UWAGA UWAGA UWAGA
Uruchomiliśmy zrzutkę dla kolegi Zibic
Zrzutka pod linkiem:
https://zrzutka.pl/yz5grd
Jakby ktoś chciał wspomóc kolegę w trudnych chwilach to będziemy wdzięczni
Naszemu koledze Zibic`owi ukradziono w nocy motocykl w Przesiece.
Proszę o udostęopnianie tej informacji na wszelkich forach, facebookach, instagramach.
W kupie siła a nóż widelec coś pomoże
Jak tylko od Zibic dostanę zdjęcia i szczególowe informacje o motocyklu od razu umieszczę je w poście poniżej
topic7406.html
Uruchomiliśmy zrzutkę dla kolegi Zibic
Zrzutka pod linkiem:
https://zrzutka.pl/yz5grd
Jakby ktoś chciał wspomóc kolegę w trudnych chwilach to będziemy wdzięczni
Naszemu koledze Zibic`owi ukradziono w nocy motocykl w Przesiece.
Proszę o udostęopnianie tej informacji na wszelkich forach, facebookach, instagramach.
W kupie siła a nóż widelec coś pomoże
Jak tylko od Zibic dostanę zdjęcia i szczególowe informacje o motocyklu od razu umieszczę je w poście poniżej
topic7406.html
Hamulce - Problem
-
- AM
Re: Hamulce - Problem
Jak dojdziecie co to z tym hamulcem było to dajcie znać bo u mnie też ta klamka ma podobne objawy
-
- AM
Witam, jestem nowy na forum więc Witam Wszystkich Serdecznie .
Chciałem zapytać czy ktoś z Was miał problem z odpowietrzeniem układu hamulcowego z abs ( pacjent DL650 2009 )Dodam że zostały zamontowane nowe tarcze a zaciski zregenerowane ( nowe gumki ,tłoczki).
Jednak popełniłem błąd i spuściłem płyn hamulcowy ze zbiorniczka - sh...*&@!!× , ale cóż mądry Polak po szkodzie.
Wziąłem się z odpowietrzeanie.... niby wszystko Ok ale jednak klamka miękka. Po kilkukrotnym naciśnięciu klamki hamulec twardy, po 2 ,3 sekundach miękka i dochodzi do manety.
Podejrzewam że musiały mi się zapowietrzyć przewody dochodzące do pompy abs. I teraz pytanie jak to ugryść i odpowietrzyć. Dzięki za pomoc
Chciałem zapytać czy ktoś z Was miał problem z odpowietrzeniem układu hamulcowego z abs ( pacjent DL650 2009 )Dodam że zostały zamontowane nowe tarcze a zaciski zregenerowane ( nowe gumki ,tłoczki).
Jednak popełniłem błąd i spuściłem płyn hamulcowy ze zbiorniczka - sh...*&@!!× , ale cóż mądry Polak po szkodzie.
Wziąłem się z odpowietrzeanie.... niby wszystko Ok ale jednak klamka miękka. Po kilkukrotnym naciśnięciu klamki hamulec twardy, po 2 ,3 sekundach miękka i dochodzi do manety.
Podejrzewam że musiały mi się zapowietrzyć przewody dochodzące do pompy abs. I teraz pytanie jak to ugryść i odpowietrzyć. Dzięki za pomoc
@Adam DL650 jest na to sposób. Mianowicie należy odpowietrzać, następnie na pisaku należy kilka razy zahamować tak aby pompa ABS`u się odezwała. Odpowietrzyć itd, kilka razy. To metoda @Antyks i z tego co wiem spełnia swoje zadanie.
- Antyks
- Administrator
- Kontakt:
Prawdopodobnie trochę powietrza zostaje w przewodach i pompie abs. Jedyny sposób by się tego pozbyć to wymuszenie pracy pompy ABS. Niestety na chwilę obecną nie udało mi się znaleźć urządzenia w przystępnej cenie które z tym by sobie poradziło.Centrino pisze:@Adam DL650 jest na to sposób. Mianowicie należy odpowietrzać, następnie na pisaku należy kilka razy zahamować tak aby pompa ABS`u się odezwała. Odpowietrzyć itd, kilka razy. To metoda @Antyks i z tego co wiem spełnia swoje zadanie.
Więc zostaje kawałek prostej ( proponuję nie odpowietrzać w ten sposób hamulców w złożeniu

I tak do skutku. Kilka razy powinno wystarczyć.
-
- AM
Po wymianie przewodów na oploty odpowietrzyłem pompę ABS w serwisie, chyba 50 zł zapłaciłem.
Old, grumpy man na DL-u 800
SimOn! pisze:Te zaciski nie widział serwisu przez kilka lat i było jeżdżone po soli (zimą).andrzej74 pisze:Zdjete bez młotka ja mam abs czy bez to te same bedą zaciski.
Nie mogę ruszyć tego trzpienia po wyjęciu zawleczki
Jak pisał @raduch85 - tłoczki do wymiany.
Jeżeli trzpienia od klocków nie możesz ruszyć to dlatego że skorodował i "wspawał" się w aluminium (miększe).
Ten zacisk wymaga ABSOLUTNIE pełnego serwisu a nie wymiany klocków.
Nowe uszczelniacze.
Sprawdzenie reszty tłoczków i ewentualna wymiana jak maja korozje.
Kupiłam zaciski z moto 2017 r jak nowe z rozbiórka
Plyn wymieniony wszystko dziala
Sprawdzenie cylinderków czy przypadkiem tam tez woda się nie dostała.
A sam płyn to już oczywistość.
Jeżeli nie masz doświadczenia z tymi sprawami a lubisz swoje życie zalecam wybrać się do jakiegoś warsztatu.
-
- AM
Witam ponownie po dłuższej przerwie. Udało się uporać z tym dl 650 z tymi hamulcami ? Jaka była przyczyna i jak naprawiono ?
Pacjent jest u mechanika - zakupiono pompę ABS... o efektach wymiany poinformuję jak będzie gotowy.
Kawasaki ER5 -->> Suzuki GSF 600 Bandit -->>Suzuki V-Strom 650 XT -->> Suzuki V-Strom 1000 -->> BMW R1250GS Adventure
Ride Through Life
Ride Through Life
-
- AM
Po wymianie pompy wszystko zaczęło działać jak powinno. Tak więc pierwsza diagnoza była celna - choć najbardziej kosztowna.
Kawasaki ER5 -->> Suzuki GSF 600 Bandit -->>Suzuki V-Strom 650 XT -->> Suzuki V-Strom 1000 -->> BMW R1250GS Adventure
Ride Through Life
Ride Through Life
-
- AM
kilka stówek wyszło - kumpel jakąś używkę znalazł. Nowa to cena... 1600... ojro...
Ride Through Life
Ride Through Life
Mam podobny problem że tkz. trzpieniem tylko na tyle jest wykrecany 2004 r chciałem sprawdzić klocki bo mało ich zostało 1 mm i wyciągnąć ale nie idzie tego wykręcić poszedł w ruch dobry odrdzewiacz bernera ale nadal nic może ma ktoś jakiś patent na odkręcenie bo i tak muszę te klocki wymienić.