Regulator czy akumulator??

Sie popsuło.. I co teraz?
fipurur
AM

Regulator czy akumulator??

Post autor: fipurur »

Cześć,
Jestem nowym użytkownikiem forum i nowo zakupionej maszyny - V strom DL650 z 2010r. Przejechałem około 500 km i niestety na powrocie z ostatniej trasy miałem małą awarię, nie odpaliłem. Szukam przyczyny rozładowania akumulatora. Alternatora nie biorę pod uwagę ponieważ stator jest nowy. Wykluczyłem też pobór prądu na postoju.

Co udało mi się ustalić:

Prąd w spoczynku 12.3V
Prąd po odpaleniu bez obciążenia (tylko światła mijania) 12.3V
Prąd po dodaniu gazu do 2.5-3 tyś bez obciążenia (tylko światła mijania) 13.5-13.8V
Prąd po dodaniu gazu powyżej 4 tyś bez obciążenia (tylko światła mijania) 14.5V
Prąd po odpaleniu z obciążeniem (ładowanie telefonu+grzane manetki) 11.5V-11.8V

Historia akumulatora: Jest to żelowy z wskaźnikiem naładowania, pojemności i tego ile dni ma od odpalenia. Jest podobno nowy wg. wskazań ma 45dni. Ale jedna rzecz mnie zastanawia wskaźnik pojemności pokazuje 0.. tj. Powinny być cztery kreski a jest 0.

1. Jak myślicie aku do wymiany czy może regulator napięcia?
2. Co dalej sprawdzać jeśli to za mało informacji
3. Czy w dl-u aku ładowane jest tylko na wyższych obrotach czy na niskich, zaraz po odpaleniu od razu ma być powyżej 14V??

Będę wdzięczy za jakąś podpowiedź.

Awatar użytkownika
Centrino
Administrator

Re: Regulator czy akumulator??

Post autor: Centrino »

Prąd po odpaleniu 12.3V wskazuje na brak ładowania na wolnych obrotach. Nie bardzo rozumiem dlaczego nie bierzesz pod uwagę alternatora. Ja bym raczej właśnie w nim szukał przyczyny na początek, zwłaszcza że dosc łatwo to zmierzyć.

JAWA 350TS -> BMW F650 -> DL650 AK8 -> DL1050XT

Części, akcesoria motocyklowe https://dlmoto.pl/

Awatar użytkownika
Rommel
A+B+C

Post autor: Rommel »

po odpaleniu bez obciazenia powinien byc kolo 13.8-14.0 minimum... U mnie w tysiacu (wiem ze to nie jest miarodajne) na swiatlach jest 13.9-14.1.

@Centrino to moze byc regulator ;)

"Jam jest Latający Potwór Spaghetti. Nie będziesz miał innych potworów przede Mną. (Potem możesz mieć; tylko zabezpiecz się). Jedynym Potworem, który zasługuje na pisanie wielką literą jestem Ja!" Nieokreślona liczba NIE-Przykazań a Sugestii

Awatar użytkownika
f_ranek
A+B+C
Kontakt:

Post autor: f_ranek »

Mi po kilku sekundach od odpalenia, na biegu jałowym + światła wzrasta do około 13,8 - 14,2. A aku może naładuj poza motocyklem, i zobacz, co ten wskaźnik pokaże. Bo jeżeli masz napięcie w stanie spoczynku 12,3 V (powino być 12,6 - 12,8) to jest rozładowany.

Bogusław • Honda Varadero XL125V 2003 -> DL650XT 2021

Zapytałem jak mam lecieć, hej powiedziały wyżej, hej powiedziały śmielej

Awatar użytkownika
Centrino
Administrator

Rommel pisze:
@Centrino to moze byc regulator ;)
Może, jak najbardziej. Ale sprawdzenie alternatora i akumulatora w zasadzie zalatwia cała sprawę bo zostaje już tylko regulator, który w zasadzie jest trudniejszy do zmierzenia dla osoby, która nie zna się na elektronice (np. ja :) )

Wysłane z mojego SM-G781B przy użyciu Tapatalka

Ocena: 5.88235%

fipurur
AM

Podczas zakupu motocykla sprzedający informował, że niedawno był wymieniany stator dlatego alternator nie powinien być problemem. Wymianę mam potwierdzoną fakturą więc było faktycznie to robione.

Jak najlepiej sprawdzić aku i alternator? Wydawało mi się, że jeśli lądowanie jest powyżej 14V na obrotach to to załatwiło sprawdzanie alternatora.

Awatar użytkownika
Centrino
Administrator

Właśnie to, że jest nowy budzi moją uwagę, mogły się odkleić magnesy.
Jak sprawdzić alternator to przeczytaj na forum jest opis. Generalnie mierzy się go pomiędzy żółtymi przewodami. 1 z 2, 2 z 3 oraz 1z 3. Tylko nie pamiętam wartości jakie ma pokazać miernik.
Akumulator przede wszystkim do pomiarów musi być naładowany, jak będzie miał mało napięcia to będzie zabierał prąd i miernik nie pokaże dokładnie jaki prąd idzie.

Wysłane z mojego SM-G781B przy użyciu Tapatalka

Awatar użytkownika
goral9000
A2

Post autor: goral9000 »

Na zimnym silniku po odpaleniu mam 14 V ale po pełnym zagrzaniu na wolnych obrotach bez dodatkowych obciążeń mam 12,9 V.
Przyczyn może być wiele także strzelanie w akumulator czy regulator jest bez sensu bo równie dobrze jak w moim przypadku może yo być kostka między alternatorem a regulatorem.
Poczytaj dobry materiał:
https://www.motostforky.pl/2020/04/06/d ... ternatora/

Yamaha XJ600 Diversion --> Suzuki DL 650

Awatar użytkownika
Struna
A+B+C+D+E+T
Kontakt:

Post autor: Struna »

Centrino pisze: ↑
01 lis 2021, 16:54
Prąd po odpaleniu 12.3V
A od kiedy to prąd w Voltach występuje ? :D

DL 650 AK7, DRZ 400S - http://www.gcstuning.pl

Awatar użytkownika
Centrino
Administrator

Struna pisze: ↑
02 lis 2021, 12:38
Centrino pisze: ↑
01 lis 2021, 16:54
Prąd po odpaleniu 12.3V
A od kiedy to prąd w Voltach występuje ? :D
Od pierwszego postu :)
Napisałem przecie, że nie mam zbytnio pojęcia o prądach.

Awatar użytkownika
Rommel
A+B+C

Post autor: Rommel »

@Struna przeca wiadomo ze amper jest jednostka natezenia, i ze maja na mysli napiecie :P Sukcesem jest ze nie sprawdzamy napiecia jezykiem... :lol:

"Jam jest Latający Potwór Spaghetti. Nie będziesz miał innych potworów przede Mną. (Potem możesz mieć; tylko zabezpiecz się). Jedynym Potworem, który zasługuje na pisanie wielką literą jestem Ja!" Nieokreślona liczba NIE-Przykazań a Sugestii

Awatar użytkownika
f_ranek
A+B+C
Kontakt:

Przecież butem sprawdza się ciśnienie w oponach, to dlaczego językiem nie można sprawdzać napięcia w instalacji?

N.b., sprawdzałem kiedyś ten woltomierz w małym DLu, to zaniżał o około 50 mV (omg, co za jednostka) względem miernika cyfrowego, co uznaję za bardzo dobry wynik :)

fipurur
AM

Dzisiaj sprawdziłem kilka rzeczy jak pisaliście.

Alternator pisałem że nowy ale faktycznie ma kilka tyś przejechane (więc "nowy"), jakby coś miało być zepsute podczas wymiany już by to wyszło. Dodatkowo mierzyłem prąd jaki daje na kości pomiędzy żółtymi przewodami i jest powyżej 60V przy 5000 obr./min. z tego co wyczytałem w normie - dlatego myślę, że alternator jest ok.

Akumulator wziąłem inny, naładowany i na pewno sprawny. Na obecną chwilę pogoda nie pozwala na test w terenie ale pomiary podobne jak przy poprzednim akt i zauważyłem kilka rzeczy:

1. Po zastanowieniu się stwierdzam, że problem występuje gdy jeżdżę po mieście w korkach i na niskich obrotach (dlaczego piszę o niskich obrotach, zaraz wyjaśnię)
2. Pomiary wskazują, że bez włączania jakiś dodatków typu manetki czy ładowarka do telefonu daje to jakoś radę.
3. Problem pojawia się jak dołączę ładowarkę lub grzane manetki. W takiej konfiguracji mam wrażenie, że więcej zżera prądu niż daje (mowa o niskich obrotach bo ładowanie małe lub żadne. Jak dodam gazu lądowanie ok)
4. Problem znika po dodaniu nawet trochę gazu do 2500-3000obr./min. Wtedy ładowanie powyżej 13.0-13.5V i przy 5000 obr./min 14.5V.

Piszecie, że prąd bez dodawania gazu u Was to 13-14.5V u mnie 12.6-12.7, a po dołączeniu np. ładowarki 12.1-12.3. To jest właśnie ten problem, że przy niskich obrotach np. w korkach jak mam włączone manetki, ładowarkę to więcej zżera prądu niż ładuje.

Pytanie jak wymusić lepsze ładowanie na niskich obrotach?
Albo czy może to być winą regulatora pomimo 14.5V bez skoków przy 5000 obr./min?

Awatar użytkownika
PiotrEm
A+B+C+D

Post autor: PiotrEm »

Poniżej 2500 rpm to chyba pchasz motor, a nie jedziesz. To nie jest astra dizel, jak chcesz być eko to trzymaj się w zakresie 4000-5000 i będzie git.

DL650XAM020 w kolorze YVB na Au-felgach
Panda ALESSI

Awatar użytkownika
f_ranek
A+B+C
Kontakt:

Ale jak stoi w korkach, to nie będzie trzymał 3k rpm.
A jaką moc mają Twoje grzane manetki? Bo może po prostu alternator nie ma szans dostarczyć wymaganej ilości energii, i dlatego sytuacja tak wygląda.
A jak jeździsz bez grzania manetek, a tylko z ładowarką, to jest ok? Dziwne mi się wydaje, żeby ładowarka mogła tak obciążyć instalację. Tam jest normalnie bezpiecznik 3A, więc 36W do dyspozycji.

Awatar użytkownika
staszek_s
A+B+C+D+E+T

Post autor: staszek_s »

Te magnesy sprawdzałeś? One się odklejają, przesuwają i wtedy alternator nie pracuje tak jak powinien mimo, że uzwojenia są nowe. Bo zakładam, że tylko stojan był wymieniany na nowy...

Yamaha Virago 535 > DL 650 AL5 > DL 1000 L9 > R1200GS

fipurur
AM

W korkach ciężko kręcić do 4-5 tys obrotow. Magnesy sa na miejscu. Manetki to Oxfordy wiec biorą produ tyle co nic.

Głównie rozchodzi sie o to dlaczego bez dodawania gazu mam na klemach 12.0-12.7 a nie jak inni ponad 13V, a nawet wyżej ktoś pisze że ponad 14V..

Awatar użytkownika
goral9000
A2

Post autor: goral9000 »

Masz na stałe wskaźnik napięcia podłączony? Jeżeli nie to podłącz, przydaje się. A tak to czemu Ci to przeszkadza że masz niskie napięcie na wolnych obrotach? Mam podobnie i zjeździłem pół Europy z tym. Większość czasu i tak jeździsz na wysokich obrotach więc ładowanie jest dobre. Weź pod uwagę że Twój motocykl ma 11 lat i alternator, regulator, wtyczki, kostki itd się starzeją i nie przewodzą prądu tak dobrze jak nowe.

Yamaha XJ600 Diversion --> Suzuki DL 650

Awatar użytkownika
pbird
A

Post autor: pbird »

Jeszcze jedno. To napięcie 14,4 - 14,5V występuje tylko przez jakiś czas i powinno spadać potem do jakichś 12,8 - 13 V. Inaczej można by "zagotować" akumulator. Ale i tak nie powinno spadać poniżej tego napięcia nawet na wolnych obrotach. Zaczął bym od pożyczenia sprawnego akumulatora i zamiany. Potem rozruch, i obserwacja napięcia. Przynajmniej jedno ogniwo będzie można wyeliminować.

Tapatalknięte

fipurur
AM

goral9000 przeszkadza mi to ponieważ po dwóch godzinach na mieście nie mogę odpalić. pbird akumulator jest pożyczony inny, sprawny - wyżej pisałem, że wyeliminowałem już dwie rzeczy tj. akumulator oraz alternator.

To może jeszcze jedno pytanie. Może to regulator napięcia? Jakie są objawy uszkodzenia? Czy jego wymiana może spowodować podwyższenie do tych 12.8-13V na wolnych obrotach czy wróżenie z fus?

ODPOWIEDZ

Wróć do „Usterki i Awarie”