UWAGA UWAGA UWAGA

Uruchomiliśmy zrzutkę dla kolegi Zibic
Zrzutka pod linkiem:
https://zrzutka.pl/yz5grd
Jakby ktoś chciał wspomóc kolegę w trudnych chwilach to będziemy wdzięczni

Naszemu koledze Zibic`owi ukradziono w nocy motocykl w Przesiece.
Proszę o udostęopnianie tej informacji na wszelkich forach, facebookach, instagramach.
W kupie siła a nóż widelec coś pomoże
Jak tylko od Zibic dostanę zdjęcia i szczególowe informacje o motocyklu od razu umieszczę je w poście poniżej

topic7406.html

jaki olej do silnika?

Wszystko co jest związane z mechaniką motocykla
Awatar użytkownika
KIERAS
A2

jaki olej do silnika?

Post autor: KIERAS »

Pany jaki olej lejecie do waszych motorów. patrzyłem na allegro i MOTULI 10W40 jest kilka rodzajów. jaki polecili byście do mojego 1000 ca z 2004 roku?

Suzuki DL 1000 K4

Tags:

Awatar użytkownika
Antyks
Administrator
Kontakt:

Re: jaki olej do silnika?

Post autor: Antyks »

Motul 5100 10W40 - półsyntetyk - chyba on był fabrycznie lany do tego motocykla.

Awatar użytkownika
gorghu
A+B+C+D+E
Kontakt:

Post autor: gorghu »

Ten sam mam zalany. Ten poradzili mi w serwisie Suzuki i nim zalali. Generalnie nie narzekam (jak na razie) więc będę go lał dalej. :)

Grzesiek
DL 650 AK8 Black Mat -->> Super Tenere 1200

Awatar użytkownika
KIERAS
A2

Post autor: KIERAS »

No to taki kupie w takim razie.

Suzuki DL 1000 K4

Fryderyk
A1

Post autor: Fryderyk »

Z ciekawości zapytałem w zeszłym roku w dziale serwisowym SMP, jaki olej fabrycznie lany jest do małego DL-a. Dowiedziałem się, że Shell Advance 4T Ultra 10W-40. To tak, jakby ktoś był zainteresowany.

I jeszcze jedna kwestia, bo znowu pojawia się temat półsyntetyków, pełnych syntetyków itd. Nomenklatura z tym związana jest wbrew pozorom mocno płynna. Zacytuję to, co napisałem jakiś czas tamu na "starym" forum:

"Shell Advance Ultra u nas sprzedawany jako syntetyk w Niemczech już nie jest tak określany. Zgodnie z ichnim podejściem olejem syntetycznym może być wyłącznie taki, którego bazę stanowią poli-alfa olefiny (POA) lub estry. Tymczasem obecnie Shell Advance Ultra produkowany jest na bazie pochodzącej z procesów hydrocrackingu, o ile mi wiadomo. Fakt, że początkowo był to olej syntetyczny (baza POA, o ile pamiętam), niemniej w późniejszym okresie w wyniku udoskonalenia technologii hydrocrackingu Shell zaczął ją stosować w tych olejach, bo jest tańsza".

Awatar użytkownika
SimOn!
A+B+C

Post autor: SimOn! »

Fryderyk pisze:Z ciekawości zapytałem w zeszłym roku w dziale serwisowym SMP, jaki olej fabrycznie lany jest do małego DL-a. Dowiedziałem się, że Shell Advance 4T Ultra 10W-40. To tak, jakby ktoś był zainteresowany.
Który notabene jest dwa razy droższy od estrowego Motula hehe :lol:

Zdrówko シモン :mrgreen:
Mniejszość Pomarańczowo Japońska ;)

prebenny
A+B+C

Post autor: prebenny »

Ja do swojego małego myślałem żeby zalać Fuchsa Silkolene pro 4 10w40 http://olejefuchs.pl/fuchs-silkolene-pr ... -1ltr.html
albo Valvoline Synpower http://zmienolej.pl/pl/oleje-motocyklow ... t-10w40-1l
Motul 7100 nie wygląda źle ale ma niską lepkość w 100st (13.5) w porównaniu do valvo (14.5) i fuchsa (15.3).

Niestety w serwisie powiedzieli wprost, że w przypadku problemów z silnikiem mogą nie uznać przez to gwarancji więc zostaje shell :/
Chociaż w sumie mógłbym do producenta napisać zapytanie ale wątpię żeby coś to zmieniło.

null

Fryderyk
A1

Post autor: Fryderyk »

prebenny pisze:Niestety w serwisie powiedzieli wprost, że w przypadku problemów z silnikiem mogą nie uznać przez to gwarancji
Ale przez co? Przez zastosowanie innego oleju niż Shell? Przecież w instrukcji masz wyraźnie podane wymagania dotyczące oleju silnikowego do motocykla i nigdzie nie jest napisane, że ma to być olej marki Shell. Masz wymagania dotyczące klas lepkości i jakości stosowanego oleju i tyle. Nie rozumiem, dlaczego ktokolwiek miałby odmówić Ci naprawy gwarancyjnej z powodu oleju marki innej niż stosowana przez producenta w fabryce. Na tej samej zasadzie mogliby nie uznać Ci gwarancji, bo zamontowałeś żarówki Boscha a nie Osrama czy odwrotnie...

Awatar użytkownika
SimOn!
A+B+C

prebenny pisze:Niestety w serwisie powiedzieli wprost, że w przypadku problemów z silnikiem mogą nie uznać przez to gwarancji więc zostaje shell :/
Chociaż w sumie mógłbym do producenta napisać zapytanie ale wątpię żeby coś to zmieniło.
Jak będą mieli "zły humor" to i tak odmówią uznania gwarancji i usłyszysz "jak Pan się nie zgadza to pozostaje droga sądowa" :twisted:
Nie ma co kombinować, lej co serwis daje i już, no chyba że moto chcesz trzymać przez 30 lat albo z przebiegiem idziesz na rekord :lol: No i jeździć, jeździć a nie sztuczne problemy generować :mrgreen:

prebenny
A+B+C

Zasadniczo V-strom pewnie zostanie na dłużej więc mimo wszystko wolałbym zalać coś sensownego a nie shella.
Ale jak ma to 'podnieść ryzyko' zlania mnie na gwarancji to ja takiego ryzyka nie podejmuję ;)

null

motokras
A2

Post autor: motokras »

Fryderyk pisze:
prebenny pisze:Niestety w serwisie powiedzieli wprost, że w przypadku problemów z silnikiem mogą nie uznać przez to gwarancji
Ale przez co? Przez zastosowanie innego oleju niż Shell? Przecież w instrukcji masz wyraźnie podane wymagania dotyczące oleju silnikowego do motocykla i nigdzie nie jest napisane, że ma to być olej marki Shell. Masz wymagania dotyczące klas lepkości i jakości stosowanego oleju i tyle. Nie rozumiem, dlaczego ktokolwiek miałby odmówić Ci naprawy gwarancyjnej z powodu oleju marki innej niż stosowana przez producenta w fabryce. Na tej samej zasadzie mogliby nie uznać Ci gwarancji, bo zamontowałeś żarówki Boscha a nie Osrama czy odwrotnie...
tu nie chodzi o markę a o źródło pochodzenia wlewanego oleju... poczytaj o najczęściej podrabianych olejach... ja mam czyste sumienie wlewając olej bo mam fakturę zakupu jak nie od SMP to od importera na Polskę... a wybór należy do właściciela / użytkownia moto...

prebenny
A+B+C

Co do podrabianych olejów - absolutnie zgadzam się, że jest to problem.

Z drugiej strony mi nie chodzi o zakup 'byle taniej' tylko 'byle lepiej' i jak kupuje olej to raczej od 'autoryzowanych' dystrybutorów, których można zawsze znaleźc na strone producenta - choćby Valvoline ;)

null

prebenny
A+B+C

I dla jasności odpowiedź Pana z Suzuki Motor Polska:
Zastosowanie oleju innego producenta nie niesie żadnych reperkusji

istotna jest klasa jakościowa i lepkościowa oleju

Z poważaniem
Podpytałem jeszcze dla 100% pewności czy te 2 oleje co sobie wcześniej 'wytypowałem' są 'prawidłowe' (ale to raczej z kategorii tzw. 'dupochronu' - tego nigdy za mało :P ).

null

prebenny
A+B+C

Taka aktualizacja - Pan z Suzuki Polska potwierdził, że i Fuchs i Valvo spełniają normy dla DL650 więc w razie co mam podkładkę :)

null

scyzor_2007
A+B

Post autor: scyzor_2007 »

prebenny pisze:Ja do swojego małego myślałem żeby zalać Fuchsa Silkolene pro 4 10w40 http://olejefuchs.pl/fuchs-silkolene-pr ... -1ltr.html
albo Valvoline Synpower http://zmienolej.pl/pl/oleje-motocyklow ... t-10w40-1l
Motul 7100 nie wygląda źle ale ma niską lepkość w 100st (13.5) w porównaniu do valvo (14.5) i fuchsa (15.3).

Niestety w serwisie powiedzieli wprost, że w przypadku problemów z silnikiem mogą nie uznać przez to gwarancji więc zostaje shell :/
Silkolene zalewam od kilku sezonów w żony motocyklu Honda CBR600 i jest ok , teraz zaleje do swojego -przebieg 5500 km . DO DL 1000 lałem Agipa 10W50

prebenny
A+B+C

Ja w mojej 650 zostanę przy 10w40 przynajmniej na początku. Nie planuję wycieczki po Afryce żeby jeździć w temperaturach +40 a Fuchs i tak ma wysoką lepkość w 100st - 15.3. Dla porównania Motul 7100 ma ledwo 13.5.

Co ciekawe (choć nie jestem do końca pewien) ale Motul jest raczej na granicy 'energooszczędności'. Producent nie podaje HTHS ('lepkość wysokotemperaturowa' w 150st) ale porównując do olejów samochodowych to olej, który aktualnie mam w samochodzie 0w40 ma lepkosć w 100st też 13.5 i HTHS 3.5 czyli dosłownie na granicy (HTHS ponizej 3.5 jest energooszczędny a powyżej 'zwykły'). Oczywiście zastosowałem tu bardzo duże uproszczenie porównując olej samochodowy z motocyklowym, bo jednak jest spora różnica w indeksie lepkości (samochodowy 180 - motul 154) więc motul będzie się zachowywał 'mniej stabilnie' (w sensie lepkości).

Jakby kogoś interesowało:
http://www.specol.com.pl/main/produkt/689.html
https://s3-eu-west-1.amazonaws.com/motu ... 1490017582

null

Awatar użytkownika
SebaR
A1

Post autor: SebaR »

Ja planuje Shell Advance 4T Ultra 15W50. Suza z 2014 i 11K przebiegu.

prebenny
A+B+C

Zastanawiam się tylko po co w50 skoro producent podaje w40? W Polsce nie masz takich upałów jak w Hiszpanii ;)

null

Awatar użytkownika
SebaR
A1

Post autor: SebaR »

Cena praktycznie ta sama, (Shell Advance 4T Ultra 15W50 i Shell Advance 4T Ultra 10W40)
A jak może być lepszy, i ot jest pytanie czy będzie lepszy?

Awatar użytkownika
SimOn!
A+B+C

Re: RE: Re: jaki olej do silnika?

SebaR pisze:Cena praktycznie ta sama, (Shell Advance 4T Ultra 15W50 i Shell Advance 4T Ultra 10W40)
A jak może być lepszy, i ot jest pytanie czy będzie lepszy?
Lepszy jest taki jak zaleca producent. To nie działa tak, że jak wlejesz 10Wpincet to będzie najlepszy.Obrazek

Wysłane z mojego SM-G900F przy użyciu Tapatalka

ODPOWIEDZ

Wróć do „Warsztat mechaniczny”