UWAGA UWAGA UWAGA
Uruchomiliśmy zrzutkę dla kolegi Zibic
Zrzutka pod linkiem:
https://zrzutka.pl/yz5grd
Jakby ktoś chciał wspomóc kolegę w trudnych chwilach to będziemy wdzięczni
Naszemu koledze Zibic`owi ukradziono w nocy motocykl w Przesiece.
Proszę o udostęopnianie tej informacji na wszelkich forach, facebookach, instagramach.
W kupie siła a nóż widelec coś pomoże
Jak tylko od Zibic dostanę zdjęcia i szczególowe informacje o motocyklu od razu umieszczę je w poście poniżej
topic7406.html
Uruchomiliśmy zrzutkę dla kolegi Zibic
Zrzutka pod linkiem:
https://zrzutka.pl/yz5grd
Jakby ktoś chciał wspomóc kolegę w trudnych chwilach to będziemy wdzięczni
Naszemu koledze Zibic`owi ukradziono w nocy motocykl w Przesiece.
Proszę o udostęopnianie tej informacji na wszelkich forach, facebookach, instagramach.
W kupie siła a nóż widelec coś pomoże
Jak tylko od Zibic dostanę zdjęcia i szczególowe informacje o motocyklu od razu umieszczę je w poście poniżej
topic7406.html
Ustawienie zbierzności przedniego koła.
Ustawienie zbierzności przedniego koła.
Cześć
Kiedyś już gdzieś opisywałem swoją pierwszą kolizję w życiu i już mam motor poskładany i nawet już pośmigałem.
Natomiast chciał bym was zapytać może ktoś coś doradzi lub miał taki przypadek. Mam wrażenie ze coś mi się gdzieś przestawiło na kierownicy.
Chodzi o to ze subiektywnie oceniam ze koło przednie jest w osi motoru natomiast kierownica jest jakby trochę skrzywiona, wraz jak się nie mylę z górną pułkom.
Pamiętam ze dawniej w rowerach brało się przednie koło miedzy nogi i szarpnięciem kierowcy prostowało. Jak to wygląda w motocyklach?. Skrzywienie na kierownicy takie do max 1-2cm.
Zauważyłem też ze motor ściąga mi na prawo, jutro to sprawdzę ponownie bo jak na razie to sporo wiatru mi z opon ubyło.
Mozę jakieś inne sposoby sprawdzenia czy wszytko z moto w porządku?
Zdjęcie podglądowe z archiwum jeszcze przed wypadkiem.
Kiedyś już gdzieś opisywałem swoją pierwszą kolizję w życiu i już mam motor poskładany i nawet już pośmigałem.
Natomiast chciał bym was zapytać może ktoś coś doradzi lub miał taki przypadek. Mam wrażenie ze coś mi się gdzieś przestawiło na kierownicy.
Chodzi o to ze subiektywnie oceniam ze koło przednie jest w osi motoru natomiast kierownica jest jakby trochę skrzywiona, wraz jak się nie mylę z górną pułkom.
Pamiętam ze dawniej w rowerach brało się przednie koło miedzy nogi i szarpnięciem kierowcy prostowało. Jak to wygląda w motocyklach?. Skrzywienie na kierownicy takie do max 1-2cm.
Zauważyłem też ze motor ściąga mi na prawo, jutro to sprawdzę ponownie bo jak na razie to sporo wiatru mi z opon ubyło.
Mozę jakieś inne sposoby sprawdzenia czy wszytko z moto w porządku?
Zdjęcie podglądowe z archiwum jeszcze przed wypadkiem.
- Załączniki
-
- kier.jpg (894.63 KiB) Przejrzano 210 razy
DL 650 xt 2016r.
Re: Ustawienie zbierzności przedniego koła.
A kto Tobie to składał ?
Półki proste ?
Półki proste ?
DL 650 AK7, DRZ 400S - http://www.gcstuning.pl
Z tego co piszesz, to zwróciłbym uwagę nie tyle na zbierzność, ile na zbieżność...

Andrzej
Honda CBF500 > Yamaha XJ6 Diversion F > DL650A C7
Honda CBF500 > Yamaha XJ6 Diversion F > DL650A C7
Niestety w motocyklu przedni widelec jest inaczej zbudowany ni, w rowerze. Tutaj na skrzywienie kierownicy będzie miała wpływ sama kierownica jak i półki: dolna i górna. Mało tego stawiam na to, że sam nie będziesz w stanie sprawdzić czy są proste.
Co do ściągania to może to być witr, nierówność drogi, krzywe lagi bądź też półki a nawet krzywe koło.
Co do ściągania to może to być witr, nierówność drogi, krzywe lagi bądź też półki a nawet krzywe koło.
Mi w YBR250 udało się skorygować dryfowanie w tenże sposób, czyli kontrując koło o murek uderzyłem w manetkę, najpierw lekko, po jeździe próbnej i braku rezultatu poprawiłem mocniej i pomogło 
Zdecydowałem się na tę metodę naprawy, bo zaczęła lekko dryfować właśnie po miękkiej glebie.
Ale YBRka była prawie jak rower, a na pewno delikatniejsza niż v-strom

Zdecydowałem się na tę metodę naprawy, bo zaczęła lekko dryfować właśnie po miękkiej glebie.
Ale YBRka była prawie jak rower, a na pewno delikatniejsza niż v-strom

Czarny DL650XT M0 na Au-felgach
sporo wczoraj posiedział na internecie czytając podobne tematy.
Wnioskować z nich można ze najlepiej odkręcić, poluzować górne mocowanie i śrubę centralną cokolwiek to jest. Poruszać kierownicą i powinno się to samo ustawić. Po obiedzie spróbuję, może trzeba będzie użyć lekutkiej siły.
Ciekawi mnie jak wygląda skrzywienie pułki?. Górna w vstrom to rodzaj odlew metalowego jak sądzę, dolna aluminium. Uszkodzenie ich wymaga dużej siły. O ile aluminium się podda to już stal wątpię.
Jak tylko znajdę wolną chwilę to idę spróbować i dam znać.
Nie wytrzymałem, 9 dochodzi
.
Rosół się warzy już dobrą godzinę. Wparowałem do garażu, odkręciłem górne mocowanie lag, koło miedzy nogi i słabe szarpniecie. Wszytko się wyrównało również głębokość osadzenia lag. Było tam jakieś minimalne naprężenie i laga od strony strzału letko wciągnęło. Teraz sama się już ustawiła.
Pogoda za oknem piękna, Słonecznie, ja na tabletkach. Na szlak w Pieniny nie ruszyłem, ale małą trasę zrobię.
Ps jak wam zachowuje się ABS, terkocze przy ostrym hamowaniu??.
Wnioskować z nich można ze najlepiej odkręcić, poluzować górne mocowanie i śrubę centralną cokolwiek to jest. Poruszać kierownicą i powinno się to samo ustawić. Po obiedzie spróbuję, może trzeba będzie użyć lekutkiej siły.
Ciekawi mnie jak wygląda skrzywienie pułki?. Górna w vstrom to rodzaj odlew metalowego jak sądzę, dolna aluminium. Uszkodzenie ich wymaga dużej siły. O ile aluminium się podda to już stal wątpię.
Jak tylko znajdę wolną chwilę to idę spróbować i dam znać.
Nie wytrzymałem, 9 dochodzi

Rosół się warzy już dobrą godzinę. Wparowałem do garażu, odkręciłem górne mocowanie lag, koło miedzy nogi i słabe szarpniecie. Wszytko się wyrównało również głębokość osadzenia lag. Było tam jakieś minimalne naprężenie i laga od strony strzału letko wciągnęło. Teraz sama się już ustawiła.
Pogoda za oknem piękna, Słonecznie, ja na tabletkach. Na szlak w Pieniny nie ruszyłem, ale małą trasę zrobię.

Ps jak wam zachowuje się ABS, terkocze przy ostrym hamowaniu??.
DL 650 xt 2016r.
A, faktycznie, trzeba było jeszcze poluzowac półke, chyba czytalismy te same poradniki 

Czuć na klamce czy tam na dźwigni hamulca nożnego.
DL 650 AK7, DRZ 400S - http://www.gcstuning.pl
No właśnie ja tego wogule nie czuję. Nie słychać nić, nic nie terkocze. Raz musiałem hamować awaryjnie jak mi babka na pasach weszła i nić.
Można to jakoś sprawdzić, bez ryzyka napraw

DL 650 xt 2016r.
Zacznij od przetestowania tylnego hamulca, tam ABS włącza się dużo szybciej. Słychać jak stuka. Jak już będziesz wiedział, czego się spodziewać, to zrobisz to samo z przednim. Jak polecam rozglądanie się na boki podczas jazdy po mieście. I jak nagle zobaczysz przed sobą zderzak samochodu, który zatrzymuje się na światłach, to zapewniam Cię, że użyjesz ABSu tak, jak jego wynalazca miał na myśli 

Dzięki wielkie. Dokładnie tak zrobiłem wyjeżdżając z domu i czułem to pulsowanie na tylnym hamulcu. Wcześniej zerknąłem jeszcze na bezpieczniki.PiotrEm pisze: ↑17 paź 2021, 13:39Zacznij od przetestowania tylnego hamulca, tam ABS włącza się dużo szybciej. Słychać jak stuka. Jak już będziesz wiedział, czego się spodziewać, to zrobisz to samo z przednim. Jak polecam rozglądanie się na boki podczas jazdy po mieście. I jak nagle zobaczysz przed sobą zderzak samochodu, który zatrzymuje się na światłach, to zapewniam Cię, że użyjesz ABSu tak, jak jego wynalazca miał na myśli![]()
Ponad 100Km za mną, banan z twarzy nie schodzi

Po całej tej sytuacji w głowie też coś zostało, może nie strach ale respekt

Pozdrawiam
DL 650 xt 2016r.