UWAGA UWAGA UWAGA

Uruchomiliśmy zrzutkę dla kolegi Zibic
Zrzutka pod linkiem:
https://zrzutka.pl/yz5grd
Jakby ktoś chciał wspomóc kolegę w trudnych chwilach to będziemy wdzięczni

Naszemu koledze Zibic`owi ukradziono w nocy motocykl w Przesiece.
Proszę o udostęopnianie tej informacji na wszelkich forach, facebookach, instagramach.
W kupie siła a nóż widelec coś pomoże
Jak tylko od Zibic dostanę zdjęcia i szczególowe informacje o motocyklu od razu umieszczę je w poście poniżej

topic7406.html

temperatura

Sie popsuło.. I co teraz?
robdk
A1

Re: temperatura

Post autor: robdk »

A ja na początek sprawdził bym korek od chłodnicy, jak nie będzie trzymał ciśnienia to też tak będzie się działo. Test na obecność spalin też można zrobić ;)

DL650 K5 2005

Awatar użytkownika
Struna
A+B+C+D+E+T
Kontakt:

Post autor: Struna »

Tylko jak ten korek sprawdzisz nie mając innego na podmianę...

DL 650 AK7, DRZ 400S - http://www.gcstuning.pl

Awatar użytkownika
RafikDriver
AM

Post autor: RafikDriver »

dobra będę próbował, cholera aż nie chce mi się wierzyć, że to uszczelka, ze starości jebła czy co, raczej jeżdże rekreacyjnie no trudno napiszę póżniej co i jak, a tak na marginesie droga impreza z tą wymianą planowanie itp. na ile się psychicznie przygotować? :)

motorynka>romet>simson>....>vtx1300>vtx1800>dl 650>klv 1000dl 650 xt

Awatar użytkownika
Struna
A+B+C+D+E+T
Kontakt:

Nie panikuj - najpierw diagnostyka, potem się pomyśli.

Awatar użytkownika
RafikDriver
AM

test na obecność co2
test na obecność co2
test.jpg (50.07 KiB) Przejrzano 251 razy
zrobiłem test i jeśli mu wierzyć to nie uszczelka, aż sam się zdziwiłem, teraz zamawiam korek chłodnicy zobaczymy.

Awatar użytkownika
RafikDriver
AM

sorki za odgrzewanie kotleta ale miałem wirusa potem inne problemy i zdiagnozowałem usterkę naprawdę mikrodziureczka w chłodnicy, kupiłem używkę przyszedł szrot za 700zł odesłałem gościowi, innych brak, rozebrałem moto i zawiozłem do naprawy warsztat który naprawia chłodnice powiedział chłodnica jest dobra nic pan nie płaci, szlag mnie już tafia może znacie jakiś konkretny warsztat który naprawi to wysyłkowo, lub kupię używkę ale naprawdę w dobrym stanie, albo zamiennik nic nie mogę znaleźć, z ciekawości ile kosztuje nówka? za podpowiedzi z góry dziękuje i pozdrawiam

Awatar użytkownika
Centrino
Administrator

Post autor: Centrino »

A jak stwierdziłeś uszkodzenie chłodnicy?? Warsztat sprawdzał to raczej by wykrył nieszczelność. To wbrew pozorom łatwo się sprawdza. Z jednej strony się zaślepia, z drugiej podpina się węża z powietrzem, wytwarza się ciśnienie i chłodnica idzie w wanienki z wodą. Jakakolwiek dziurka się wówczas ujawni.
Myślę, że sprawdzili na tyle aby to zauważyć.
Sprawdzałeś termostat i pompę ??
Ocena: 5.88235%

JAWA 350TS -> BMW F650 -> DL650 AK8 -> DL1050XT

Części, akcesoria motocyklowe https://dlmoto.pl/

Awatar użytkownika
morhot
A2

Post autor: morhot »

Jeździć i obserwować. Jeśli rzeczywiście UPG to kolejnym etapem będzie trochę za wysoka temperatura przy staniu na światłach. Potem ta za wysoka temperatura będzie również przy jeździe na niskich obrotach, a jak przyłożysz mocniej, to będzie spadać. Na końcu agonii póki jedziesz będzie OK choć temperatura cieczy wyższa niż normalnie, a jak staniesz na światłach to się zagotuje płyn i wyrzuci trochę.
To jest objaw znikającego płynu chłodniczego i stopniowo zapowietrzającej się chłodnicy, U mnie od pierwszych objawów do wymiany UPG przejechałem ponad 5.000 km szukając wszędzie przyczyny takiego stanu rzeczy. Ostatecznie wyszło jak wyszło i poczułem się lekki od pieniędzy - całość operacji wymiany UPG wyszła ponad 4.000 zł.
Motocykl to Triumph Tiger 1200, 4 letni z przebiegiem 60.000 km. Więc - zdarza się.
Ocena: 5.88235%

armatura -> sportowy turystyk -> adventure -> sport + adventure -> adventure :-)
Kawasaki -> Triumph -> Suzuki -> Honda + Triumph -> KTM + Husqvarna

Awatar użytkownika
RafikDriver
AM

dzięki za sugestie ale wiem że to chłodnica, w pierwszej chwili też myślałem że to UPG, pompa wody nowa jakieś 5000 przejechane, termostat też według mnie w porządku, zrobiłem ten test i jeśli mu wierzyć to UPG w porządku, później przepalałem moto w garażu i zobaczyłem delikatny dymeczek z dziurki w chłodnicy przy mocno nagrzanym motocyklu, myślę że warsztat nie sprawdził tego dokładnie, bo jak inaczej to wytłumaczyć tak czy inaczej wolałbym jednak zacząć od wymiany chłodnicy a potem zobaczymy muszę z tym cholera dojść do ładu,

misieq00
AM

Post autor: misieq00 »

Witam, mam pytanie dotyczącego temperatury płynu chłodniczego w Dl650 2009r. przedlift z licznikami (standardowymi) . Moje pytanie brzmi w jakim przedziale powinna być temperatura silnika na wskaźnikach? U mnie są z tego co kojarzę 3 kwadraciki.(tak jak by w połowie) Czy nie powinna sięgać górnej granicy słupka?(nie mam na myśli kwadracika w górnej skali który jest w czerwonej ramce :). Pytam gdyż od nie dawna jestem posiadaczem DLa i nie wiem czy ten typ tak ma. dzięki

Awatar użytkownika
Dziadek3H3M
A+B+C

Post autor: Dziadek3H3M »

Jest OK, tak powinno być i tak masz.

LWG

DL 650 XT AL5, CRF 1100 ATAS

Awatar użytkownika
Struna
A+B+C+D+E+T
Kontakt:

Jak dojdzie do samej góry to zagotuje płyn i go wyrzuci i przegrzejesz silnik.

ODPOWIEDZ

Wróć do „Usterki i Awarie”