UWAGA UWAGA UWAGA

Uruchomiliśmy zrzutkę dla kolegi Zibic
Zrzutka pod linkiem:
https://zrzutka.pl/yz5grd
Jakby ktoś chciał wspomóc kolegę w trudnych chwilach to będziemy wdzięczni

Naszemu koledze Zibic`owi ukradziono w nocy motocykl w Przesiece.
Proszę o udostęopnianie tej informacji na wszelkich forach, facebookach, instagramach.
W kupie siła a nóż widelec coś pomoże
Jak tylko od Zibic dostanę zdjęcia i szczególowe informacje o motocyklu od razu umieszczę je w poście poniżej

topic7406.html

Szarpniecia przy wbiciu pierwszego biegu

Sie popsuło.. I co teraz?
Awatar użytkownika
Antyks
Administrator
Kontakt:

Szarpniecia przy wbiciu pierwszego biegu

Post autor: Antyks »

Temat często powracający więc może przyda się tutaj informacja :

Szarpnięcia, drgnięcia motocykla itp przy wrzucaniu pierwszego biegu szczególnie na zimnym motocyklu nie są awarią.
Pierwszym powodem zazwyczaj są sklejone tarcze sprzęgłowe przez zbyt gęsty olej. Silnik pracuje z określoną prędkością obrotową a skrzyna biegów nie pracuje.
Jezeli zjawisko to jest uciążliwe - pomóc może lekka przygazówka przy wciśniętym sprzęgle - by oderwać tarcze od siebie.
Drugim powodem może być olej silnikowy o nie własciwej lepkości . WIęc sprawdzcie czy olej jest taki jak w specyfikacji producenta , ew. czy właśnie nie minęła 3 rocznica istnienia tego oleju w motocyklu..:)
Po trzecie... obojętnie jaki będzie olej - jeżeli będzie :):) to pomiędzy tarczami sprzęgła zawsze trochę go jest ( w końcu to tzw. mokre sprzęgło) więc zawsze pomimo rozdzielania ich przeniosą zawsze jakiś moment ;) ( ostatnie stwierdzenie stanowi odpowiedż na pytanie ; czemu na zimnym motocyklu na centralnej stopce i jałowym biegu tylne kółeczko się zaczyna obracać :)

ps. powyższa treść nie jest skierowana do właścicieli motocykli Yamaha. Te podobno własnie tak mają zawsze :)

Tags:

Awatar użytkownika
KIERAS
A2

Re: Szarpniecia przy wbiciu pierwszego biegu

Post autor: KIERAS »

Dzisiaj zauważyłem u siebie właśnie taką przypadłość. zobaczę czy te przygazówki pomogą lub po prostu olej do zmiany.

Suzuki DL 1000 K4

Awatar użytkownika
Iżu
A+B+C+D
Kontakt:

Post autor: Iżu »

Antyks pisze:Szarpnięcia, drgnięcia motocykla itp przy wrzucaniu pierwszego biegu szczególnie na zimnym motocyklu nie są awarią.
Antyks, czy przy ciepłym silniku w nowym motocyklu takie szarpnięcia przy wrzucaniu 1 biegu także mają prawo występować ?
U mnie tak jest w każdym przypadku, mam wrażenie że na ciepłym szarpnięcia są większe :shock:
Klamka sprzęgła od nowości ma dosyć spory luz, aczkolwiek jest on w zakresie podanym w instrukcji, a wysprzęglenie następuje mniej więcej w połowie ruchu klamki, czy to może mieć jakiś wpływ w temacie wątku i czy to zgłaszać przy pierwszym przeglądzie motocykla ?

Pozdrowienia

Iżu

Awatar użytkownika
Antyks
Administrator
Kontakt:

Zależy jak duże :) drgnięcie może występować ale bez przemieszczania kręgów odcinka szyjnego kierownika :)
Między tarczami zawsze jest trochę oleju.

Awatar użytkownika
Iżu
A+B+C+D
Kontakt:

Post autor: Iżu »

Antyks pisze:Zależy jak duże :) drgnięcie może występować ale bez przemieszczania kręgów odcinka szyjnego kierownika :)
Między tarczami zawsze jest trochę oleju.
Czekaj niech sprawdzę.. nie no spoko, kręgi szyjne mam na swoim miejscu, czyli rozumiem że ujdzie.. :mrgreen:

Iżu

strzalka
AM

Post autor: strzalka »

właśnie mam ten "problem" zauważyłem,delikatne szarpania przy dojeżdżaniu w korku ale na biegu 2,motocykl po 15 km jazdy,czasemjak jadę ze stałą prędkością na większych biegach to takie minimalne szarpania można wyczuć, przejmować sie tym ? olej wymieniam co ok 8tys z motula wraz z filtrem

Awatar użytkownika
Antyks
Administrator
Kontakt:

strzalka pisze:właśnie mam ten "problem" zauważyłem,delikatne szarpania przy dojeżdżaniu w korku ale na biegu 2,motocykl po 15 km jazdy,czasemjak jadę ze stałą prędkością na większych biegach to takie minimalne szarpania można wyczuć, przejmować sie tym ? olej wymieniam co ok 8tys z motula wraz z filtrem
A wysprzęglasz całkowicie?
Podczas jazdy na wyższych biegach pierwszy raz słyszę by szarpało motocyklem przy zmianie biegów..

Awatar użytkownika
novy
A+B

Post autor: novy »

W motocyklu biegi zmienia się trochę inaczej. Mianowicie przy dodawaniu/odejmowaniu gazu najpierw noga naciska na dźwignię zmiany biegów dopiero potem wciskamy sprzęgło, przy odjeciu gazu bieg sam płynnie wskakuje bez żadnych stuków.
Ew. bez sprzęgła tylko samo odjęcie gazu.
Oczywiście 1 bieg zawsze mniej lub więcej szarpnie

DL650 K5 Blue

mowso
A1
Kontakt:

Post autor: mowso »

Co Wy wiecie o życiu - nie wrzucaliście jeszcze jedynki w boxerze :D Tam to dopiero jest "jebnięcie" :)

--
Pozdrawiam
Mowso
ER5->DL650->Stelvio->DL650->F800GT->ST1200->AN400->1200GS->empty

strzalka
AM

normalnie jak jade to to nie szarpie ale jak zauważyłem , że jak jadę w trasie dajmy z prędkością 80km/h to czuc takie cosik delikatne jakby były hopki na drodze

strzalka
AM

bieg łagodnie wchodzi wiec myslę ze bieg jest dobrze wrzucony

Awatar użytkownika
Centrino
Administrator

Post autor: Centrino »

Domyślam się o co chodzi. Pewnie chodzi o takie małe szarpnięcie jakby zapłon wypadał.

JAWA 350TS -> BMW F650 -> DL650 AK8 -> DL1050XT

Części, akcesoria motocyklowe https://dlmoto.pl/

ODPOWIEDZ

Wróć do „Usterki i Awarie”