OK. To jestem po pierwszym długodystansowym przelocie w tym kasku. 550 km, autostradowe prędkości 140+, prędkości miejskie, jazda pod słońce, z wiatrem i pod wiatr. Do pełnego testu brakło tylko deszczu
I teraz, jednym zdaniem: "jestem zadowolony z zakupu."
Obawiałem się dwóch rzeczy. Pierwsza to daszek. Że jednak będzie sprawiał problemy podczas szybszej jazdy. Druga to hałas jaki będzie panował w kasku podczas jazdy. Okazuje się, że w obu przypadkach problemy nie wystąpiły.
Daszek nie sprawiał żadnych problemów podczas jazdy, a podczas jazdy pod słońce jest zbawieniem. Nic nie ciągnęło go do góry czy na boki. Jest sztywny więc się jakoś też nie gnie. Ale duża zasługa tutaj to moja szyba i ustawienie jej wysokości. Cała struga powietrza idzie nad kask. Dla testów kilka razy wstałem i jechałem na stojąco z różnymi prędkościami. Przy ok 50 km/h jazda jest przyjemna, nic nie ciągnie i nie ma oporów. Przy prędkościach 100+ km/h czuć już jak powietrze ciągnie daszkiem i kaskiem do tyłu. Podczas jazdy na stojąco wyszło też jak mocno wydajna jest wentylacja w tym kasku. Nadmuch ze szczęki czułem na policzkach. Nadmuch z górnych wlotów na czubku głowy. Rany, ale to dmucha. W porównaniu do tego to mój stary AGV nie miał w ogóle wentylacji.

Jednak podczas normalnej, wolniejszej jazdy bardzo często jeździłem z uchylonym lekko wizjerem, bo siedząc za tą moją szybą nic mi nie wieje (plusy i minusy

). Boczne podmuch też raczej nie były odczuwalne.
Co do głośności. Tu też jestem zaskoczony na plus. Mam wrażenie że jest minimalnie cichszy od mojego wcześniejszego AGV Compac.
Kask jest naprawdę wygodny. Nic nie uwiera i nie ciśnie. Co by jednak nie mówić to Nolanowskie wykonanie

Oprócz tego pole widzenia. jest na prawdę spore!.
Żeby jednak nie było. Dwie rzeczy mnie podczas jazdy zaczęły lekko denerwować i muszę to skontrolować i ewentualnie poprawić. Pierwsza to mechanizm blendy przeciwsłonecznej. Wygląda tak jakby była za słaba sprężyna tam zamontowana i po zwolnieniu blokady blenda nie zawsze w pełni się chowała i trzeba było jej w tym pomagać. Druga rzecz to pasek. Po dłuższej jeździe lekko uwierał mnie w grdykę. Ale tu to prawie wszystkie kaski bardziej lub mniej mnie tak uwierają. Przyjże się też temu i może da się nieco coś poprawić.
Nie testowałem jazdy z wypiętą szczęką. Jakoś o tym zapomniałem
Generalnie kask polecam. W tych pieniądzach chyba nie znajdzie się porównywalnego modułowego kasku dual sport.