptor
A

Post autor: Raptor »

Raptor pisze:
...Większość riderów których znam ogranicza się do okresowego odpalania motocykla, a jak Wy dopieszczacie swoje "dziewczynki" zimową porą ? :D
Ostatnie zimy są cienkie , i prawie w każdym "zimowym miesiącu" trafia się dzień , suchy, słoneczny i temp na + wtedy dobrze ubrany i z wielką przyjemnością /i ostrożnością bo inni kierowcy zapominają o nas/ robię kilkadziesiąt km, maszyna dogrzana, wszystkie mechanizmy rozruszane ... i potem nawet grzane 4,5%smakuje lepiej 8-)

.
To ten dzień o którym wyżej pisałem, foto z dzisiaj Okiennik i 80km. 8-) .

Obrazek

DL650 AK8

ODPOWIEDZ

Wróć do „Motocykle V-strom”