TomTom Rider

Awatar użytkownika
QraC
A+B+C
Kontakt:

Re: TomTom Rider

Post autor: QraC »

Używałem dwa lata temu. To samo co w navi tylko działa dużo szybciej. Miałem jakiś problem z importem *itn ale już nie pamiętam dokładnie o co chodziło.

Kawasaki ER5 -->> Suzuki GSF 600 Bandit -->>Suzuki V-Strom 650 XT -->> Suzuki V-Strom 1000 -->> BMW R1250GS Adventure

Ride Through Life

Awatar użytkownika
staszek_s
A+B+C+D+E+T

Post autor: staszek_s »

Tam nie było opcji importu tras z pliku, gdyby to było to bym już przy tym został.

Yamaha Virago 535 > DL 650 AL5 > DL 1000 L9 > R1200GS

Awatar użytkownika
QraC
A+B+C
Kontakt:

Post autor: QraC »

Może to własnie o to chodziło :)

Kawasaki ER5 -->> Suzuki GSF 600 Bandit -->>Suzuki V-Strom 650 XT -->> Suzuki V-Strom 1000 -->> BMW R1250GS Adventure

Ride Through Life

Awatar użytkownika
staszek_s
A+B+C+D+E+T

Nie mam co do tego wątpliwości, nie chcieli podcinać sprzedaży TT rider'ów.

Awatar użytkownika
biblo
A+B+C+D

Post autor: biblo »

Na moto używam Ridera, a o tej apce myślę w kontekście wykorzystania w aucie do bieżącej nawigacji... Do wyznaczania najlepszej trasy dojazdu do jakiegoś punktu, omijając korki lub zamknięte ulice, a tego w W-wie trochę mamy :roll: Tak więc chodziło mi raczej o porównanie do Google Maps, Waze, Here WeGo... Sprawdzałem niedawno drugą apkę TomToma - AmiGo - ale ona proponowała kiepskie trasy...

Pozdrawiam,
Jacek

Bo przecież najważniejsze są widoki... 8-)

Awatar użytkownika
lukas76
A+B+C+D+E+T
Kontakt:

Post autor: lukas76 »

Mapy.cz

Ponowne przyjęcie do Mniejszości Niemieckiej 🤣
BMWał
[media]https://www.dampfbier.de/[/media]

Awatar użytkownika
PiotrEm
A+B+C

Post autor: PiotrEm »

lukas76 pisze:
31 sty 2025, 12:06
Mapy.cz
OT: po zmianie modelu licencyjnego bezpłatnie off-line można mieć tylko jedną mapę (jeden kraj). Wokół komina wystarczy, wokół Tatr nie.

DL650XAM020 w kolorze YVB na Au-felgach

Awatar użytkownika
Struna
A+B+C+D+E+T
Kontakt:

Post autor: Struna »

W dobrej promce można wyrwać licencję do OsmAnd-a za niecałe 60 zeta lifetime.

DL 650 AK7, DRZ 400S - http://www.gcstuning.pl

Awatar użytkownika
erykszolc
A+B
Kontakt:

Post autor: erykszolc »

Struna pisze:
31 sty 2025, 12:58
W dobrej promce można wyrwać licencję do OsmAnd-a za niecałe 60 zeta lifetime.
Również polecam!

Kiedyś biały DL650 z 2012, teraz DL650 rocznik 2019, czarny i ładny! https://www.youtube.com/seizetheroad

Awatar użytkownika
staszek_s
A+B+C+D+E+T

Tu była mowa o bieżącej nawigacji z omijaniem korków, Tomtom ma dość dobry traffic, Osmand chyba nie do tego celu.
Ocena: 5.88235%

Awatar użytkownika
Struna
A+B+C+D+E+T
Kontakt:

Post autor: Struna »

W sumie się kwestią korków nie interesowałem, bo używam go głównie w off-roadzie, ale tam jest tak napchane opcji, że wcale bym się nie zdziwił, gdyby miał - jednak wymaga to weryfikacji.

DL 650 AK7, DRZ 400S - http://www.gcstuning.pl

Awatar użytkownika
PiotrEm
A+B+C

Mój TT Rider 550 dogorywa. Ma coś z pamięcią. Resetowałem i restartowałem go dzylion razy na quirlion sposobów (z urządzenia, z MyDrive na PC, z kartą SD i bez), stale pojawiał się problem z aktualizacją fotoradarów i stacji ładowania, że niby aktualizował, ciągnął dane, ale efektu brak i monit, że nadal są te aktualizacje, albo error (to infantylne "ojej"), nie można dodać mapy, coś pobiera i albo od razu się wywala, albo po 99%, nagle traci wifi, zaraz odzyskuje, a jak już ją doda, to nie pojawia się ona w liści map do usunięcia, jak się po którymś restarcie w końcu pojawi, to nie można usunąć, po kolejnych akrobacjach w końcu cudem znika i licznik wolnej pamięci rośnie. Nawet go otworzyłem, odpiąłem baterię (płyta główna datowana na 2017), też nie pomogło. Usuwasz dane, dajesz restart, stare dane są. Po n-tym resecie małe aktualizacje (fotoradary i ładowarki) w końcu przeszły, zapomniał też mapy Europy (raczej usunął, bo melduje, że ma więcej wolnej pamięci), ale nowych map nadal nie może. Minionego lata kilka razy ot tak zrestartował się w trasie, niekoniecznie w największym upale, więc coś musi być z nim nie halo.

Chyba niebawem pojawi się ogłoszenie sprzedaży uchwytu zasilającego i etui, bo co prawda cała reszta działa bez uwag (integracja z telefonem na tej wycofanej i niedostępnej już apce MyDrive bangla aż miło, SMSy messanger, emaile, kto dzwoni), ale jego dni są raczej policzone. Przestał być niezawodny i nie wiadomo, kiedy wysiądzie (a nie chciałbym go w afekcie cisnąć do lasu, elektrośmieci należy posortować).

Co się u Was pojawia, jak chcecie dodać jakąś mapę, powiedzmy Europy albo Europy centralnej, lista państw?
TT_mapa.jpg
TT_mapa.jpg (72.29 KiB) Przejrzano 2274 razy
U mnie nic, a próba pobrania robi temu misiu kuku:
TT_ojej.jpg
TT_ojej.jpg (65.13 KiB) Przejrzano 2274 razy

Awatar użytkownika
zwierzak
A2
Kontakt:

Post autor: zwierzak »

Wygląda na to że TT poddał rynek nawigacji motocyklowych bez walki.
Sam chętnie kupiłbym następcę mojej 500-tki, ale jedyną sensowną opcją wydaje się przejście na jakiś ekran AA/CarPlay i na nim nawigacja offline - chociażby płatny TomTom Go.

Garmin jakoś do mnie jeszcze nie przemawia ale chyba będę musiał się bardziej zagłębić w temat

Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk

Marcin (zwierzak)
----------------------
Szary DL1000 2016 -> R1300GS Triple Black

Awatar użytkownika
motostopem
A

Post autor: motostopem »

Właśnie też mam takie wrażenie, że następcy może nie być, lecz jak kiedyś pytałem tomtoma to nie mogą ujawniać informacji "kiedy będzie nowy" także nic nie wiadomo.
Chyba teraz używa się ekranów/navi od carpuride?

Najczęściej w roli głównej DL650, a będzie DL1050 :arrow:
https://www.youtube.com/channel/UCpp6Ux ... irmation=1

Awatar użytkownika
Lord
A+B+C+D+E+T

Post autor: Lord »

zwierzak pisze:
31 gru 2025, 09:04
Wygląda na to że TT poddał rynek nawigacji motocyklowych bez walki.
Sam chętnie kupiłbym następcę mojej 500-tki, ale jedyną sensowną opcją wydaje się przejście na jakiś ekran AA/CarPlay i na nim nawigacja offline - chociażby płatny TomTom Go.

Garmin jakoś do mnie jeszcze nie przemawia ale chyba będę musiał się bardziej zagłębić w temat

Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk
Tez długo sie opierałem przed Garminem, no moze teraz jescze zastanowiłbym sie nad DMD2 :)https://www.dmdnavigation.com/lineup-moto/

DL650A L8

Awatar użytkownika
PiotrEm
A+B+C

@Lord, to, że TT550 raczył w końcu zaktualizować te fotoradary, to moim zdaniem nie przypadek, tylko aura Zumo XT2, który leżał obok :-)
A mapy nadal "ojej" :(
Ocena: 5.88235%

Awatar użytkownika
biblo
A+B+C+D

Post autor: biblo »

PiotrEm pisze:
31 gru 2025, 00:52
Co się u Was pojawia, jak chcecie dodać jakąś mapę, powiedzmy Europy albo Europy centralnej, lista państw?
U mnie pojawia się lista państw ułożona wg kontynentów: Ameryk Pd., Ameryka Pn., Afryka, Europa, Azja i Pacyfik.
A po dzisiejszej aktualizacji mapa Europy jest w wersji v1160.13042 (wydana 10/2025). Fotoradary i coś tam jeszcze też się zaktualizowało...

Jedyna "anomalia" to dzisiejsza aktualizacja (w sumie niecałe 9GB) trwała strasznie długo :roll:

Pozdrawiam,
Jacek

Bo przecież najważniejsze są widoki... 8-)

Awatar użytkownika
Centrino
Administrator

Post autor: Centrino »

Wersja.1160.13042 o dziwo była już u mnie w tomtomku.
Fotopstryki za to i punkty ładowania pokazały się do aktualizacji ale szybko się załadowały.
Swoją drogą ni mam pojęcia jak ustawić aby te punkty ładowania (niezwykle potrzebna rzecz w nawigacji motocyklowej) się w ogóle nie upgradowały

JAWA 350TS -> BMW F650 -> DL650 AK8 -> DL1050XT

Części, akcesoria motocyklowe https://dlmoto.pl/

Awatar użytkownika
PiotrEm
A+B+C

Jest aplikacja MyDrive Connect na PC. Ale ona robi tylko dwie rzeczy: udostępnia internet Riderowi po kablu USB oraz flashuje fw. Pokazuje też zawartość Ridera, ale jak chcesz do/odinstalować mapę, to tylko wyświetla wskazówki, jak to wyklikać bezpośrednio na Riderze.
Aż się prosi, żeby w tej apce móc zablokować niechciane aktualizacje na stałe (bo skoro możesz dokupić subskrypcję fotoradarów, to powinieneś móc ją (i inne) wyłączyć. No, ale nie w produkcie, który producent już dawno pogrzebał.

A jak się flashuje Ridera? Wyłączyć. Włączyć i trzymać przycisk, aż Rider wejdzie w tryb określany nawet na forum TT jako "czarny ekran z białymi napisami" (nie skomentuję nazwy, no chyba że... "ojej"). Ten tryb powinien być stabilny, tzn. nie mignąć na pół sekundy i rebootować, tylko trwać. Teraz trzeba szybko 3x wcisnąć wyłącznik i Rider przejdzie w tryb downloadu (i pokaże na ekranie, że nie ma połączenia z PC). Teraz należy go podpiąć do peceta i MyDrive Connect zacznie wgrywać oprogramowanie (na Riderze cały czas będzie ta plansza z brakiem połączenia USB, ale na PC % postępu będzie rosnąć, w końcu Rider zrebootuje się). Tyle teoria. Po takim zabiegu Rider powinien być gruntownie zresetowany. Ale nie mój, mój wie lepiej.

Awatar użytkownika
motostopem
A

Post autor: motostopem »

Centrino pisze:
01 sty 2026, 13:58
Wersja.1160.13042 o dziwo była już u mnie w tomtomku.
Fotopstryki za to i punkty ładowania pokazały się do aktualizacji ale szybko się załadowały.
Swoją drogą ni mam pojęcia jak ustawić aby te punkty ładowania (niezwykle potrzebna rzecz w nawigacji motocyklowej) się w ogóle nie upgradowały

Przed rozpoczęciem aktualizacji pokazuje co będzie aktualizowane i jest tam znaczek czy chcesz aktualizować czy nie

@PiotrEm Pisałeś do supportu dostępnego na swoim koncie tomtom lub na chacie pojawiającym się po prawej stronie jak jesteś na witrynie tomtoma?

"(SMSy messanger, emaile, kto dzwoni)" mi za to to nigdy nie działało na iphone- zawsze informacja, że nie jest to dostępne aktualnie.

Najczęściej w roli głównej DL650, a będzie DL1050 :arrow:
https://www.youtube.com/channel/UCpp6Ux ... irmation=1

ODPOWIEDZ

Wróć do „Interkomy, Nawigacje, Kamery”