Ogłoszenie duszpasterskie
Informacje o XV zlocie Suzuki V-strom : topic7844.html
Zapisy : topic7845.html
Informacje o XV zlocie Suzuki V-strom : topic7844.html
Zapisy : topic7845.html
Zapocony lewy dekiel
Re: Zapocony lewy dekiel
Ciągle to samo - trzeba wyciągnąć tajemną broń - silikon
Suzuki DL 650 V-Strom 2012
Dobrałem się do maszyny i zacząłem rozbierać. Na pierwszym zdjęciu wpasowuję się w temat Marcela - cieknący lewy dekiel alternatora. Mam nadzieję, że to uszczelka ale po przypadkach kolegi, wymiana uszczelki nic nie dała, więc od razu planuję jakiś kleik.
Niestety następne zdjęci jest dużo bardziej niepokojące. Pokrywa zaworów okazała się pęknięta.
Nie zauważyłem tego przy kupnie w zeszłym roku. Kapanie zwaliłem na to, że wymieniłem olej na Motyla 7100. Rzadszy, więc przedobrzyłem.
Niestety to była wersja optymistyczna.
To jest jednak chyba przypadek na osobny temat.
Jestem początkujący na forum, więc proszę adminów o korektę.
Koledzy! Czy macie pomysł skąd taka usterka pokrywy zaworów?
Na szczęście głowica w całości.
Upss. Zdjęcia zapisały się w odwrotnej kolejności, ale chyba się domyślicie.
Niestety następne zdjęci jest dużo bardziej niepokojące. Pokrywa zaworów okazała się pęknięta.
Nie zauważyłem tego przy kupnie w zeszłym roku. Kapanie zwaliłem na to, że wymieniłem olej na Motyla 7100. Rzadszy, więc przedobrzyłem.
Niestety to była wersja optymistyczna.
To jest jednak chyba przypadek na osobny temat.
Jestem początkujący na forum, więc proszę adminów o korektę.
Koledzy! Czy macie pomysł skąd taka usterka pokrywy zaworów?
Na szczęście głowica w całości.
Upss. Zdjęcia zapisały się w odwrotnej kolejności, ale chyba się domyślicie.
Dl-650 AL4
Skąd pęknięcie? Biorąc pod uwagę że jest to na przednim cylindrze, motocykl mógł mieć jakąś przygodę. Jeśli lagi zawinął się z kołem w stronę silnika, to taki efekt mógł powstać.
V-strom 650 K5
Suszny - Ty mi powiedz dlaczego mi z tej śruby cieknie bez przerwy 
Uszczelka nowa (już trzecia), śruba nowa, podkładki z gumką nowe...
M.
Uszczelka nowa (już trzecia), śruba nowa, podkładki z gumką nowe...
M.
Ty to sam rozkręcałeś, czy za każdym razem robią to gdzieś w serwisie ?
DL 650 AK7, DRZ 400S - http://www.gcstuning.pl
@Maarcel - o ile pamiętam zmieniłeś serwis aby to poprawili. Cieknie nadal. Coś mi się wydaje, że to będzie pęknięcie. Kwestia czy w deklu (łatwiej wymienić) czy w bloku silnika (bardzo trudne do naprawy).
Nowy serwis to bardzo dokładnie miał wykonać i nie mam podstaw w to wątpić, bo rozmawiałem o tym z mechanikiem ze 3 razy.Centrino pisze:@Maarcel - o ile pamiętam zmieniłeś serwis aby to poprawili. Cieknie nadal. Coś mi się wydaje, że to będzie pęknięcie. Kwestia czy w deklu (łatwiej wymienić) czy w bloku silnika (bardzo trudne do naprawy).
Muszę to sam dokładnie obejrzeć, bo wierzyć mi się nie chce, że to pęknięcie - nic nie było uderzone.
No chyba, że serwis rzucał deklem...
Mam jeszcze jedną uszczelkę - może na silikon to pierdykne
Może dekiel "majzlem" zdejmowali i się zdeformował nieco.
Przecież to nie jakieś rocket-science - musi być coś uszkodzone, skoro pakiet uszczelnień nie pomaga.
Przecież to nie jakieś rocket-science - musi być coś uszkodzone, skoro pakiet uszczelnień nie pomaga.
Tylko wiesz co, to nie leci po uszczelce nigdzie, tylko spod tej cholernej śrubyStruna pisze:Może dekiel "majzlem" zdejmowali i się zdeformował nieco.
Niewiarygodne.
Poza tym to się pojawiło nie zaraz po wizycie w serwisie, tylko po pół roku
No to może kanał na nią jest pęknięty, uszczerbiony, jakoś wyrobiony.
Tą uszczelko/podkładkę na silikon rypnę, a potem się zobaczyStruna pisze:No to może kanał na nią jest pęknięty, uszczerbiony, jakoś wyrobiony.
Jeżeli wali tylko śruba to albo w deklu za duża japa na tę śrubę i żadna uszczelka nie pomaga, albo jakieś odkształcenie w tym miejscu. Więc chyba ostatecznie to najlepiej było by wymienić dekiel na nówkę, a jak by nie pomogło tfu, tfu to faktycznie w bloku robota.
Ostatecznie klej w te śrubę
Ostatecznie klej w te śrubę
Voge 900 DSX / Husqvarna 901 Expedition
- Dziadek3H3M
- A+B+C
Po całej historii "cieknącego dekla" stawiam na to że, może być promieniowe mikro pęknięcie od otworu na śrubę i dla tego ani nowa uszczelka ani podkładka z gumą pod śrubę nic nie daje. Maarcel sprawdzałeś dokładnie krawędzie otworu śruby?
LWG
DL 650 XT AL5, CRF 1100 ATAS
Przychylałbym sie do zdania Lorda. Odkształcenie.
Ten mój dekiel z zaworów nie dość, że pęknięty to jeszcze krzywy przez to pęknięcie. Wg mnie moi poprzednicy, nie mogąc odkleić pokrywy, przypieprzyli w nią i pękła a temperatura zrobiła swoje i wykrzywiła dekiel. Po metaloplastyce jest już nieźle. U Ciebie Marcel pęknięcie albo okdztałcenie nie jest takie widoczne. Ja dopiero zauważyłem jak przyłorzyłem dekiel bez uszczelki. Wtedy wyszły nierówności.
Ten mój dekiel z zaworów nie dość, że pęknięty to jeszcze krzywy przez to pęknięcie. Wg mnie moi poprzednicy, nie mogąc odkleić pokrywy, przypieprzyli w nią i pękła a temperatura zrobiła swoje i wykrzywiła dekiel. Po metaloplastyce jest już nieźle. U Ciebie Marcel pęknięcie albo okdztałcenie nie jest takie widoczne. Ja dopiero zauważyłem jak przyłorzyłem dekiel bez uszczelki. Wtedy wyszły nierówności.
Dl-650 AL4
Tą pokrywę to bym dał do spawania alu, a potem jakieś nieduże planowanie jak głowicę - jeśli jest taka możliwość
Wstrzymam się do chwili wolnego w weekend i wykręcę tą śrubę. Chcę to obejrzeć przy świetle dziennym.DziadekH pisze:Po całej historii "cieknącego dekla" stawiam na to że, może być promieniowe mikro pęknięcie od otworu na śrubę i dla tego ani nowa uszczelka ani podkładka z gumą pod śrubę nic nie daje. Maarcel sprawdzałeś dokładnie krawędzie otworu śruby?
Najwcześniej niedziela. Chyba że mnie przyciśnie, to mam jakąś warsztatową lampę ledową.
Wyciek jest ewidentnie spod tej podkładko/uszczelki - mocno wierzę, że silikon wysokotemperaturowy coś pomoże.
Bo eksperymenty z innym deklem to mordęga - zlewanie oleju, ryzyko złego położenia uszczelki dekla.
Możesz mieć rację, może za mocno dokręcono tą śrubę i oczko złapało jakieś mikro pęknięcie.
Niby każdy wie co to klucz dynamometryczny, ale po co po niego sięgać...
A tutaj nie dość że cienkie aluminium, to moment jest o ile pamiętam 10-12 Nm - tyle co nic, łatwo przesadzić.
- Dziadek3H3M
- A+B+C
Sprawa "dekla" to jak wciągający kryminał, napięcie rośnie jak u Hitchcoc-a. 
LWG
@Maarcel jak już chcesz kaleczyć motka silikonem to może zapodaj trochę silikonu w otwór na śrubę, może uszczelni jeżeli jest mikropęknięcie. Tylko dborze odtłuścić by trzeba było i porządny silikon np Victor Rainz zapodać. Trzeba by go jakąś strzykawką zapodać. Ale niedużo aby w razie pęknięcia nie rozsadziło całkiem.
Kurde trudno tak doradzać jak się nie ma sprzętu aby własnymi paczałkami pooglądać.
Kurde trudno tak doradzać jak się nie ma sprzętu aby własnymi paczałkami pooglądać.
Dirko a nie silikon.
- Ocena: 5.88235%
Struna przyjacielu - znalazłem u siebie ReinzosilStruna pisze:Dirko a nie silikon.
https://motofocus.pl/informacje/nowosci ... h-biogazem
Ale zanim to zastosuję - to jeszcze mechanior podpowiedział założenie pod tą uszczelko-podkładkę oringu.
Zakupiłem dzisiaj kilka oringów różnej grubości o średnicy 5,6 mm i 5,7 mm i poeksperymentuje (śruba jest 6 mm).
Jeśli to nie zmieni sytuacji - będę kitował tą masą uszczelniającą