Ogłoszenie duszpasterskie
Informacje o XV zlocie Suzuki V-strom : topic7844.html
Zapisy : topic7845.html
Informacje o XV zlocie Suzuki V-strom : topic7844.html
Zapisy : topic7845.html
Rozgruchotany napęd??
Rozgruchotany napęd??
Witam,
Jestem nowym posiadaczem DL650 i jak go kupowałem zaniepokoił mnie napęd ponieważ bardzo hurgotał. Stwierdziłem że przyczyną jest luźny łańcuch i zakupiłem tą maszynę, bo usterka nie wydawała mi się groźna.
Gdy zabrałem się za naciąg łańcucha to okazało się że w jednym położeniu łańcuch jest napięty właściwie (ok 2cm luzu), ale gdy obrócę kołem to dochodzi do wahacza i jeszcze wisi więc skok jest ok 7cm. Czy to jest objaw zużytego napędu, czy coś innego?? Do tej pory zawsze myślałem że jak już się kończy zakres naciągu lub zły stan zębatek wskazywał na zużycie wtedy jest wymiana.
Drugą dziwną sprawą jest fakt że gdy przyśpieszam normalnie nie z pełną mocą jest taki specyficzny hurgot z napędu jak ze zużytego wału w polonezie (sorki za porównanie ale z niczym innym nie potrafię tego porównać), jak by wyjące łożysko podpierające wał, coś w ten deseń, nie wiem co to może być w motocyklu, może ktoś podpowie.
Jestem nowym posiadaczem DL650 i jak go kupowałem zaniepokoił mnie napęd ponieważ bardzo hurgotał. Stwierdziłem że przyczyną jest luźny łańcuch i zakupiłem tą maszynę, bo usterka nie wydawała mi się groźna.
Gdy zabrałem się za naciąg łańcucha to okazało się że w jednym położeniu łańcuch jest napięty właściwie (ok 2cm luzu), ale gdy obrócę kołem to dochodzi do wahacza i jeszcze wisi więc skok jest ok 7cm. Czy to jest objaw zużytego napędu, czy coś innego?? Do tej pory zawsze myślałem że jak już się kończy zakres naciągu lub zły stan zębatek wskazywał na zużycie wtedy jest wymiana.
Drugą dziwną sprawą jest fakt że gdy przyśpieszam normalnie nie z pełną mocą jest taki specyficzny hurgot z napędu jak ze zużytego wału w polonezie (sorki za porównanie ale z niczym innym nie potrafię tego porównać), jak by wyjące łożysko podpierające wał, coś w ten deseń, nie wiem co to może być w motocyklu, może ktoś podpowie.
Motorynka
-> VFR800 -> YBR250 -> TDM900 -> DL650
Re: Rozgruchotany napęd??
Na 100 łańcuch do wymiany. Czy cały napęd ? - pokaż ząbki
Ten " hurgot " to może być właśnie dźwięk napędu . Kiedyś byłem przekonany że poszła mi skrzynia , gdy usłyszałem wyraźne cykliczne rzęcholenie z silnika . A okazało się że to tylko wypłukało gówniany smar z Lidla , nałożony na część łańcucha .
Mniejszość Niemiecka 3
Łańcuch szrot z takimi luzami..
Lepiej to wymień czym prędzej.
Przerabiałem kiedyś urwany 1 ząb na kole zębatym 4tego biegu w skrzyni u znajomka. Po spadnięciu łańcucha i zablokowaniu koła na dziurach wszystko działało idealnie ale 4rka wyła jak stara pralka ...
W serwisowe masz podana max długość łańcucha w mm na określona ilość ogniw.
U mnie łańcuch osiągnął tę wartość w połowie naciągu więc tym bardziej nie sugerowalbym sie miarka naciągu...
Sposób nr. 2 to sprawdzenie czy łańcuch możesz odciągnąć od tylnej zębatki jak moto stoi na kosie.
Boso, ale w ostrogach
Lepiej to wymień czym prędzej.
Przerabiałem kiedyś urwany 1 ząb na kole zębatym 4tego biegu w skrzyni u znajomka. Po spadnięciu łańcucha i zablokowaniu koła na dziurach wszystko działało idealnie ale 4rka wyła jak stara pralka ...
W serwisowe masz podana max długość łańcucha w mm na określona ilość ogniw.
U mnie łańcuch osiągnął tę wartość w połowie naciągu więc tym bardziej nie sugerowalbym sie miarka naciągu...
Sposób nr. 2 to sprawdzenie czy łańcuch możesz odciągnąć od tylnej zębatki jak moto stoi na kosie.
Boso, ale w ostrogach
No właśnie ten hurgot dochodzi z okolic silnika, ale tylko przy obciążeniu przyśpieszanie lub hamowanie silnikiem czyli jak jadę jednostajnie i ustawię gazem tak żeby nie szło obciążenie na napęd gruchotanie ustępuje, więc na 100% jest to napęd, tylko pytanie czy coś jeszcze nie jest uszkodzone (jakieś łożysko w skrzyni sprzęgle), nie rozbierałem nigdy tego więc nie wiem jak to tam jest w bebechach skonstruowane.
Motorynka
Jeżeli chodzi o dźwięki z napędu to raczej wróżkami nie jesteśmy. Nie wiemy w jakim stanie jest zębatka na tylnym kole a tym bardzie zębatka zdawcza. Może po prostu zdawcza jest już wyjechana niemal do zera i lata łańcuch po niej i stad te chrobotanie.
W każdym razie nie czepiałbym się na start żadnych łożysk tylko wymiana łańcucha i zębatek bo luz o którym piszesz jest nie do przyjęcia.
W każdym razie nie czepiałbym się na start żadnych łożysk tylko wymiana łańcucha i zębatek bo luz o którym piszesz jest nie do przyjęcia.
Dziękuje wszystkim, komplet zamówiony, ogarnę to pewnie w następnym tygodniu dam znać czy ustąpiło.
Motorynka
No i super. Wymiana łańcucha sporo dała. Wymieniłem linkę od sprzęgła i ustawiłem teraz biegi wchodzą delikatnie, wcześniej ewidentnie sprzęgło nie rozłączało napędu do końca.
Teraz jestem pewny że ze skrzyni lub z ze sprzęgła słychać charakterystyczny dźwięk jakby zacierającego się łożyska (buczącego) oraz na zimnym silniku słychać klekot, jak się wciśnie sprzęgło to klekot ustaje. Natomiast mechanik powiedział że to jest urok suzuki i skrzynia oraz sprzęgło są pancerne i są to normalne oznaki zużycia (60 tys km na liczniku) i przejedzie jeszcze co najmniej 40 tys na tych podzespołach. Przyznam że dźwięk rozpędzającej się Suzuki teraz przypomina startujący samochód elektryczny
co jest w sumie miłym dźwiękiem 
Wcześniej miałem 2 Yamahy i tam nie miałem takich objawów.
Teraz jestem pewny że ze skrzyni lub z ze sprzęgła słychać charakterystyczny dźwięk jakby zacierającego się łożyska (buczącego) oraz na zimnym silniku słychać klekot, jak się wciśnie sprzęgło to klekot ustaje. Natomiast mechanik powiedział że to jest urok suzuki i skrzynia oraz sprzęgło są pancerne i są to normalne oznaki zużycia (60 tys km na liczniku) i przejedzie jeszcze co najmniej 40 tys na tych podzespołach. Przyznam że dźwięk rozpędzającej się Suzuki teraz przypomina startujący samochód elektryczny
Wcześniej miałem 2 Yamahy i tam nie miałem takich objawów.
Motorynka