UWAGA UWAGA UWAGA

Uruchomiliśmy zrzutkę dla kolegi Zibic
Zrzutka pod linkiem:
https://zrzutka.pl/yz5grd
Jakby ktoś chciał wspomóc kolegę w trudnych chwilach to będziemy wdzięczni

Naszemu koledze Zibic`owi ukradziono w nocy motocykl w Przesiece.
Proszę o udostęopnianie tej informacji na wszelkich forach, facebookach, instagramach.
W kupie siła a nóż widelec coś pomoże
Jak tylko od Zibic dostanę zdjęcia i szczególowe informacje o motocyklu od razu umieszczę je w poście poniżej

topic7406.html

szum / gwizd na 3 biegu

Wszystko co jest związane z mechaniką motocykla
crocos
A1

szum / gwizd na 3 biegu

Post autor: crocos »

Witajcie :)
Ja jazdę w tym roku już w zasadzie zakończyłem i powoli planuję jakieś prace serwisowe przy moto (demontaż silnika, zmiana łańcuchów, regulacja zaworów, synchronizacje, głaskanie, picowanie itp...) i przypomniałem sobie o jednej dolegliwości mojego silnika a mianowicie o szumie czy nawet gwiździe podczas jazdy na 3 biegu. Moto ma 105000 przebiegu, silnik chodzi wyśmienicie pomijając słyszalną pracę tylnego łańcucha... ale nie o to się rozchodzi... Skrzynia biegów pracuje normalnie, nie haczy, nic nie wyskakuje no można by powiedzieć, że zero problemów... zauważyłem jednak, że na trójce skrzynia szumi czy raczej wyje. Jeden, dwa - cisza (pomijając czasem hałas przy samej zmianie) potem trójka - wyje, następnie cztery, pięć, sześć... cisza. Nie jest to jakiś niewiadomo jak głośny hałas (ostatnio jechał kolega i nic mu nie mówiłem ciekawy czy zauważy - nie zauważył tego szumu) ale wyraźnie jednak słychać gwizd... Czy ktoś z Was zna podobny przypadek? Posypała by się choinka na 3 biegu? Łożysko to to nie będzie bo na innych biegach cisza ale możliwe, że koła tylko III biegu szlag trafił? Nie wiem co myśleć i co robić bo planowałem tylko górę porozbierać pod wymianę rozrządu a przy tym to już się grubo zaczyna robić z samą rozbiórką... A może jeździć i obserwować?

DL1000 K5

Awatar użytkownika
Bali
A1

Re: szum / gwizd na 3 biegu

Post autor: Bali »

Miałem to w swoimi poprzednim DL1000. Był to słyszalny gwizd ale jakoś się nim mocno nie przejmowałem.

Z obserwacji

Wyciszał się po smarowaniu łańcucha
Mocno ucichł po dodaniu crramizera do silnika
Przejechałem z tym swistem akieś 20 tyś. km.

Olej BelRey 10W40

Jeździć obserwować.

Co do wymiany rozrządu. Zamów uszczelki pod napinacze. I przygotuj się na opuszczenie silnika. Rama blokuje śrubę od zębatki na 2 cylindrze. Reszta roboty miła i przyjemna :)

crocos
A1

Post autor: crocos »

Bali, czy szum miałeś również tylko na III biegu? Jaki przebieg miał motocykl?
Co do silnika to zamierzam go całkiem wyciągnąć, jakoś na stole wydaje mi się będzie przyjemniej robić, to i tamto się podmaluje może, wyczyści itd...
Na domiar złego zauważyłem ostatnio krople oleju pod silnikiem, wygląda, że skapały z połączenia karterów ale w sumie nie wiem na pewno bo chyba olej ściekł po karterze w najniższe miejsce... nie wiem tylko skąd bo nie widać... Skapnęło kilka kropelek chyba zaraz po ostatniej jeździe, po wytarciu teraz sucho jak pieprz więc albo pociekło po rozgrzaniu albo to jednak jakiś obrotowy element?

DL1000 K5

Awatar użytkownika
Bali
A1

Post autor: Bali »

Jak go kupiłem to miał 27 tyś. km. Hahaha. Ale sprzedawca za nic nie chciał powiedzieć jaki miał prawdziwy przebieg.

Stawiam na 80-100 tyś. Ale na 2 cylindrze już mi się znaki na rozrządzie nie zgrywały a napinacz był przy samym końcu.

Teraz mam al4 z przebiegiem 70 tyś. Poleciał czujnik biegów a jest tak głęboko schowany, że nie wymienić rozrządu przy tak sporej demolce to grzech. A tu napinacze na 2/3 wysunięcia.

Do kosza sprzęgłowego dobrze mieć klucz udarowy - wystarczy elektryczny. Jeśli Magneto nie będzie chciało zejść to pomęczysz się bo miejsca mało ale łańcuch zdejmiesz z 2 cylindra.

Wysłane z mojego CPH2043 przy użyciu Tapatalka

Awatar użytkownika
Mr_Spock
A1

Post autor: Mr_Spock »

Odświeżę trochę temat, bo mam identyczny problem z moim DLem. U mnie jest tak samo jak u crocosa.
Jak pisał crocos, 1, 2 cisza.. Na 3 biegu zaczyna gwizdać przy prędkości ok. 50-60 km/h i podczas przyspieszania to gwizdanie się zwiększa. Gdy na 3 biegu odpuszczę gaz, to momentalnie przestaje gwizdać. Gdy wrzucę 4 bieg, również przestaje.
Co za cholera?
Ktoś miał ten problem i go rozwiązał?

Nie wystarczy benzyna we krwi, trzeba mieć też olej w głowie.
------------------------------------------------------------------------------
DL 1000, 2007 r.

Awatar użytkownika
RimmSky
A1

Post autor: RimmSky »

Mr_Spock pisze:Odświeżę trochę temat, bo mam identyczny problem z moim DLem. U mnie jest tak samo jak u crocosa.
Jak pisał crocos, 1, 2 cisza.. Na 3 biegu zaczyna gwizdać przy prędkości ok. 50-60 km/h i podczas przyspieszania to gwizdanie się zwiększa. Gdy na 3 biegu odpuszczę gaz, to momentalnie przestaje gwizdać. Gdy wrzucę 4 bieg, również przestaje.
Co za cholera?
Ktoś miał ten problem i go rozwiązał?
Dokładnie jak piszesz jest w nowym DL650. ASO twierdzi ze to łańcuch, a nie usterka. Mnóstwo osób o tym pisze, mam ponad 600km przebiegu i to samo. Rozkładać silnika nie zamierzam ;) Elementy ruchome, metalowe, wszystko szybko sie tam kreci, obraca. Nie ma co byc nadgorliwym. Gdyby na postoju przy 5k cos dzwoniło to zacząłbym dopiero analizować.

Edit: nie wiem jak u Ciebie, ale u mnie muszę sie w to wsłuchać, podnieść szczękę. Tak ogólnie jak jeżdżę to nie jest to uciążliwe.

DL650 XT 2021

Ostatnio zmieniony 04 wrz 2021, 20:09 przez RimmSky, łącznie zmieniany 1 raz.

Awatar użytkownika
f_ranek
A+B+C
Kontakt:

Post autor: f_ranek »

Ja niczego takiego nie słyszę.

Natomiast o ile dobrze diagnozuję, to słychać już kosz sprzęgłowy :/

Bogusław • Honda Varadero XL125V 2003 -> DL650XT 2021

Zapytałem jak mam lecieć, hej powiedziały wyżej, hej powiedziały śmielej

Awatar użytkownika
staszek_s
A+B+C+D+E

Post autor: staszek_s »

Przyjąć ze tak ma byc i już. Kosz w małych dl’ach nigdy wielkim problemem nie był.

Yamaha Virago 535 > DL 650 AL5 > DL 1000 L9 > R1200GS

Awatar użytkownika
Mr_Spock
A1

Post autor: Mr_Spock »

W trasie ten gwizd nie przeszkadza wcale, bo raczej na 3 biegu w trasie się nie jeździ ;)
Chodzi mi bardziej o jazdę po mieście, gdzie 3 bieg jest idealny, a tu już słychać ten gwizd. Zmieniam więc co chwila biegi, choć mógłbym spokojnie na tej trójeczce sobie jechać. Innych objawów nie ma, ale ten gwizd nie daje mi spokoju.
Jakiś czas temu zdjąłem osłonę przedniej zębatki i wygarnąłem stamtąd tonę syfu. Wyczyściłem, nasmarowałem i o dziwo przestało gwizdać, ale tylko na krótko. Po paru przejażdżkach znów zaczęło. Ciekawe, że ten gwizd dochodzi właśnie gdzieś z okolic tej zębatki. Czytałem na jakichś amerykańskich forach, że powodem tego gwizdu może być czujnik prędkości, który w dużym DL-u jest właśnie umiejscowiony przy przedniej zębatce, ale nie umiem tego sprawdzić..

Nie wystarczy benzyna we krwi, trzeba mieć też olej w głowie.
------------------------------------------------------------------------------
DL 1000, 2007 r.

ODPOWIEDZ

Wróć do „Warsztat mechaniczny”