Ogłoszenie duszpasterskie
Chciałem poinformaować, że znalazł się chętny i chętna, któremu pomoże kolejny chętny w organizacji jesiennego zlotu.
Termin i miejsce zlotu zostanie ogłoszone na zlocie w Skokach Dużych
*Tak naprawdę termin zlotu jest już na forum ale znaleźć nie jest tak łatwo
Chciałem poinformaować, że znalazł się chętny i chętna, któremu pomoże kolejny chętny w organizacji jesiennego zlotu.
Termin i miejsce zlotu zostanie ogłoszone na zlocie w Skokach Dużych
*Tak naprawdę termin zlotu jest już na forum ale znaleźć nie jest tak łatwo
Metzeler Tourance Next 2. Nowość 2022 Lepsze od Scorpionów?
Metzeler Tourance Next 2. Nowość 2022 Lepsze od Scorpionów?
Cześć,
Muszę wymienić opony. Aktualnie w V-Stromie 650 mam założone Pirelli Scorpion Trail II. Przejechały 20k km. Opony jak wiadomo, jedne z najlepiej ocenianych na rynku. Bardzo dobrze prowadzi mi się na nich motocykl i są pewne w deszczu. (Nie to co fabrycznie montowane Bridgestone'y)
Jedyny minus to trochę się wyząbkowały oraz szczególnie na przedniej oponie powstało wyczuwalne wybrzuszenie. Ktoś mądry mi powiedział, że prawdopodobnie nie pilnowałem prawidłowego ciśnienia. I przyznaję, że jakoś turbo często tego nie robiłem.
Już miałem zamawiać komplet Scorpionów i zauważyłem, że Metzeler wypuścił nowe Tourance Next 2 (A jedynki były bardzo często porównywane do Scorpionów jak praktycznie identyczne)
Jako, że to II generacja to musieli ją trochę jeszcze dopracować, więć w teorii powinny być aktualnie lepsze od Scorpionów?
Może już ktoś u siebie ma zamontowane? Jako, że dopiero weszły w 2022 do sprzedaży to w sieci mało można znaleźć o nich opinii,
Muszę wymienić opony. Aktualnie w V-Stromie 650 mam założone Pirelli Scorpion Trail II. Przejechały 20k km. Opony jak wiadomo, jedne z najlepiej ocenianych na rynku. Bardzo dobrze prowadzi mi się na nich motocykl i są pewne w deszczu. (Nie to co fabrycznie montowane Bridgestone'y)
Jedyny minus to trochę się wyząbkowały oraz szczególnie na przedniej oponie powstało wyczuwalne wybrzuszenie. Ktoś mądry mi powiedział, że prawdopodobnie nie pilnowałem prawidłowego ciśnienia. I przyznaję, że jakoś turbo często tego nie robiłem.
Już miałem zamawiać komplet Scorpionów i zauważyłem, że Metzeler wypuścił nowe Tourance Next 2 (A jedynki były bardzo często porównywane do Scorpionów jak praktycznie identyczne)
Jako, że to II generacja to musieli ją trochę jeszcze dopracować, więć w teorii powinny być aktualnie lepsze od Scorpionów?
Może już ktoś u siebie ma zamontowane? Jako, że dopiero weszły w 2022 do sprzedaży to w sieci mało można znaleźć o nich opinii,
Honda CBF 500 -> Suzuki DL650XT 2016
Re: Metzeler Tourance Next 2. Nowość 2022 Lepsze od Scorpionów?
Ja jakoś jestem przekonany do scorpionów i kupiłem jednak Pirelli.
Czy dobrze?? Nie wiem ale wiem czego się spodziewać po Scorpionach
Czy dobrze?? Nie wiem ale wiem czego się spodziewać po Scorpionach
- Ocena: 5.88235%
Nie są lepsze ani gorsze, są to takie same gumy robione w tej samej fabryce, różnią się tylko bieżnikiem
- Ocena: 5.88235%
Tylko albo aż.
I czy są to takie same gumy też nie możesz w 100% stwierdzić bo mieszanka zapewne się różni.
Z tego co wiem nie rozni się, dokładnie ta sama
No ale tak się mówiło o Metzelerach Tourance Next 1. Że są idnetyczne jak Scorpiony, ta sama fabryka i tylko się różnią kształtem bieżnika. Też to słyszałem.
Ale ja mam na myśli nową generację Next 2 która podobobno jest istotnie poprawiona względem 1. Według Metzelera oczywiście. Więc w teorii powinny być lepsze Scorpionów które są cąły czas takie same.
Widać że poprawione zostało w tylnej to długie wcięcie, które moim zdaniem było bez sensu w pierwszej wersji. Fajna oponka na Asfalt
Mam założone nowe opony Metzeler Tourance i jak dla mnie są za śliskie do tego motocykla. Kiedy jeszcze byłem świeżak na tym motocyklu to jakoś się sprawdzały, ale teraz przejechałem blisko 4 tyś i jakoś dogadałem się już z moto a i opony też się dotarły to zauważyłem że się ślizgają przy przyspieszaniu ja i na zakrętach. Ciśnienie mam niższe niż zalecane bo nie mam zamiaru jeździć na kamieniach. Dodam że opony są z 2021roku.
https://postimg.cc/QHXWD3YT
https://postimg.cc/QHXWD3YT
Suzuki DR-Z400S było. V-strom 650 Barracuda jest..
Tylko to inna opona niż omawiana, co nie zmienia faktu że tourence bardzo dobrze spisywała sie w mojej poprzedniej bmce, nigdy nie mialem na niej uślizgu a po zakrętach zapierniczalem dość mocno
- motostopem
- A
@Tuolej
I jak tam zdecydowałeś się na TOURANCE™ NEXT 2?
I jak tam zdecydowałeś się na TOURANCE™ NEXT 2?
Honda Varadero 125->DL650 I gen->DL650 IIIgen->DL1050
Mój kanał
https://www.youtube.com/channel/UCpp6Ux ... irmation=1
Grupa FB
https://www.facebook.com/groups/suzukivstrom1050polska
Mój kanał
Grupa FB
Tak, trzymają super i na suchym i na mokrym. Ale mam wrażenie, że trochę szybciej schodzą od Scorpionów Trail II. Na Pirelli zrobiłem 26 500km. Na Metzelerach mam jak na razie od 8.2022 zrobione 18 000km i tył już mi się kończy… Z 2-3k i będę musiał wymienić.
To ia tak dobry wynik, moje Dunlopy 10 tyś wytrzymaly
Też akurat szukam nowych opon dla siebie. Zastanawiam się Mitas Terra Force R a Mitas Touring Force. Tylko asfalt i szutr, jak już muszę 
DL650 2013 -> DL1000 2016 -> R1200GS Adv 2016 -> R1250GS Adv 2020 czyli nadal w Osi 
Na tych Mitasach terra jeżdżą Petra i Mich na swoich KTMach nie narzekają, dość dobrze kleją
No, widziałem co wyczyniają. KTM wychodzą z fabryki na tych oponach.
DL650 2013 -> DL1000 2016 -> R1200GS Adv 2016 -> R1250GS Adv 2020 czyli nadal w Osi 
- motostopem
- A
To chyba nie tak źle. Ja aktualnie mam Battlaxy i nawet 15kk nie zrobiłem, a już przód jest dość mocno zużyty- przed kolejką dłuższą trasę do wymiany musi iść.
Prawdopodobnie Tourance next 2 wjadą lub kupię przednią battlaxa, bo tył jest jeszcze bardzo spoko.
Honda Varadero 125->DL650 I gen->DL650 IIIgen->DL1050
Mój kanał
https://www.youtube.com/channel/UCpp6Ux ... irmation=1
Grupa FB
https://www.facebook.com/groups/suzukivstrom1050polska
Mój kanał
Grupa FB
A lepsze od wchodzących w w tym roku Scorpionów III ?
Kawasaki ER5 -->> Suzuki GSF 600 Bandit -->>Suzuki V-Strom 650 XT -->> Suzuki V-Strom 1000 -->> BMW R1250GS Adventure
Ride Through Life
Ride Through Life
Co najlepiej trzyma na mokrych winklach ? Do fabrycznych Batlaxów nie mam zaufania.
Pirelli Scorpion II, Michelin Pilot Road 6, Metzeler Roadtec 01
Kawasaki ER5 -->> Suzuki GSF 600 Bandit -->>Suzuki V-Strom 650 XT -->> Suzuki V-Strom 1000 -->> BMW R1250GS Adventure
Ride Through Life
Ride Through Life
Ja od dwóch sezonów mam Dunlop Meridan
Ale nie trafiła mi się jakaś większa ulewa, tak więc mam tylko doświadczenia (pozytywne) z lekko mokrymi nawierzchniami, jak uciekałem w Grecji i Albanii przed frontem burzowym
Ale nie trafiła mi się jakaś większa ulewa, tak więc mam tylko doświadczenia (pozytywne) z lekko mokrymi nawierzchniami, jak uciekałem w Grecji i Albanii przed frontem burzowym
Pozdrawiam,
Jacek