Ogłoszenie duszpasterskie

Informacje o XV zlocie Suzuki V-strom : topic7844.html

Zapisy : topic7845.html

Co dziś zrobiłem dla swojego motocykla

Forum na tematy których nie ma w innych częściach forum
Gaspar75
A+B

Re: Co dziś zrobiłem dla swojego motocykla

Post autor: Gaspar75 »

Grzechu dzięki.

Suzuki DL 650 AK8 --> Dl 1000 AL8--> DL1050

Tags:

Awatar użytkownika
Smerfciamajda
A+B+C+D

Co dziś zrobiłem dla swojego motocykla

Post autor: Smerfciamajda »

Dziś wpadły Givi PLR3105 zamiennie za SW-MOTECH easylock.
Powiem tak, SWM sa pancerne i sposób mocowania jest pewny w porównaniu do Givi. Jestem srogo zaskoczony tym ze SWM robiąc tak fajne stelaże nie potrafi dobrze nawiercić dziur pod kufry Monokey.

Givi montaż to sekund pięć ale punkty mocowania takie lichutkie jakieś.
No nic, zobaczymy.
Kufer centralny pasuje idealnie na te boczne.

Do konca tygodnia maja dojść dwa nowe TRK46.

szakul
A1

Post autor: szakul »

IMG_20200326_123339.jpg
Może ktoś skorzysta z pomysłu montażu sterownika Oxfordów. Przymocowany na dociętą taśmę dwustronną do lusterek samochodowych. Przy odrobinie staranności sterownik można ładnie umiejscowić, wedle wygody, dla obsługi jednym palcem w rękawiczce. Przewód również ładnie pasuje do wnęki handbara. Działa fajnie, wygodnie, mieści się, nie przeszkadza i póki co po ok tysiaku km trzyma się bez zarzutu. Minusik, dla niektórych może być taki, że w słońcu czasem trzeba nieco wytężyć wzrok jak chce się zajrzeć jaki jest poziom grzania. Pozdrawiam
Ocena: 5.88235%

szakul
A1

Olejarka Q-man Oiler
Cena z przesyłkami to ok 650 zł ze sterownikiem dla Androida + 30 zł komplet dwóch igieł Scottoilera do zrobienia podwójnej dyszy.
Przy innych elementach, jak np. mocowania czujnika obrotu koła, mocowania dyszy, czy zrobienie / złożenie dyszy podwójnej trzeba troszkę pokombinować jeżeli zależy nam na estetyce - wg gustu ;)
Ogólne wrażenie samej olejarki bardzo pozytywne. Wszystkie elementy są estetyczne i solidne, a dużym plusem jest dowolność montażu elementów (zbiornik - pompa). O samej idei stosowania czujnika obrotu koła można poczytać na stronce www. To również kwestia gustu.
Operowanie smatfonem - wygodne.
Najwięcej czasu pochłonęły testy, aby tak dostosować dysze, aby nie kapalo z nich na postojach.
Nie jestem zwolennikiem smarowania po zębatce z jednej strony. Początkowo wypuściłem dyszę pojedynczą na łańcuch tuż przy zębatce, ale chlapało na felgę i w koło, następnie zrobiłem coś na wzór skorpiona (przy zastosowaniu trójnika paliwowego Y), niestety kapał i nie dawało poczucia solidności w sensie bezpieczeństwa (za blisko zębaty, za giętko), skończyło się na trójniku paliwowym F i dwóch igłach Scottoilera (na wzór statek podwójnej dyszy Scottoilera). Ostatnia wersja przejechała ok 400 km w różnych warunkach drogowych i atmosferycznych i póki co zostaje. Smaruje z obu stron po zębatce, łańcuch jest masmarowany, syf się nie czepia, nic się z tym nie dzieje, a co dla mnie ważne nie kapie na postoju. Można było zastosować oryginalne dysze podwójne od Scottoilera, ale mnie osobiście nie pasowała konieczność przyklejania tego do wahacza. Szczegóły na fotkach... Pozdrawiam
IMG_20200405_222417.jpg
IMG_20200405_222503.jpg
IMG_20200405_224015.jpg
IMG_20200405_225013.jpg
IMG_20200405_222218.jpg
IMG_20200405_222327.jpg
IMG_20200405_222409.jpg
IMG_20200331_220430.jpg
IMG_20200331_220457.jpg
IMG_20200331_220509.jpg

Awatar użytkownika
Centrino
Administrator

Post autor: Centrino »

@szakul - fajna ta olejarka, niedługo będę siedział i kombinował jaką olejarkę kupić. Ta nie jest tania, oczywiście chodzi o wersję na Androida. Choć w sumie nie wiem do końca czy aż tak potrzebny ten android.
Daj znać po jakimś czasie jak to się sprawuje.
Kolejna sprawa to ten ohydny czujnik prędkości. Czy w wersji z androidem musi być zamontowany??

JAWA 350TS -> BMW F650 -> DL650 AK8 -> DL1050XT

Części, akcesoria motocyklowe https://dlmoto.pl/

Awatar użytkownika
Woolkan
A2

Post autor: Woolkan »

Cześć

Mam tą olejarkę na Andka.
Przejechałem na niej ponad 1000 km więc nie dużo ale swoje robi.

Czujnik odczytuje z obracających się szpilek ruch a każdy impuls to cyknięcie membrany w pompce .

Bez niego olej nie poleci bo centralka nie dostanie impulsu

Awatar użytkownika
Dziadek3H3M
A+B+C

Post autor: Dziadek3H3M »

Moim zdaniem taka olejarka to trochę "przerost formy nad treścią". System skomplikowany i zajmuje dużo cennego miejsca pod kanapą, no i ten Android???
To oczywiście moja subiektywna ocena, pewnie pod wpływem najprostszego Scottoilera jakiego używam. Nie zajmuje dużo miejsca, dyskretny w montażu i od trzech lat nie sprawia problemów.
Widzę że masz zacięcie, instalacja perfekcyjna.

LWG

DL 650 XT AL5, CRF 1100 ATAS

Awatar użytkownika
Grzechu (Kobyłka)
A+B+C+D

Post autor: Grzechu (Kobyłka) »

Panowie, to zdjęcie ze strony producenta.
Czy tak wyglądają Wasze felgi po 500 km? Jeśli tak, to chyba za dużo ten Q-Man leje na łańcuch.
olejarka Q-Man felga po 500 km.jpg

Honda Transalp 650XL + Suzuki V-Strom DL 1000 ABS 2016
SP6AZE

Awatar użytkownika
Centrino
Administrator

Post autor: Centrino »

@Woolkan - na model bez androida jest opcja czasowego włączania, czyli bez czujnika. Ja bym chciał wiedzieć, czy można przełączyć na taką opcję w Androidzie.

JAWA 350TS -> BMW F650 -> DL650 AK8 -> DL1050XT

Części, akcesoria motocyklowe https://dlmoto.pl/

Awatar użytkownika
Woolkan
A2

Post autor: Woolkan »

@Centrino mam taki tryb pracy w ustawieniach apki ale nie korzystałem z tego.

P.S: ja nie mam tak uwalonej felgi ani tablicy rej. Być może to kwestia ustawienia dyszyObrazek

Wysłane z Tapatalka

szakul
A1

Witajcie, są różne wersje tych olejarek, można zadzwonić do producenta i popytać o szczegóły. Pan jest cierpliwy i pomocny. Jak dobrze zrozumiałem producenta przed zakupem, to można nawet na stałe, wg instrukcji, przełączyć piny w sterowniku i wówczas uzyska się "stała pracę czasową", pominie czujnik obrotu koła i aplikacja również będzie działać, lecz z wybranymi funkcjami. Nie będzie czujnika, będzie praca czasowa z możliwością zwiększania lub zmniejszania częstości podawania o 50% w apce. Natomiast bez względu na prędkość motocykla, będzie podawać określoną ilość co określony czas. Czyli teoretycznie tam gdzie powinien dawać mniej, jak np korki, czy tam gdzie powinien podawać więcej, jak np. autostrada, poda tyle samo. A gdybym miał nie montować czujnika prędkości, a opierać się tylko na czasowej pracy, wybrałbym wersje bez androida i bez czujnika obrotu koła o 2 stówki tańszą. Można zwiększać lub zmniejszać podaż o 50% przez włącznik wielofunkcyjny. Póki co, dzienną najdłuższa trasę jaka z tym zrobiłem to 340km w różnych warunkach i moim zdaniem łańcuch jest tak samo nasmarowany, zobaczymy w podróży 340 tys, km ;)
Nie chciałem czujnika prędkości ze względu na oszpecenie :) Zdecydowałem się ze względu na funkcjonalność. Jest to zwykły cz. indukcyjny. Zalałem układ smarem Scotoilera, a rekomendowany jest przekładniowy (stąd też pewnie więcej zabawy, żeby nie ciekło). Uzyskałem to co chciałem, co najważniejsze nie kapie i nie chlapie, jest pełna regulacja mechaniczna przy naciągu łańcucha, a w apce dodatkowo (oprócz +- 50%) można konfigurować podaż dość szczegółowo. Latem przy wyższych temp. może być inaczej, więc zobaczymy. Nie wiem tylko czy przy wspomnianej oliwie przekładniowej syf będzie się czepiał łańcucha czy zębatki. Zbiornik można zastąpić innym dowolnym rozwiązaniem - mniejszym, większym, o dowolnym kształcie i upakować gdzie się chce. W zasadzie jak ze wszystkimi tego typu olejarkami na rynku. Ogólnie moim zdaniem przy tym produkcie uzyskuje się max efektu przy minimum ingerencji w układy motocykla. Tylko podłączenie pod plus po zapłonie i masę. Nie chciałem ingerować w podciśnienie (w razie czego zdjąć, przełożyć itp.), zasilanie kontrolki neutrala (żeby przy pracy czasowej na "luzie" nie podawało impulsu). Generalnie zależy co komu będzie bardziej pasować. Minus tu jest taki, że było sporo kombinowania z mocowaniami na czujnik i dyszę, aby uzyskać wymyślony efekt (jeżeli rozwiązanie producenta nie odpowiada do końca). Myślę, że nie ma idealnych rozwiązań przy olejarkach. Z pozdrowieniami dla Wszystkich

cichy
A1

Post autor: cichy »

Na wiosnę przyszło kilka dodatków:
  • tempomat kuryakyn - gadżet tylko na autostrady
  • lusterka od kawasaki firmy Vicma - na pewno lepiej wyglądają i moim zdaniem więcej widać. Niestety jeżeli chodzi o poprawę zawirowań powietrza to nie zauważyłem dużej różnicy względem fabrycznych
  • tankbag KAPPA RA320IGBK - niby tylko 4,5L pojemności, ale w zupełności wystarczy + tanklock, który jest mega wygodnym rozwiązaniem
  • uchwyt do telefonu GIVI S920 - moim zdaniem dużo pewniejszy od RAM
  • torby na gmole od Marselus - bardzo fajna opcja na spakowanie dodatkowych narzędzi czy innych gratów
Rozważam jeszcze podniesienie kierownicy, bo mam problemy z jazdą na stojąco. Nie wiem tylko czy 20mm coś zmieni...
tempomat.jpg
lusterka.jpg
tankbag+ uchwyt tel.jpg
tankbag + torby.jpg
tankbag.jpg

V-Strom 1000 XT 2017

Awatar użytkownika
Smerfciamajda
A+B+C+D

Post autor: Smerfciamajda »

Dołóż jeszcze 50 zł na poszerzenia lusterek Leoshi.
Bedzie wyżej i szerzej, a zmiana zawirowań u mnie spektakularna na plus.
I to w drugim motocyklu takie odczucie.

szakul
A1

Bardzo fajnie ubrany, gratulacje!
Jak sprawuje się tempomat? Testowany?
Pozdrawiam

Awatar użytkownika
Struna
A+B+C+D+E+T
Kontakt:

Post autor: Struna »

@szakul - zjeżdżasz czasem z asfaltu ?
Jeśli tak to zastanawia mnie czy aby oplecenie osi koła blisko zębatki nie będzie ryzykowne - jak się coś owinie to pourywa to wszystko.

DL 650 AK7, DRZ 400S - http://www.gcstuning.pl

szakul
A1

Może zdjęcia tego nie oddają, ale zwracałem na to uwagę, aby było bezpiecznie w różnych warunkach. Bardziej martwiło mnie umiejscowienie dysz z przodu zębatki, żeby przypadkiem nie dostały się między nią a łańcuch. Mam wrażenie, że jest solidnie po różnych próbach i raczej nic nie powinno się dziać, no ale ;) czas pokaże. Zdarza mi się przelecieć szutrami kaszubskimi, więcej kocich łbów zaliczyłem, żaden trudny nadzwyczaj teren... Pozdrawiam

Hektor5
A1

Post autor: Hektor5 »

Dzisiaj byłem na przeglądzie po pierwszym 1000km.
Po południu udało mi się wreszcie zamontować stelaż i boczne kufry TRK33, które przyszły w poniedziałek.
IMG_2624.jpeg
IMG_2624.jpeg (150.27 KiB) Przejrzano 6568 razy
Ocena: 5.88235%

DL650 XAL9

Awatar użytkownika
Grzechu (Kobyłka)
A+B+C+D

Post autor: Grzechu (Kobyłka) »

Opony wymienione - Scorpiony (drugi komplet).
IMG_20200421_120734.jpg
Przy okazji wymieniłem też klocki z tyłu. W oddzielnym poście opiszę wymianę, może komuś przyda się taki manual.
IMG_20200422_211202.jpg

Honda Transalp 650XL + Suzuki V-Strom DL 1000 ABS 2016
SP6AZE

janusz.dabro
A1

Post autor: janusz.dabro »

Zostało tylko gnać przed siebie. Pięknie się prezentuje!

Awatar użytkownika
askryptor
A1

Post autor: askryptor »

I takie wpisy jak u @szakul i @cichy to ja rozumiem :) Co, jak i dlaczego, wszystko jest, włącznie z niezłym podglądem. Nie wiem czemu, ale nawet jak patrzę n-ty raz na te same akcesoria to mimo wszystko za każdym razem cieszą.

ODPOWIEDZ

Wróć do „Tematy ogólne”