Ogłoszenie duszpasterskie

Chciałem poinformaować, że znalazł się chętny i chętna, któremu pomoże kolejny chętny w organizacji jesiennego zlotu.

Termin i miejsce zlotu zostanie ogłoszone na zlocie w Skokach Dużych

*Tak naprawdę termin zlotu jest już na forum ale znaleźć nie jest tak łatwo :)

Diagnostyka sprzęgła - DL650 K5

Wszystko co jest związane z mechaniką motocykla
reactor
A1
Kontakt:

Diagnostyka sprzęgła - DL650 K5

Post autor: reactor »

Panowie mam właśnie w ręku cały kosz sprzęgłowy i jego elementy. Przy tej okazji chciałbym sprawdzić wszystko co się da, ale nie wiem do konca i jak sprawdzić? To co sprawdziłem to;

1. Grubość przekładek - jest ok. Każda ma średnio 3mm grubość. (service limit - 2,92mm)
2.Szerokość tych zębów, że tak je nazwę w przekładkach. Średnio -13,80 (service limit - 11,5mm)
3. Ogólny stan przekładek i dystansów miedzy nimi. Jest ok. nic nie odbarwione, nie przypalone - wyglądają idealnie
4. Sprężyny od docisku przekładek - każda - 51mm (service limit - 50,5mm)
5. Powierzchnia o która opierają się tarze na koszu sprzęgłowym - są delikatnie odbite
6. Stan kół zębatych sprzęgła - bez zastrzeżeń
7. Stan sprężyn od strony zębatek - na oko... 4 maja minimalny luz (ruszają się pod palcami bez wysiłku), a 2 są w miarę sztywne. Ciekawostka, taka ze jedna z tych co się nie ruszają jest i połowę cieńsza od pozostałych...

Czemu tam zaglądam? Wszystko działało, tylko robię moto na sezon (gruntownie wszystko) i miałem w moto taką dolegliwość, że coś lekko postukiwało przy puszczonym sprzęgle, a jak nacisnąłem klamkę sprzęgła to było ok i nic już nie było słychać. Typuje, że powodem tego są te nieszczęsne sprężyny od strony zębatek...

Co mogę jeszcze zrobić, sprawdzić, co wymienić???? Pomóżcie Panowie, bo pierwszy raz się za takie coś jak sprzęgło w moto biorę. (PS: Wszystko oczywiście jest rozebrane i poukładane jak było, przygotowane do złożenia :)

O cokolwiek bym nie pytał na forum to dotyczy Suzuki DL650 K5 niebieski (Lak. YC2) 8-)

Awatar użytkownika
Centrino
Administrator

Re: Diagnostyka sprzęgła - DL650 K5

Post autor: Centrino »

Przede wszystkim warto by było wspomnieć jakiego motocykla tyczy sprawa.
Jeżeli 1000 to dość duży problem stanowią kosze sprzęgłowe i to one mogą powodować głośną pracę w okolicach sprzęgła.
W 650 też ale już rzadziej się ten problem objawia.

JAWA 350TS -> BMW F650 -> DL650 AK8 -> DL1050XT

Części, akcesoria motocyklowe https://dlmoto.pl/

reactor
A1
Kontakt:

Centrino... Mowa o DL650 K5... Napisane jest w temacie ;) Co do koszy sprzęgłowych to ogólnie czytałem o nich w naszych maszynach, ze są kłopotliwe, dlatego też powstał ten temat, aby ktoś napisał co, gdzie i jak sprawdzić w całym koszu i jego zawartości, jeśli mamy go już w rękach tak jak i ja.

O cokolwiek bym nie pytał na forum to dotyczy Suzuki DL650 K5 niebieski (Lak. YC2) 8-)

Suszny
A

Post autor: Suszny »

Cześć, ostatnio również wziąłem się za ogólny przedsezonowy serwis i też wydarłem kosz na stół.
Tarcze i przekładki są ok, bardziej chodziło mi o hałasujący kosz. Jeśli kosz stoi w miejscu a chwyce za zębatkę i zaczynam nią obracać na boki pojawia się luz. Zębatka porusza się na boki o jakieś 5mm. Rozebrałem kosz, czyli rozwierciłem nity żeby zobaczyć co się dzieje i szczerze nie bardzo wiem skąd się on bierze.
Jutro wrzucę kilka zdjęć i rozszerze swój tok myślenia.

Mógłbyś mi podać swój numer telefonu na priv? Chciałbym ustalić kilka spraw, wymienić doświadczenia.

V-strom 650 K5

Awatar użytkownika
raduch85
A+B

Post autor: raduch85 »

Na YouTube widziałem kilka filmów dotyczących problemów z koszem sprzęgłowy w naszych maszynach. W w-wie jest nawet gościu co je poprawia i montuje na moto.
Oczywiście linków w tej chwili do yt nie mam ale napewno coś znajdziecie.

Yamaha Diversion 600--> Yamaha FZS600 --> V-Strom 1000XT AL8

reactor
A1
Kontakt:

Suszny jeśłi chodzi Ci o mój nr tel to 50pięć 6dziewięć4 0jedenaście Znalazłem taki fajny filmik...

EDIT: Zle napisałem nr tel, teraz jest już ok - poprawiony :)
Ostatnio zmieniony 17 lut 2019, 23:10 przez reactor, łącznie zmieniany 2 razy.

Raptor
A

Post autor: Raptor »

Suszny pisze:

...Mógłbyś mi podać swój numer telefonu na priv? Chciałbym ustalić kilka spraw, wymienić doświadczenia.
Dlaczego nie tutaj tylko pw , ..będzie baza wiedzy dla innych 8-)

DL650 AK8

Awatar użytkownika
Centrino
Administrator

Post autor: Centrino »

reactor pisze:Centrino... Mowa o DL650 K5... Napisane jest w temacie ;) ...
Sorki, nie zauważyłem

JAWA 350TS -> BMW F650 -> DL650 AK8 -> DL1050XT

Części, akcesoria motocyklowe https://dlmoto.pl/

Suszny
A

@Raptor również jestem tego zdania, jednak pewne sprawy ciężko przekazać pisząc tutaj. Zapewniam, że jak ustalę to co mnie interesuje opiszę tutaj dokładnie i pokaże na zdjęciach.
@reactor - chyba dalej coś nie tak z tym numerem. Napisałem ci na pw, odezwij się.

V-strom 650 K5

reactor
A1
Kontakt:

Znalazłem jeszcze takie coś... Ale, że ruskiego nie znam to nie wiem co tam gadają... Może komuś się to przyda do czegoś kiedyś...

Suszny
A

Sprawa wygląda następująco.
Pacjent to Suzuki V-Strom 650 K5 z przebiegiem ponad 130tyś km. Do kosza sprzęgłowego dobrałem sie ponieważ zaczął trochę hałasować. Przy wciśnietym sprzęgle cisza, puszczam i go słychać. Kosz sprzęgłowy nie jest taki sam jak w tysiącu, podobny ale różni się nieco budową. Jednak zużycie kosza poniekąd wygląda podobnie w 650 jak i w 1000. Po dłuższych oględzinach i debatach uznałem, że kosz będę regenerował sam.

Po wyjęcia kosza, demontażu tarczy i rozwierceniu nitów mamy takie oto elementy na stole.
DSC00384.JPG
Jak widać sprężyny pracując w aluminiowym koszu odbiły sie na nim. Nie ma to moim zdaniem jednak większego znaczenia w działaniu sprzęgła.
DSC00385.JPG
Jak to działa. Kosz posiada 6 sprężyn o trzech różnych twardościach. Kolorem zielonym nr 3 zaznaczyłem powierzchnię, która współpracuje z zębatką.
kolorem czerwonym
1szt słaba
2szt średnie
3sz mocne
DSC00396.JPG
Zębatka osadzona jest w otworze kosza i to właśnie tutaj tworzy się luz.
1 - kosz
2 - zębatka
3 - luz w otworze miedzy koszem a zębatką
DSC00387.JPG
DSC00394.JPG

Sprężyny tłumią drgania z silnika. Mając kosz w ręku jestem w stanie ugiąć nieco pierwszą najsłabszą sprężynę. Sprężyny nie uginają sie jednocześnie na raz. Dopiero gdy siła działająca na zębatkę kosza jest większa, zaczynają uginać się kolejne sprężyny 2 i później 3.
DSC00388.JPG
DSC00393.JPG
DSC00397.JPG
Początkowo zanim rozwierciłem nity myślałem, że to może sprężyny już się wyklepały. Albo może kosz został wygnieciony w miejscu gdzie opierają się sprężyny. Luz na koszu powstał jednak w otworze, gdzie aluminiowy kosz współpracuje z twardą stalową zębatką. Na zdjęciu widac niewielki próg. Luzu może jest z 0,5mm ale to wystarczy żeby coś się już tam tłukło na obrotach. Jak wiadomo każdy luz lubi się zwiększać jesli z nim nic nie zrobimy...
DSC00398.JPG

Działania jakie mam zamiar podjąć w tym temacie.
Podobnie jak na filmie ( ) trzeba powiekszyć otwór w koszu i wkleić brązową tulejkę w celu skasowania luzu. Dorobić nowe nity i poskładać to wszystko do kupy.

Demontaż kosza serwisówka strona 3-27/29
Kontrola pomiarowa sprzęgła serwisówka strona 3-69/70
Montaż kosza serwisówka strona 3-90/93
Ocena: 17.64706%

V-strom 650 K5

Suszny
A

Tulejka z brązu już prawie gotowa.
Zdjęcie0170.jpg

V-strom 650 K5

Awatar użytkownika
listek
AM

Post autor: listek »

i jak po operacji?
Pacjent już nie hałasuje ?

Suszny
A

Już zapomniałem o temacie. Muszę uzupełnić zdjęcia...
Jest lepiej na pewno. Nie tylko jeśli chodzi o efekty dźwiękowe, ale również kwestie mechaniczną. Po zabiegu luz zniknął i nie dało się ruszyć koszem w rękach.

V-strom 650 K5

jacypuros
AM

Post autor: jacypuros »

DL 650 - 2004 - 63 tyś.

Mam pytanie w wątku.
W ramach dalszego gruntownego przeglądu zimowego zajrzałem dziś do sprzęgła.
Rozumiem, że przy składaniu tarczek i przekładek do kosza po weryfikacji ich grubości, przylegania i szerokości "zębów", należy zachować kolejność ich ułożenia.
Pytanie:
Czy istotne jest ich ułożenie w koszu?
To znaczy czy te szerokie zęby na obwodach tarczek muszą wrócić na swoje pierwotne miejsce w "prowadzeniach" Kosza.
Drugie pytanie;
Każda z tarczek (oprócz pierwszej od zębatki) posiada na jednym z "zębów" półokrągłe wycięcie, czy te wycięcia sugerują jakieś dopasowywanie tarczek w koszu?
Proszę o pomoc w temacie. Dziękuję.

ODPOWIEDZ

Wróć do „Warsztat mechaniczny”