Zestaw narzędzi...
Zestaw narzędzi...
Hej.
Jako świeży i raczej jeszcze niezbyt ogarnięty w mechanice "motomen", a co za tym idzie niewyposażony - to czy jesteście mi w stanie polecić jakiś dobry zestaw kluczy (ala walizkowiec) oraz może jakiś dynamometryczny do zestawu takowego?
Rozglądam się jak na chwilę obecną po internetach, bo często są również oceny - a wiadomo, że ilu ludzi tyle opinii.
Są jakieś sprawdzone zestawy - do prac przy motku, autku i mieszkanku, które dadzą radę i nie poddadzą się już od samego patrzenia na nie?
(kurcze - mam nadzieję, że dobry dział wybrałem)
Jako świeży i raczej jeszcze niezbyt ogarnięty w mechanice "motomen", a co za tym idzie niewyposażony - to czy jesteście mi w stanie polecić jakiś dobry zestaw kluczy (ala walizkowiec) oraz może jakiś dynamometryczny do zestawu takowego?
Rozglądam się jak na chwilę obecną po internetach, bo często są również oceny - a wiadomo, że ilu ludzi tyle opinii.
Są jakieś sprawdzone zestawy - do prac przy motku, autku i mieszkanku, które dadzą radę i nie poddadzą się już od samego patrzenia na nie?
(kurcze - mam nadzieję, że dobry dział wybrałem)
Re: Zestaw narzędzi...
Jakoś tak zawsze Yato kupuję, choć odnoszę wrażenie, że jakiś czas temu spadła ich jakość.
Mam walizkę jakąś średnią z kluczami nasadowymi, śrubokrętem z wymiennymi końcówkami, 2 grzechotki, jakieś nikomu nie potrzebne miękkie jakk papier imbusy. Do tego zestaw tej firmy bitów. Ze dwie inne walizki z kluczami. Skrzynkę narzędziową z różnymi bambetlami, ze 2 lub 3 zestawy śrubokrętów, podobnie z imbusami. Szlifierka kątowa, wiertarki itp.
Generalnie mi to wystarcza do funkcjonowania przy motocyklu i samochodach.
Mam walizkę jakąś średnią z kluczami nasadowymi, śrubokrętem z wymiennymi końcówkami, 2 grzechotki, jakieś nikomu nie potrzebne miękkie jakk papier imbusy. Do tego zestaw tej firmy bitów. Ze dwie inne walizki z kluczami. Skrzynkę narzędziową z różnymi bambetlami, ze 2 lub 3 zestawy śrubokrętów, podobnie z imbusami. Szlifierka kątowa, wiertarki itp.
Generalnie mi to wystarcza do funkcjonowania przy motocyklu i samochodach.
Do domowego warsztatu dadzą rade nawet te z biedry.
Z budżetowych polecam parkside z lidla.
Z budżetowych polecam parkside z lidla.
- Ocena: 5.88235%
DL650K7 -> Hayabusa K6 ->DL650AM2
- Smerfciamajda
- A+B+C+D
Neo jest ok do domu, ale warto powoli inwestować w dobre narzędzia na lata.
Ja mam Beta, Gedore, Stahlwille, Knipex, Wiha.
Niektóre z nich ponad 15 lat.
Robiłem instalacje, szafy sterownicze, naprawy maszyn. Batdzo dużo i w różnych warunkach.
Nie ma śladów zużycia poza wkrętakami i obcinaczkami do kabli choć nadal działają i nie wymagają wymiany.
Ja mam Beta, Gedore, Stahlwille, Knipex, Wiha.
Niektóre z nich ponad 15 lat.
Robiłem instalacje, szafy sterownicze, naprawy maszyn. Batdzo dużo i w różnych warunkach.
Nie ma śladów zużycia poza wkrętakami i obcinaczkami do kabli choć nadal działają i nie wymagają wymiany.
Do okazjonalnych prac narzędzia ze średniej półki typu Yato wystarczą. Odradzam najtańsze narzędzia, można nimi narobić sobie więcej szkód a nie coś naprawić. W klucze typu imbus a w szczególności torx lepiej celować wyżej niż Yato. Takie śruby łatwo objechać tanim kluczem i narobić sobie problemu, przerabiałem to na własnej skórze.
W posiadaniu Honda CBF125, Suzuki DL650 K8 i Honda CB500F Honda NC750X żony.
- Old Donkey
- A+B+C
mam taką małą skrzyneczkę z lidla i też polecamMati! pisze:Z budżetowych polecam parkside z lidla.
Właśnie celuję w jakiś zestawik z grzechotkami, do tego za niedługo w Lidlaku maja być jakieś płaskie i oczkowe - więc pewnie w coś się zaopatrzę (ful profeska za tysiące chyba nie, ale plasteliny też się postaram uniknąć). Wiadomo - jakość u producentów też się z czasem zmienia, ale... w coś trza się zaopatrzyć 
(pierwsza "konkretna" robota przy Motku - to będzie wymiana oleum i filtra, bo po zapoznaniu się z tutejszymi manualami dam radę - jeśli się uda zrzucić osłonę silnika
a do tego już jakiś klucz się przyda

(pierwsza "konkretna" robota przy Motku - to będzie wymiana oleum i filtra, bo po zapoznaniu się z tutejszymi manualami dam radę - jeśli się uda zrzucić osłonę silnika

Te z Lidla są bardzo ok a cena bardzo przystępna.
DL 650 AK7, DRZ 400S - http://www.gcstuning.pl
Ciekawe , czy w małych skrzyneczkach mieści się klucz do tylnego koła ? 

Szerszeń DL 650A L7 - to już historia
Pewnie mieszczą się 2, ale składane ;P
Honda Varadero XL 125 >> V-Strom 650 AL2 Rudy 

Jak ktoś nie przypier-tentegował na chama to 100Nm odkręcasz zwykłą grzechotką.

Zdrówko シモン 
Mniejszość Pomarańczowo Japońska

Mniejszość Pomarańczowo Japońska

Powiem tak gdy trzeba było zacząć samemu remontować dom to zacząłem do kupywac, wkrętarki, wiertarkę udar ową, wyżynarkę, i zestaw jakiś kluczy podstawowy.