UWAGA UWAGA UWAGA

Uruchomiliśmy zrzutkę dla kolegi Zibic
Zrzutka pod linkiem:
https://zrzutka.pl/yz5grd
Jakby ktoś chciał wspomóc kolegę w trudnych chwilach to będziemy wdzięczni

Naszemu koledze Zibic`owi ukradziono w nocy motocykl w Przesiece.
Proszę o udostęopnianie tej informacji na wszelkich forach, facebookach, instagramach.
W kupie siła a nóż widelec coś pomoże
Jak tylko od Zibic dostanę zdjęcia i szczególowe informacje o motocyklu od razu umieszczę je w poście poniżej

topic7406.html

Czujnik ciśnienia w oponach (Monitor)

Wszystko co może świecić, dzwonić, błyskać, wyświetlać itp..
Wszystko przez co przepływa prąd.
Awatar użytkownika
Lord
A+B+C+D+E

Czujnik ciśnienia w oponach (Monitor)

Post autor: Lord »

Nie powstał o tym żaden osobny wątek więc dodaje. Niestety mój zakupiony w MyFriendach po dwóch dniach zdechł. Pytanie więc do was jakie używacie i jakie polecacie, w szczególności te co w deszczu sie sprawdziły :) ?

https://pl.aliexpress.com/item/40005128 ... 5c0fd0HgVN - tego nie polecam może wada pojedynczej sztuki może nie, ale już nie działa.

Zresztą po tym jak w trasie przestał działacz zalany wodą, schowałem do tankpada i jakie moje zdziwienie było że gdzieś w szczerym polu po zgaszeniu motka doszedł mnie dziwny dźwięk, pisk. Przestraszyłem się ze pompa się nie rozłącza, a jak się okazało mały gówniarz odżył przynajmniej dopóki bateria nie padła i alarm ciśnienia mu się objawił. Żeby było śmieszniej nad morzem na polu namiotowym musiałem go poobwijać w kilka ubrań i zamknąć w kufrze bo inaczej nie tylko ja mógłbym się nie wsypać.

DL650A L8

Awatar użytkownika
PiotrEm
A+B+C

Re: Czujnik ciśnienia w oponach (Monitor)

Post autor: PiotrEm »

Ja kupiłem taki:
https://pl.aliexpress.com/item/40012277 ... 5c0fl7Neh2
Wybrałem najmniej pstrokaty. Ma szansę być szczelny, bo nie ma złącza USB, tylko magnetyczne. Kabelek w zestawie (uwaga, niektóre oferty go nie zawierają). Czujniki ważą po 10 g. Podświetlenie nie jest równomierne, ale i tak nie będę tego woził na kierownicy, tylko w kufrze. Tam nie powinien zamoknąć :-)

Odnośnie dokładności pomiaru: chwilowo nie mam z czym porównać, bo mój cyfrowy ciśnieniomierz samochodowy nie przeżył kąpieli w piwie :-), a dość dokładny był +/- 0,05 bara (porównywałem go z czujnikami w nowoczesnych samochodach, jakiejś e-toyocie i mercedesie). Ale mniejsza o wartości, bardziej chodzi mi o monitorowanie zmian, więc jak napompuję koła prawidłowo i czujnik pokaże 2,8 (zapiszę sobie szminką na klapie kufra), to dopompuję jak spadnie o 0,2.
Załączniki
TPMS.png
TPMS.png (414.98 KiB) Przejrzano 17546 razy

Czarny DL650XT M0 na Au-felgach

Awatar użytkownika
Centrino
Administrator

Post autor: Centrino »

Spotkałem się z opinią, że te czujniki montowane na wentyl są bardzo wadliwe. Z resztą miałem zamontowane w samochodzie żonki i padły szybciutko.
Te montowane wewnątrz felgi podobno działają dłużej i są dokładniejsze ale nie próbowałem.
Pierwsze to z powodu takiego, że odechciało mi się czujników po tych z samochodu a po drugie montaż tych wewnętrznych jest bardziej kłopotliwy.

JAWA 350TS -> BMW F650 -> DL650 AK8 -> DL1050XT

Części, akcesoria motocyklowe https://dlmoto.pl/

Awatar użytkownika
PiotrEm
A+B+C

Tamto zdjęcie było z roweru, a to już z motocykla. Nie jest tak źle, ciekawe ile wytrzyma? Jak nie będę jeździł, to może do wiosny? :D
Załączniki
TPMS2.png
TPMS2.png (715.67 KiB) Przejrzano 17540 razy

Awatar użytkownika
Lord
A+B+C+D+E

Mi zostały same czujniki więc mogę teraz kupić nawet sam monitor. One są kompatybilne a ich parowanie powinno się udać.

@PiotrEm - kompiel w piwie czyzby ta ostatnia?. Mój ciśnieniomierz po kąpieli w piwie posuszeniu w misce (dużej misce) ryżu na słońcu działa nadal :). Cały czas się zastanawiam czy mi jest on niezbędny :) bo faktycznie u siebie widziałem błedy pomiaru od 0,1 do max 0,2 PSI na zimnym zanizał.

Mam o tyle problem że dość często zmienia ciśnienie w tylnym kole, a to wiąże sie z każdorazowym upierdliwym odkręcaniu czujnika. Z drugiej strony w czasie jazdy miałbym sygnał dźwiękowy w razie "w" dodatkowo po za uciekającym kołem :)

@PiotrEm wyświetla tylko BAR czy PSI też?

DL650A L8

Awatar użytkownika
PiotrEm
A+B+C

@Lord, tak jest, sam wykrakałeś, więc może po gwarancję udam się do Ciebie, zamiast do Norauto? :-)
Właśnie chciałem sobie porównać pomiary (mam do tego specjalne laboratorium, taką butelkę mogę pompować do 6 atm, więcej się boję), ale zauważyłem, że padła bateria. Po wymianie baterii ciśnieniomierz pyrka albo piszczy, pokazuje głupoty (1 atm = 80 PSI) albo w ogóle się nie włącza.
Załączniki
cechowanie_ciśnieniomierza.png
cechowanie_ciśnieniomierza.png (493.11 KiB) Przejrzano 17529 razy
Ocena: 5.88235%

Awatar użytkownika
PiotrEm
A+B+C

Lord pisze:
02 paź 2020, 10:40
wyświetla tylko BAR czy PSI też?
ciśnienie bar/psi, temperaturę F/C, tylko zegar jest 12h

Awatar użytkownika
Lord
A+B+C+D+E

PiotrEm pisze:
02 paź 2020, 10:51
@Lord, tak jest, sam wykrakałeś, więc może po gwarancję udam się do Ciebie, zamiast do Norauto? :-)
Właśnie chciałem sobie porównać pomiary (mam do tego specjalne laboratorium, taką butelkę mogę pompować do 6 atm, więcej się boję), ale zauważyłem, że padła bateria. Po wymianie baterii ciśnieniomierz pyrka albo piszczy, pokazuje głupoty (1 atm = 80 PSI) albo w ogóle się nie włącza.
Nie wykrakałem, tylko podzieliłem sie swoim doświadczeniem :mrgreen: :mrgreen: :mrgreen: Piwa nie wozi się w kufrze :) Nawet puszkowe da się rozwalić :). Jedynie Słowackie, Czeskie pakowane w plastiki polecam ze względu na pojemność jak i wytrzymałość :)

DL650A L8

Awatar użytkownika
Old Donkey
A+B+C

Post autor: Old Donkey »

Zamiast chińczyków można zainwestować w brandowe np. Michelin, tylko 80 funciaków ;) :D
https://fit2gotpms.com/michelin-tyre-pr ... t2go-tpms/

Recenzja i opis, Michelin też się popsuł

Plusy
• Real-time tyre pressure data at last
• USB rechargeable – should last a couple of months
• No hard-wiring so fits in a couple of minutes
• Magnetic retaining dish secure off road
• Reads bar or psi
• Rated up to 7.5 bar (100psi+)
• Various warning displays
• Mk2 2020 kit paired up fast and worked seamlessly

Minusy
• In 2019 original and replacement units played up after a few days (see below)
• Doesn’t live-read from a static start (e.g.: overnight). Wheels need to turn first
• Expensive at £80, but there are both less elegant kits and pricier kits out there
• Green/yellow on black background hard to read unless under your nose
• Valve-cap lock-nuts complicate tool-free topping up
• On the 2020 version the F&R display interval was too slow for a quick glance.

https://adventure-motorcycling.com/2019 ... good-idea/
https://adventure-motorcycling.com/2019 ... ms-review/

Dla mnie to gadżet z gatunku niepotrzebnych rozpraszaczy uwagi ;) regularnie "dobijam" powietrza na stacjach i mnie ten poziom kontroli wystarcza.

Awatar użytkownika
gorghu
A+B+C+D+E
Kontakt:

Post autor: gorghu »

ja swoje zamówiłem u "majfiernda". Jeżdżę z nimi od lekko ponad roku (ok 20 tyś km w różnych warunkach atmosferycznych) i problemów z nimi nie było. Ostatnio dopiero jeden z czujników zniknął z wyświetlacza i pojawił się po 5 minutach. Podejrzewam jednak że to efekt już kończącej się baterii w czujniku. Sam wyświetlacz jest wodoszczelny ale chyba jednak złapał jakąś wilgoć w środku, bo do mocnego słońca potrafi lekko zaparować od wewnątrz. Sam pomiar jest też w miarę dokładny, nie ma odchyleń w porównaniu do innych manometrów które miałem w ręce i porównywałem wyniki. Czujniki nakręcane są na wentyle.

link do tych czujników: https://pl.aliexpress.com/item/32825469 ... 5c0f7E39iS

jednak teraz jakbym miał kupować to chyba bym dołożył i kupił w wersji wewnętrznej. Mniej narażone na czynniki zewnętrzne, łatwiejsza obsługa przy normalnym pompowaniu czy upuszczaniu powietrza, no i w oczy nie rzucają się takie olbrzymie nakrętki ;)

Grzesiek
DL 650 AK8 Black Mat -->> Super Tenere 1200

Awatar użytkownika
bojaco
A+B+C

Post autor: bojaco »

Ja tam piwa nie rozwaliłem ale wstrząsy spowodowały taki wzrost ciśnienia, że kapsel nie wytrzymał i zawartość butelki obrzygała wnętrze kurfra. Czeskie albo słowackie, nie pamiętam.

DL650 2013 -> DL1000 2016 -> R1200GS Adv 2016 czyli Mniejszość Niemiecka :shock:

Awatar użytkownika
Lord
A+B+C+D+E

Dlatego powiadam wam, tylko w plastiku prawilne piwo nam wozić ostało się. Nie dość że walory smakowe posiada, zdecydowanie górujące nad innymi wyrobami Rzeczypospolitej, to tez sam przewóz bezstresowy.

DL650A L8

Awatar użytkownika
Struna
A+B+C+D+E+T
Kontakt:

Post autor: Struna »

Fakt, na zlocie zakup po Czeskiej stronie bardzo dobrze się sprawdził ;)

DL 650 AK7, DRZ 400S - http://www.gcstuning.pl

Awatar użytkownika
PiotrEm
A+B+C

A wracając jeszcze na chwilę do masy tych zakrętek i wyważenia koła - zrobiłem ćwiczenie z fizyki (poziom liceum):

przyspieszenie dośrodkowe a = w^2 * r (w - prędkość kątowa, powinno być omega, ale nie mam na klawiaturze)
siła F = m * a
siła odśrodkowa generowana przez dodatkową masę m1 latającą po promieniu r1 musi być zrównoważona dodatkową masą m2 latającą po promieniu r2. Prędkość kątowa w obu przypadkach ta sama, więc się skraca.
m1 * r1 = m2 * r2

r1 = promień felgi (gdzie nakleję dodatkowy ciężarek)
m1 - masa nowego ciężarka
r2 - promień, po którym lata czujnik ciśnienia (promień felgi - wysokość wentyla)
m2 = masa czujnika ciśnienia

dla przedniego koła r1 = 24 cm, m1 = x, r2 = 20 cm, m2 = 10 g => x = 8,3 g
dla tylnego koła r1 = 21 cm, m1 = x, r2 = 17 cm, m2 = 10 g => 8,1 g

Więc wystarczy, że nakleję naprzeciwko wentylka 5 g i będę miał dużo lepsze niedoważenie, niż gdym nie nakleił nic. Albo lepiej nakleję 10 g (po 5 g. z każdej strony felgi) i będę miał lekkie przeważenie.
Bo one tam są. Te wibracje. One są jak flogiston. Ich nie widać i nie czuć, ale one tam są! :D

PS. Wymyśliłem to wczoraj, jak @Lord napisał na czacie, że otwiera piwo, to ja też :-)

Awatar użytkownika
gorghu
A+B+C+D+E
Kontakt:

Post autor: gorghu »

dlatego jak ostatnio wymieniałem gumy to wyważanie robili mi z założonymi czujnikami. bo to jednak te kilka gram może zrobić różnicę. ;)

Grzesiek
DL 650 AK8 Black Mat -->> Super Tenere 1200

rasik
A+B

Post autor: rasik »

Ja mam takie z wersja na wentyl kupione na wyprzedaży listopadowej
[URL]https://a.aliexpress.com/_mPBQtjD[/ULR]

pomiar w psi bar temp w C i F plis pikanie
da się wyłączyć odbiornik.

Z wad to taka że w czujniku da się uszkodzić zamknięcie pokrywki baterii.jechalem w deszczu ( ostry opad przez 30 minut) i nie zamókl.
Ładowanie z USB micro.

U mnie montaż prostszy bo poprzedni właściciel zainwestował w kątowe końcówki wentyli.

Wysłane z mojego SM-G903F przy użyciu Tapatalka

Pozdrawiam
RASIK

mój AL3 > LINK :)
mój skradziony DL -> LINK :)

Awatar użytkownika
PiotrEm
A+B+C

Nie wiem, czy te czujniki się nie zawieszają. Po 5 godz. postoju w garażu podziemnym na -2 pokazują wartości zaraz po zaparkowaniu
P: 18 C, 35 psi,
T: 24 C 39 psi.
Jak odkręcę, to natychmiast piszczy alarm 0 ciśnienia, zakręcę i zaraz pokazują już prawidłowe ciśnienie i jednakową temperaturę. Tak, jakby się zawieszały i dopiero nagły skok ciśnienia je budził.
Czy ten typ tak ma? Wasz też?

Awatar użytkownika
Centrino
Administrator

Post autor: Centrino »

A nie wzbudzają się po ruszeniu??

JAWA 350TS -> BMW F650 -> DL650 AK8 -> DL1050XT

Części, akcesoria motocyklowe https://dlmoto.pl/

Awatar użytkownika
Struna
A+B+C+D+E+T
Kontakt:

Post autor: Struna »

Ano właśnie - to może mieć jakiś tryb oszczędzania energii i się usypia po jakimś czasie bezczynności.
To nawet logiczne i praktyczne.

DL 650 AK7, DRZ 400S - http://www.gcstuning.pl

Awatar użytkownika
PiotrEm
A+B+C

Jeszcze poobserwuję, w garażu o g. 23 było ok. 20 st, rano na zewnątrz będzie pewnie z 10. Ale mam wrażenie, że jeden czujnik jest większym śpiochem. W drodze powrotnej z roboty przedni nie ruszył się wcale, tylny reagował.
Obawiam się, że @Struna ma rację, tylko wykonanie takie, jak szacuje @Centrino :-)
W każdym razie samo kręcenie kołem na centralce czy stukanie w czujnik nie wybudza go.

ODPOWIEDZ

Wróć do „Akcesoria elektryczne i elektroniczne”