UWAGA UWAGA UWAGA

Uruchomiliśmy zrzutkę dla kolegi Zibic
Zrzutka pod linkiem:
https://zrzutka.pl/yz5grd
Jakby ktoś chciał wspomóc kolegę w trudnych chwilach to będziemy wdzięczni

Naszemu koledze Zibic`owi ukradziono w nocy motocykl w Przesiece.
Proszę o udostęopnianie tej informacji na wszelkich forach, facebookach, instagramach.
W kupie siła a nóż widelec coś pomoże
Jak tylko od Zibic dostanę zdjęcia i szczególowe informacje o motocyklu od razu umieszczę je w poście poniżej

topic7406.html

Wężykowanie motocykla przy większej prędkości

Sie popsuło.. I co teraz?
Awatar użytkownika
Smerfciamajda
A+B+C+D

Re: Wężykowanie motocykla przy większej prędkości

Post autor: Smerfciamajda »

Albo amortyzator skrętu.

mrsojer
A2

Post autor: mrsojer »

Smerfciamajda pisze:Bo te opony są fajne, dobrze kleją na suchym i świetnie trzymają na mokrym ale nie nadają się do szybkiej jazdy.
U mnie problem występuje tylko solo z kufrem i pow 150km/h.
Mam tak samo :(

Żeby sprostować i iść w dobrym kierunku w tym temacie nie chodzi o efekt shimmy, bo taki nie występuje. Chodzi o wężykowanie całego motocykla. Kierownica jest spokojną.
Wysłane z mojego SM-G980F przy użyciu Tapatalka

Ocena: 5.88235%

Awatar użytkownika
lukas76
A+B+C+D+E+T
Kontakt:

Post autor: lukas76 »

merc pisze:
23 cze 2021, 09:01
lukas76 pisze:
23 cze 2021, 08:27
Smerfciamajda pisze:
23 cze 2021, 08:18
Bo te opony są fajne, dobrze kleją na suchym i świetnie trzymają na mokrym ale nie nadają się do szybkiej jazdy.
U mnie problem występuje tylko solo z kufrem i pow 150km/h.
Znajomy jeździ w gs 1250 nantych oponach i zapi.... Po 200 na autostradzie i jakoś go nie wozi. Nie wiem czy to tylko wina opon
Przecież wyżej kolega dawidek napisał , że po zmienie opon na stare problem ustąpił.
Więc czyja to wina jak nie opon?
Możliwe, że nieliczni mają z tym problem , ale jednak mają.

Kolega w Dl1000 z 2017 ma takie same opony i jadąc za nim widzę jak go nosi przy większych prędkościach.
Może po prostu do DL nie pasują

Ponowne przyjęcie do Mniejszości Niemieckiej 🤣
BMWał
[media]https://www.dampfbier.de/[/media]

Awatar użytkownika
Smerfciamajda
A+B+C+D

Post autor: Smerfciamajda »

Może.

Ja swoje dojadę do końca a potem będę się zastanawiał.

Może zdążę zmienić moto…

ThePociej
AM

Post autor: ThePociej »

U mnie na DL1000 też Pirelli i też czuć przy większych prędkościach wężykowanie.

I tak jak koledzy wyżej napisali, wężykowanie całego motocykla. Nic się nie dzieje na kierownicy a czuję że motocykl chodzi na boki.

Awatar użytkownika
Centrino
Administrator

Post autor: Centrino »

Ostatnio w 1050XT z kuframi, na drodze klasy S (prędkości nie powiem bo kto wie czy niedługo i za to mandatów nie będzie) też mi motek wężykował.
Jest na fabrycznych oponach

JAWA 350TS -> BMW F650 -> DL650 AK8 -> DL1050XT

Części, akcesoria motocyklowe https://dlmoto.pl/

Awatar użytkownika
PiotrEm
A+B+C

Post autor: PiotrEm »

Każdy patrzy na kufer, niektórzy na dociążenie, inni na prędkość, a szyba czołowa? Wszystkie są podobne, ale może np. taka givi airflow stawia większy opór, niż fabryczna? Przypomina mi się, jak do ybr250 założyłem owiewkę - Vmax wzrósł o 10 i przestało mną targać na boki przy 110. Obejrzyjcie sobie ten filmik, ładnie widać, jak bąbelki torują sobie drogę i jak się zachowują bąbelki różnej wielkości, przewińcie do ok 1'50"

Czarny DL650XT M0 na Au-felgach

Awatar użytkownika
staszek_s
A+B+C+D+E

Post autor: staszek_s »

Ostatnio na autostradzie pociągnąłem do 165, mam kappę airstream i 58 litrów kufra z tylu. Nic wielkiego się nie działo, szedł w miarę spokojnie. Mimo to uważam, ze przyjemna jazda DL’em się kończy gdzieś około 140, bez znaczenia 650 czy 1000.

Yamaha Virago 535 > DL 650 AL5 > DL 1000 L9 > R1200GS

Awatar użytkownika
lukas76
A+B+C+D+E+T
Kontakt:

staszek_s pisze:
26 cze 2021, 12:23
Ostatnio na autostradzie pociągnąłem do 165, mam kappę airstream i 58 litrów kufra z tylu. Nic wielkiego się nie działo, szedł w miarę spokojnie. Mimo to uważam, ze przyjemna jazda DL’em się kończy gdzieś około 140, bez znaczenia 650 czy 1000.
To dziwne co piszesz bo ogólnie przyjęło się że 1000 to stabilny motocykl i prędkości ponad 140 nie są dla niego żadnym problemem, nawet podczas wiatrów bocznych, dl 650 faktycznie przy 140 rzucało nim niemiłosiernie przy wietrze bocznym

BMWał

Awatar użytkownika
staszek_s
A+B+C+D+E

Wg mnie nie ma wielkich różnic w geometrii wiec dlaczego miałby się inaczej zachowywać? Pewnie ze sie da jechać ale ja chyba za stary jestem Dużo zależy od wiatru, jak zawiewa lekko z boku to szarpie bardziej, jak są ekrany przy drodze to tez chyba bardziej.
Ocena: 11.76471%

Awatar użytkownika
lukas76
A+B+C+D+E+T
Kontakt:

staszek_s pisze:
26 cze 2021, 16:07
Wg mnie nie ma wielkich różnic w geometrii wiec dlaczego miałby się inaczej zachowywać? Pewnie ze sie da jechać ale ja chyba za stary jestem Obrazek Dużo zależy od wiatru, jak zawiewa lekko z boku to szarpie bardziej, jak są ekrany przy drodze to tez chyba bardziej.
Podstawowa różnica to zawieszenie, które w 1000 jest duuuuużo solidniejsze. w małym jest troszkę lepsze niż w rowerach ;), waga też robi swoje. Przynajmniej tak mówili mi w suzi czechowice, na warsztacie

BMWał

Awatar użytkownika
Old Donkey
A+B+C

Post autor: Old Donkey »

na 650 z 3 kuframi i dużym namiotem da się jechać w 1 osobę po autostradzie 140 i nie przez chwilę ale parę godzin
jak dostaniesz boczny wiatr to się czuje, nie wiem jak na 1000

dla mnie wygodna prędkość na 650 to 125-130, obojętnie z kuframi czy bez

problemem jest tylko spalanie

mrsojer
A2

1000 jest bardzo stabilny z kuframi czy bez do momentu wystąpienia tego wężykowanie nic się nie dzieje. Silny wiatr też nie "chwieje" motocyklem, do wystąpienia tego wężykowania. Której jest bardzo charakterystyczne. Już parę osób po zmianie z Pirelli na inne opony potwierdziło że problem znika.

Ja postanowiłem że zjeżdże je do końca bo żadko poruszam się powyżej 150.

Mam już nastukane od początku sezonu 7500km. Opony straciły trochę bieżnika i jest jakby lepiej, tzn jechałem 160-170 i był spokój. Może jak opony są nowe a bieżnik wysoki na środku opony to sprawia że opona nie jest tak sztywna i wzbudza wężykowanie? Ciężko stwierdzić. Gdybam, ale jest poprawa.

Awatar użytkownika
lukas76
A+B+C+D+E+T
Kontakt:

mrsojer pisze:
26 cze 2021, 19:24
1000 jest bardzo stabilny z kuframi czy bez do momentu wystąpienia tego wężykowanie nic się nie dzieje. Silny wiatr też nie "chwieje" motocyklem, do wystąpienia tego wężykowania. Której jest bardzo charakterystyczne. Już parę osób po zmianie z Pirelli na inne opony potwierdziło że problem znika.

Ja postanowiłem że zjeżdże je do końca bo żadko poruszam się powyżej 150.

Mam już nastukane od początku sezonu 7500km. Opony straciły trochę bieżnika i jest jakby lepiej, tzn jechałem 160-170 i był spokój. Może jak opony są nowe a bieżnik wysoki na środku opony to sprawia że opona nie jest tak sztywna i wzbudza wężykowanie? Ciężko stwierdzić. Gdybam, ale jest poprawa.

Tak samo miałem na metzelerach tourencach nextach, na początku wężykowały a potem spokój

BMWał

Awatar użytkownika
staszek_s
A+B+C+D+E

Wężykowanie motocykla przy większej prędkości

lukas76 pisze:Podstawowa różnica to zawieszenie, które w 1000 jest duuuuużo solidniejsze.
Jest na pewno dużo lepsze i to się przekłada na stabilność jazdy w przeciążeniach, np dohamowanie przed zakrętem. Przy dużych prędkościach znaczenie ma aerodynamika a ta jest podobnie kiepska, to nie są maszyny projektowane do jazdy 200 na godzinę, do tego duży kanciasty kufer, wysoka szyba, stosunkowo wysoki środek ciężkości.

Mariomoto
A1

Post autor: Mariomoto »

Ja z przodu mam Pirelli scorion trial 2. Z tyłu zaś Bridgestone battle wing już na wykończeniu. I właśnie myślałem żeby zmienić na Pirelli do kompletu ale teraz mam wątpliwości. Jak kupiłem motor to też miałem problem z wężykowaniem tak ponad 140/h. Ale wtedy chyba ciśnienie było za niskie bo dopompowalem i jeszcze w miedzu czasie zmieniłem szybę na airflow. Co wg mnie znacznie poprawiło komfort przy dużych prędkościach. I teraz już motor nie zachowuje się nerwowo przy przelotach autostradowych. Ale teraz nie wiem na ile to była sprawa ciśnienie a na ile szyby.
Ale jak słusznie ktoś zauważył te motory nie są do pobijania prędkości. W porównaniu do mojego poprzedniego fzs 1000 gdzie 200/h na niemieckiej autostradzie nie stanowiło najmniejszego problemu. To tu już od 160 mam wrażenie że zaczyna się walka o zycie😜
Ale jest plus takiej sytuacji trzeba omijać autostrady.
A tak przy okazji to jakie opony polecacie które nie wezykuja?

Dl1000-2014

mrsojer
A2

Ktoś tu wyżej pisał że przesiadł się z Pirelli scorpion Trail 3 na Continental TrailAttack3 i jest bardzo zadowolony. Wężykowanie ustało. Cieszą się bardzo dobrą opinią. Są droższe w zakupie. Rozważałem je ale cenowo wygrało Pirelli. Teraz trochę żałuję. Następne właśnie takie kupię.

Pirelli Scorpion Trail 3 świetnie trzymają. Niestety mają jeszcze jedna wadę. Od nowości przejechałem 7500km i przednia opona jest już wyząbkowana. Nie miały lekko. Z pełnym obładowaniem objechałem Alpy. Ciśnienie było książkowe. Być może ciasne nawroty w Dolomitach i na Stelvio oraz późne hamowanie w zakręcie to spowodowały. Ale oponki są domknietę po dwóch stronach więc poczucie bezpieczeństwa na nich jest.

Awatar użytkownika
Old Donkey
A+B+C

Post autor: Old Donkey »

Mariomoto pisze:
27 cze 2021, 11:29
A tak przy okazji to jakie opony polecacie które nie wezykuja?
A41 ?
post45497.html?hilit=battlax#p45497

Awatar użytkownika
Voyager
A+B

Post autor: Voyager »

staszek_s pisze:
26 cze 2021, 12:23
Mam identyczne odczucia. Lepsze zawieszenie 1000 według mnie nie wpływa na komfort jazdy pow. 140 km/h.

Romet Kadet -> Romet Ogar 200 -> Junak 901 -> Honda Varadero 125 -> Suzuki V-Strom DL650XT L8 -> Suzuki V-Strom DL650XT M0

m@niek
AM

Post autor: m@niek »

Mam ten sam problem po zmianie opon na Pirelli Scorpio, powyżej 120 km nie da się jeździć.

ODPOWIEDZ

Wróć do „Usterki i Awarie”