Ogłoszenie duszpasterskie

Informacje o XV zlocie Suzuki V-strom : topic7844.html

Zapisy : topic7845.html

Są jeszcze wolne miejsca, można się zapisywać

Stuki w przednich lagach

Sie popsuło.. I co teraz?
fristajlo
A2

Re: Stuki w przednich lagach

Post autor: fristajlo »

Ech... Ponad rok, złota łopata... Ale dla potomnych może będzie?
Taki pasek gumo-gąbki znalazłem w szczątkach lewego plastiku - osłony zbiornika paliwa, którą rozpieprzyłem przy okazji jazdy w piasku :)
W osłonce jest takie jakby żebrowane gniazdo i pewnie od niego się gumo-gąbka (silent-block?) odlepła. Ma toto potencjał na telepanie. Może to właśnie to?

Honda CM125 '93 -> Honda CB750 '95 -> Suzuki DL650XT '18

MRMACIOR
AM

Post autor: MRMACIOR »

Cześć, odświeżę trochę temat.

Już przy kupnie moocykla słyszałem delikatne metaliczne odgłosy stuknięcia (trzask naprężeń) przy dynamicznym ruszeniu i hamowaniu + wyboje. Przy kupnie sprawdziłem na ile się dało tarcze i łozysko główki. Obstawiałem główkę ramy mimo lekkich luzów na nitach tarcz. Rozebrałem cały przód, zrzuciłem hamulce, dokreciłem nakrętki główki ramy o pół obrotu, ale stuki ciągle były. Zacząłem rozmyślać czy to lagi, ale organoleptycznie zacząłem badać motocykl i zauważyłem, że po przyłożeniu siły w prawo i lewo na przednim cylindrze słychać owe trzaski.
Odkręciłem śruby ramy trzymające blok silnika, na powierzchni bez gwintu naniosłem troszkę smaru, złożyłem, dokręciłem i cisza!
Śrubki strzelające na fotkach.

Obrazek Obrazek
Ocena: 11.76471%

Krzychu
AM

Post autor: Krzychu »

Pyxis pisze:
20 mar 2019, 18:59
U mnie wymiana bebechow w lagach pomogla na te odglosy napierdzielania mlotkiem.
Co dokładnie wymieniłeś?

Awatar użytkownika
matmax
AM

Post autor: matmax »

Ktoś już odkrył przyczynę tych stuków w lagach ? Za tydzień lub dwa biorę się za rozbieranie przedniego zawiasu i też bym się tych stuków pozbył. Jak sam coś odkryję to się pochwalę.
Pozdrawiam, Mateusz.

Celem jest droga...

Scathlock
AM

Post autor: Scathlock »

matmax pisze:Ktoś już odkrył przyczynę tych stuków w lagach ? Za tydzień lub dwa biorę się za rozbieranie przedniego zawiasu i też bym się tych stuków pozbył. Jak sam coś odkryję to się pochwalę.
Pozdrawiam, Mateusz.
U mnie wymiana jednej lagi (mikrouszkodzenia powodowały rany uszczelniaczy) wymiana oleju i chyba przede wszystkim regulacja napięcia wstępnego sprężyn.

Wysłane z mojego SM-G991B przy użyciu Tapatalka

ODPOWIEDZ

Wróć do „Usterki i Awarie”