TomTom Rider
Re: TomTom Rider
Jak ja kupowałem TT550, to dożywotnia aktualizacja map była "w standardzie"... I tak jest nadal - na stronie Louisa piszą:
Możliwość instalacji map 165 krajów świata (domyślnie zainstalowane mapy Europy) łącznie z Lifetime Maps*: zawsze aktualne mapy, adresy i punkty POI dzięki bezpłatnym dożywotnim aktualizacjom map*
* Korzystaj z usługi TomTom Traffic i pobieraj 4 razy w roku lub częściej w trakcie kompletnego okresu użytkowania swojego produktu pełne aktualizacje swojej domyślnie zainstalowanej mapy.
Natomiast we wszystkich nowych navi TT, nawet tych najbardziej wypasionych, już nie ma Lifitime Maps. Najdłużej to chyba 2 lata.
Zrozumieli, że przyszłość to abonamenty i zabezpieczenie wpłat od użytkowników w kolejnych latach
Możliwość instalacji map 165 krajów świata (domyślnie zainstalowane mapy Europy) łącznie z Lifetime Maps*: zawsze aktualne mapy, adresy i punkty POI dzięki bezpłatnym dożywotnim aktualizacjom map*
* Korzystaj z usługi TomTom Traffic i pobieraj 4 razy w roku lub częściej w trakcie kompletnego okresu użytkowania swojego produktu pełne aktualizacje swojej domyślnie zainstalowanej mapy.
Natomiast we wszystkich nowych navi TT, nawet tych najbardziej wypasionych, już nie ma Lifitime Maps. Najdłużej to chyba 2 lata.
Zrozumieli, że przyszłość to abonamenty i zabezpieczenie wpłat od użytkowników w kolejnych latach
Pozdrawiam,
Jacek
W motocyklowych nawigacjach TomToma zawsze była dożywotnia (czyli do momentu wspierania danego urządzenia przez TomTom) aktualizacja map.
Kawasaki ER5 -->> Suzuki GSF 600 Bandit -->>Suzuki V-Strom 650 XT -->> Suzuki V-Strom 1000 -->> BMW R1250GS Adventure
Ride Through Life
Ride Through Life
Jak długo trwa u Was aktualizacja mapy Europy (8 GB)? Bo u mnie, przez wifi, po dwóch godzinach mam już 17%. Rider 550, ma już ze 4 lata, ale resetowałem z pół roku temu, to chyba nie jest normalne.
Czarny DL650XT M0 na Au-felgach
Może serwery nie wydalają.
Mi się tam też chwile aktualizuje ale nie na tyle żeby liczyć czas.
Mi się tam też chwile aktualizuje ale nie na tyle żeby liczyć czas.
ja wczoraj zrobilem aktualizacje 9GB na Rider 550. Po godzinie mialem ponad 80%, a potem juz nie sprawdzalem. Ale system zaktualizowany.
Przed chwilą. TTR 410 przez kabelek. Europa, Polska, stacje ładowania i fotoradary. Czas 67 minut
1050 XT
Mój też się zaktualizował, wczoraj przegapiłem moment kiedy skończył, ale po restarcie (tamtą sesję ubiłem) po 2,5 h było już 80%.
Tak z ciekawości wywaliłem teraz mapę EU i pobrałem ponownie. 8,4 GB w 70 minut. Może byłoby nieco szybciej, gdybym skrócił odległość do routera (a nie 5 m i przez 1 ściankę działową). Nie mogę narzekać, jest git, takie updaty nie są częste.
W TT550 nie można przez kabelek.
Tak z ciekawości wywaliłem teraz mapę EU i pobrałem ponownie. 8,4 GB w 70 minut. Może byłoby nieco szybciej, gdybym skrócił odległość do routera (a nie 5 m i przez 1 ściankę działową). Nie mogę narzekać, jest git, takie updaty nie są częste.
W TT550 nie można przez kabelek.
Czarny DL650XT M0 na Au-felgach
Swoją drogą dziwne, że nie ogarnęli jakiegoś algorytmu różnicowego
Bogusław • Honda Varadero XL125V 2003 -> DL650XT 2021
Zapytałem jak mam lecieć, hej powiedziały wyżej, hej powiedziały śmielej
Zapytałem jak mam lecieć, hej powiedziały wyżej, hej powiedziały śmielej