Smar do lancucha
-
dariuszbau
- A2
Re: Smar do lancucha
Kupiłem Kettenmaxa od Luisa, dociąłem szczotki jak w instrukcji, umyłem łańcuch i wyj.....łem to gówno do kosza. Niby nie chlapie a chlapie, myje?-tak sobie. Szybciej dokładniej umyłem łańcuch szczotką do łańcucha i naftą podkładając karton. A propos- do smaru S100 nie klei się bród, tak że raz w roku można profilaktycznie umyć. Stosuję S100 już 6-7 lat.
Tags:
Ciekawe, można do tego używać nafty i obojętnie jakiego smaru do łańcucha czy trzeba dedykowanych?pbird pisze: ↑07 lis 2022, 09:15Dziś w Louis.pl dobra cena na Kettenmax.
https://www.louis.pl/artikel/kettenmax- ... a/10003114
Dzięki za opinię.dariuszbau pisze: ↑07 lis 2022, 21:21Kupiłem Kettenmaxa od Luisa, dociąłem szczotki jak w instrukcji, umyłem łańcuch i wyj.....łem to gówno do kosza. Niby nie chlapie a chlapie, myje?-tak sobie. Szybciej dokładniej umyłem łańcuch szczotką do łańcucha i naftą podkładając karton. A propos- do smaru S100 nie klei się bród, tak że raz w roku można profilaktycznie umyć. Stosuję S100 już 6-7 lat.
A na długo ten S100 starcza? bo cena chyba najwyższa na rynku, ale już któryś raz słyszę, że super opcja.
-
dariuszbau
- A2
Cena faktycznie wysoka. Nigdy nie sprawdzałem na jak długo starcza, pewnie podobnie jak inne o tej pojemności. Zrobiłem w tym sezonie 13000 km i zużyłem jedną puszkę i trochę kolejnej. i przez cały sezon nie naciągałem łańcucha i nadal nie ma takiej potrzeby.
- Ocena: 5.88235%
Dziś czyściłem i smarowałem łańcuch. Cleaner S100, po 15 minutach spłukałem silnym strumieniem z węża i po osuszeniu smar S100. Luz jest w normie tzn. 30 mm. W przyszłym sezonie chyba będę musiał częściej sprawdzać, bo 30 mm to max. Albo od razu ustawię na 20 mm. Przebieg ponad 3300 km.
Przy okazji, w instrukcji jest uwaga, by nie myć łańcucha żadnym rozpuszczalnikiem, benzyną ani naftą, bo można uszkodzić oringi.
Przy okazji, w instrukcji jest uwaga, by nie myć łańcucha żadnym rozpuszczalnikiem, benzyną ani naftą, bo można uszkodzić oringi.
Romet R125 vel Debeściak
Suzuki DL650 XAM2 vel Ziutek
SP8WAS KO10aa
SP8WAS KO10aa
-
dariuszbau
- A2
Do mycia używam wyłącznie nafty. Na opakowaniu łańcucha did jest info że myć naftą. Kilka lat tak myję i jest super. Moja metoda nafta do mycia i smar S100 i jest git. Ale każdy ma swoje sposoby.
-
dariuszbau
- A2
A tego Kettenmaxa nie wyj......łem do kosza tylko w kąt. Jak ktoś chce to mogę wysłać do paczkomatu za koszty wysyłki.
Masz go jeszcze? Chętnie spróbuję.dariuszbau pisze: ↑08 lis 2022, 20:06A tego Kettenmaxa nie wyj......łem do kosza tylko w kąt. Jak ktoś chce to mogę wysłać do paczkomatu za koszty wysyłki.
DL650XAM020 w kolorze YVB na Au-felgach
-
dariuszbau
- A2
Mam.PiotrEm pisze: ↑08 lis 2022, 21:55Masz go jeszcze? Chętnie spróbuję.dariuszbau pisze: ↑08 lis 2022, 20:06A tego Kettenmaxa nie wyj......łem do kosza tylko w kąt. Jak ktoś chce to mogę wysłać do paczkomatu za koszty wysyłki.
To ten https://www.louis.pl/pl/kettenmax-louis ... r=10003114
No to go zgarniam. Nie wykluczam, że to będzie przechodni forumowy kettenmax. Raz podjąłem próbę czyszczenia pędzlem i naftą w garażu w bloku. Zużyłem dużo kartonów podkładowych, tak narozrabiałemdariuszbau pisze: ↑08 lis 2022, 22:09Mam.PiotrEm pisze: ↑08 lis 2022, 21:55Masz go jeszcze? Chętnie spróbuję.dariuszbau pisze: ↑08 lis 2022, 20:06A tego Kettenmaxa nie wyj......łem do kosza tylko w kąt. Jak ktoś chce to mogę wysłać do paczkomatu za koszty wysyłki.
Więcej nie próbowałem; zmieniłem smar na suchy S100, a myć jeździłem z jakimś chaincleanerem na myjnię ręczną.
@dariuszbau @MrWaski @PiotrEm
Miał ktoś styczność i porównanie z
S100 WHITE CHAIN SPRAY 2.0
S100 DRY LUBE CHAIN SPRAY
Ten drugi był już tutaj polecany, bo jest suchy i się nie syfi, a ten pierwszy?
Kojrzystacie z S100 SAUBER SEPP? może zamawiał ktoś na alie albo innym portalu za parę złotych?
Kojrzystacie z S100 SAUBER SEPP? może zamawiał ktoś na alie albo innym portalu za parę złotych?
Tę osłonkę S100 SAUBER SEPP kupiłem kiedyś z rozpędu i raz użyłem, może dwa. Psikam na łańcuch tylko od wewnątrz, jak nie trafię, to strumień leci na ziemię. Z tą osłonką było coś nie tak, chyba smar się za bardzo od niej odbijał i syfił wszystko naokoło włącznie z puszką i ręką. Dla mnie zbędny gadżet, oddam za free.karacz pisze: ↑20 lis 2022, 20:18@dariuszbau @MrWaski @PiotrEm
-
dariuszbau
- A2
Podobno s100 DRY jest szybko wypłukiwany w deszczu. Ja stosuję S100 White. Nie syfi łańcucha. Nie zamienię na inny. Po smarowaniu nadmiar sciągam szmatką.
Też używam S100 White. Dokupiłem też malucha 100ml na wyprawy. Można go doładowywać z dużego.
Romet R125 vel Debeściak
SP8WAS KO10aa
SP8WAS KO10aa
Jakiś hajendowy nowy smar się pojawił. Taki kompromis pomiędzy S100 suchym i białym.
https://dr-wack.com/motorrad/kette
https://dr-wack.com/motorrad/kette
Przy odbiorze motocykla po przeglądzie dostałem spray Ecstar chain lubricator i to jest najlepsze, co do tej pory stosowałem.
A czym się ten smar charakteryzuje, że jest najlepszy?
Bogusław • Honda Varadero XL125V 2003 -> DL650XT 2021
Zapytałem jak mam lecieć, hej powiedziały wyżej, hej powiedziały śmielej
Zapytałem jak mam lecieć, hej powiedziały wyżej, hej powiedziały śmielej
Jest bardziej smarowniejszy,niż inne
Ogar205>CZ175>MZ250 z koszem>JunakM10>ETZ250>IntruderVL800>IntruderC1500>Vstrom1000 2016>CRS250> IMPERIALE400+RE HIMALAYAN 452
Wszyscy mamy dwa życia. To drugie zaczyna się w chwili,gdy zdamy sobie sprawę,że mamy tylko jedno.
Wszyscy mamy dwa życia. To drugie zaczyna się w chwili,gdy zdamy sobie sprawę,że mamy tylko jedno.
Dziś ostatni raz wyczyściłem łańcuch. Kettenmaxem właśnie. Ani czyszczenie, ani smarowanie nie były moimi ulubionymi zajęciami, więc wjeżdża olejarka.dariuszbau pisze: ↑08 lis 2022, 22:09Mam.PiotrEm pisze: ↑08 lis 2022, 21:55Masz go jeszcze? Chętnie spróbuję.dariuszbau pisze: ↑08 lis 2022, 20:06A tego Kettenmaxa nie wyj......łem do kosza tylko w kąt. Jak ktoś chce to mogę wysłać do paczkomatu za koszty wysyłki.
@dariuszbau, dzięki raz jeszcze, użyłem kilkakrotnie, faktycznie łatwiej się nim czyści niż pędzlem, ale idzie nowe, dlatego zwalniam go, kto chętny proszę się odezwać.