UWAGA UWAGA UWAGA

Uruchomiliśmy zrzutkę dla kolegi Zibic
Zrzutka pod linkiem:
https://zrzutka.pl/yz5grd
Jakby ktoś chciał wspomóc kolegę w trudnych chwilach to będziemy wdzięczni

Naszemu koledze Zibic`owi ukradziono w nocy motocykl w Przesiece.
Proszę o udostęopnianie tej informacji na wszelkich forach, facebookach, instagramach.
W kupie siła a nóż widelec coś pomoże
Jak tylko od Zibic dostanę zdjęcia i szczególowe informacje o motocyklu od razu umieszczę je w poście poniżej

topic7406.html

Klocki hamulcowe

Wszystko co jest związane z mechaniką motocykla
Gerth
A1

Klocki hamulcowe

Post autor: Gerth »

Cześć!
Po przeanalizowaniu swoich klocków stwierdzam że nadszedł czas na zmianę. I tutaj prośba do Was jako że jestem laikiem w tym temacie. Co polecacie? Po przeczytaniu paru starych tematów mam jeszcze większy mętlik w głowie niż przed :D Chodzi mi o klocki które będą sprawdzać się w swojej roli , wytrzymają parę tyś km oraz nie zniszczą za bardzo tarczy . :?

Tags:

Awatar użytkownika
biblo
A+B+C

Re: Klocki hamulcowe

Post autor: biblo »

Jak miałem V-Stroma, to klocki wymieniał mi Michał Szrama i nawet nie wiem, jakie zakładał :)

Natomiast odkąd jeżdżę Tigerem, to bardziej zainteresowałem się tematem i za radą wielu, wielu ludzi stosuję klocki EBC HH. Mają wysokie notowania, a skuteczność hamowania jest świetna.

Pozdrawiam,
Jacek

Bo przecież najważniejsze są widoki... 8-)

Awatar użytkownika
Mati!
A

Post autor: Mati! »

Ja z tylu zalozylem organiczne. Z przodu jak sie skoncza tez takie zaloze. Sa miekkie wiec tarcza nie cierpi. Wybralem klocki "Brenta".

Wysłane z mojego GT-I9300 przy użyciu Tapatalka

DL650K7 -> Hayabusa K6 ->DL650AM2

Gerth
A1

Poczytałem trochę o tych EBC HH i faktycznie mają dobrą opinię , coś wydaje mi się że na nie się zdecyduje :)

Awatar użytkownika
Centrino
Administrator

Post autor: Centrino »

A te EBC to są twarde czy miękkie??

JAWA 350TS -> BMW F650 -> DL650 AK8 -> DL1050XT

Części, akcesoria motocyklowe https://dlmoto.pl/

Awatar użytkownika
biblo
A+B+C

Post autor: biblo »

Bladego pojęcia nie mam ;)

Pozdrawiam,
Jacek

Bo przecież najważniejsze są widoki... 8-)

Awatar użytkownika
novy
A+B

Post autor: novy »

Mnie ostatnio skończyły się klocki na tyle i postanowiłem zaryzykować i wymieniłem na tanie BRENTA. Powiem szczerze że nie widzę większej różnicy między NISSINAMI które miałem. Być może szybciej się zużyją ale tego jeszcze nie stwierdziłem.

DL650 K5 Blue

Awatar użytkownika
SimOn!
A+B+C

Post autor: SimOn! »

Mati! pisze:Ja z tylu zalozylem organiczne. Z przodu jak sie skoncza tez takie zaloze. Sa miekkie wiec tarcza nie cierpi. Wybralem klocki "Brenta".

Organiczne klocki do DLa na przód to moim zdaniem zły pomysł. To jest ciężki motocykl, jeździ się często w sportowym stylu. Klocki tzw. sintermetalowe (twarde) nie "spuchną" Ci przy częstym i mocnym hamowaniu tak jak organiczne. Ale wiadomo, że każdy zrobi jak uważa 8-)
Gerth pisze:Cześć!
Po przeanalizowaniu swoich klocków stwierdzam że nadszedł czas na zmianę. I tutaj prośba do Was jako że jestem laikiem w tym temacie. Co polecacie? Po przeczytaniu paru starych tematów mam jeszcze większy mętlik w głowie niż przed :D Chodzi mi o klocki które będą sprawdzać się w swojej roli , wytrzymają parę tyś km oraz nie zniszczą za bardzo tarczy . :?
Ja bym wziął jakieś markowe sintermetalowe, niekoniecznie muszą być EBC, Nissina itp. zobacz np. TRW Lucas są trochę tańsze.

Zdrówko シモン :mrgreen:
Mniejszość Pomarańczowo Japońska ;)

Awatar użytkownika
Mati!
A

Ano, styl jazdy nie jest bez znaczenia. Z przodu mam jeszcze niezniszczalne tokico chyba wlasnie sintermetalowe, sa wystarczajace jak na moje potrzeby, ale w awaryjnych sytuacjach jest i tak slabo i mozna sie spocic. Czy w awaryjnych sytuacjach kiedy na krotkim odcinku trzeba wyhamowac do zera sintermetalowe lepiej sie sprawdza od odgarnicznych?

Awatar użytkownika
SimOn!
A+B+C

Mati! pisze:Ano, styl jazdy nie jest bez znaczenia. Z przodu mam jeszcze niezniszczalne tokico chyba wlasnie sintermetalowe, sa wystarczajace jak na moje potrzeby, ale w awaryjnych sytuacjach jest i tak slabo i mozna sie spocic. Czy w awaryjnych sytuacjach kiedy na krotkim odcinku trzeba wyhamowac do zera sintermetalowe lepiej sie sprawdza od odgarnicznych?

Powinny :) ale nie oczekuj jakiegoś cudownego ogromnego wzrostu siły hamowania ;)

Awatar użytkownika
MaciejM
A2

Post autor: MaciejM »

U siebie mam założone klocki naszego producenta Makland. Zrobiłem już na nich ok. 12.000 km. Sprawdziły się w górach, m.in. w Rumunii. Nie zauważyłem jakiejś różnicy w jakości hamowania (in minus) w porównaniu do poprzednich klocków (TRW z przodu i EBC HH z tyłu). A cena całkiem socjalna.

Edit::
Poprawiony link. Teraz działa.
Ostatnio zmieniony 10 paź 2016, 17:01 przez MaciejM, łącznie zmieniany 1 raz.

Awatar użytkownika
novy
A+B

Post autor: novy »

Maciej popraw link - bo jest 404

DL650 K5 Blue

Gerth
A1

Faktycznie Maciej cena tych klocków jest aż zadziwiająca 24zł za komplet :shock: , czy po 12 tyś km zostało coś okładziny ?

Awatar użytkownika
Mati!
A

Hehe, tanie nie musi znaczyc tandetne. Wiekszosc wymienionych klockow to etykieta, a za to sie placi

Awatar użytkownika
MaciejM
A2

Post autor: MaciejM »

Gerth pisze:Faktycznie Maciej cena tych klocków jest aż zadziwiająca 24zł za komplet :shock: , czy po 12 tyś km zostało coś okładziny ?
Właśnie jestem w trakcie testowania co szybciej znika - tarcza czy klocki? :D
Zostało bardzo dużo okładziny. Zadziwiająco dużo.
Żeby nie być gołymsłownym:
Załączniki
WP_20161010_21_01_49_Pro_LI (1536 x 864).jpg

Awatar użytkownika
SimOn!
A+B+C

A ile tarczy zjadło? :lol:
Ktoś mam wrażenie już mi kiedyś o tych klockach mówił i też zachwalał. Hmm... ciekawe.
Ocena: 5.88235%

moto_makland
AM
Kontakt:

Post autor: moto_makland »

Witam.
MaciejM sciągnął mnie tutaj z forum BMW ;) Jak widać po loginie reprezentuję polskiego producenta klocków hamulcowych MAKLAND. Dla przypomnienia strona http://www.moto.makland.com.pl. Tyle tytułem wstępu ;)
Mati! pisze:Ano, styl jazdy nie jest bez znaczenia. Z przodu mam jeszcze niezniszczalne tokico chyba wlasnie sintermetalowe, sa wystarczajace jak na moje potrzeby, ale w awaryjnych sytuacjach jest i tak slabo i mozna sie spocic. Czy w awaryjnych sytuacjach kiedy na krotkim odcinku trzeba wyhamowac do zera sintermetalowe lepiej sie sprawdza od odgarnicznych?
To zależy. Jeśli jest to hamowanie kolejne w krótkim czasie (rozgrzane klocki) to sintery powinny być lepsze. Jednak kiedy jest to hamowanie na zimnych klockach to może być tak samo jak w organicznych, a niekiedy nawet gorzej.

Centrino pisze:A te EBC to są twarde czy miękkie??
Klocki HH (spiekane, sinterowe) to klocki twarde (uśredniając), natomiast do klocków miękkich zaliczyć można klocki organiczne.

SimOn! pisze:
Mati! pisze:Ja z tylu zalozylem organiczne. Z przodu jak sie skoncza tez takie zaloze. Sa miekkie wiec tarcza nie cierpi. Wybralem klocki "Brenta".
Organiczne klocki do DLa na przód to moim zdaniem zły pomysł. To jest ciężki motocykl, jeździ się często w sportowym stylu. Klocki tzw. sintermetalowe (twarde) nie "spuchną" Ci przy częstym i mocnym hamowaniu tak jak organiczne. Ale wiadomo, że każdy zrobi jak uważa 8-)

To jest klucz do doboru klocków. Styl jazdy. Im bardziej turystycznie tym bardziej w stronę organicznych.

Pozdrawiam
Irek

Będziemy:
04.03.2018 Oldtimer Bazar WROCŁAW
Zapraszamy!

http://www.moto.makland.com.pl
Allegro

Awatar użytkownika
Centrino
Administrator

Post autor: Centrino »

O właśnie o to mi chodziło, twarde zjadają dość szybko tarcze. I teraz kwestia czy lepiej zjeść tarczę czy może lepiej kupić miększe i dać jej dłużej pożyć.

JAWA 350TS -> BMW F650 -> DL650 AK8 -> DL1050XT

Części, akcesoria motocyklowe https://dlmoto.pl/

Awatar użytkownika
malutki
A1
Kontakt:

Post autor: malutki »

Tarcza jest o niebo droższa niż klocki więc wybór jest prosty - miękkie klocki :)

Awatar użytkownika
Mati!
A

Moto makland czyli wychodzi na to ze zwieksze skutecznosc hamowania zakladajac organiczne do przodu jesli w krotkim czasie mam zatrzymac moto na zimnyvh klockach?

ODPOWIEDZ

Wróć do „Warsztat mechaniczny”