Ogłoszenie duszpasterskie

Informacje o XV zlocie Suzuki V-strom : topic7844.html

Zapisy : topic7845.html

Są jeszcze wolne miejsca, można się zapisywać

DL650 K7 - leniwie zapala na rozgrzanym silniku

Wszystko co o motocyklach V-strom powiedzieć i wiedzieć można. Pytania, odpowiedzi, dyskusje.
Magnat
AM

DL650 K7 - leniwie zapala na rozgrzanym silniku

Post autor: Magnat »

Witam wszystkich, zakładam nowy temat, bo znalazłem inne opisy o problemach z odpalaniem, ale nie znalazłem przypadku jaki występuje w moim Vstrom-ie DL650 K7. Gdy jest zimny, czy też pierwszy raz odpalam od dłuższego czasu to maszyna odpala na tyk. Sekundowe przytrzymanie startera i działa. Problem jest jak się nagrzeje. Ponowne uruchomienie silnika przebiega bardzo "leniwie". Czasem, trzeba przytrzymać przycisk startera do ok. 5 sek. lub spróbować odpalić przy kolejnej próbie. Na szczęście zawsze odpalał. Ale z tym odpalaniem na ciepłym to trochę irytujące. Co sugerujecie? Co trzeba sprawdzić. Może ktoś z Was miał taki objaw i rozwiązał problem?

dariuszbau
A2

Re: DL650 K7 - leniwie zapala na rozgrzanym silniku

Post autor: dariuszbau »

Witam. A jak luzy zaworowe? Mogą być za małe i przy rozgrzanym silniku luz się zmniejsza.

Magnat
AM

Luzy miałem sprawdzane w serwisie w zeszłym roku, czyli jakieś 4 tyś km temu. Myślę, że z zaworami jest ok.

dariuszbau
A2

Obejrzyj dokładnie przewody podciśnienia, uszczelnienie wtryskiwaczy, może luźna świeca. Sprawdziłbym czy to wina jednego cylindra. Zdjąć fajki i odpalić jeden a potem drugi.

Magnat
AM

ok, zwrócę na to uwagę. Dodam jeszcze, że przy ostatnim serwisie przed sezonem w 2021 były wymieniane świece i sprawdzony luz zaworowy. Dodatkową trudność w diagnozie sprawia fakt , że przy obecnej temperaturze (mam zimny garaż) silnik zachowuje się idealnie. Aby nagrzać go do temperatury, przy której występuje problem, trzeba obciążyć jednostkę i nagrzać go do przynajmniej 3 kresek. Najlepiej przejechać, ale teraz to nie możliwe. Jeśli chodzi okolice przewodów podciśnienia czy wtrysków to nie widać tam nic niepokojącego. Silnik suchy jak pieprz. Liczę, że może ktoś z Was miał podobny przypadek. Planuje sprawdzić wszystko po kolei co jest najtańsze i najmniej inwazyjne. Jestem laikiem w tej materii, ale może to prądy? Z drugiej strony tylko dlaczego jak się nagrzeje miałoby być gorzej?

dariuszbau
A2

Nagrzany metal się rozszerza, zmieniają się luzy i opory (nie elektryczne). Może to być nawet wina rozrusznika. Szukaj. Powodzenia. Jak coś mi wpadnie to napiszę.

Magnat
AM

Będę drążył temat, jak dojdę do jakiegoś wniosku to pozostawię tu informację. Dziękuję Ci za sugestię, wezmę pod uwagę.

Awatar użytkownika
Centrino
Administrator

Post autor: Centrino »

Zmierz sondę lambda.

JAWA 350TS -> BMW F650 -> DL650 AK8 -> DL1050XT

Części, akcesoria motocyklowe https://dlmoto.pl/

Magnat
AM

Jak zmierzyć sondę lambda?

Awatar użytkownika
Bali
A1

Post autor: Bali »

Musisz wpiąć się w przewody podczas pracy silnika. W miarę rozgrzewania silnika zakres pracy sondy będzie rósł - falował.

Drucik wsuwasz w kostkę mało inwazyjną ale też upierdliwa opcja czasami nie łączy. Albo szpileczki wbijasz w przewódy inwazyjną ale 100% połączenia.

Ustaw miernik na mV powinien falować w zakresie 100-900. Jak robi to leniwie albo na rozgrzanym nie zbliża się w te wartości to oznaka że sonda szwankuje.

Ale sonda to raczej odpowiada za pracę silnika - spalanie a nie za rozruch.

Jeśli sprawdziłeś mechanikę tak jak pisali poprzednicy. To czas uderzyć w czujniki czujnik położenia wału i czujnik temperatury silnika.

Sprawdź jeszcze i wyczyść wszelakie połączenia elektryczne . Jakiś penetrator poodpinaj kostki przeczyć przedmuchaj.

Jeśli jesteś pewny mechaniki to te 2 czujniki poczas startu dają do komputera najważniejsze informacje.

To proste czujniki na YouTube lub w książce serwisowej znajdziesz opisy jak je sprawdzić. Wystarczy prosty miernik za 20 zł z marketu.

Informuj na bieżąco o postępach. Przyda się na przyszłość

Wysłane z mojego CPH2113 przy użyciu Tapatalka

Awatar użytkownika
Struna
A+B+C+D+E+T
Kontakt:

Post autor: Struna »

Jeszcze kwestia czy jesteś na 100% pewny, że serwis faktycznie zweryfikował luzy i zmienił świece - niestety różnie to bywa...

DL 650 AK7, DRZ 400S - http://www.gcstuning.pl

Magnat
AM

Najlepszy majster może spartolić robotę, ale wtedy może byłoby źle od razu po serwisie. Do tej pory zrobiłem ponad 4000 km i jak kończyłem sezon 2021 to zauważyłem takie niepokojące symptomy. Dziękuje , że podsuwacie pomysły. Chciałbym przed sezonem zrobić wszystko, aby przygotować maszynę do sezonu i nie trawić czasu na wiosnę na naprawę. Sęk w tym , że nie mam jak tego jak przetestować. Objawy z trudnym rozruchem występowały tylko wtedy jak się porządnie nagrzeje. Dodatkowo usterka nie była regularna. Mam nadzieję, że to okaże się błachostka. Zacznę od sprawdzenia elektryki i dam znać.

Awatar użytkownika
Struna
A+B+C+D+E+T
Kontakt:

Ale opisz dokładniej jak to "leniwie" odpala.
Kręci słabiej/wolniej, czy tak samo jak na zimno, ale po prostu trzeba dłużej kręcić żeby załapał ?

Magnat
AM

Najlepiej zrobię filmik i tu wrzucę. Wył. zapłon i pokręcę na zimnym, a potem na ciepłym, aby porównać działanie rozrusznika.

Magnat
AM

W sobotę miałem możliwość posiedzieć w garażu i przeprowadziłem testy z tym odpalaniem. Jak zwykle. Jak był zimny, nawet za pierwszym od zeszłego sezonu, zapalił od pierwszego strzała. Nagrzałem jednostkę do 3 kresek i za każdym razem góra jednosekundowe przytrzymanie startera wystarczyło. Przy tym nagrywałem, żeby mieć możliwość pokazania Wam o co mi chodzi. Tylko raz na około 30 odpaleń, ale niestety było to poza kamerą, było coś takiego jakby zacięcie się czegoś na ułamek sekundy. Czyli, trzymałem przycisk i było jakieś półsekundowa zwłoka zanim przekręcił wałem. Myślę że to jest punkt zaczepny i przy normalnych warunkach, większym obciążeniu silnika przy normalnej jeździe, ten motyw się pogłębia. W garażowych warunkach nie powtórzyła się potrzeba dłuższego kręcenia. Przeczyściłem przekaźnik główny i przycisk przy kierownicy. W sumie nie było co czyścić bo wyglądało w porządku. Na moje wyczucie to może być rozrusznik, w drugiej kolejności przekaźnik (ale to można wykluczyć spinając kluczem styki na krótko) lub sprzęgiełko rozrusznika - bo też słyszałem taką diagnozę. Chyba musi się całkowicie spierdzielić, żebym wiedział co naprawiać.

Awatar użytkownika
Bali
A1

Post autor: Bali »

Jeździć obserwować ;)

Kiedyś jak miałem naście lat, i jak mi jakiś sprzęt zaczynał niedomagać to zabierałem go na żwirownie. Godzina upalania i wychodziły wszystkie usterki i kilka nowych :)

Wysłane z mojego CPH2113 przy użyciu Tapatalka

Awatar użytkownika
Struna
A+B+C+D+E+T
Kontakt:

Styk pod przyciskiem pewnie się wypala - rozebrać, wyczyścić, zakonserwować i problem z bani.

Awatar użytkownika
markflat
A2

Post autor: markflat »

Miałem podobny problem. Struna dobrze gada dać mu wódki....
Załączniki
IMG_20190603_101122.jpg
IMG_20190603_101122.jpg (424.18 KiB) Przejrzano 5182 razy
IMG_20190603_100609.jpg
IMG_20190603_100609.jpg (368.43 KiB) Przejrzano 5182 razy
IMG_20190603_101051.jpg
IMG_20190603_101051.jpg (400.47 KiB) Przejrzano 5182 razy

Suzuki Dl 650 AL0 2010 ABS

Magnat
AM

markflat pisze:
21 lut 2022, 21:30
Miałem podobny problem. Struna dobrze gada dać mu wódki....
o fajne zdjęcia - a jak czyściłeś te styki? papierem ściernym a potem jakiś elektro spray do styków elektrycznych?
PS. jeśli chodzi o wódkę to mam nadzieję, że przydarzy się jeszcze okazja :)

Awatar użytkownika
markflat
A2

Post autor: markflat »

Tak, dokładnie jak mówisz oczyść i złóż i zobacz czy działa. Ja zlutowałem dwa przewody tak że światła nie gasły przy rozruchu ,ale tylko do czasu aż kupiłem cały prawy przełącznik. Takie prowizoryczne rozwiązanie działało bardzo dobrze przez jeden sezon dopóki nie kupiłem nowego przełącznika. Tu masz post pomocniczy związany też ze światłami dotyczący rozrusznika. brak-przednich-wiate-naprawa-konserwacj ... %20świateł

Suzuki Dl 650 AL0 2010 ABS

ODPOWIEDZ

Wróć do „Motocykle V-strom”