Ogłoszenie duszpasterskie

Chciałem poinformaować, że znalazł się chętny i chętna, któremu pomoże kolejny chętny w organizacji jesiennego zlotu.

Termin i miejsce zlotu zostanie ogłoszone na zlocie w Skokach Dużych

*Tak naprawdę termin zlotu jest już na forum ale znaleźć nie jest tak łatwo :)

Oryginalny olej w V-Strom 650XT 2020r

Wszystko co o motocyklach V-strom powiedzieć i wiedzieć można. Pytania, odpowiedzi, dyskusje.
Awatar użytkownika
bojaco
A+B+C

Re: Oryginalny olej w V-Strom 650XT 2020r

Post autor: bojaco »

A nie co sezon? Te wszystkie straszne historie o zabójczym oddziaływaniu na silnik zasiarczonego oleju... Tak pytam. Nie żebym się znał.

DL650 2013 -> DL1000 2016 -> R1200GS Adv 2016 -> R1250GS Adv 2020 czyli nadal w Osi :o

kaloryferarz
A+B+C

Post autor: kaloryferarz »

No ciekawe ile w tym prawdy :)

Komar 2350 -> Shadow 500 -> Yamaha XJ6 Diversion -> DL 650 AL9 -> Burgman 400 -> Kymco AK550 Premium

Awatar użytkownika
motif
A+B+C

Post autor: motif »

ło jezu ale niektórzy maja problemy zamiast jeździć...

tutaj ciekawy filmik jak długo auto pojeździ bez oleju :)

Ocena: 5.88235%

gaily
A1

Post autor: gaily »

szuwarek pisze:A nie co sezon? Te wszystkie straszne historie o zabójczym oddziaływaniu na silnik zasiarczonego oleju... Tak pytam. Nie żebym się znał.
Dążąc do konsensusu trzeba wymieniać przed zimowaniem aby nie stał zasiarczony, i po zimie, aby był świeży na wiosnę, bo po zimie się zestarzał. :lol:

Awatar użytkownika
Old Donkey
A+B+C

Post autor: Old Donkey »

Bo to jest jak z myciem rąk. Czy ręce należy myć przed wejściem do WC ? Czy po wyjściu ? A może przed wejściem i po wyjściu ;)

Awatar użytkownika
motif
A+B+C

Old Donkey pisze:Bo to jest jak z myciem rąk. Czy ręce należy myć przed wejściem do WC ? Czy po wyjściu ? A może przed wejściem i po wyjściu ;)
nie myjemy wcale, trzymamy je cały czas w kieszeni albo wchodzimy w rękawiczkach.
W pierwszym przypadku przy numerze pierwszym potrzeba wyciągarka, ma niedługo pojawić się na rynku
lub korzystamy z pomocy kogoś kto już mył ręce.

Awatar użytkownika
bojaco
A+B+C

Post autor: bojaco »

Wow! Jeżeli który potrzebuje wyciągarki to pogratulować szczęścia małżonce, konkubinie, dziewczynie...!

DL650 2013 -> DL1000 2016 -> R1200GS Adv 2016 -> R1250GS Adv 2020 czyli nadal w Osi :o

Awatar użytkownika
Struna
A+B+C+D+E+T
Kontakt:

Post autor: Struna »

Jakoś te zwłoki trza wyjąć :D

DL 650 AK7, DRZ 400S - http://www.gcstuning.pl

Awatar użytkownika
Pawian
A+B

Post autor: Pawian »

Wiem, że temat dotyczy oleju w motocyklu.
Jednak z racji doświadczenia przeprowadzonego na samochodzie, nie chcę go powielać na moim motku.

A było tak. Wymieniałem olej co 15k km na oryginalny Toyoty (5W40) taki był lany od samego początku. I obserwacja była następująca:
- do 10kkm nie było ubytków oleju i kolor był cały czas bursztynowy
- po 10kkm olej powoli czerniał i do 15kkm należało dolać około 1l żeby jego poziom nie spadał poniżej zalecanego minimum.

Czy powyższa obserwacja jednak nie wskazuje na to, że olej z przebiegiem staje się bardziej przepracowany i w wyniku tego przestaje cały być zgarniany ze ścianek cylindrów i jest częściowo przepalany?

Czy przepracowany olej nie traci swoich właściwości smarnych zatem i nie powoduje przyspieszonego zużywania silnika?
Zakładam, że analogiczna sytuacja wystąpiłaby w motocyklu, ale nie mam zamiaru tego sprawdzać na swoim ;)

Honda Varadero XL 125 >> V-Strom 650 AL2 Rudy :)

Awatar użytkownika
Struna
A+B+C+D+E+T
Kontakt:

Olej zbiera również wszelaki syf po spaleniu a także resztki niespalonego paliwa, co pogarsza jego właściwości. Im dłużej pracuje, tym większa degradacja.

Awatar użytkownika
motif
A+B+C

Pawian pisze: Czy powyższa obserwacja jednak nie wskazuje na to, że olej z przebiegiem staje się bardziej przepracowany i w wyniku tego przestaje cały być zgarniany ze ścianek cylindrów i jest częściowo przepalany?
nie, nie wskazuje - olej ciemnieje z czasem z powodu cykli cieplnych które poprzechodzi a nie że traci właściwości smarne.
Gdyby olej miał być czarny po 15k km z powodu brudu w silniku to by długo już ten silnik nie pojeździł :mrgreen:
15k km to nic dla dobrego oleju.

Awatar użytkownika
Mati!
A

Post autor: Mati! »

Na ten przykład w dieslu olej szybko zmienia barwę, ale jest to normalne zjawisko w tym silniku.

DL650K7 -> Hayabusa K6 ->DL650AM2

Awatar użytkownika
Struna
A+B+C+D+E+T
Kontakt:

A dlaczego normalne? To właśnie pokazuje że olej zbiera syf ze spalania, silnik nie jest hermetyczny.

Awatar użytkownika
Antyks
Administrator
Kontakt:

Post autor: Antyks »

To prawda - w dieslu olej robi się szybciej czarny - ale to przez większą ilość cząstek stałych co do pewnego stopnia ma niewielki wpływ na jego parametry. W końcu zbieranie tych cząstek to jego rola.
Ale kolor oleju nie odzwierciedla jego parametrów. Czarny olej z diesla (nie uszkodzonego) po 10 tyś km, będzie miał nieporównywalnie lepsze parametry od pięknego , przeźroczystego, jasnego oleju pracującego w silniku napędzanego praktycznie cały czas LPG. A to dzięki kwaśnym związkom powstającym w wyniku spalania gazu, których część dostaje się do oleju i dość mocno zmienia jego parametry.

.

Awatar użytkownika
motif
A+B+C

Dlatego normalne że jak pisałem (diesel czy benzyna) głownie olej ciemnieje z powodu cykli grzania i chłodzenia a następnie z niedopalania paliwa (soot),
jednak cząstki powstałe z niedopalenia są na tyle małe ze nie powodują w żaden sposób extra tarcia w silniku.
Więc ocenianie oleju że jak czarny to się już nie nadaje jest mitem - jedynie wiarygodny test byłaby analiza chemiczna.

szczegóły poniżej, to znane fakty ale mity wciąż krążą jak widać na tym i na innych forach :)
co skutkuje przedwczesnymi zmianami oleju, i biznes się kręci i firmy olejowe się cieszą...

https://blog.amsoil.com/why-does-motor-oil-turn-black/

Awatar użytkownika
Struna
A+B+C+D+E+T
Kontakt:

Antyks pisze:To prawda - w dieslu olej robi się szybciej czarny - ale to przez większą ilość cząstek stałych co do pewnego stopnia ma niewielki wpływ na jego parametry. W końcu zbieranie tych cząstek to jego rola.
Ale kolor oleju nie odzwierciedla jego parametrów. Czarny olej z diesla (nie uszkodzonego) po 10 tyś km, będzie miał nieporównywalnie lepsze parametry od pięknego , przeźroczystego, jasnego oleju pracującego w silniku napędzanego praktycznie cały czas LPG. A to dzięki kwaśnym związkom powstającym w wyniku spalania gazu, których część dostaje się do oleju i dość mocno zmienia jego parametry.

.
Kurcze, to u mnie na chemii mówili, że gaz stechiometrycznie spala się do co2 i h2o :)

Awatar użytkownika
Antyks
Administrator
Kontakt:

W ubiegłym roku prowadziłem dość bogatą dyskusję z jednym z producentów olei silnikowych. Może nieprecyzyjnie się powyżej wyraziłem - przepraszam za użycie skrótu myślowego ( dziękuję @Struna ) W silniku zasilanym LPG mamy wyższą temperaturę niż w silniku benzynowym - wynika to z wielu czynników. Wyższa temperatura silnika to wyższa temperatura oleju, a to z kolei powoduje szybszą degradację oleju. Z tego co pamiętam, najbardziej dostają w dupsko dodatki uszlachetniające - czyszczące silnik oraz zapobiegające korozji. Ich utlenianie powoduje zmiany fizykochemiczne oleju jak w poprzednim poście.
Ja niestety nie byłem na tych lekcjach - w czasie gdy niektórzy uczyli się głębiej o chemii ja zapewne nabijałem sobie łeb liczbami urojonymi :)
Więc powtarzam to co usłyszałem.
Pewnie ploty :)

Awatar użytkownika
Struna
A+B+C+D+E+T
Kontakt:

Z tą temperaturą na gazie to też mega migologia.
Mierzyłem kilka razy w różnych autach, jak dass tyle gazu ile było zapotrzebowania na benzynę, to temperatura bywa nawet nieco niższa.
Ciut wyżej jest w stechiometrii, ale tam z kolei rząd wielkości jest śmieszny, więc różnica 30-50 stopni in plus wtedy jest bez znaczenia.

Awatar użytkownika
Antyks
Administrator
Kontakt:

Widzę że jest w temacie trochę opracowań w necie - potwierdzających że niewiele się pomyliłem ale cóż, ja nie prowadziłem badań w tym zakresie :)

Awatar użytkownika
Struna
A+B+C+D+E+T
Kontakt:

Tak, w necie jest od groma bajań powtarzanych bezwiednie :)

ODPOWIEDZ

Wróć do „Motocykle V-strom”