UWAGA UWAGA UWAGA

Uruchomiliśmy zrzutkę dla kolegi Zibic
Zrzutka pod linkiem:
https://zrzutka.pl/yz5grd
Jakby ktoś chciał wspomóc kolegę w trudnych chwilach to będziemy wdzięczni

Naszemu koledze Zibic`owi ukradziono w nocy motocykl w Przesiece.
Proszę o udostęopnianie tej informacji na wszelkich forach, facebookach, instagramach.
W kupie siła a nóż widelec coś pomoże
Jak tylko od Zibic dostanę zdjęcia i szczególowe informacje o motocyklu od razu umieszczę je w poście poniżej

topic7406.html

Akcesoria

Forum na tematy których nie ma w innych częściach forum
szakul
A1

Akcesoria

Post autor: szakul »

Z czystej ciekawości... w zamyśle do 650-tki po '17

Ponoć oryginalne akcesoria Suzuki są bardziej dopracowane i dopasowane, ale nie mam porównania, nie miałem i nie posiadam ;)
W ASO przy zakupie zaproponowano mi GIVI i tak już zostało... Ale do czego zmierzam...

Ponoć do kompletu stelaża kufra centralnego Suzuki, producent dodaje ciężarki kierownicy o większej masie, aby zniwelować drgania kierownicy wywołane kufrem (obciążeniem i aerodynamiką). Może ktoś ma doświadczenie?
Moje jest takie, że z kufrem 58 l (aerodynamika kiosku ruchu), drgania występują przy ok 60km/h. Są niewyczuwalne, kiedy trzyma się chociaż palce na kierownicy, a jak się puści to kiera lata. Nie jest to przeszkadzające, ale gdyby ciężarki o większej masie załatwiły sprawę, byłoby lepiej :)
Bez kufra to nie występuje.

Z pozdrowieniami

Awatar użytkownika
Old Donkey
A+B+C

Re: Akcesoria

Post autor: Old Donkey »

Jak kupowałem kufry to moja wiedza była znikoma i dałem sobie wmówić, że centralka 48 litrów to optymalne rozwiązanie. Dziś uważam że jest za duża, teraz wziąłbym ;) 42 litry.

Kufer 58 litrów to jakieś nieporozumienie, musi mieć negatywny wpływ na aerodynamikę i zachowanie motocykla.
No i wygląda paskudnie, jak mała trumna. Moje zdanie tylko.

Awatar użytkownika
QraC
A+B+C
Kontakt:

Post autor: QraC »

dla przeciwwagi - 58 to jedyny porządny i pojemny kufer jaki pasuje do tego moto :)

Miałem 37L, teraz 58 i nie zamieniłbym go na żaden inny. I nie zauważyłem różnicy w aerodynamice :)

Kawasaki ER5 -->> Suzuki GSF 600 Bandit -->>Suzuki V-Strom 650 XT -->> Suzuki V-Strom 1000 -->> BMW R1250GS Adventure

Ride Through Life

Awatar użytkownika
Smerfciamajda
A+B+C+D

Post autor: Smerfciamajda »

Ja mam Kappa KGR52 i mniejszego bym nie założył. Kilka stalych gratów jak apteczka, disclock czy komplet przeciwdeszczowy i juz laptop nie wejdzie.

Choć jadąc solo rzeczywiście jakby odciążał przód motocykla dzialajac jak żagiel.

Awatar użytkownika
Antyks
Administrator
Kontakt:

Post autor: Antyks »

Mam Givi 52 L i z biedą wchodzą 2 kaski z interkomami.
Szukam teraz przynajmniej 56.
Od lat jeżdżę z takim kufrem i żadnych niedogodności nie zauważyłem.
Kufry boczne robią kilka razy większy opór , o plecaczku nie wspomnę.

Awatar użytkownika
Smerfciamajda
A+B+C+D

Boczne robią opór ale są w osi tylnej i bardzo nisko. Stawiaja opor aerodynamiką i nic więcej.
Centrala jest wysoko i daleko od osi kola. Ta odległość i nacisk wiatru robia dźwignię ktora odciąża przednie koło.
Jadąc samemu jest to mocno zauważalne bo centrala przyjmuje wiatr, a jadac z plecakiem jest osłonięta wiec efekt nie występuje.

Obrazek

Awatar użytkownika
Antyks
Administrator
Kontakt:

Smerfciamajda pisze:Centrala jest wysoko i daleko od osi kola. [/img]
1) Lepiej jeździ się samemu bez kufrów niż z kufrem. Potwierdzam.
2) Różnicy w jeździe z kufrem np. 47 i np. 56 l..nie widzę i nie odczuwam zupełnie żadnej ( ale nie jeździłem z prostokątnymi lodówkami Panów od pizzy.. tam może być odrobinę inaczej..) .
3) Kufer mam po to by do niego coś załadować. Jak mam jeździć z kufrem a potem nosić kaski w rękach bo w kufrze leży przeciwdeszczówka i kaski już nie wchodzą.. to wolę kupić kufer gdzie wejdą 2 kaski i jeszcze jest odrobinę miejsca na drobiazgi. Tym bardziej że w jeździe różnicy nie ma żadnej , lub jest dla mnie nie zauważalna.

szakul
A1

Wszystko się zgadza, każdy ma swoje doświadczenia...
Jak dla mnie najlepiej mieć dwa kuferki.
Nie wyobrażam sobie wyprawy z mniejszym niż obecny trumniak 58l :)
Na miasto i niedalekie przejażdżki jakiś malutki, o połowę mniejszy, mieszczący jeden kask.
Mam przy Teresce torbę tekstylną z regulowaną zamkiem pojemnością (wchodzi jeden kask) i na miasto czy przejażdżkę super. Montowanie (na pasy) upierdliwe.

A co z doświadczeniem z "cięższymi" ciężarkami? Prawda, że Suzuki dokłada je do zestawu? Ma ktoś?

Pzdr

Awatar użytkownika
Struna
A+B+C+D+E+T
Kontakt:

Post autor: Struna »

Ciężarki masz też w fabrycznych lusterkach - nie wiem czy wiesz.
Ocena: 5.88235%

DL 650 AK7, DRZ 400S - http://www.gcstuning.pl

Awatar użytkownika
staszek_s
A+B+C+D+E

Post autor: staszek_s »

Ja jeżdżę na co dzień z kanciakiem 58 l, też nie widzę różnicy, żadnej shimmy nie doświadczyłem ale nie jeżdżę więcej niż 140 km/h.

Yamaha Virago 535 > DL 650 AL5 > DL 1000 L9 > R1200GS

Awatar użytkownika
Antyks
Administrator
Kontakt:

staszek_s pisze:Ja jeżdżę na co dzień z kanciakiem 58 l, też nie widzę różnicy, żadnej shimmy nie doświadczyłem ale nie jeżdżę więcej niż 140 km/h.
... po mieście :mrgreen:

Awatar użytkownika
QraC
A+B+C
Kontakt:

Post autor: QraC »

staszek_s pisze:Ja jeżdżę na co dzień z kanciakiem 58 l, też nie widzę różnicy, żadnej shimmy nie doświadczyłem ale nie jeżdżę więcej niż 140 km/h.
Na niemieckiej Autobahnie przelotowa 180 też problemu nie stwierdzono ;)

Kawasaki ER5 -->> Suzuki GSF 600 Bandit -->>Suzuki V-Strom 650 XT -->> Suzuki V-Strom 1000 -->> BMW R1250GS Adventure

Ride Through Life

Awatar użytkownika
Smerfciamajda
A+B+C+D

Nie stwierdziłem shimmy tylko wyraźne odciążenia przodu przy prędkościach pow 100km/h. Znacznie powyżej.

Mam nadzieję że shimma sie to nie skończy bo efekt jest bardzo ale to bardzo wyraźny.

szakul
A1

Pod latarnią najciemniej :D
Screenshot_20200804_171843.jpg
Właśnie chodziło mi o ten drobiazg - ciężarki kierownicy. Tyle, że kufer w zestawie jest mniejszy.
Swoją drogą - dobrze by było gdyby i Givi dawał w zestawie lub do kupienia osobno odpowiedniej wagi ciężarki do odpowiedniej wielkości kufra, aby wyeliminować te drobne (rzadko wyczuwalne), ale pojawiające się drgania czy małe telepania. Rzecz jasna - testy pewnie powodowałyby nie opłacalność produkcji.
Pzdr

Awatar użytkownika
Smerfciamajda
A+B+C+D

Akcesoria

Kwestia wielkości i kształtu kufra oraz geometri (długości) motocykla.
Na Versys miałem kufer Kappa chyba 43 ale owalny. Motocykl był tez krótszy i efekt nie występował.

Awatar użytkownika
Old Donkey
A+B+C

Post autor: Old Donkey »

to jeszcze rozpórka kierownicy będzie potrzebna :)

Awatar użytkownika
staszek_s
A+B+C+D+E

Post autor: staszek_s »

Antyks pisze:... po mieście :mrgreen:
Po autostradzie też, to dla mnie graniczna prędkość w miarę przyjemna, wyżej to już walka z wiatrem i szumem.

Yamaha Virago 535 > DL 650 AL5 > DL 1000 L9 > R1200GS

ODPOWIEDZ

Wróć do „Tematy ogólne”