Wsiadanie na bocznej stopce
Re: Wsiadanie na bocznej stopce
Ja używałem kawałka drewna ze ściągniętej boazerii. 0 zł / sztukę.
- Ocena: 5.88235%
Bogusław • Honda Varadero XL125V 2003 -> DL650XT 2021
Zapytałem jak mam lecieć, hej powiedziały wyżej, hej powiedziały śmielej
Kupujesz piwo w puszce, wypijasz, zgniatasz puszkę i masz gotową podkładkę 

- Smerfciamajda
- A+B+C+D
Ja mam coś takiego, świetnie siedzi w tankbagu, nie zajmuje miejsca, jeszcze nigdy nie użyłem bo zawsze zapominam. A wożę to już z trzeci sezon.crimson pisze:może coś takiego:
https://allegro.pl/oferta/podkladka-pod ... 0665574104

Ja obracałem moto na stopce z ciężkimi kuframi i zawsze wsiadam ze stopki i póki co stopka cała a krowa sama waży 260 kg
- Ocena: 11.76471%
- Old Donkey
- A+B+C
zamiast tych podstawek pod stopkę czy poszerzeń można piętą dobrze ubić ziemię, wychodzi jeszcze taniej 

U mnie jest obniżony to nawet trzeba piętą ubić bo jak nie to się przewróci ale w drugą stronę 
Wysłane z mojego moto g 5G plus przy użyciu Tapatalka

Wysłane z mojego moto g 5G plus przy użyciu Tapatalka
DL650 AK7
Opiszesz w skrócie ten sposób? Będę wdzięczny.
JAWA 350 TS ---> Suzuki 1050XT
kilka sposobów, najlepszy tkzw rolling mount:
Przycierałeś tym o asfalt ?...czy tak zapobiegawczo ?PiotrEm pisze: ↑21 sie 2021, 22:33Sądząc po awatarze kolega ma dużego DLa, nie wiem, czy to linkowane będzie pasować. Poszerzenie się przydaje, ale jak jestem na torze (raz do roku), to zdejmuję.markflat pisze: ↑21 sie 2021, 22:12https://pl.aliexpress.com/item/40012191 ... 005548"%7D dobre poszerzenie i nie drogie![]()
DL650 AK8
Ja robię tak na rowerze, nawet załadowanym sakwy + plecak na nich, ale jakoś na moto z pasażerką tym bardziej sobie nie wyobrażam.
Jak mi się nogi zadzierać nie chce, to lewa noga na lewy podnóżek, i chops. A pasażerka zawsze wsiada po mnie, jak już podeprę moto szeroko obiema nogami.
P. S. Mam 180 cm, jeżeli ktoś by pytał.
Bogusław • Honda Varadero XL125V 2003 -> DL650XT 2021
Niestety przytarłem, co świadczy o niepoprawnej pozycji - za mało wychylenia ciałem, żeby motocykl trzymać w miarę prosto, bo to i przyczepność wtedy lepsza, i zawieszenie lepiej pracuje. A jak Ci tak znienacka zachrobocze, to od razu prostujesz motocykl i wylatujesz na zewnątrz, na szczęście na torze można

Czarny DL650XT M0 na Au-felgach
Na transfogarskiej dobry metr na bok mnie przestawiło jak przeszorowałem po centralce i podnóżku.
null
Łapię obiema dłońmi manetki na wyprostowanej kierownicy, kładę sie jakby klatką na bak i przerzucam nogę. Tak mi łatwiej niz z pozycji wyprostowanej. Trzeba tylko mocno ugiąć kolano, przynajmniej u mnie bo mam dlugie nogi, inaczej zahacze o centralny 
DL650 XT 2021

DL650 XT 2021
- Ocena: 11.76471%
Uważam, że poszerzenie stopki bocznej w motocyklach klasy adventure jest niezbędnym wyposażeniem. Chyba, że ktoś od razu zakłada tylko asfalt, bez wjazdu na pole namiotowe, leśną drogę itp. Uważam, że stopki o tak małej powierzchni w naszych motocyklach to przegięcie pały producentów. Nawet nie trzeba trawnika na kampingu, wystarczy miększy asfalt w Chorwacji, czy parking asfaltowy w Grecji. Ja ubieranie V-Stroma zaczynam od poszerzenia stopki bocznej. Ostatnio złote pod kolor felgii;) .
Owszem, na torze może przeszkadzać, ale kto kupuje V-Stroma do torowania, nawet Pixis zmienił sprzęta
.
Nie mam żadnych obaw o trwałość bocznej stopki. Wśród technik zmiany kierunku ustawienia dużego GS też można znaleźć metodę obracania moto na stopce bocznej i zero problemów. Na szeroko i wysoko załadowanym V-Stromie nie mam żadnych obaw by wspinać się po lewym podnóżku, gdy moto stoi na bocznej. Nigdy nic złego się nie stało. Warto tylko zwrócić uwagę, co jest po prawej stronie, by prawa noga znalazła pewne oparcie. Dodatkowo, wsiadam na bocznej tylko wtedy, gdy moto pewnie stoi pochylone na lewą stronę. jak stoi bardziej wyprostowane to tak nie wsiadam, bo może go gibnąć na prawo, zwłaszcza jak balans bagażu jest nie teges. Chociaż staram się by było równo.
Jakoś niekoniecznie uśmiecha mi się trenowanie pełnego rozkroku a'la Van Dam. Chociaż szanuję, mimo, że nie trenuję.
Owszem, na torze może przeszkadzać, ale kto kupuje V-Stroma do torowania, nawet Pixis zmienił sprzęta

Nie mam żadnych obaw o trwałość bocznej stopki. Wśród technik zmiany kierunku ustawienia dużego GS też można znaleźć metodę obracania moto na stopce bocznej i zero problemów. Na szeroko i wysoko załadowanym V-Stromie nie mam żadnych obaw by wspinać się po lewym podnóżku, gdy moto stoi na bocznej. Nigdy nic złego się nie stało. Warto tylko zwrócić uwagę, co jest po prawej stronie, by prawa noga znalazła pewne oparcie. Dodatkowo, wsiadam na bocznej tylko wtedy, gdy moto pewnie stoi pochylone na lewą stronę. jak stoi bardziej wyprostowane to tak nie wsiadam, bo może go gibnąć na prawo, zwłaszcza jak balans bagażu jest nie teges. Chociaż staram się by było równo.
Jakoś niekoniecznie uśmiecha mi się trenowanie pełnego rozkroku a'la Van Dam. Chociaż szanuję, mimo, że nie trenuję.
- Ocena: 17.64706%
Romet Kadet -> Romet Ogar 200 -> Junak 901 -> Honda Varadero 125 -> Suzuki V-Strom DL650XT L8 -> Suzuki V-Strom DL650XT M0
@Voyager. O nabiał trzeba dbać, bo nie odrasta.

Pozdrawiam. Sławek Ciok
„poznaj swój kraj, ojczyźnie służ” - Mazowsze jest piękne, otwórz oczy.
Karawanierzy Mazowieccy - sekcja moto
Moim zdaniem poszerzenie stopki jest bardzo przydatne - jest masa miejsc gdzie stopka bez poszerzenia sie wbije w grunt. Wsiadać na moto stając na podnóżku można bez obaw - nic się nie dzieje. Treningowo obracalem motka na stopce bocznej - VStrom utrzymuje 100% ciężaru moto bez strat, ale w internecie czytałem ze moto terenowe maja delikaniejsza stopkę. W Warszawie parkowałem w garażu za swoim samochodem między innymi samochodami i tam wsiadanie czy zsiadanie w trakcie jazdy bez szans, miejsca tak mało że musiałem sie przeciskać z trudem między moto a samochodem. Jak moto stoi na stopce to wsiadam stając na podnóżku, zsiadając i wsiadając przenosze noge nad torbą na tylnym siedzeniu. Jak było bardzo mało miejsca i trzeba było zmienic pozycje nogi podporowej w połowie zsiadania, to opierałem kolano o siedzenie.
IMHO każda metoda jest dobra, jesli dziala w miarę sprawnie.
IMHO każda metoda jest dobra, jesli dziala w miarę sprawnie.
Daelim Daystar ==> Suzuki DL650 XAL2018
poszerzenie stopki jak wspomniane wczesniej jest niebezpieczne przy wywrotce, miałem i wywaliłem w pierony jak mi jej kant przycisnął buta do ziemi.
Wystarczy wozić ze soba zakretkę od słoika i po problemie.
Wystarczy wozić ze soba zakretkę od słoika i po problemie.
I podnieść ja siedząc na motocyklu
Szerszeń DL 650A L7 - to już historia