Ogłoszenie duszpasterskie

Informacje o XV zlocie Suzuki V-strom : topic7844.html

Zapisy : topic7845.html

Są jeszcze wolne miejsca, można się zapisywać
Zbieram resztę kasiorki za zlot, proszę o szybciutkie wpłaty :)
PILNE: Uczestników zbliżającego się zlotu proszę o wpisywanie do listy rozmiaru koszulki wg tabelki z postu: topic7896.html

Kamerka na kask - co polecacie?

Wszystko co może świecić, dzwonić, błyskać, wyświetlać itp..
Wszystko przez co przepływa prąd.
Awatar użytkownika
lukas76
A+B+C+D+E+T

Re: Kamerka na kask - co polecacie?

Post autor: lukas76 »

PiotrEm pisze:
02 cze 2021, 16:07

Zaintrygowała mnie ta SJ4000, co podał @raduch85, niedroga w sumie, może ja też spróbuję...?
Średnia, kiepski balans bieli, rozpiętość tonalna slabiutka
Ocena: 5.88235%

Awatar użytkownika
Old Donkey
A+B+C

Post autor: Old Donkey »

bez "gołpro" to bym się w ogóle nie brał za filmowanie ;) , jak nie masz sprzęta za za pierdyliard pln czy innych quidów z datą produkcji 2021 to w ogóle w drogę nie ruszaj :D

Awatar użytkownika
lukas76
A+B+C+D+E+T

Post autor: lukas76 »

Old Donkey pisze:
02 cze 2021, 20:07
bez "gołpro" to bym się w ogóle nie brał za filmowanie ;) , jak nie masz sprzęta za za pierdyliard pln czy innych quidów z datą produkcji 2021 to w ogóle w drogę nie ruszaj :D
GoPro 3 kupisz za 200 300 zl i da radę
Ocena: 5.88235%

blady2111
A2

Post autor: blady2111 »

Ktos kto mial do czynienia z gimbalem albo ze stabilizacja w najnowszych osmo albo gopro 7,8,9 - nigdy nie zdecyduje sie na inna kamere .. Kark niezle stabilizuje ale tylko na asfalcie. Poza nim, albo inne sporty to porażka. Goprosy maja te wade ze sie wieszaja grzeja itd ale i tak to jedyna kamera ktora cos mozna nagrac i czerpac z tego przyjemnsoc ogladajac to pozniej. Kiedy uzywalem Sony action as15 i full Hd tam a full HD na gopro to zupelnie inne materialy. JEsli ktos nagrywa od czasu do czasu to moze nie warto wydawac tyle siana, ale jesli ktos czerpie z tego przyjemnosc to jednak pozostaje tylko GoPro :P

Awatar użytkownika
Old Donkey
A+B+C

jasne że tak :D
ino za chwilę może powstać go pro plus plus plus :D plus pińcet plus

i te stare gołpro trzeba będzie wyrzucić bo już będą nie dobre ;)

blady2111
A2

Nie mialem nic ponizej 7 -ki. Ale wydaje mi sie ze poza stabilizacja, materiał jest podobnie dobry pewnie w 5, 6, itd. Różnice w 7 , 8 i pewnie w 9 r sa niemalże niezauważalne dla zwykłego uzytkownika. Dochodzą bajery, ktore sie czsami przydaja czasami nie.

Awatar użytkownika
gorghu
A+B+C+D+E
Kontakt:

Post autor: gorghu »

Widzę że gopro obrasta w "religię" jak iphone :lol:

Dobra, żartuję. Jest to marka która faktycznie wyznacza standardy w dziedzinie kamerek sportowych i jest raczej na pierwszym miejscu. Ale w sumie nie każdemu zależy na 4K w 120FPS bo np nawet nie ma takiego TV w domu który to obsłuży i nie wykorzysta w pełni takiej rozdzielczości ;)

A co do stabilizacji obrazu to porównując już same gopro to wolę stabilizację z 3-ki niż z najnowszego. Ta starsza dość ładnie stabilizuje obraz, ale nie do końca, pozostawiając pewne drgania, przez co same ujęcia nie tracą na dynamice. A najnowszy? Stabilnie, równo, nawet jak widać że pojazd telepie niemiłosiernie. Aż nienaturalnie to wygląda i IMHO traci na pewnej dynamice akcji. A przecież to tzw. "action cam" ;)

Grzesiek
DL 650 AK8 Black Mat -->> Super Tenere 1200

Awatar użytkownika
Old Donkey
A+B+C

na pewno lepiej jak kręcisz kamerą dobrej jakości
ale dla mnie to nie jest podstawą interesującego filmu, np. oglądam wiadomości tvp1 z otyłą foką prezenterką to jakość obrazu jest super ino treść nieprzyswajalna

Awatar użytkownika
PiotrEm
A+B+C+D

Post autor: PiotrEm »

gorghu pisze:
02 cze 2021, 21:45
Niezupełnie. Podam przykład z innej beczki. Miałem wywiercić w suficie (lany beton) ze 12 otworów pod relingi oświetleniowe. Potrzebowałem wiertarki z porządnym udarem. No przecież nie kupię makity za 3k żeby wywiercić 12 dziur. Ale boshem za 179 zł (+ piłka nożna w promocji w Obi) nie wywiercę żadnej. Pożyczyłem jakieś cholernie ciężkie hilti z wiertłami sds i wywierciłem precyzyjnie w linii prostej te 12 otworów.

W pewnych zastosowaniach tanie zamienniki nie mają po prostu racji bytu.

DL650XAM020 w kolorze YVB na Au-felgach
Panda ALESSI

Awatar użytkownika
raduch85
A+B

Post autor: raduch85 »

Sjcam ma całkiem niezła linie kamerek action. Sj4000 czy 5000 to dość stara generacja, lecz ja używam jej jako wideorejestratora i sprawdza się super. Można w dobrych pieniążkach wyrwac model kilka generacji wyżej. Na YT są filmiki jak to działa i zapewne porównania do GoPro .
Ps. Wprowadziłem Piotrka w błąd ,ja mam 5000 z wifi i tam już jest pierwsza generacja stabilizacji obrazu.

Dl 1000 xt 2018

Yamaha Diversion 600--> Yamaha FZS600 --> V-Strom 1000XT AL8

Canis
A1

Post autor: Canis »

PiotrEm pisze:
gorghu pisze:
Niezupełnie. Podam przykład z innej beczki. Miałem wywiercić w suficie (lany beton) ze 12 otworów pod relingi oświetleniowe. Potrzebowałem wiertarki z porządnym udarem. No przecież nie kupię makity za 3k żeby wywiercić 12 dziur. Ale boshem za 179 zł (+ piłka nożna w promocji w Obi) nie wywiercę żadnej. Pożyczyłem jakieś cholernie ciężkie hilti z wiertłami sds i wywierciłem precyzyjnie w linii prostej te 12 otworów.

Makietę do tej roboty kupisz za 400-500 pln ale mogłeś tez kupić coś marketowego np Mac alister, parkside za 200 kilka pln i zrobiłbyś dokładnie to samo Obrazek

Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk

blady2111
A2

Old Donkey pisze:
02 cze 2021, 21:49
na pewno lepiej jak kręcisz kamerą dobrej jakości
ale dla mnie to nie jest podstawą interesującego filmu, np. oglądam wiadomości tvp1 z otyłą foką prezenterką to jakość obrazu jest super ino treść nieprzyswajalna
jeblem :D
gorghu pisze:

Dobra, żartuję. Jest to marka która faktycznie wyznacza standardy w dziedzinie kamerek sportowych i jest raczej na pierwszym miejscu. Ale w sumie nie każdemu zależy na 4K w 120FPS bo np nawet nie ma takiego TV w domu który to obsłuży i nie wykorzysta w pełni takiej rozdzielczości ;)

A co do stabilizacji obrazu to porównując już same gopro to wolę stabilizację z 3-ki niż z najnowszego. Ta starsza dość ładnie stabilizuje obraz, ale nie do końca, pozostawiając pewne drgania, przez co same ujęcia nie tracą na dynamice. A najnowszy? Stabilnie, równo, nawet jak widać że pojazd telepie niemiłosiernie. Aż nienaturalnie to wygląda i IMHO traci na pewnej dynamice akcji. A przecież to tzw. "action cam" ;)
Ja nie nagrywam w 4k , przynajmniej nie na motocyklu. Co do stabilizacji , to czesciwoo sie zgodze. Raz nagrywalem z wylaczona i wiekszosc materialu byla dla mnie do wyrzucenia, ale szybkie przeloty lasem nabraly dynamiki :D Teraz wiem ze warto sie zatrzymac i zmienic profil jak szykuje sie dobra akcja :P .... Ale zawsze maszz mozliwosc wyboru i to jest to czxego ja akurat potrzebuje, daje to wieksze mozliwowosci.

Awatar użytkownika
gorghu
A+B+C+D+E
Kontakt:

PiotrEm pisze:
03 cze 2021, 00:03
gorghu pisze:

Widzisz. wziąłeś dobre wiertło i załatwiłeś sprawę. Wiertarka sama nie wierci dziur. Ma tylko oddać moc na wiertło. A to najczęściej jest słabej jakości i się na pierwszym betonie tępi. Bo ludziska kupują drogie wiertarki ale nie inwestują już w lepszej jakości wiertła. I możesz mieć Makitę za 3k pln ale "chińskie" wiertło za kilka zł i nic nie zrobisz. A takim boshem za 179 zł i porządnym wiertłem też byś spokojnie wywiercił dziury. Ale nie o tym jest ten temat ;)

Zadałem pytanko czy ktoś coś wie na temat Drift Ghost XL i dostałem rady "kup gopro". A ja nie chcę wywalać 2k pln na kamerkę którą użyję max 2 razy w roku przez 2 godziny dziennie (bo na tyle max starcza bateria), no chyba że dokupię 4 baterie i będę je wymieniał, albo dalej będę się męczył z kabelkiem zasilającym. Tyle że jak mam się męczyć z kablem zasilającym to jednak pozostanę przy swojej Soocoo.

Grzesiek

wojcimierz
A1

Post autor: wojcimierz »

Jeżeli chcesz koniecznie stabilizacji to wystarczy że kupisz GoPro 5 i użyjesz reelsteady go (a najlepiej GoPro 6) a jeżeli nie to nowa GoPro 4 Black kosztuje na Ali 350 zł. Jakość obrazu nie wiele się różni a już na pewno nie tyle żeby dopłacać 2k a jeżeli jeszcze zamierzasz obrabiać video i kręcić w trybie natywnym to już w ogóle nie widzę sensu dopłacania.

Jeżeli chcesz kręcić bez obróbki żadnej i mieć stabilizację prosto z kamery to wtedy GoPro 7 Black i za ok 1k spokojnie kupisz nawet nieraz nową na jakiś olx lub Ali.

Może się wydawać że ludzie czczą GoPro na za zasadzie albo to albo nic ale jeżeli chcesz dobrej jakości i jesteś w stanie ją zauważyć na filmie to nie ma innej opcji ewentualnie Sony. Chińskie kamerki czy DJI są spoko i za swoją cenę dają ekstra rezultaty ale mimo wszystko to nadal jest półka niżej. Pooglądaj recenzje na YT i jeżeli np akaso Ci wystarczy to nie ma sensu pakować więcej pieniędzy.

kawasaki versys 650 > honda vfr1200x crosstourer

Awatar użytkownika
SimOn!
A+B+C

Post autor: SimOn! »

@gorghu Cieszy mnie Twój problem bo jest dokładnie taki sam jak mój

Też szukam czegoś co mógłbym wozić na kasku jako typowy rejestrator drogowy i co by bateria wytrzymywała faktycznie przez jakiś dłuższy czas. Wcześniej na samym początku miałem właśnie SJ4000 i tak jak pisał Lukas balans bieli kompletnie do kitu brak stabilizacji ogólnie zawsze przepalone niebo, no da się tym kręcić ale jakość dość marna. 2 lata temu kupiłem używaną kamerę Sony as200v, wydałem koło pięciu stówek. Kamera świetnie się wpasowuje na kask bo jest płaska bez tej dodatkowej obudowy jest w zasadzie bryzgoszczelna itp jakość obrazu całkiem całkiem ale nie jest to żyleta. Największa zaleta to oczywiście stabilizacja, ale jednak bateria wystarcza na góra półtorej godziny. W zasadzie nigdy nie wiesz kiedy kamera ci się wyłączyła bo nie usłyszysz z tego delikatnego dźwięku który informują o tym że kamera się wyłącza. Ja sobie z tym radziłem tak, że podglądam co jakiś czas na pilocie zdalnego sterowania (który ma ekranik) czy kamera nagrywa czy nie nagrywa. No ale to i tak jest mega upierdliwa generalnie skończyło się na tym że mam w kurtce na plecach włożonego powerbanka 10000 mAh i kabelek ( nie chcę się przypinać do motocykla). Wkurza mnie to niemiłosiernie bo przed każdym zdjęciem kasku muszę pamiętać żeby włożyć tą maleńką wtyczkę micro USB do gniazdka a ściągając pamiętać żeby ją wcześniej wypiąć. Już nie wspomnę o tym jak "wygodne" jest wpinanie a wtyczki micro-usb totalnie na ślepo mając kamery z boku kasku No i oczywiście założone rękawice bo przecież zapomina się o tym żeby zrobić to wcześniej.
Także generalnie Sony jest gdzieś tam w miarę okej. Aczkolwiek bez kabelka ani rusz, jakość na YouTube chyba też nie za bardzo, no mnie to akurat nie to nie interesuje.
Widziałem też te drifty gosty xl, na Ali (mają oficjalny sklep). Ta powiększona bateria to faktycznie jakieś super sprawa. Odpuściłem jednak bo przeczytałem strasznie dużo opinii że ma koszmarnie słabą jakość obrazu, używanie jej jako rejestrator się nie sprawdza bo ciężko odczytać numer rejestracyjny z filmu.
I oczywiście wiem! Nie pomogłem i też nie mam jak zamontować kamerki na szczęce i dlatego absolutnie nie chce GoPro.

Zdrówko シモン :mrgreen:
Mniejszość Pomarańczowa ;)

Awatar użytkownika
gorghu
A+B+C+D+E
Kontakt:

Ja zaryzykowałem i zamówiłem tego ghosta xl. Zobaczymy jak będzie, ale z filmików na YT nie wygląda to tak źle. Owszem - do wychwalanych pod niebiosa gopro daleko tej kamerce ale kupuję ją z pełna świadomością, bo jednak stawiam na komfort użytkowania.

@SimOn!Jest też wersja Ghost Drift 4K. Ma wbudowaną stabilizację, oraz modułową budowę. Tzn. można odpiąć baterię, w jej miejsce wpiąć powiększoną albo ekran do podglądu nagrań albo moduł GPRS. Tyle że kosztuje już też ponad tysiaka, a sama bateria powiększona utrzymuje kamerkę do ok. 3 godzin. Pod względem działania na bateri to jednak ten XL jest niepokonany.

Grzesiek

Awatar użytkownika
SimOn!
A+B+C

Post autor: SimOn! »

A gdzie zamawiałeś?
No wiem o tej 4K ale podobnie jak Ty stawiam na czas pracy na aku.
No to może i ja się skuszę jak zarekomendujesz albo wręcz "że nie"

Zdrówko シモン :mrgreen:
Mniejszość Pomarańczowa ;)

Awatar użytkownika
gorghu
A+B+C+D+E
Kontakt:

@SimOn!Na polskim sklepie. Realizacja ponoc 4-6 dni. Koszt 600 zł.
Potestuje i zobaczę. Obiecuję zamieścić info oraz jakis filmik przykładowy :)

Grzesiek

Awatar użytkownika
erykszolc
A+B
Kontakt:

Post autor: erykszolc »

Jeśli komuś zależy na najwyższej jakości to niestety pozostaje tylko GoPro :/ Sam miałem te same dylematy i pytania. Skończyłem na GP8 na kierownicy i GP9 + mediamod na kasku. Oczywiście cenowo jest ciut z dupy, ale wszystko zależy czego ktoś oczekuje i co, i przede wszystkim po co chce kręcić :) Jeśli ktoś ma ochotę zobaczyć jak to się sprawuje i obczaić podsumowanie moich testów tej "parki", to może zerknąć tutaj i ewentualnie pytać o szczegóły:

Kiedyś biały DL650 z 2012, teraz DL650 rocznik 2019, czarny i ładny! https://www.youtube.com/seizetheroad

Awatar użytkownika
pbird
A

Post autor: pbird »

Tanie kamerki są w zasadzie rejestratorami samochodowymi, upchanymi w małe, bryzgoszczelne obudowy. Stąd nawet pomimo deklarowanych rozdzielczości obraz z nich jest takiej sobie jakości. Jako rejestrator nadają się jak najbardziej. Do czegoś bardziej ambitnego trzeba niestety wyłożyć więcej $$. Co ciekawe, nadal na Aliexpress można kupić fabrycznie nowe, ale starsze modele GoPro.

Wysłane z mojego EVA-L09 przy użyciu Tapatalka

ODPOWIEDZ

Wróć do „Akcesoria elektryczne i elektroniczne”