Ogłoszenie duszpasterskie

Chciałem poinformaować, że znalazł się chętny i chętna, któremu pomoże kolejny chętny w organizacji jesiennego zlotu.

Termin i miejsce zlotu zostanie ogłoszone na zlocie w Skokach Dużych

*Tak naprawdę termin zlotu jest już na forum ale znaleźć nie jest tak łatwo :)

Zakup V strom 650

Wszystko co o motocyklach V-strom powiedzieć i wiedzieć można. Pytania, odpowiedzi, dyskusje.
pawel-e34
A1

Re: Zakup V strom 650

Post autor: pawel-e34 »

Pamiętaj że zawsze należy przeliczyć masę pojazdu do mocy. Czy jak obciazysz go ok 200 kg to myślisz że dalej będzie palił 4.5 litra. Ja myślę że spali tyle co litr albo i więcej. Pamiętam jak miałem BMW e34 z 2.5 litrowa benzyną, paliła tyle samo co beemka kolegi (taka sama) tylko z silnikiem 1.8. Ja mialem 192KM on 113. Myślę że tu będzie podobnie. Popytaj tych co jeżdżą litrami z plecakami w trasę. Bo mogę się mylić, ale wątpię.😁

Tak na szybko:
dl-1000-2002r-spalanie-t2164.html

Zapraszam do mojej galerii ...
topic4333.html

PiW
A2

Post autor: PiW »

Zawsze możesz wziąc demówkę od dealera i porównać 650 i 1050, z plecakiem lub bez (niezależnie czy zamierzasz kupić nowy moto - dealer nie musi wiedzieć :)

Simson AVO, Suzuki 125 cross, Junak M16, Yamaha TMax 530, BMW F800GT, Suzuki Dl 1050XT

Awatar użytkownika
Struna
A+B+C+D+E+T
Kontakt:

Post autor: Struna »

@pawel-e34 - tak masz poniekąd rację, pod obciążeniem mogą spalić podobnie, ale też trzeba wziąć pod uwagę czy powiedzmy raz, czy dwa w roku jak polecisz tak objuczony vs cała reszta jazdy solo.
Zależy jak kto użytkuje. Jak większość we dwoje i często z kuframi to literek będzie rozsądniejszy.

DL 650 AK7, DRZ 400S - http://www.gcstuning.pl

pawel-e34
A1

Post autor: pawel-e34 »

Dokładnie tak, decyzja zawsze po stronie kupującego. Staram się tylko coś podpowiedzieć z własnego doświadczenia. Różnica w zakupie 1000 zwłaszcza młodszego też jest spora.

Zapraszam do mojej galerii ...
topic4333.html

Dudidadu
AM

Post autor: Dudidadu »

To co, jak będę jeździł w 2 os na 650 to aż tak będzie mułowato. Teraz na Gladiusie, fakt że krótkie trasy i daje radę.

Awatar użytkownika
Voyager
A+B

Post autor: Voyager »

No tak. Próbujemy za pośrednictwem słów zapisanych i wyświetlanych w przestrzeni cyfrowej przekazać drugiemu człowiekowi nasze emocje i odczucia. To dosyć trudne, jeśli nie niemożliwe. Dla każdego za słowami "mułowato", "dynamicznie", "zajebiście", "...ujowo" kryją się zupełnie inne doznania dupochamowni. Tak więc oprzeć decyzję zakupową wyłącznie na słowach innych jest średnim pomysłem. Zdecydowanie najlepiej samemu wypróbować w tych okolicznościach w których z motocykla będziemy korzystać. Jeśli się nie da idealnie, to chociaż w przybliżeniu. Czyli na przykład zamiast używanych porównać nowe 650 i 1000.
Tym bardziej, że na rynku trudno o dwie, tak podobne do siebie a w tak różnych klasach pojemności skokowej silnika, maszyny. Mój plecaczek nie dostrzega żadnych różnic w podróżowaniu małym i dużym DL. Byle by był kufer z oparciem. Wymiary i komfort dla plecaczka bardzo podobne. Ja na co dzień jeżdżę sam, a z plecaczkiem na kilka wypraw w roku. Więc na co dzień dla mnie 650 wystarczy, a moje wyjazdy turystyczne i tak są realizowane defensywnym stylem jazdy. Nawet obciążony bagażem i drugą osobą mały DL bez problemu dotrzymuje kroku samochodom osobowym. No, może poza sportowymi i ciekawymi elektrykami.
Z drugiej strony zupełnie jasne jest dla mnie, że ktoś inny, z innymi potrzebami, przestał się już jarać zupełnie momentem napędowym małego i do szczęścia potrzebuje litra. Zwłaszcza na dwóch, przepraszam, na dwoje z bagażami. Jeżeli zamiast motocyklowego chillout-u na południu wybieramy tzw. szybką turystykę, to tutaj mały (pojemnościowo, bo gabaryty podobne bardzo) jest... mały. Jak mamy potrzebę wyprzedzania puszek podczas jazdy w dwie osoby, to oczywiście tysiąc umożliwi czynienie tego w sposób zdecydowanie krótszy, czyli bezpieczniejszy. Jak mamy... Jeżeli jest dla nas istotne, czy przelecimy na strzała 700 czy 850 km to tutaj duży może zdecydowanie więcej. Jeżeli...
Nawiasem mówiąc, to bardzo współczesny dylemat: czy "życie na maksa" czy "wystarczająco dobrze"? A to już każdy musi sobie... odpowiedzieć.
Natomiast dyskusja, czy DL650 jeszcze wystarczy czy już tylko DL1000, będzie trwać dopóki na świecie pozostaną do sprzedaży chociażby po jednym egzemplarzu 650 i 1000. I, jak mawia Jurek, o jeden dzień dłużej.
Ocena: 17.64706%

Romet Kadet -> Romet Ogar 200 -> Junak 901 -> Honda Varadero 125 -> Suzuki V-Strom DL650XT L8 -> Suzuki V-Strom DL650XT M0

pyra
A+B

Post autor: pyra »

erykszolc pisze:
01 gru 2020, 15:40
Dudidadu pisze:
01 gru 2020, 15:37
pawel-e34 pisze:
01 gru 2020, 15:19

podstawowa różnica po 2007 - dwie świece na cylinder.

a i rzecz podstawowa z tego co mówią wszyscy. Jeśli chcesz jeździć z "plecaczkiem" to zastanów się nad litrem, duzo ludzi jeżdząc na 650 we dwójke narzeka na brak mocy. Nad tym się zastanów. Ja sam teraz kupiłem 650, ale wiem że żona na motor ze mną nie wsiądzie.
Bardziej chcę zdobyć doświadczenie, no i wiek już taki że raczej wyścigi mnie nie interesują.
Ja mam ciut więcej od Ciebie ;) W tym roku zrobiłem prawko i pierwszy raz wsiadłem na moto. Kupiłem 650, i teraz poważnie się zastanawiam nad litrem ;) Nie chodzi o prędkości, ale o moc z bagażami na górskich drogach :)
I tak młodzi mają, po jednym sezonie: brak mocy, i wiara w swoje umiejętności. Wytrzymaj jeszcze 2-3 sezony( choć ktoś pisał 5) nabierz wpraw i pokory na osiołku.
Ocena: 5.88235%

Szerszeń DL 650A L7 - to już historia

Awatar użytkownika
erykszolc
A+B
Kontakt:

Post autor: erykszolc »

pyra pisze:
02 gru 2020, 15:46
erykszolc pisze:
01 gru 2020, 15:40
Dudidadu pisze:
01 gru 2020, 15:37

Bardziej chcę zdobyć doświadczenie, no i wiek już taki że raczej wyścigi mnie nie interesują.
Ja mam ciut więcej od Ciebie ;) W tym roku zrobiłem prawko i pierwszy raz wsiadłem na moto. Kupiłem 650, i teraz poważnie się zastanawiam nad litrem ;) Nie chodzi o prędkości, ale o moc z bagażami na górskich drogach :)
I tak młodzi mają, po jednym sezonie: brak mocy, i wiara w swoje umiejętności. Wytrzymaj jeszcze 2-3 sezony( choć ktoś pisał 5) nabierz wpraw i pokory na osiołku.
Nie prosiłem o wycieczki osobiste :) Nie znasz mnie, nic o mnie nie wiesz, więc postrzeganie mnie przez Twój stereotypowy obraz "młodego" jest tu całkowicie nie na miejscu. Serdecznie pozdrawiam. Bez odbioru ;)

Kiedyś biały DL650 z 2012, teraz DL650 rocznik 2019, czarny i ładny! https://www.youtube.com/seizetheroad

Awatar użytkownika
Struna
A+B+C+D+E+T
Kontakt:

Dudidadu pisze:
02 gru 2020, 11:30
To co, jak będę jeździł w 2 os na 650 to aż tak będzie mułowato. Teraz na Gladiusie, fakt że krótkie trasy i daje radę.
Ja z żoną plus komplet kufrów kilka razy w roku śmigam i nie narzekam - choć trzeba brać poprawkę, że nie zerwiesz się tak żwawo jak byś jechał solo.
Ocena: 11.76471%

pyra
A+B

Post autor: pyra »

@erykszolc, żadna wycieczka osobista, jeżeli uraziłem - przepraszam. Być może , życie ci ratuję chłopie.

Szerszeń DL 650A L7 - to już historia

Awatar użytkownika
Henrikes
A1

Post autor: Henrikes »

Dl 650 mam od pół roku,przesiadłem się z dużego bandita i było olaboga co ja zrobił.
A teraz jest już ok,przyzwyczaiłem się i dobrze mi się jeździ choć mocy mniej ale wygody więcej.
Mały VStrom wcale nie jest takim myłem,do spokojnej turystyki idealny.
To jest moje spostrzeżenie po pół roku i ok 4 tysiach jazdy,myślę że większość weteranów tego moto też tak myśli.

Awatar użytkownika
Old Donkey
A+B+C

Post autor: Old Donkey »

Voyager pisze:
02 gru 2020, 13:50
do szczęścia potrzebuje litra. Zwłaszcza na dwóch,
no bo co to jest pół litra czy nawet sześćset pięćdziesiąt na dwóch ? ;)

Awatar użytkownika
Struna
A+B+C+D+E+T
Kontakt:

To jest dokładnie 250 lub 325 na głowę :)

fristajlo
A2

Post autor: fristajlo »

Old Donkey pisze:
Voyager pisze:
02 gru 2020, 13:50
do szczęścia potrzebuje litra. Zwłaszcza na dwóch,
no bo co to jest pół litra czy nawet sześćset pięćdziesiąt na dwóch ? ;)
Jak to "co"... Nic! Obrazek

Btw, pełna zgoda z Voyagerem. 650 to pokorny osiołek, ale adrenalinę też może wygenerować, choćby na krętych drogach. Za to na stacji po tankowaniu micha mi się cieszy jak widzę zasięg np. na 480km.

Honda CM125 '93 -> Honda CB750 '95 -> Suzuki DL650XT '18

Awatar użytkownika
bojaco
A+B+C

Post autor: bojaco »

W 650 sinik jest tak elastyczny jakby był z gumy. Odwijasz manetkę, nieważne na którym biegu, jak w skuterze. W 1000 z nowym włącznie, już tak pięknie nie jest. Wiem z własnego doświadczenia. Spalanie, części, serwis w 1000 to też wyższe koszty. Jeżdzisz głównie sam, bierz 650.

DL650 2013 -> DL1000 2016 -> R1200GS Adv 2016 -> R1250GS Adv 2020 czyli nadal w Osi :o

Awatar użytkownika
trombel
A+B

Post autor: trombel »

Czołem załoga. Pozwolę się podpiąc pod tego posta bo targają mną podobne dylematy.

Otóż nadszedł ten moment, z którym pewnie i każdy z Was się miał okazję spotkać na początku swojej motoprzygody. Chciałbym posmakować jazdy na dwóch kółkach. Dlatego stoję przed dylematem zakupu pierwszego motocykla.

1. Moje doświadczenie: znikome. Ostatnie jazdy to 20 lat temu komarkiem na kartę motorowerową. Potem okazjonalnie gdzieś tam ktoś dał się trochę przejechać Jawką, Wską, Simsonkiem. Ostatnimi czasy trochę enduro po krzakach. Niemniej jednak od wakacji jestem posiadaczem blankietu z literką A tak więc jeszcze dodam te 20h jazd w OSK Yamaszką MT 07 :) oszałamiającą prędkością 12km/h na placu i 43km/h w ruchu miejskim :)

2. Coś o mnie: wiek już bliżej czterdziestej wiosny. Kozaczenie przed kolegami to już dawno za mną. Na wadze setka i wzrostu 190cm.

3. Moje oczekiwania: była zajawka na enduraka. Jednak w okolicy brak ekipy, boję się że po pół roku krzaki się znudzą. A i małżonka buczała, że zaraz szpital, złamania etc. Eksploatacja i remonty co chwilę tak więc temat offroadu zawieszam póki co i odkładam do bliżej nieokreslonej przyszłości.

Niemniej jednak robiąc kurs i jeżdżąc te 20h po asfalcie zacząłem się przekonywać do raczej utwardzonych dróg jazdy i czerpać z tego frajdę. Dlatego pomyślałem o czymś z grupy naked/turystyka.

Doświadczenie mam znikome bo zdaję sobie sprawę że zrobienie prawka to dopiero początek drogi dlatego celowałbym w moto, które będzie fajne do nauki jazdy, wybaczające błędy i dające się fajnie prowadzić by nie walczyć z mocą. Kumple z motorami mówią różnie: bierz litra boś ciężki i wysoki, drugi mówi: co najmniej 800 bier. I sam już głupnę od tych porad. Z jednej strony do nauki coś spokojniejszego, a z drugiej czy mnie uciągnie z setką na wadze, czasem z plecaczkiem na wycieczkę plus kuferkami? Z racji 190cm wzrostu też chciałbym mieć wygląd znośny na moto i w miarę wygodę w stawach kolanowych tak by nie wyglądać jak bernardyn na jamniku.

Gdzie chcę śmigać?: interesuje mnie jazda dla przyjemności. Zapieprzanie to nie moja bajka. Z racji wieku szpan przed kolegami czy śmiganie 200km/h to nie dla mnie. Dlatego myślałem o nakedzie by czasem i do roboty zajechać i po bułki do sklepu i po prostu się przejechać po okolicy (choć mieszkam w małej miejscowości dlatego specjalne korki czy duży ruch nie występuje). Z drugiej strony fajnie byłoby mieć coś wygodnegoby w weekend z żoną do Zakopca śmignąć czy gdzieś w Bieszczady. Ale jak napisałem. Tor i wyścigi to nie dla mnie. Chcę czerpać przyjemność z jazdy, uczyć się, podjechać na zlot jakiś, na wycieczkę raczej krajową. Do gór w końcu blisko. Z drugiej strony trochę mocy też musi mieć bo i pewnie zdarzy się przelot autostradą czy ekspresówką lub by nie wyprzedzać autobusu przez 500m robiąc długi rozpęd. Jednak przyspieszenie będzie potrzebne punktowo w powyższych sytuacjach. A normalnie to jazda turystyczno-krajoznawcza i dla przyjemności po okolicy. Na początek wiadomo, że nauka dlatego tryb jazdy będzie asekuracyjno-defensywny.

Po przeglądnięciu neta dochodzimy do sedna mojej obecności w tym temacie. Mam kilka typów jak np. V-Strom, BMW F 800 R czy GS lub też Hondzina NC 750X

Bmw trochę razi kosztami eksploatacji. Honda wygląda fajnie lecz nie wiem czy nie za niska pod mój gabaryt no i tych kuni zaledwie 55. Vstrom optymalnie wybija się w tej walce na czoło. Miałem okazję się przymierzyć i usiąść ( nie jechać) i jest wygodny do mojego wzrostu. Wesprzyjcie proszę radą czy to fajna opcja do nauki i na lightową turystykę/jazdę w koło komina? A jak np V-strom to czy 650 czy 1000.

Pewnie z 60-70% czasu będę latał sam ale moto musi czasem też pociągnąć ze mna plecaczek i kufry na spokojny wypadzik czy weekend w górkach. A trochę ważę i mierzę :)

Mam nadzieję, że swoje preferencje opisałem jasno i czytelnie. Jak coś to pytajcie :)

Ja liczę na ciekawe i merytoryczne porady, które pozwolą otworzyć mi wiosnę wśród dwukołowej braci :)

Suzuki DL 1050 V-STROM XT RCM1 Metallic Steel Grey

Awatar użytkownika
Centrino
Administrator

Post autor: Centrino »

Odwieczny dylemat 650 czy 1000. Do końca nigdy nie będzie tak, że można polecić motocykl w 100%. Zawsze coś może nie odpowiadać.
Z Twojego opisu wynika, że 650 wystarczy spokojnie. Ja jeździłem 650 6 lat i było bardzo OK. Teraz jednak przesiadłem się na 1050. Zrobiłem to nie dlatego, że musiałem, że jestem ciężki i jazda z plecaczkiem. Zrobiłem to bo chciałem. Mocy faktycznie jest więcej ale tak naprawdę rzadko kiedy ją wykorzystuję. 650 wpisywała się w moje potrzeby znakomicie.
Bierz pod uwagę, że mimo iż masz już doświadczenie w jeździe motocyklem to jednak nie masz doświadczenia w tym czego naprawdę potrzebujesz. Z Twojego opisu wg mnie pierwsze co bym zrobił to wykreśliłbym nakeda. Jeżeli interesuje Cię turystyka to jednak brak szyby będzie po niedługim czasie bardzo ale to bardzo uciążliwy.
Co do prędkości przelotowych, 650 do prędkości 120-130 nie robi żadnych problemów. Później, przy prędkościach do 150-160 (to już tak raczej max) i autostradzie, gdzie utrzymuje się stałą prędkość przez dłuższy kres czasu, lubi sobie łyknąć nieco oleju. I to dotyczy chyba wszystkich 650. Nie jest to duży problem tylko trzeba o tym pamiętać, że jadąc 500km autostradą to należy sprawdzić stan oleju.
Podsumowując: wydaje mi się, że 650 na początek będzie dobrym rozwiązaniem, przynajmniej na 1-2lata. Przez ten okres wyrobisz sobie zdanie co później.

JAWA 350TS -> BMW F650 -> DL650 AK8 -> DL1050XT

Części, akcesoria motocyklowe https://dlmoto.pl/

Awatar użytkownika
trombel
A+B

Dzięki za obszerny wpis. Odniosę się do dwóch kwestii. Doświadczenia nie mam dlatego motocykl początkiem posłuży głównie do nauki i luźnych przejażdżek. Co do turystyki to owszem planuję taką formę spedzania wolnego czasu ale raczej w aspekcie lokalnym i niedługim. Czyli wypady jednodniowe czy weekendowe raczej po południowych krańcach naszego kraju. Jakieś Alpy czy Noordkapy póki co jeszcze długo mi nie grożą. Niemniej jednak poza tymi wycieczkami które raz za czas się przytrafią to chciałbym śmigać do pracy czy w celu ogarnięcia spraw codziennych. Jak DLe spisują się na mniejszych dystansach wokół komina? W wielkim mieście nie mieszkam. Jakieś postoje w korkach raczej mi nie grożą. Pytanie czy jest zwinny i poręczny w codziennym użytku ( jak naked) czy to raczej moto nastawione typowo na turystykę i dłuższe dystanse?
Ostatnio zmieniony 04 sty 2021, 18:37 przez trombel, łącznie zmieniany 2 razy.

Awatar użytkownika
Centrino
Administrator

Post autor: Centrino »

DL prowadzi się niczym rowerek. Nie ma dla niego problemu czy jedziesz 20km czy 200km czy 500km. Z dystansami radzi sobie dzielnie :)

JAWA 350TS -> BMW F650 -> DL650 AK8 -> DL1050XT

Części, akcesoria motocyklowe https://dlmoto.pl/

Awatar użytkownika
trombel
A+B

Rozumiem. Takiego czegoś szukam czyli po prostu uniwersalnego.

Zapytam zatem jeszcze, które roczniki wziąć pod lupę? Budżet jakim dysponuję to 20k z lekką górką. Pytanie czy kupić za tyle w miarę świeżą sztukę czy raczej szukać coś ze starszych lat bo do nauki nie ma co przesadzać, a i na akcesoria czy fajby strój zostanie? Na pewno ABS się przyda czyli z tego co kojarzę to od 2007 w górę. Polifty w którym roku weszły? Wiadomo, że w nowej budzie DL wyglądają jeszcze okazalej niemniej jednak chciałbym poznać opinię bardziej doświadczonych kolegów i koleżanek. Czy faktycznie iść w młody rok i wygląd czy do nauki jakąś starszą wersję lepiej/ekonomiczniej/praktyczniej? Nie ukrywam, że jeśli moto mnie oczaruje i spełni wszystkie oczekiwania to zostanie z pewnością w garażu na dłużej niż 1-2 sezony.
Ostatnio zmieniony 04 sty 2021, 18:37 przez trombel, łącznie zmieniany 2 razy.

ODPOWIEDZ

Wróć do „Motocykle V-strom”