UWAGA UWAGA UWAGA
Uruchomiliśmy zrzutkę dla kolegi Zibic
Zrzutka pod linkiem:
https://zrzutka.pl/yz5grd
Jakby ktoś chciał wspomóc kolegę w trudnych chwilach to będziemy wdzięczni
Naszemu koledze Zibic`owi ukradziono w nocy motocykl w Przesiece.
Proszę o udostęopnianie tej informacji na wszelkich forach, facebookach, instagramach.
W kupie siła a nóż widelec coś pomoże
Jak tylko od Zibic dostanę zdjęcia i szczególowe informacje o motocyklu od razu umieszczę je w poście poniżej
topic7406.html
Uruchomiliśmy zrzutkę dla kolegi Zibic
Zrzutka pod linkiem:
https://zrzutka.pl/yz5grd
Jakby ktoś chciał wspomóc kolegę w trudnych chwilach to będziemy wdzięczni
Naszemu koledze Zibic`owi ukradziono w nocy motocykl w Przesiece.
Proszę o udostęopnianie tej informacji na wszelkich forach, facebookach, instagramach.
W kupie siła a nóż widelec coś pomoże
Jak tylko od Zibic dostanę zdjęcia i szczególowe informacje o motocyklu od razu umieszczę je w poście poniżej
topic7406.html
Ustawienie przedniego koła DL650
-
- AM
Ustawienie przedniego koła DL650
Szanowni Forumowicze.
Po zmianie opon przed sezonem i ponownym założeniu kół okazało się, że po lewej stronie (siedząc na maszynie), coś obciera o tarczę.
Po krótkim śledztwie okazało się że to blaszka na zacisku hamulcowym (na zdjęciu), teraz już niestety zniszczona.
Okazało się też, że koło nie stoi idealnie w osi widelca, jest przesunięte jakieś 2mm właśnie w lewą stronę.
Zaobserwowałem, że jeśli odciągnę goleń maksymalnie na zewnątrz po powierzchni ślizgowej osi, (jakieś 1,5mm) to problem obcierania znika.
Tylko czy można tak odciągnąć lagę ręcznie, skoro sama ustawia się bliżej?
Wtedy powstaje też szczelina pomiędzy dystansem a golenią, czy to normalne?
Z góry dziękuję za podpowiedzi.
Pozdrawiam
Po zmianie opon przed sezonem i ponownym założeniu kół okazało się, że po lewej stronie (siedząc na maszynie), coś obciera o tarczę.
Po krótkim śledztwie okazało się że to blaszka na zacisku hamulcowym (na zdjęciu), teraz już niestety zniszczona.
Okazało się też, że koło nie stoi idealnie w osi widelca, jest przesunięte jakieś 2mm właśnie w lewą stronę.
Zaobserwowałem, że jeśli odciągnę goleń maksymalnie na zewnątrz po powierzchni ślizgowej osi, (jakieś 1,5mm) to problem obcierania znika.
Tylko czy można tak odciągnąć lagę ręcznie, skoro sama ustawia się bliżej?
Wtedy powstaje też szczelina pomiędzy dystansem a golenią, czy to normalne?
Z góry dziękuję za podpowiedzi.
Pozdrawiam
- Załączniki
-
- 20210422_211407.jpg (49.78 KiB) Przejrzano 344 razy
-
- 20210418_192317.jpg (1.36 MiB) Przejrzano 344 razy
Re: Ustawienie przedniego koła DL650
Coś ewidentnie jest nie tak, lagi powinny być dobrze "spięte" z kołem.
Nie wiem, który masz rocznik motocykla ale ze schematu jaki wybrałem (2013) nie widać aby była tam jeszcze jakaś podkładka.
Może łożysko kwalifikuje się do wymiany??
Nie wiem, który masz rocznik motocykla ale ze schematu jaki wybrałem (2013) nie widać aby była tam jeszcze jakaś podkładka.
Może łożysko kwalifikuje się do wymiany??
- lukas76
- A+B+C+D+E+T
- Kontakt:
-
- AM
Panowie i Panie, a czy możecie zobaczyć jak jest u Was i ewentualnie wrzucić zdjęcia?
Bo widziałem drugi taki egzemplarz i też miał taką szparę.
Gdybym dostał potwierdzenie jeszcze od jednego lub dwóch z Was że jest podobnie to problem byłby załatwiony.
Bo widziałem drugi taki egzemplarz i też miał taką szparę.
Gdybym dostał potwierdzenie jeszcze od jednego lub dwóch z Was że jest podobnie to problem byłby załatwiony.
- Old Donkey
- A+B+C
- Załączniki
-
- IMG_6548.JPG (629.99 KiB) Przejrzano 224 razy
-
- IMG_6545.JPG (685.53 KiB) Przejrzano 224 razy
-
- IMG_6544.JPG (1.32 MiB) Przejrzano 224 razy
-
- IMG_6542.JPG (1.24 MiB) Przejrzano 224 razy
A ośka nie jest już wyklepana od dobijania młotkiem tak, że nie wchodzi do końca i nie kasuje luzu na kołnierzu ośki?
Rozumiem, że na lekko doreconej ośce poluzowales śruby zacisków ośki na końcu lag i po zdjęciu motocykla z podstawki zapracowałeś ręcznie zawieszeniem, żeby się ułożyło? Przed zaciśnięciem końców lag na ośce? Tak?
Rozumiem, że na lekko doreconej ośce poluzowales śruby zacisków ośki na końcu lag i po zdjęciu motocykla z podstawki zapracowałeś ręcznie zawieszeniem, żeby się ułożyło? Przed zaciśnięciem końców lag na ośce? Tak?
DL650XAL7
-
- AM
Ośka nie jest zaklepana, bo przy zdjętym kole przechodzi na wylot przez lagę.Bip pisze: ↑26 kwie 2021, 18:56A ośka nie jest już wyklepana od dobijania młotkiem tak, że nie wchodzi do końca i nie kasuje luzu na kołnierzu ośki?
Tak właśnie robiłem, pracowałem zawieszeniem skręconym mocniej i słabiej, różne opcje, z naciśniętym hamulcem i bez niego.
Ale tak jak u kolegi Old Donkey ustawiam lagę i wtedy jest ok. Tarcie znika.
Po prostu myślałem, że laga musi "szczelnie" przylegać do dystansu, a tu jednak nie.
- Ocena: 5.88235%
-
- AM
- Kontakt:
Miałem to samo co autor posta napisał. Trzeba trochę rozszerzyć lagę prawę na bok (kluczem) i nic nie będzie obcierać. POZDRO
-
- AM
- Kontakt:
Zapomniałem dodać że rozciągnąć na nie zakręconych śrubach a jak ustawimy to dokręcić